Suomen suurin matkablogiyhteisö

Luukku 12: Stollen

Tästä luukusta paljastuu Saksan lahja joulun herkkusuille, nimittäin Stollen. Se on pitkulainen ”pulla” joka valmistetaan rasvaisesta ja makeasta hiivataikinasta ja siihen lisätään täytteeksi kuivattuja hedelmiä, pähkinöitä sekä esimerkiksi marspiaania tai unikonsiemeniä. Ensimmäinen maininta Stollenista on Piispa Heinrich I von Grünbergin asettamassa Naumburgin kiltaperuskirjassa vuodelta 1329. Alkuperäinen latinaksi kirjoitettu asiakirja on kadonnut, mutta saksaksi käännetty dokumentti 1500-luvulta löytyy, joten kyseessä on todella vanha perinne. Tietenkin tuon ajan Stollenit olivat hyvinkin erilaisia verrattuna tämän päivän versioihin. Lähimpänä nykypäivän Stollenia on varmasti vuonna 1730 leivottu jättistollen joka oli jopa joitakin metrejä pitkä leivonnainen. Tänä päivänä Stollenit ovat kylläkin pienempiä, mutta niihin on käytetty enemmän täytettä.

Tutustuin ensimmäisiin Stolleneihin Saksan matkoilla, mutta nykyään näitä saa ostettua ihan kotonakin. Itse tykkään marsipaanista eikä muunlainen versio Stollenista kelpaa, mutta olen nähnyt myynnissä myös versioita ilman marsipaania jos ei siitä satu tykkäämään. Tokihan näitä voi myös leipoa itse kotona jolloin täytettä voi laittaa oman mielen mukaan, mutta omani kävin ostamassa Lidlista. Se on makeaa herkkua, mutta erittäin jouluinen ja sopii glögin pariksi enemmän kuin hyvin! 🙂

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply mollymay 12.12.2014 at 22:30

    Näyttää tosi herkulliselta, nam! Niin ja ihan Suomen Lidlistä löytyy? 😀

    • Reply Maria 13.12.2014 at 17:53

      Juu, Suomen Lidlistä olen noita ostanut 🙂 Tuoreena todella hyviä, mutta kun paketti on avattu kuivuu se aika nopeasti, eli joko syö kaikki kerralla tai pakkaa avaamisen jälkeen uuteen pussiin 😀

    Leave a Reply