Budapest: excelistä matkaksi

Kirjoitustapani on muovautunut enemmän keskittymään kohteisiin kuin suoranaisesti päiväkirja-tyyliin, missä yksi postaus käsittelee yhtä koettua päivää (tätä tapaa käytin blogin alkuaikoina) ja olen saanut muutaman kysymyksen: Miten suunnittelet matkaohjelman ja miten paljon ehtii tehdä ja nähdä yhden reissupäivän aikana? Se tietenkin riippuu hyvin paljon omista kiinnostuksen aiheista ja siitä miten paljon haluaa liikkua paikasta toiseen (kävellen / julkisilla / taksilla), mutta päätin tehdä esimerkkipäiväkirjan Budapestin matkasta mitä ehdimme tekemään  päivän aikana. Meillä tempo ei ollut mikään kova emmekä juosseet paikasta toiseen, vaan halusimme ehtiä näkemään mahdollisimman paljon kuitenkin sisältäen ja nauttien hetken siitä mitä näki ilman kiirettä. Rakastan matkojen suunnittelua jo ennen  kohteeseen menoa, mikä osaltaan helpottaa tietämään mitä voisi tehdä ja mitä tietyllä alueella on koettavaa, nähtävää ja mielenkiintoista. Kaverit usein nauraakin kun olen väkertänyt excel-taulukoita kellonaikoineen päivineen, mutta ne ovat enemmän suuntaa-antavia kuin eksakteja aikatauluja, joissa pitää pysyä. Ainoat varmat ajat excelissäni on aina lentoajat ja pienet infot jos esimerkiksi joku paikka ei ole avoinna sanotaan vaikka maanantaisin. Muuten se on hahmotelma ja pelkkä ehdotus ilman stressiä, mutta kuitenkin tukena, jotta ajan saa käytettyä ”tehokkaasti” ilman ”öööö, mitäs sitä keksis seuraavaksi” tilanteita. Tietenkin spontaanit ideat usein ovat loistavia ja niitäkin mahtuu mukaan sopivissa määrin. Jokainen reissaa tyylillään, tämä on oma, itselleni parhaimmaksi todettu tapa.

SUUNNITTELU

Kun matka vielä on idea mielen sopukoissa, katselen mielelläni kuvia eri matkakohteista ja luen juttuja, jotka kiinnostavat. Matkan konkreettisempi suunnittelu alkaa sitten yleensä siitä hetkestä kun varausnappia on painettu. Sen jälkeen kirjaan ylös mielenkiintoisia paikkoja ja lopulta hahmotan ne mitkä luulen ehtiväni kokemaan exceliin kuten alla.

TOTEUTUS

Excel taulukkoani runkona käyttäen tutustumme sitten kaupunkiin alue kerrallaan. Budapestin matka alkoi perjantaina ja saavuttuamme hotellille lähdimme heti syömään buffettia Trófea Grilliin. Tämän jälkeen kävelimme joulumarkkinoiden kautta takaisin hotellille pienelle sulatteluhetkelle. Illalla lähdimme vielä Tonavan rantaan ja otimme hissin ylös linna-alueelle ja kävelimme sieltä eteenpäin Kalastajalinnakkeelle sekä Ruszwurum kahvilaan parhaimmalle Dobos kakulle ikinä! Siitä sitten takaisin alas Pestin puolelle ja joulumarkkinoille juomaan lämmintä. Myöhäisillasta ehdimme vielä käymään aivan hotellin kulmilla Pub for sale juottolassa kuuntelemassa live musiikkia ja nauttimassa parit juomat ennen kuin sängyt kutsuivat matkalaisia.

Lauantaina köpöttelimme hotellilta metropysäkille ja suhautimme M1:llä Széchenyi kylpylään lilluttelemaan. Siitä kävelimme Városliget puistoon ja lopulta otimme Sankarien aukiolta M1 metron takaisin Vörösmarty ter aukiolle ja jälleen joulumarkkinoille, tällä kertaa nauttimaan lounasta. Váci utca on pitkä kävelykatu ja tätä tuli käveltyä edes takaisin moneen otteeseen matkalla hotellille tai sieltä pois. Kauppojakin oli matkan varrella monta mielenkiintoista joten vähän tuli myös shoppailtua päivän päätteeksi.

Sunnuntaina teimme pienen kävelylenkin aivan summittaan ilman mitään päätettyä suuntaa, ennen kuin käännyimme takaisin kohti Gellert spa:ta. Parin tunnin lillumisen jälkeen kävimme nopeasti hotellilla vaihtamassa vaatteet ja lähdimme tutustumaan juutalaiskortteliin. Löysimme Yiddishe Mamma Mia ravintolan ja nautimme maukasta ruokaa. Illan pimetessä kävimme vielä New York café:ssa teellä ja kakulla ja aivan ennen nukkumaanmenoa kävimme toisessa hotellin vieressä sijaitsevassa pubissa nauttimassa Irish coffee juomat lämmikkeeksi.

Maanantaina nappasimme Hop on Hop off bussin läheltä hotelliamme ja kiertelimme kaupunkia sen kyydissä. Jos ei jaksa kävellä, tämä on ihan hyvä vaihtoehto, mutta mielestäni Budapest on sen verran kompakti kaupunki ja bussilla/metrolla/ratikallakin pääsee hyvin joten en suoranaisesti suosittele turistibussia. Mielenkiintoisia faktoja saa toki tämän bussin kyydissä kuulla, mutta samoista voi lukea myös netistäkin. Me jäimme pois Gellert kukkulalla ja vietimme noin tunnin kävellen ympäri aluetta. Jos sää ei olisi ollut niin surkea kuin mitä se nyt oli, olisimme kävelleet tuonkin matkan ylös ja alas rinnettä. Emme ajaneet kierrosta loppuun asti vaan jäimme pois lähellä Szent István basilikaa ja kävimme hetken hiljentymässä kauniissa tilassa. Oli jotenkin ristiriitaista tulla täydellisen hiljaisuuden keskeltä ulos, missä kovaäänisistä pauhasi pop-musiikki joulumarkkinoilla kirkon pihalla. Paikallinen suositteli myös kurvaamaan Four Seasons Gresham Palacen joulumarkkinoille ja niinhän me teimme ennen kuin parkkeerasimme Gerbeaud kahvilaan kakulle. Ruokapaikaksi valikoitui Rustico, missä saimme kokeilla unkarilaisia erikoisuuksia. Illalla tuli vielä käytyä parilla hotellin kulman takana sijaitsevassa Irish pubissa.

Tiistai oli jo viimeinen matkapäivä ja ajatuksissa oli mennä Rudas spa:han. Olimme jo kassalla kun saimme kuulla, että tiistait ovat vain naisille suunnattuja päiviä. Täyskäännös ja Vörösmarty aukiolle ja M1:llä jälleen Széchenyi spa:han. Takaisintulomatkalla kävimme alkupalalla taas joulumarkkinoilla ja jatkoimme matkaa tuttua Váci utca:a pitkin hotellillepäin. Pysähdyimme italialais-unkarilaisessa ravintolassa syömässä pääruoan ja söimme lopulta jälkkärit kauppahallissa. Noin 2,5 tuntia ennen koneen lähtöä takaisin kotiin, kävelimme viimeiset tuliaiset kourassa hotellille ja tilasimme taksin lentokentälle.

MITEN MENI?

Exceliin olin kirjannut maanantaille Lukacs spa:n mutta aika ei kertakaikkiaan riittänyt siihen ja koko kylpylä jäi tällä kertaa kokematta harmittavasti. Lauantaille olin kaavaillut Book caféeta sekä House of Terror museota, mutta nämäkin jäivät kokematta tällä reissulla, samoin kuin juutalaismuseo ja Rudas spa. On sitten ainakin tiedossa pari asiaa, mitä kokea ensi kerralla. Muuten ehdimme käydä suunnitelluissa paikoissa ja lisäksi vielä ex-tempore ideoita ehti parin kappalein toetuttamaan, sillä eihän loma ole lomaa jos kaikki on viimeistä piirtoa myöten suunniteltu eikä siitä voisi poiketa.

Tällainen matka siis tällä kertaa.

(Karttoihin merkattu kävellyt matkat, bussi ja metromatkoja ei ole merkattuna)

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Sanna 5.2.2015 at 09:18

  Kiva kattoo kartasta kävelyreitit, helpottaa hahmottamaan kaupunkia. Varsinki ku en koskaan Budapestissa ole viel ollu. Jos tekis samal taval, olis vähä niinku teijän jalanjäljis menis 😉

  • Reply Maria 5.2.2015 at 12:53

   Hei Sanna,
   Itse katselen paljon karttoja kun yritän saada paremman otteen kaupungista. Kiva jos pidit näistä kartoista. Antaa hiukan suuntaa mitä ehtii päivän aikana tekemään ja mitä löytyy mistäkin suunnasta 🙂

  Leave a Reply