Suomen suurin matkablogiyhteisö

Markkinatunnelmaa Nagy Vásárcsarnok:issa

Budapestissa hotellimme sijaitsi lähellä Nagy Vásárcsarnok:ia eli kauppahallia ja kauniin rakennuksen ohi tuli kävelytä lähes päivittäin. Se on suurin ja vanhin sisätilamarkkina-alue Unkarissa ja kätkee sisäänsä suuren määrän eri kauppakojuja kolmessa eri kerroksessa. Rakennus valmistui 1897 Tonavan rantaan ja on ajanjaksolleen tyypillisesti kaunis ja koristeellinen. Kuten niin moni muukin rakennus Budapestissa, tämäkin rakennus tuhouti toisen maailmansodan aikana ja oli suljettuna joitakin vuosia kunnes 1990-luvulla sitä alettiin kunnostamaan takaisin entiseen loistoonsa ja on nyt yksi Budapestin suosituimpia turistinähtävyyksiä.

Kun astuu sisälle rakennukseen katutasossa on ruoka ensimmäinen asia mikä tulee vastaan. On lihaa, kalaa, leivonnaisia, karkkeja ja mausteita mutta myös juomia kuten tokajia, mehuja ja virvoitusjuomia. Me kävelimme koko alueen läpi ja mukaan kotiin tarttui kolme erilaista paprikatahnaa, unkarilaista makkaraa (sai ostaa kilohintana tai kokonaisena pötkönä) sekä pieni söpö maustekauha. Yhtenä päivänä makeahammasta kolotti pahasti, joten söimme ihan paikan päällä muutaman leivoksen ja kun kerran Unkarissa olimme, päätin kokeilla Dobos-kakkua myös täällä. En suosittele. Ruszwurum Café:n versio oli huomattavasti parempaa! Tämä oli kuivaa ja teollisen makuista. Paha mennä sanomaan onko kaikkien kakkukioskien anti saman makuista, mutta tämä versio oli pienoinen pettymys. Ja tietenkin viihtyisä kahvila luo mukavammat puitteet rauhassa nauttia herkuistaan kuin kauppahallin penkillä pikaisesti tunkea leivospala suuhunsa.

Toisessa kerroksessa on vuorostaan muutama ravintola, vaatteita sekä matkamuistoja myynnissä. Kiersimme nopeasti myös täällä, mutta katseltuamme hintoja hetken, huomasimme että lähestulkoon kaikki oli kalliimpaa kuin mitä olimme muualla kaupungissa nähneet. Eli esineet ja vaatteet saivat jäädä hyllyyn vaikka olikin kiva katsella tarjontaa hetken.

Kellarikerroksessa on muutama liha- ja kalakauppa sekä pikkelöityjä tuotteita. Lisäksi huomasimme tavallisen ruokakaupan alhaalla, mutta nämä jäivät kokematta ja keskityimme katutasoon, joka ehdottomasti on koko markkina-alueen parasta antia. Osoite on Vámház körút 1-3 ja sinne pääsee paitsi kävellen helposti myös bussilla ja metrolla, molempien pysäkit ovat aivan kauppahallin ulkopuolella. Jos ei muuten keksi mitään kotiinviemistä, täältä löytyy varmasti jotain jokaiselle kunhan hiukan muistaa vertailla hintoja.

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Santi 4.2.2015 at 08:14

    Kauppahallit on usein kohteiden parasta antia, niissä pääsee katsomaan paikallisuutta lähemmin vaikka kuten mainitsit, hinnat tuuppaavat nousta turistien suosimissa paikoissa. Kävimme myös noin vuosi sitten tuolla ja ostimme maistelumielessä makkaroita ja juustoja hotellille. Siihen kyytipojaksi vielä halpoja hyviä hedelmiä niin ei aina ravintolaan tarvii mennä 🙂

    • Reply Maria 4.2.2015 at 09:21

      Samaa mieltä kanssasi: paikalliset asiat (ruoat sekä tavarat) tulevat paremmin tutuiksi kauppahalleissa ja markkinoilla. Niissä on lisäksi rutkasti tunnelmaa 🙂 Hyvä idea myös tuo, että ostaa sieltä hotellille naposteltavaa. Viinitkin saisi tuolta kätevästi samasta paikasta niin mikäs sen rennompaa kuin hotellin sängyllä nauttia herkuista!

    Leave a Reply