Suomen suurin matkablogiyhteisö

Gellért-hegy valloitettu toistamiseen

Gellért-hegy on kukkula Budapestissa aivan Tonavan rannalla ja on vaikuttava näky. Se kohoaa jyrkästi 140 metriä Tonavan yläpuolelle ja kukkulan laelta onkin kauniit maisemat kaupungin ylle. Kukkulalla on monta funktiota: se tarjoaa vierailijoille mahtavat maisemat, sen uumenista löytyy luolasto ja sisään on vielä rakennettu juomavesivarasto. Myös terveyskylpylä Gellért sijaitsee aivan kukkulan juurella ja saa vetensä alueen lähteistä.

Kukkula on saanut nimensä Unkarin suojeluspyhimyksen Pyhältä Gellértiltä, joka kertoman mukaan kuoli pakanoiden työnnettyä hänet  kukkulalta Tonavaan. Pyhimyksen muistomerkki hallitsee maisemaa Erzébet sillan puolella kukkulaa ja on todella kaunis, myös iltavalaistuksessa.

Kukkula on ollut monille kansoille tärkeä paikka, vaikka sillä kansantarinoissa onkin ollut synkkä maine: noidat kokoontuivat paholaisen kutsusta Gellértin kukkulalle ja tekivät siellä taikojaan. Meidän reissulla ei noitia tullut vastaan, mutta ylhäällä kukkulalla on vielä tänäkin päivänä Citadella linnoitus, jonka Habsburgit rakensivat. Linnoitukselta oli hyvä ampua alas Tonavalle ja Budan vuorille, mutta se oli myös symbolinen rakennelma ja näytti kansalle kuka on vallassa. Vuonna 1879 linnoitus siirtyi kaupungille ja se on toiminut niin vankilana (olipa vangeilla hienot maisemat!), kodittomien asuinpaikkana, ilmatorjuntapatterina ja nyt viimeisimpänä turistinähtävyytenä. Me näimme sen kuitenkin vain ulkoapäin, sillä sisäänkäynnin edessä oli kalterit ja paikka näytti todella autiolta. Edellisellä reissulla aikataulullisista syistä emme menneet sisälle, mutta silloin sentään kioski sisäänkäynnin luona oli auki ja ajotien vierustaa koristi muutamat myyntikojut, joista sai ostaa kaikkea ruoasta puuleluihin. Nyt ajoväyläkin oli autio, mutta luulen tämän johtuvan talviajasta vain.

Citadellan edessä on Szabadság-szabor eli 14 metrinen Vapaudenpatsas, joka sai nimensä puna-armeijan vapautettua Budapest fasistien vallasta 1945. Lähes kaikki muut Neuvostoliiton aikaiset monumentit on kumottu jalustoiltaan, mutta Vapaudenpatsas on yhä paikoillaan vaikkakin neuvostosotilaiden patsaat ja kaatuneiden nimet on poistettu monumentista. Kaukaa katsottuna patsas on mielestäni ihan kaunis ja kuuluu sinne Gellért kukkulan laelle. Se symbolisoi Budapestia samalla tavalla kuin Széchenyin ketjusilta (se tunnetuin silta Budapestissa leijonineen), mutta läheltäkatsottuna se on juuri niin Neuvostoaikainen kolossi kuin olla ja voi. Jotenkin kylmä ja karu vaikka vapautta symbolisoikin. Oikeutetusti se on saanut kuitenkin jäädä paikoilleen, mitä sitä historiaansa kieltämään, mutta omaan silmään se vaikuttaa kolkolta.

Jotain mitä jäi vielä ensi kertaa varten on Gellértin kylpylän sisäänkäynnin vastapäätä oleva laaja ja syvä luonnon muodostama luolasto, jossa on aikoinaan asunut Iván niminen erakko. Hän paransi sairaita maagisella vedellä, joka pulppusi lähteestä luolan suuaukon lähellä. Nykyään tuota varten kannattaa suunnata johonkin Budapestin kylpylöistä, mutta luolaan on vuonna 1926 avattu kirkko ja olisi mielenkiintoista käydä sisällä katsomassa.

Koska sääjumalat eivät olleet puolellamme joulukuussa ollessamme Budaestissa menimme bussilla Gellért kukkulalle. Parempien säiden vallitessa kannattaa kuitenkin harkita (kunnon salliessa) reipasta kävelyä kukkulan rinnettä ylös. Matkan varrella on penkkejä johon istahtaa ja pääsee samalla paremmin kosketuksiin kauniin luonnon kanssa joka dominoi aluetta. Mutta kuten sanottu, bussillakin pääsee kätevästi ylös ja maisemat ovat todellakin Budapestin parhaat!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply