Suomen suurin matkablogiyhteisö

Korkeuksissa vaikka pelottaisikin

Jos jossain kaupungissa on korkea rakennus, mistä näkee hyvin maisemia on sinne päästävä. Se että kärsin lievästä korkeanpaikan kammosta on vain hidaste, ei este ja välillä sitten saattaa paniikki iskeä juuri kun olen huipulla… Näin pääsi käymään Machu Picchussa kun olin onnistuneesti kiivennyt huipulle, mutta päästäkseni sitten eteenpäin piti kapeaa polkua laskeutua hiukan alaspäin ja samalla toisella puolella oli täysjyrkkä pudostus satoja metrejä alas. Siinä rupesi päätä huippaamaan ja itku tuli. Onneksi yltiöenerginen USA-lais rouva tsemppasi eteenpäin ja lopulta koko juttu nauratti. Chicagossa istahdin maailmanpyörään ja kun se sitten pysähtyi huipulle ja tuulenvire otti pikkuruisen kotteron otteeseensa nousi kylmä hiki pintaan heiluessani korkeuksissa. Eli pahin kammo iskee silloin kun periaatteessa voisin tipahtaa korkeuksista alas, mutta jos minun ja tuon kammottavan pudotuksen välissä on tukeva korkea kaide tai lasi on tilanne jo toinen. Korkeista paikoista inspiroituneena päätin jakaa kanssanne muutaman näköalapaikan joissa olin turvallisesti lasin tai kaiteen takana.

Pariisi ja Eiffel torni. Mitä olisi Pariisin vierailu ilman että näkee Eiffel tornin edes alhaalta. Nykyään jonot ylös ovat sen verran massiiviset, että varmistaakseen ettei hirveän kauan tarvitse jonottaa lippua kannattaa varaus tehdä jo kotosalla. Netissä pystyy kätevästi varaamaan päivän ja ajan jolloin toivoo pääsevänsä ylös ja sitten oikeana päivänä voi kävellä sovittuun aikaan paikalle ja ohittaa koko kiemurteleva jono. Säästää aikaa ja hermoja. Ylhäällä avautuukin sitten näkymä Pariisin ylle ja pääsee ihailemaan kaupunkia hiukan eri perspektiivista.

Chicago ja Willis Tower. Kun keskikesän kuumuus pakottaa sisätiloihin on Willis Tower oiva vaihtoehto. Maisemat sekä kaupungin ylle että Michiganjärvelle ovat henkeäsalpaavat ja mikä parasta sisällä on vilvoittava ilmastointi. Ylhäällä tasanteella löytyy kolme lasista uloketta ja jos uskallusta riittää voit astua ”tyhjän” päälle. Itsellä ainakin rupesi päässä pikkasen huippaamaan vaikka tiesin että välissä on lasia. Peruutin hitaasti ulos tasanteelle jotta saisin kuvan itsestäni ja äkkiä takaisin pois. Sydän takoi lujaa, mutta se oli sen arvoista. Jos ulokkeelle ei uskalla mennä näkee tietenkin maisemia muutenkin ja jos vierailun ajaksi vuokraa kuulokkeet saa kuulla mielenkiintoisia faktoja ympäröivistä rakennuksista ja kaupungista muutenkin.

Toistaiseksi maailman korkein rakennus Burj Khalifa on varsin vaikuttava rakennus. Se on jo muodoltaan perinteisestä poikkeava ja on ohut suippo aivan huipulla. Ylhäältä näköalatasanteelta näkee kauas tässä tuhannen ja yhden yön valtakunnassa ja rakennuksen juurella sijaitseva suihkulähde show näyttää mahtavalta myös yläilmoista vaikkei musiikkia sinne asti kuulukkaan. Voipi olla että päiväsaikaan olisi nähnyt vielä kauemmas jollei hiekkapöly peitä näkymiä, mutta näin iltasellakin näky oli vaikuttava.

New Yorkissa on kaksi kilpailevaa näköalatasannetta ja henkilökohtaisesti pidän enemmän Rockefeller Centeristä. Näkymät ovat selkeämmät ja oheisviihdykettä matkan varrella on enemmän. Ylhäältä näkee Central Parkin koko komeudessaan ja näkymät vastakkaiseen suuntaan ovat myös hulppeat. Samalla näkee tuon toisen ikonisen rakennuksen Empire State Buildingin.

Empire State Buildingistä näkee tietenkin sitten takaisin Rockefeller Centeriin päin toisessa suunnassa ja koko Manhattan luo kauniit maisemat myös pimeän tullen. Ja onhan rakennus legendaarinen ja vierailemisen arvoinen.

Tiedän että jatkossakin tulee vastaan tilanteita jolloin korkea paikka jännittää suunnattomasti, mutta maisemia on aina pakko päästä ihailemaan ja parasta onkin kun voittaa omat höpsöt pelkonsa.

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply marikaw 29.5.2015 at 18:18

    Mul on ollut tällänen postaus myös tekeillä. 🙂 Mua ei korkeet paikat pelota mut muita fobioita riittääkin.

    • Reply Maria 30.5.2015 at 09:40

      En tiedä mistä kumpuaa tää pieni jännitys korkeissa paikoissa, lapsena sitä ongelmaa ei ollut lainkaan… Onneks kuitenkin oon saanut itseni tsempattua myös korkeuksiin kun maisemat yleensä on niin hienot 🙂 Sun postausta odotellessa niin saa nähdä lisää maisemia 😀

    Leave a Reply