Suomen suurin matkablogiyhteisö

Aye or nae for Scotland

Skottifanina olen seurannut mielenkiinnolla viime päivät galluppeja ja mielipidekeskusteluja Skotlannin tulevista vaaleista. Nyt ne ovat jo niin lähellä ja tilanne on mitä kutkuttavin! Äänestävätkö Skotit itsenäisyyden puolesta vai pysyvätkö osana Isoa Britanniaa? Näkemyksiä siitä kumpi vaihtoehto on parempi Skotlannin kannalta ja kumpi on parempi Ison Britannian kannalta on lukuisia. Vallitseva mielipide taitaa kuitenkin olla, että Ison Britannian kannalta parasta on jos Skotlanti pysyy osana unionia. Muussa tapauksesta unionista irtautuu noin kolmannes ja väestöstä sellaiset 8%. Eikä vaikutukset rajoitu vain tähän. Ison Britannian mietteet pysyäkkö vai irtautua EU:sta saa myös tuulta alleen mikäli Skotlanti päättää lähteä Britanniasta. Muutoksia on joka tapauksessa luvassa, sillä vaikka Skotlanti jäisi osaksi Isoa Britanniaa ovat päättäjät luvanneet lisää oikeuksia Skotlannille päättää omista asioistaan kuten terveydenhuollosta. Tämä puolestaan luo epäoikeudenmukaisuuden tunnetta Walesissa, joka myös haluaa samat oikeudet.

Toisaalta jos Skotlanti päättää itsenäistyä on se pitkä ja vaativa prosessi. Miten käy esimerkiksi valuutan? He eivät voi jatkaa Ison Britannian punnan käyttämistä. Myös toiveet pitää kuningatar herättää vastakkaisasettelua niin Skotlannin sisällä kuin Isossa Britanniassakin. Itsenäistymisen myötä Skotlanti myös lähtisi EU:sta ja joutuisi hakemaan jäsenyyttä uudestaan. Tuolloin Espanja, Ranska ja Italia voisivat olla jäsenyyttä vastaan, sillä näissäkin maissa on alueita jotka haluavat itsenäistyä ja tuen antaminen Skotlannille olisi heidän näkökulmasta väärin. Esimerkiksi Katalonia seuraa Skotlannin äänestystä mielenkiinnolla ja ovatkin ajaneet omaa itsenäisyyshanketta kovaa eteenpäin.

 

Kun pari kesää sitten olin Edinburghissa ja vierailin parlamentissa satuin kysymään paikalla olleelta vartijalta (kaikkien edustajien ollessa lomalla) hänen mietteitään tulevaa äänestystä ajatellen. Tuolloin hän jo osasi argumentoida puoleen ja vastaan, mutta sanoi itse kannattavansa Skotlannin pysymistä osana Isa Britanniaa. Hän näki, että muutokset olisivat liian suuret, eikä tilanne Skotlannin osalta paranisi vaan jopa saattaisi huonontua. Irtaantuessa pankkijärjestelmät, postit ja yleinen taloustilanne kaatuisi tai heikkenisi huomattavasti, eikä hän pitänyt resursseja niiden ylläpitämiseen tarpeeksi tehokkaina ainakaan sillä hetkellä.

Itse en tietenkään osaa sanoa, kumpi olisi parempi vaihtoehto. Ymmärrän molemman puolen argumentit ja jos kylmästi taloudellisesti ja Euroopan tasapainoa ajattelee olisi viisainta jatkaa yhteiseloa Isossa Britanniassa. Mutta kun tiedän miten kiihkeästi Skotit ovat vuosien ajan ajaneet maansa itsenäistymisen puolesta ja tuntevat vääryyttä Lontoosta tulevien käskyjen noudattamisesta voi itsenäistyminen olla jopa ansaittua. Mutta onko myös muiden itsenäisyyttä ajavien toiveet omasta valtiosta silloin myös oikeutettuja? En oikeasti tiedä. Loppujen lopuksi päätös on Skottien oli se sitten oikea tai väärä päätös, sen näkee sitten jälkikäteen. Meneekö Euroopan kartta lännessäkin uusiksi selviää huomenna.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply