Suomen suurin matkablogiyhteisö

Montserratin musta neitsyt

Yllätyin kovin kun isäntä ilmoitti että hän haluaa mennä luostariin Barcelonan matkallamme. Hän ei kuulu kirkkoon, joten mietin tovin miksi hänen siis pitäisi päästä tutustumaan luostariin. Kun sitten Googlailin aikani mitä Montserratissa on, ihastuin minäkin ajatukseen ja se piti mahduttaa aikatauluun. Otimme junan Barcelonan keskustasta ja kun saavuimme Montserratin päätepysäkille vaihdoimme vielä toiseen vuoriin tarkoitettuun junaan. Koko matka perille kesti vähän päälle tunnin ja varsinkin loppumatka maisemat olivat upeat!

Heti noustuamme junasta suuntasimme suorinta reittiä kohti luostaria. Olin lukenut että kuoro laulaisi klo. 13.00, mutta niin me vaan myöhästyimme siitä. Harmitti vietävästi, mutta asettauduimme jonottamaan sisäänpääsyä kirkkoon, sillä halusimme kuitenkin nähdä mustan neitsyen. Katselin tuskastuneena hitaasti (siis todella hitaasti) liikkuvaa jonoa, mutta lohduttauduin ajatuksella että toisella puolella ovea olisi sitten se kuuluisa neitsyt. Legendan mukaan vuonna 880 joukko paimenessa olleita lapsia näki vuorella valon ja kuulivat enkelten laulua. Valo johdatti lapset luolaan, josta löytyi Neitsyt Marian kuva. Erityisen siitä tekee sen, että neitsyt oli musta.

Kun vihdoin pääsimme tuon oven luo odotin jo näkeväni neitsyen, mutta vastassa olikin pitkä pimeä käytävä, joka kulki kirkon yhden sivustan vieressä. Kirosin mielessäni, sillä näkemäni jono edessäni oli aivan yhtä pitkä kuin se oli ollut kun asetuin jonottamaan. Aikaa oli kulunut tässä vaiheessa noin tunnin, eli tunti olisi tiedossa lisää jonottamista. Katsoin isäntää ja päätimme jatkaa jonottamista kun kerran tähän asti oltiin tultu. Onneksi sentään oli uutta katseltavaa, sillä käytävä kulki holvien läpi joissa jokaisessa oli jotakin esillä.

Ajattelin, että neitsyt on varmasti sitten siellä viimeisessä huoneessa. Olin lukenut, että pyhinvaeltajat tuovat neitsyelle lahjoja ja useimmiten ne ovat kiitollisuuden osoituksia esimerkiksi sairaudesta toipumisesta, lapsen syntymästä tai muista merkkitapahtumista. Kataloniassa on myös tapana pyytää neitsyeltä apua oman tai läheisen sairauden, kriisin tai muussa ongelmatilanteessa ja luvata tehdä pyhiinvaellusmatka Montserratin vuorelle mikäli toive toteutuu. Jostain olin myös lukenut, että kun koskee neitsyttä ja pyytää tältä apua hän kuulee rukouksen. Rupesin siinä ajankuluksi miettimään mitä toivoisin neitsyeltä, sillä täytyisihän sen olla jotain merkittävämpää kuin että jono liikkuisi nopeammin.

Kun lopulta tulimme viimeiseen huoneeseen neitsyt ei siinä ollutkaan. Tilalla oli pitkät rappuset ja taas noin tunnin jono eteenpäin. Saako kirkossa kirota? Paras ettei ja jatkoimme jonottamista. Kun sitten kolmen tunnin päästä viimein pääsimme mustalle neitsyelle asti sai häntä koskettaa vain sekunnin ajan kunnes sivulta kuului käsky ”siguente – seuraava” ja oma aika neitsyen kanssa oli ohi. Tässäkö se oli?!?!? Kolme tuntia ja sain hipaista neitsyttä, enkä edes siinä kiireessä enää muistanut mitä pitikään toivoa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply