Suomen suurin matkablogiyhteisö

Széchenyi fürdõ – spa aatelia

Budapestin matkasta odotimme molemmat eniten spa vierailuja ja listalla olikin muutama vaihtoehto minne mennä. Päätimme aloittaa itselleni tutusta Széchenyi fürdõ:sta. Paikka on Euroopan suurin terveyskylpylä eli kylpijöitä on myös paljon, mutten kuitenkaan huomannut tunkua edes joulukuisena viikonloppuna. Vesi nousee kahdesta kuumasta lähteestä ja vesi on tuolloin 74-77 °C eli pikkasen liian kuumaa ollakseen miellyttävää lillua siinä. Siksi lämpötilaa viilennetään ennen kuin vesi päästetään altaisiin. Vedessä on luonnostaan paljon mineraaleja kuten sulfaattia, kalsiumia, magnesiumia sekä bikarbonaattia ja monet tulevatkin hoitamaan esimerkiksi nivelsairauksia spahan. Itse karkotan spa:ssa stressiä ja nautin veden tuomasta rauhasta, mutta täytyy myöntää, että iho tuntui paljon paremmalta tämän spa käynnin jälkeen.

Széchenyi fürdõ valmistui vuonna 1913 puistoon ja tuolloin spa:ssa oli erillisiä osastoja naisille ja miehille. Vetensä spa sai vain yhdestä lähteestä, mutta koska vuonna 1927 kylpylää laajennettiin tämä lähde ei yksistään enää riittänyt, joten toinen piti myös kaivaa esille. Vuosien 1999 ja 2009 välissä kylpylä koki viimeisimmän muodonmuutoksen ja nyt paikasta löytyy 3 ulkoallasta ja 15 sisäallasta, jotka kaikki ovat sekä miesten että naisten yhteiskäytössä. Uusimpana ideana kylpylä järjestää tiettyinä iltoina pool-party tapahtuman, joten bailaamisenkin ohella voi tutustua kylpylään.

Spa:ssa on altaita eri lämpötiloilla. Ulkoaltaat ovat 27-38 asteisia: eli uima-allas on näistä kolmesta se viilein ja kaksi muuta sivuilla olevaa ovat lämpöisempiä. Näin joulukuussa ilman ollessa viileää noin +2°C kieppeillä, ulkoaltaista nousee höyryä ja koko paikka on lumoava. Me vuorottelimme näiden kahden lämpimämmän altaan välillä (jättäen itse uimisen vähemmälle) ja lilluimme niissä tuntien kuinka kaikki kiire katoaa kropasta. Pientä actionia saimme kun toisessa altaassa oli pyörre, joka oikeasti vetäisee voimallaan aikuisenkin mukanaan. Wiiii siinä mentiin 😀 Pienenä vinkkinä varsinkin talvella kylpylässä vieraileville: ottakaa lipokkaat mukaan! Betoni on jääkylmää kun hipsit sisältä altaille ja onhan se mukava muuallakin pitää lipokkaita jalassa kun ei tiedä muiden kylpijöiden jalkojen kuntoa…

Sisäaltaat ovat 27°C ja eri tyylejä löytyy läpi koko rakennuksen. Myös kylmä allas löytyy, mutta näin suomalaisena, se tuntuu melkein samalta kuin meidän järvet kesällä… Oma ehdoton suosikki kuitenkin oli lämpöiset ulkoaltaat! Kylpemisen ohella kannattaa välillä käydä myös saunassa. Erilaisia saunoja löytyy jokaiseen makuun ja kannattaakin kokeille niitä kaikkia, jotta löytää oman lempparinsa. Yleensä rakastan höyrysaunoja, mutta tässä höyryssä en kerta kaikkiaan voinut istua. Höyry sattui ihoon enkä pystynyt hengittämään vaikkei lämpötilaa infolapun mukaan ollut kuin 80°C. Isäntä puolestaan rakasti tätä saunaa eikä tuntenut mitään ongelmia siellä ollessa. Onneksi oli myös eucalyptus sauna, missä olisin voinut istua pidempäänkin 😀 Näiden lisäksi oli mm. suomalainen sauna (kahdella eri lämpötilalla), infrapunasauna ja vielä muutama joiden nimeä en enää muista, mutta muistuttivat mielestäni suomalaista saunaa: kuivia ja kuumia ainakin.

Kuva otettu edellisellä käynnillä lokakuussa 2010

Saunoessa ja kylpiessä tulee myös aina jano ja kannattaakin huolehtia nesteytyksestä ettei tule päänsärkyä tai huono olo. Pienestä kioskista ulkona sai ostaa juotavaa ja syötävää, mutta koska juomia ei saisi ottaa altaisiin ei istuminen kylmillä penkeillä tihkusateessa tuntunut kovin houkuttelevalta ajatukselta. Sisäänkäynnin vieressä on kuitenkin mukava pieni kahvila, missä saa paitsi virvokkeita myös jopa ihan ruokaakin. Kesällä tietenkin pihalla on ihana nauttia juomistaan uimisen lomassa.

Olimme ostaneet hotelliltamme sisäänpääsyliput, joten saimme kävellä suoraan ”jonon ohi” sisälle. Hintaan kuului sisäänpääsyn lisäksi myös oma pukukoppi, minne pystyi jättämään vaatteensa ja tavaransa ja jonka sai lukkoon. Vaihtoehtona on myös vuokrata vain kaappi ja silloin voi vaihtaa vaatteet erillisessä pukuhuoneessa. Nämä tilat kun ovat yhteisessä käytössä miesten ja naisten kesken kannattaa miettiä kumpi vaihtoehto miellyttää enemmän. Itse pidin tilasta jonka oma pukukoppi antoi, se oli myös rauhallisempi kuin alue, missä oli vain kaappeja. Suihkutiloja löytyy sekä yhteiskäytössä että naisille ja miehille erikseen. Kun hotellilla mietimme hieronnan varaamista soitti respa spa:han kysyäkseen oliko vapaita aikoja. Harmittavasti ei ollut, joten päätimme vain ostaa tuo sisäänpääsy ja pukukoppi. Kun sitten tulimme paikalle huomasin Thai hierontapaikan ja toisessa päädyssä käytävää ihan tavallisen hierontapaikan. Kurkkasin sisälle viimeksi mainittuun ja kysäisin onko vapaita aikoja. Mukava tyttö vastasi että tunnin päästä molemmille meistä löytyisi aika. Jei! Varasimme ajat tunnin hierontaan ja palasimme sitten tunnin päästä takaisin. Ihanan rentouttava hieronta ja Suomen hintoihin verrattuna vielä halpa (n. 35€ tunnista). Melkein teki mieli ottaa toinen mokoma heti perään 😉

Kaiken kaikkiaan Széchenyi fürdõ on tähän mennessä kokemistani kylpylöistä ehdoton suosikkini. Altaita ja saunoja on monta erilaista, rakennus ja yksityiskohdat ovat kauniit, palvelu ystävällistä, hintataso halpa eikä paikka suuruudestaan huolimatta ole ollut liian täysi vaan mukaan mahtui hyvin 🙂 Tänne kylpylään palaan aivan varmasti myös ensi kerralla!

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jenna 19.1.2015 at 08:32

  OI, tää kylpylä oli kyllä kiva 🙂 Kaunis vanha rakennus. Tuolla kyllä virkistyi!

  • Reply Maria 19.1.2015 at 08:46

   Siinä tosiaan silmä lepäs kauniissa arkitehtuurissa kun kroppa sai rentoutumiskäsittelyn sekä hieronnassa että vesissä lillumisessa. Iho oikeasti tuntui ihanan pehmeältä spa päivän jälkeen 🙂

 • Reply Maarit Johanna 18.1.2015 at 20:03

  Ihana paikka! Kuumat altaat kelpasi myös kesällä kun oli +42 astetta lämmintä. Tuo on muutenkin niin kaunis tuo rakennus. Voi miksei meille vois Suomeenkin rakentaa tuolla tyylillä mitään. Muistan myös halvat hieronnat. Kelpais uudelleen ^^

  • Reply Maria 18.1.2015 at 21:21

   Varmasti ihana paikka myös kesällä! Täytyy ottaa tavoitteeksi ensi kerralla mennä kesäaikaan, näkis kaupunkiakin eri tavalla 🙂 Oon aivan samaa mieltä, miksei voisi tännekin rakentaa tuon tyylisiä kylpylöitä! Ja joo, hieronta kyllä kelpaisi any time 😉

 • Reply AnskuBCN 18.1.2015 at 19:57

  Minäkin olen kiertänyt useita kylpylöitä eri maissa, ja Szechenyi on yksi suosikeistani! Kaunis rakennus ja riittävästi altaita, kelpaa minulle 🙂

  • Reply Maria 18.1.2015 at 21:19

   Kauniit puitteet ja tarpeeksi allas vaihtoehtoja: ihanaa 🙂 Hyvä syy palata aina uudestaan Budapestiin!

  Leave a Reply