Suomen suurin matkablogiyhteisö

Mahat täyteen Budapestin joulumarkkinoilla

Yksi merkittävä syy miksi Budapest valikoitui joulukuun kohteeksi, oli joulumarkkinat, joista olin lukenut monta ylistävää sanaa. Päämarkkina-alue on koko Vörösmarty tér aukion kokoiset ja kojuja on vieri vieren myyden mitä ihanampia käsintehtyjä esineitä aina kuivatuista hedelmistä ja kukista saippuaan ja puuleluihin. Nuo kaikki olivat ihania ja saimme kulutettua tunnin jos toisenkin tavaroita ihaillessa. Keskellä koko aluetta oli kuitenkin ihmisten kohtauspaikka nimittäin ruokakojut. Makkaran, gulassikeiton, paprikamausteen ja lämpimän siiderin tuoksut sekoittui keskenään ja kutsui luokseen. Olimme jo syöneet ensimmäisenä päivänä Trófea Grillissä, joten nälkä ei enää tässä vaiheessa ollut, mutta meno näytti niin hauskalta, että päätimme ottaa juomat. Isäntä halusi kokeilla unkarilaista olutta ja kohmeiset sormeni vaativat ottamaan jotain lämmintä ja niin päädyin höyryävän kuumaan omenasiideriin. Istahdimme alas saksalaisrouvien viereen ja puhe raikasi monilla eri kielillä ympärillämme. Niin vaan ympärillä leijaileva tuoksu sai kuin saikin meidät loppujen lopuksi jakamaan pulled pork leivän ja se oli kyllä nappivalinta iltaruoaksi kahdelle.

Seuraavana päivänä päätimme ihan tarkoituksella säästää ruokailu joulumarkkinoille ja tulimme nälkäisinä paikalle. Väkeä oli alkuillasta huomattavasti vähemmän kuin myöhäisillasta ja nyt pääsi lähemmäksi ruokakojuja katsomaan mitä kaikkea heillä on tarjottavana. Alkupalaksi jaoimme unkarilaisen mausteisen makkaran jota dippailimme kotitekoiseen sinappiin. Se oli juuri sopiva herättämään nälän entuudestaan ja lähdimme kumpikin metsästämään sitä omaa annosta. Päädyin lopulta perinteiseen unkarilaiseen gulassikeittoon, joka tarjoiltiin koverretun leivän sisältä. Keitto oli oikein maukas, mutta neste imeytyi leipään ja pian koko komeus oli täynnä leipä-liemi-klimppejä. Isäntä valitsi itselleen ankkaa punakaalin kanssa ja se vasta oli herkkua. En tiedä millä punakaali oli maustettu, mutta se oli jo itsessään maukasta!

Joulumarkkinat muodostikin sitten jokapäiväisen perinteen, sillä kolmantena päivänä olimme taas paikalla, tällä kertaa makean perässä. Ihanat Kürtõskalács, eli ”piippu pullat” paistuivat tulilla ja houkutti ostajia luokseen. Ei kun jonon jatkeeksi ja oma käsivarren mittainen pulla löysi tiensä parempiin suihin. Lämpimänä, juuri valmistuneena kaikki on aina parempaa, mutta koleassa tihkusateisessa Budapestin säässä se oli suorastaan parasta maailmassa 😉

Neljäntenä päivänä kävimme toisilla joulumarkkinoilla Szent István Bazilikan edustalla. Alueena pienempi, mutta myös näillä markkinoilla oli tarjolla syötävää ja juotavaa. Päätimme ostaa kotiin tuliaisiksi unkarilaista makkaraa ja parkkeerasimme lopuksi juustokojun luokse, mistä ostimme kolmen eri juuston maistelulautasen sekä kuumaa mulled winea. Erinomainen pikku välipala mukavissa puitteissa! Viimeisenä päivänä päätimme vielä kerran tehdä kierroksen pääjoulumarkkinoilla ja niin ostimme jaettavaksi paksun letun, jonka sisälle sai eri täytteitä. Tarjolla oli niin makeita kuin suolaisiakin täytteitä ja päätimme kokeilla hassunnimistä lettua mihin tuli tuorejuustoa, kinkkua sekä suolakurkkua. Oikein hyvä lettu olikin! Istahdimme pöytään, minne ruotsalainenkin pariskunta tuli. En tiedä mistä he olivat tilanneet oman ohuen lättysen ilman täytettä, mutta se valitustulva rouvan suusta ei nähnyt loppua. Mies söi tyytyväisenä omaansa, mutta rouva kiroili, meuhkasi ja lopulta kävi heittämässä oman lettunsa roskiin. Mies ei reagoinut millään lailla tähän vaan jatkoi syömistä hiljaan aina siihen asti että rouva repi lätyn miehen käsistä ja heitti myös sen roskiin. Eli jos ei rouvalle maistu, ei saanut maistua miehellekään… 😉 Mitä siihen lisäämään… me kuitenkin pidimme omastamme.

Oli ihana huomata miten paljon tarjottavaa oli ruoka- ja juomamielessä Budapestissä joulumarkkinoilla. Vaikka Tuomaanmarkkinat Helsingissä tänä vuonna ottivatkin jättiharppauksen eteenpäin, voi ruokapuolelta vielä ottaa mallia muilta joulumarkkinoilta. Budapestin  joulumarkkinat ovat kerrassaan ihanat ja kiilasi kevyesti kärkeen kaikista joulumarkkinoista joissa olen käynyt 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Anonyymi 21.7.2015 at 06:35

  Thank you!

 • Reply Miila 23.1.2015 at 16:30

  Pitkään olen haaveillut joulumarkkinoista jossain päin Eurooppaa, ja tämä vain vahvisti sitä! Pitää siis ensi joulun alla saada aikaiseksi varattua matka joulumarkkinoille:) Millä muilla joulumarkkinoilla oot käynyt? 🙂

  • Reply Maria 26.1.2015 at 15:02

   Joulumarkkinat on ihan parhaita! Olen käynyt Budapestin joulumarkkinoiden lisäksi Tukholman, Tallinnan, Köpenhaminan, Edinburghin ja New Yorkin joulumarkkinoilla toistaiseksi. Näistä kaikista Budapest oli kuitenkin mukavimmat 😀 New Yorkissa tosin niitä markkinoita oli muutamassa eri paikassa joten kierreltävää riitti. Edinburghin markkinat oli myös erittäin tunnelmalliset eikä paljoa häviä Budapestille. Itsellä toiveissa jos vaikka ensi jouluna pääsisi joko Saksaan tai Itävaltaan markkinoille 🙂

  Leave a Reply