Suomen suurin matkablogiyhteisö

Takopajasta suklaaseen, käsitöistä metsään. Fiskars.

Virtuaaliseen postilaatikkoon tupsahti kutsu osallistua Visit South Coast Finlandin bloggaajamatkalle ja intoa täynnä ilmottauduin mukaan tapahtumaan. Mukaan matkalle lähti itseni lisäksi oppaamme Susse Ekström SE-Action:ista sekä muita bloggaajia: Just Go – blogin Miila, +1 Experience Point – blogin Marjo, Tuntematon turisti – blogin Sanna ja Otto Izakaya Express – blogin Otto. Koska päivän ohjelma oli erittäin laaja, päätin jakaa kirjoituksen yhteen per kaupunki: Tammisaaresta voit lukea tästä , Hangosta tästä ja nyt matka jatkuu käsityön, muotoilun ja taiteen tyyssijaan Fiskarsiin.

Kenelle ei tule ensimmäisenä mieleen oranssit sakset kun kuulee sanan Fiskars? Ne ovat jo legendoja, kaikkien kotoa löytyviä esineitä, mutta ehkä ne vuosien saatossa ovat vaihtaneet väriä ja ovat nyt pinkit. Värivaihtoehtoja löytyy nykyään paljon, mutta niin myös muitakin tuotteita, Fiskarsin 365 vuotiseen historiaan kun mahtuu vaikka mitä. Mutta Fiskars ei ole vain saksia, se on ruukkialue Raaseporin kaupungissa ja matkaa Helsingistä perille on vajaa 100km. Päiväkohteena Fiskars on loistava, mutta jos haluaa hiukan rauhoittua luonnon keskellä, ammentaa paikan tunnelmaa tai tulee kauempaa löytyy keskustasta parikin hotellia. Fiskars Wärdshus on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut majatalo ja näytti todella viihtyisältä. Vanhassa hienotaepajassa puolestaan on uudempi Hotel Tegel joka tarjoaa mukavat puitteet levolle vaikka kokouspäivän päätteeksi ja mietinkin miten mukavaa olisi rauhoittua luonnon ääressä ja illalla vetäytyä yöpuulle jompaan kumpaan paikkaan. Samalla ehtisi tutustua ympäristöön paremmin sekä herkutella Ravintola Kuparipajassa. Lemmikitkin ovat tervetulleita, joten Simba herrakin pääsisi retkelle mukaan nuuhkimaan Fiskarsin tuulia.

Me aloitimme visiittimme Takopajasta, missä pääsimme tutustumaan raudantaontaan ihan kädestä pitäen. Sain kokeilla tehdä oman naulan ja alla olevasta kuvasta näkee, että ala ei ihan taida olla omani… Näyttää enemmän miniatyyrigolfmailalta. Taonta on paitsi hauskaa, myös todella rankaa ja vaatii ennaltanäkemystä mihin leka pitää lyödä, jotta saadaan tietty muoto, meidän tapauksessa naula, ei golfmaila. Saimme kuulla, mitä kaikkea voi takoa ja rautainen viinikellari kuullosti kyllä varsin kivalta, nyt puuttuu enää se tila mihin sellaisen laittaisin.

Designia Fiskarsista löytyy kuitenkin joka lähtöön. Ehdimme tutustumaan Onoma Shop:iin missä on esillä monien eri taiteilijoiden luomuksia. Sieltä löytyy paljon mielenkiintoisia sisustustavaroita, koruja, huonekaluja ja paljon muuta joiden tutkimisessa ja ihailemisessa helposti vierähtää tovi. Erilaisia käsintehtyjä tavaroita ja kaunista muotoilua katsellessani tunsin suomalaisuuden sekä skandinaavisuuden vahvan läsnäolon niissä: vaaleita värejä, luonnon materiaaleja sekä selkeitä linjoja. Kaunista.

Seuraavaksi kävimme Petris Chocolate Roomissa ihastelemassa kauniita ja suussasulavia herkkuja. Olen käynyt kerran aikaisemminkin täällä ja tuolloin oli aikaa kahvitella sekä nauttia palanen ihanaa suklaakakkua. Ehkä seuraavalla kerralla pääsen vielä nauttimaan teehetkestä suklaaherkkujen kesken sisällä, sillä sisustus on viehättävä ja viihtyisä. Onneksi pahimpaan suklaavajeeseen löytyy apu myös lähempää kotia, sillä Petris Chocolatea saa Vanhasta Kauppahallista sekä Runeberginkadulta Helsingistä.

Kaakaotaivaan jälkeen palasimme lähemmäs maata ja ajoimme lyhyen matkan päähän ja jalkauduimme metsäpolulle. Pienen kävelymatkan päässä Fiskarsin mailla oli puumökki jonne oli meille katettuna illallinen. Havunneulateetä, grillattuja makkaroita, savustettua lohta, wokkivihannekskia, ihanaa leipää ja juustoa. Mikäs sen parempaa kuin auringon pilkahdellessa kuusien takaa nauttia herkullista lähiruokaa ja kruunata täydellinen päivä nuotiokahvilla. Suomen luonto on kerrassaan upea! Sitä ei välttämättä edes tule ajatelleeksi, mutta mikä voimavara luonto ja metsä meillä onkaan. Tunnen itsekin aina voimien palaavan hengittäessäni puhdasta metsäilmaa ja kuunnellessani metsän ääniä sielu lepää. Jos kuitenkin pidät enemmän vauhdista ja vaarallisista tilanteista KD Adventure järjestää myös sellaista, esimerkiksi paintball taistelua ja lipunryöstöä, tai ihan asiakkaan toiveiden mukaan suunniteltua rauhallista sekä riehakasta vuoron perään.

Saimme jokainen omat tulukset ja niin pääsimme kokeilemaan erätaitoja. Se näytti helpolta kun sen osaa, mutta en kipinää enempää saanut aikaseksi. En sitten millään. Täytyy vissiin harjoitella kotona ensin niin ensi kerralla osaa, sillä onhan se ihan hyvä taito. Auringon laskiessa kävelimme vielä hetken metsässä ennen kuin suuntasimme takaisin bussiin kohteena Helsinki. Kerrassaan mahtava päivä, paljon kokemuksia, uusia tuttavuuksia ja rutkasti ideoita toteutettaviksi. Ensimmäinen onkin jo ihan kulman takana! Tulevana viikonloppuna Fiskarsissa on nimittäin maalaismarkkinat (21-22.3.2015), jolloin noin 40 ruoantuottajaa läheltä ja vähän kauempaakin myy tuotteitaan Makasiinissa ja Lukaalilla klo. 10-16. Luulenpa että löydän itseni tuolta hankkimassa herkkuja vaikka pääsiäispöytään.

Lisää ideoita Fiskarsiin ja lähiympäristöön löytyy vielä Visit South Coast Finlandin sivuilta.

Oletko jo itse käynyt Fiskarsissa? Kerro kokemuksistasi, teitkö design löytöjä?

Postaus toteutettu yhteistyössä Lumo Matkailu Oy:n kanssa

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply