Suomen suurin matkablogiyhteisö

Városliget hurmasi jopa tihkusateessa

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/12423041/?claim=us7q3y8jnj4″>Follow my blog with Bloglovin</a>

Olin tuttuun tapaani googlaillut taas mitä kaikkea mielenkiintoista voi tehdä Budapestissa ja olin löytänyt Unkarilaisten viinien ja juustojen messut paikassa nimeltään Városliget, eli Kaupunginpuisto. Kun sitten olimme lilluneet monta tuntia spa:ssa ja olo oli jo muutenkin rentoutunut, päätimme lähteä rentoutumaan vielä enemmän juuston ja viinin parissa. Kartasta katsoimme, että Széchenyi spa sijaitsee juurikin Városliget puistossa joten päätimme kävellä sen parisataa metriä messuille Vajdahunyadin linnalle. Syysvärit olivat vielä osittain paikoillaan ja koko puisto oli todella kauniissa asussa vaikkakin sataatihutti hiukan. Kiersimme ja kiersimme, mutta missään ei ollut mainintaa messuista. Lopulta menin matkamuistomyymälään kysymään apua, mutta ainoa paikalla ollut ei puhunut sanaakaan englantia… Hienoa. Peruutimme takaisin ulos ja silloin huomasin pensaan takana piilossa tapahtumakalenterin. Innostuksissani messuista en ollut huomannut tuplatarkistaa ajankohtaa ja nyt olimme paikalla viikon liian myöhään. Ei voi mitään, pikkasen harmitti, mutta kun kerran olimme kauniissa puistossa, päätimme hiukan kävellä ympäriinsä ja samalla katsella aluetta.

Kesällä puisto on suuressa suosiossa vapaa-ajanviettopaikkana kun kaupunkilaiset tulevat piknikille, pelaamaan pelejä, joogaamaan, milloin mitäkin. Näin talvisin puisto vaipuu kevyeen uneen, mutta säiden salliessa luistinrata avataan tekojärvelle (nyt se oli yksi iso vesilätäkkö) ja kuivemmilla säillä on mukava vain kävellä nauttien rauhasta kiireen keskellä. Puisto levittäytyy isolle alueelle: sen pinta-ala on noin 100 hehtaaria ja se onkin Budapestin suurimpia puistoja. Se on myös yksi maailman vanhimmista julkisista puistoista, sillä sen paikalla ollut suo kuivatettiin 1700-1800-luvuilla ja muutettiin englantilaistyyliseksi puistoksi.

Vuonna 1896 puistossa ja sitä ympäröivillä alueilla tehtiin paljon muutostöitä unkarilaisten maahantulon tuhatvuotisjuhlia ja maailmannäyttelyä varten. Sankarien aukio tai Hősök tere ja Pariisin Champs-Élysées katua muistuttava Andrássy út rakennettiin tuolloin ja Budapest sai lisää metropolin ulkonäköä. Myös julkinen liikenne koki parannuksen kun Millennium Underground tai M1 rakennettiin samaan aikaan. Tuolla mekin huristelimme edes takaisin pariin otteeseen 😀 Näyttelytilaksi puistoon rakennettiin vielä Vajdahunyadin linna ja nykyään siinä toimiikin Unkarin maatalousmuseo. Harmittelin niin kovasti etten päässyt fiilistelemään linnaa sisältäkin viinilasi kourassa, mutta olisihan museoon voinut mennä ihan itsessäänkin. Se jäi nyt kuitenkin välistä ja kiersimme linnaa vain ulkoa. Se on upea!

Kyllä, se on roskis. Mutta ne tiput visersivät niin kauniisti siinä ruokaa etsiessään 😉

Kaiken yllämainitun lisäksi puistoon mahtuu myös huvipuisto, sirkus, eläintarha, liikennemuseo sekä pieni kasvitieteellinen puutarha. Eli koko päivän saa kulumaan vain ja ainoastaan yhdessä puistossa, sillä tekemistä löytyy varmasti joka makuun. Vettä rupesi kuitenkin tulemaan enenevässä määrin taivaalta ja ilman sateenvarjoa vaatteetkin alkoivat kastumaan. Suosiolla päätimme jatkaa matkaa eteenpäin, mutta jos ottaa sateenvarjon mukaan tai tulee paremmalla säällä, viihtyy puistossa varmasti kauankin! Silmä ja mieli lepää 🙂

 

<a href=”http://www.bloglovin.com/blog/12423041/?claim=us7q3y8jnj4″>Follow my blog with Bloglovin</a>

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Teea / Curious Feet 20.1.2015 at 17:10

    Tuo viimeinen kuva varsinkin on tunnelmallinen! Pidän itsekin tuosta puistosta, mutta en ole edes kävellyt sitä (vielä) kauttaaltaan läpi. Ehkä ensi kerralla 🙂

    • Reply Maria 20.1.2015 at 18:37

      Paljon on vielä itselläkin tutkittavaa tuossa puistossa, mutta pitäähän sitä aina ”sitä seuraavaa kertaa” varten säästää jotain 😉 Värit tosiaan olivat nyt kauniina, varmaan vielä hienompaa kun lehdet vielä olivat puissa!

    Leave a Reply