Suomen suurin matkablogiyhteisö

Muukalainen tulee Suomeen

Olen täällä aina välillä hehkuttanut rakastamaani Diana Gabaldonin kirjoittamaa Outlander (Muukalainen suomennettuna) kirjasarjaa. Ensimmäisen kirjan luin suomeksi ja se riitti sytyttämään palon saada lukea lisää. Skotlanti-fanina itseäni häiritsi suomennos, joten päätin lukea seuraavan englanniksi ja se oli vielä parempi kuin odotin! Kaikki skottimurteet, gaelinkieli ja sanonnat heräävät henkiin ja tuntuu kuin olisi mukana 1700-luvun Skotlannissa.

Kirja kertoo Clairesta joka 1940-luvun lopulla on miehensä kanssa matkalla Invernessissä ja ollessaan yksin kukkienhakureissulla tipahtaa aikaportaalin läpi 1700-luvulle. Uudessa ajassa hän tapaa salskean Jamien ja tästä alkaa vuosisatojen rakkaustarina. Ei kuitenkaan ole pelkoa, että kirja olisi ällöromanttinen, siinä kuvataan myös verisiä taisteluita, kavalluksia, noituutta, murhia ja ai niin rakasta Skotlantia. Gabaldon osaa taitavasti värittää verkon joka ei päästäkään enää irti ennen kuin kaikki mahdollinen on luettu.

Kirja oli yksi suurimmista innoittajista, joka sai minut lähtemään Skotlannin ylämaille pari kesää sitten. Hienoa miten kirja siihen pystyy! Olin tietenkin päässäni kuvitellut paikat tietyn näköisiksi ja kun sitten näin ne oikeasti, oli tunne uskomaton. Varsinkin kun kävin Cullodenissa, oli mieli aika herkkä. Olen varma että se jollain tasolla kosketti enemmän kuin mitä se olisi ilman kirjaa. Etsiskelin myös Craigh na dun:ia Invernessissä, mutta se jäi vielä löytämättä. Ehkä ihan hyvä, eipähän itse siirtynyt menneisyyteen samalla 😉


Myös Edinburghia kuvaillaan kirjassa ja oli hauska löytää yhtäläisyyksiä fiktiivisen kirjan ja todellisuuden välistä. En lähde sen enempää kertomaan mitä kirjoissa tapahtuu, jotten pilaa kenenkään mahdollisuutta yllättyä ja ihastua itse niitä lukiessa, mutta pidin ensimmäisistä kirjoista enemmän kuin näistä uusimmista. Niin suuri vaikutus tapahtumien sijainnilla on omalla kohdallani ollut. Tarina kuitenkin jatkaa mielenkiintoista tapahtumarikasta kulkuaan enkä ole missään vaiheessa tuntenut halua laittaa kirja pois.


Jokainen visualisoi tietenkin mielessään miltä nämä päähenkilöt näyttää ja itse katselin usein youtubesta kollaaseja keitä näyttelijöitä voisi palkata mahdolliseen elokuvaan tai tv-sarjaan. Sitten koittikin se kauan odotettu päivä, jolloin ilmoitettiin että kirjoista tehdään oikein TV-sarja. Miniwaves in celebration! Tihkuin intoa ja googlailin ja etsiskelin koska sarjaa esitettäisiin Suomessa, mutta tuloksetta. Rupesi masentamaan ja mietin miten nyt näen nämä sarjat. Asia hiukan jäi kaiken kiireen keskellä, kunnes sitten eilen töistä tultuani istahdin sohvalle ja rupesin selailemaan Matkaopaslehteäni. Diana Gabaldonin Muukalainen esitettään YLE1:llä toukokuussa 2015 alkaen. Voi tätä ilon päivää! Siihen on puoli vuotta vielä, mutta vihdoin on TV-sarja mitä odottaa 🙂 Eli jos ei vielä ole lukenut ainuttakaan teosta, nyt on oikea aika ruveta, vielä ehtii hyvin ennen kuin Jamie ja Claire ilmestyvät myös meidän kuvaruuduille. Sitä odotellessa 😀

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Maarit Johanna 28.11.2014 at 14:26

    Täällä puhuu myös suuuuri sarjan fani! Kaikki kirjat sekä Lordi Johnit on luettu ja toki on suuri syy miksi Skotlanti löytyy haavelistani kärjestä. Kivikehä on löydettävä. Ihan pakko päästä fiilistelemään. Sarjahan julkaistiin jo USAssa ja se oli pakko etsiä netistä jo ja katsoa. Olin kuin tulisilla hiilillä seuraavaa jaksoa aina odottamassa. IHANA. <3

    • Reply Maria 28.11.2014 at 17:49

      Mietin myös pitkään katsoisinko ne jo USA:ssa esitetyt jotain kautta, mutta toistaiseksi olen pidättäytynyt. En tosin tiedä pystynkö toukokuuhun asti odottamaan… noh, voihan ne katsoa silloin uusiksi 😉 Joku päivä löydän vielä myös kivikehän, nähtäväksi jää kuuluuko korvissa surinaa 😀

    Leave a Reply