Suomen suurin matkablogiyhteisö

La Sagrada Familia

La Sagrada Familia jos jokin on Barcelonan tunnetuimpia nähtävyyksia ja maamerkkejä. Se on nähtävä, edes ulkopuolelta, emmekä me olleet poikkeuksia. Ensimmäisellä kerralla näin siitä vilauksen Hop on Hop off bussin kyydistä, mutta koska olimme menossa muualle, emme vielä jääneet kyydistä. Kun sitten palasimme takaisin myöhemmin oli sää harmikseni pilvinen ja jopa muutama pisara… saavillinen tuli taivaalta. Olimme etukäteen miettineet ostammeko liput sisälle, jolloin välttyy jonottamiselta, mutta päätimme jättää sisätilat väliin tällä kertaa ja vain kiertää basiliska ulkopuolelta. Olisipahan jotain mitä ensi kerrallakin sitten tekee 😉 Melkeinpä kuitenkin suosittelen ostamaan sen lipun netistä etukäteen, sillä varsinkin keskikesällä jono sisälle on pitkä. Siinä vierähtää helposti tunti pari ja onhan Barcelonassa muuta hauskempaa tekemistä kuin jonossa seisominen.

La Sagrada Familia on Antoni Gaudin suunnittelema roomalais-katolinen kirkko, jonka rakennustyöt alkoivat 1882. Rakennustyöt ovat yhä kesken, mutta kirkossa järjestetään kuitenkin päivittäin messuja yleensä kirkon kryptassa. Paavi Benedictus XVI vihki Sagrada Familian käyttöön 7.11.2010 ja kirkko sai tuolloin myös arvon basilika. Mietin, että sitten kun sisälle joskus menen, olisi hienoa päästä mukaan johonkin jumalanpalveluun, missä joku kuoro laulaisi, se olisi varmasti hienoa ja tunnelmallista.

Gaudi suunnitteli kirkkoa 40 vuotta ja tuona aikana kirkko muuttui työprosessissa yhä suuremmaksi ja monimutkaisemmaksi. Taisi olla Gaudilla ”pieni” päähänpinttymä sillä hän muutti lopulta kirkkoon jopa asumaan ja vietti siellä erakkona viiemiset 16 vuotta elämästään kunnes hänet lopulta haudattiin kirkon kryptaan 1926. Gaudin kuoleman jälkeen kirkon rakentamista päätettiin kuitenkin jatkaa ja tuo rakentamisprosessi on edelleenkin kesken. Siitäkin huolimatta miljoonat ihmiset käyvät vuosittain katsomassa kirkkoa ja täytyy myöntää, että onhan se erikoinen ja viehättävä. Uskaliaita arveluita kirkon valmistumisesta on heitetty ilmaan ja kunnianhimoisimmat arvelevat sen valmistuvan vuonna 2026 jolloin Gaudin kuolemasta on kulunut 100 vuotta.  Saa nähdä onnistuvatko rakentajat siinä vaikkakin rakentamistahti vuosien saatossa on nopeutunut modernien rakennustekniikoiden ja välineiden ansiosta.

Ymmärrän hyvin että rakentaminen on kestänyt, jos ei kokoa ota huomioon, on koko rakennus täynnä pieniä yksityiskohtia. Gaudi otti paljon vaikutteita luonnosta ja symboleita sekä pieniä värikkäitä yksityiskohtia on kirkko pullollaan. Huomattavimmat symboliset rakennelmat ovat varmastikin kahdeksantoista tornia, jotka tulevat valmistuttuaan kohoamaan korkeuksiin. Yksi torni jokaiselle opetuslapselle, neljä evankelistoille, yksi Neitsyt Marialle sekä keskellä oleva korkein torni, joka symboloi Kristusta. On siinä kirkolla torneja 🙂

 

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply