Suomen suurin matkablogiyhteisö

Makumatkalla: Viisi Penniä

Veli muutti tuossa tovi sitten uusille kulmille Helsingin Töölööseen, joten kun hän oli kartoittanut ravintolatarjonnan, lähdimme sitten kokeilemaan mitä legendaarinen Viisi Penniä tarjoaa. Tämä olut- ja ruokaravintola avasi ovensa 1956 Töölön tullin viereen ja on näin ollen yksi kauimmin samalla nimellä ja samassa paikassa toiminut olutravintola Suomessa. Juomalistalta löytyy 20 oluthanan rivistö ja erilaiset viski- sekä viinivalikoimat kutsuvat kokeilemaan erilaisia juomia. Pelkästään pullo-oluita ja siidereitä löytyy valikoimasta lähes 120 erilaista, joten luulisi jokaiselle löytyvän jotakin. Ja koska paikka ei ole vain ravintola, voi ilta tulla viettämään vaikka vain hyvän oluen merkeiisä.

Mutta me olimme siis liikenteessä ruokailumielessä. Olin siinä luulossa että meillä olisi pöytä varattuna, mutta kukaan meistä ei sitä ollutkaan varannut ja toiveikkaina astuimme vain ovesta sisälle. Kyseessä oli torstai-ilta ja kuulemani mukaan vielä lätkäilta joten pikkasen rupesi jännittämään päästäänkö syömään. En tiedä vaikuttiko tuo jääkiekko asiaan, vai onko paikka aina tupaten täynnä, mutta ruokailupuolella ei sitten enää ollut vapaita pöytiä lainkaan. Ehdin jo pelästyä että siinäkö meidän mahdollisuudet nyt meni, mutta baarista kerrottiin, että jos alakerran pubipuolella vain on tilaa, tarjoilevat he ruoat myös sinne. Saatiin viimeinen vapaa pöytä portaikon takaa piilosta. Ahtauduimme kaikki sinne ja olihan siinä hiukan tiivis tunnelma 😉 Omapa syy kun ei oltu tajuttu varata etukäteen pöytää.

Saimme ruokalistat eteemme, mutta olimme itse asiassa kaikki jo tutkineet listaa kotona ja tehneet päätöksemme. Ruokajuomaksi päätin kokeilla kuivaa englantilaista siideriä ja veli yhtä hanaoluista. Siideri oli hyvää ja sopi ruoan kanssa oikein hyvin. En tullut kysyneeksi oluesta sen enempää, mutta nähtävästi oli hyvää kun veli tilasi toisen samanlaisen lisää.

Vaikka paikka siis olikin täynnä, ei ruokaa tarvinnot kuitenkaan järkyttävää aikaa odotella. Itse olin valinnut maksaa perunamuussilla ja puolukkahillolla ja annos oli erittäin onnistunut! Maksa ei ollut sitkeää eikä raakaa tai ylikypsää vaan juuri sopivaa ja upposi parempiin suihin melko nopeasti. Veli otti naudan ribsit oluessa haudutetun hapankaalin kanssa ja annos näytti todella suurelta! Itse asiassa kaikki annokset olivat aika suuret 🙂
Porukat valitsivat myös erilaiset annokset: äiti otti savustettua lohta selleripyree pedillä ja isä valitsi pennin pannun ja kehui makkaraa maasta taivaaseen 🙂

Jälkiruokaakin piti tietenkin maistaa ja valitsin vaniljapannacottaa mustaherukoiden kanssa ja annos oli oikein hyvä. Koska pannacotta oli tuhti sekä makea, raikasti ja kevensi mustaherukat kokonaisuutta hyvin. Veli valitsi kolme erilaista italialaista jäätelöä ja piti itse vaniljapallosta eniten, vaikka pistaasi ja saksanpähkinäpallotkin olivat hyviä. Sain pienet maistiaiset myös jäätelöstä ja vaikka pistaasi on yleensä ollut se oma herkkuni, pidin saksanpähkinästä tällä kertaa eniten 🙂 Porukat olivat yhteisellä linjalla jälkkärin suhteen ja tilasivat sitruuna-marenkikakkupalaset. Myös tämä oli hyvää eikä mitään jäänyt lautaselle 🙂

Kaikenkaikkiaan ymmärrän hyvin että Viisi penniä on pitänyt pintansa vuosien saatossa. Ruoka on hyvää, tarjoilu pelaa ystävällisen tehokkaasti ja paikka on viihtyisä illanviettoa ajatellen. Olen viime vuosina hurahtanut täysin skottiruututapetteihin ja tätä löytyykin seiniltä. Huonekalut ovat tummaa puuta ja tekevät kokonaisuudesta kotoisan lämpimän! Baaritiskillä käy koko ajan pieni kuhina, mutta hymyssä suin janoinen kansa saa juomansa vielä suositusten saattelemana. Jos ei itse oluista tai siidereistä hirveästi tiedä, kannattaakin antaa henkilökunnan kartoittaa tilannetta ja suositella jotain joka voisi sopia. Tuota valinnanvaraa kun kuitenkin on reippaasti. Suosittelen kuitenkin varaamaan pöydän etukäteen jos ruokailemaan on tulossa, jotta varmasti mahtuu sisälle eikä joudu kääntymään pois ovella.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Säbä 25.11.2014 at 08:24

  Lätkäiltoina tuol on hyvä meininki! Hyvää bissee ja lyhyt matka jäähalliin

  • Reply Maria 25.11.2014 at 12:28

   Voin hyvin kuvitella miten hauskaa on viettää iltaa yhdessä ennen tärkeää peliä. Tunnelman nostattaja paikka 🙂

 • Reply Maarit Johanna 24.11.2014 at 14:58

  Annokset näyttää sairaan hyville! Vitsi että haluttais kunnon liharuokamättöä pitkästä aikaa. Tuollaisia makkaroita popsittiin Saksassa pari vuotta sitten. Voisin kyllä vierailla kyseisessä raflassa. En ole aikaisemmin kuullutkaan. 🙂

  • Reply Maria 24.11.2014 at 20:34

   Oon vuosia ajanu bussilla paikan ohi, mutta tarvittiin että veli muuttaa siihen viereen että viimein kävin ja kyllä kannatti 🙂 Annokset isoja ja hyviä, suosittelen! Oluen ystäväkin varmasti tykkää 🙂

  Leave a Reply