Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kreikkalaista pöytään

Viime vuonna kesäkuun alussa tuli käytyä Kreikassa ja nyt kesän lähestyessä on alkanut tekemään tuhottomasti mieli kreikkalaista ruokaa. Päätimme siis tehdä sitä itse ja suuntasimme suuren ostoskassin kanssa porukoille sitä valmistamaan. Akupalaksi teimme kreikkalaista salaattia fetan, punasipulin ja oliivien kanssa. En yleensä hirveästi oliiveista tykkää, mutta juuri kreikkalaisessa salaatissa mustat oliivit käyvät ja tuntuisi ”tyhjältä” ilman niitä siinä.  Kreikassa kun olimme istäntä valitsi aina lähes poikkeuksetta grillattua mustekalaa alkupalaksi. Mietin hetken pitäisikö yrittää itse myös grillata mustekalaa, mutta päätimme jättää sen toiseen kertaan kun jossain kaupassa tulee vastaan hyvän näköisiä lonkeroita 😉 Itse tilasin yleensä tsatsikia ja pitaleipää, jota piti myös nytkin olla. Joten valmistimme ne itse. Nappasimme reseptin ”Katukeittiö – Parempaa roskaruokaa” kirjasta ja varsinkin  tsatsiki onnistui hienosti! Pitoja olisi pitänyt tehdä noin 10 mutta sain taikinasta vain 6. Syykin selvisi paiston jälkeen, olin nimittäin kaulinut palaset liian paksuiksi joten sitä taskua sinne pitaleivän sisään ei jäänyt. Mutta maku oli hyvä, juuri niin kuin piti ja sehän oli se tärkein. Tuore höyryävän lämmin leipä ja tsatsiki, jami!

Rhodoksen vanhan kaupungin ravintolan salaattiannos

Rantaravintolan alkupalaa

Mustekala-annos Lindoksen kattojen yllä

Pääruokana grillasimme porsaan ulkofilettä, jonka marinoimme Rhodokselta tuomallamme kreikkalaisella mausteseoksella, öljyllä ja citruunalla. Mausteseos olisi varmasti sopinut lampaan kanssa vielä paremmin, mutta ei ollut valittamisen aihetta nytkään. Lisäksi grillasimme kesäkurpitsaa, paprikaa ja punasipulia sekä halloumi juustoa, jonka päälle kaadoimme vielä hiukan hunajaa. Lisukkeen tein vielä itselleni uudesta raaka-aineesta bulgurista ja lisäsin siihen pieneksi hakattua sipulia, tomaattia, kurkkua sekä rutkasti yrttejä. Varsin raikas ja miellyttävä lisuke, jota varmasti tulen tekemään myös toistekin! Kun mietin mitä Kreikassa sitten söimme usein pääruokana, ei vain yhtä voi nostaa esille, yritin maistaa mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman montaa eri ruokalajia. Paras olikin annos, jossa oli monta pientä kreikkalaista annosta aina lampaanlihasta ja grillatusta kanasta moussakaan ja täytettyihin paprikoihin.

Rantaravintolan antimia

Mahat olivat tässä vaiheessa niin täynnä, ettemme jälkiruokaa enää millään olisi jaksaneetkaan, mutta huomasin että Ben & Jerry’s on tuonut markkinoille uusia Kreikkalaisa frozen yogurt tuotteita ja ne olisivat varmasti sopineet päättämään tämänkin aterian. No, täytyy säästä ne myöhemmälle ja kokeilla niitä silloin 🙂

Usein ”unohdan” kerikkalaisen keittiön ja muistan vain Italialaiset pastat, pizzat ja gelatit tai Espanjan tapakset, paellat sekä crema catalanat, mutta kreikkalainen keittiö on loistava! Vasta nyt ”myöhemmällä” iällä olen sen huomannut ja oppinut arvostamaan, jopa tietyn väliajoin kaipaamaan. Helsingissäkin kuitenkin on muutama Kreikkalainen ravintola jonne voisi pahimmassa kreikkalaisen ruoan puutostilan sattuessa mennä herkuttelemaan 🙂

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply tää-on-niin-nähty 25.5.2014 at 16:02

    Todella hyvältä näyttää! Nälkähän tässä tulee…

    • Reply maelle 26.5.2014 at 11:04

      Kreikkalainen kuuluu ehdottomasti uusiin suosikkeihini! Onneksi valmistamiseen ei mene kamalasti aikaa ja raaka-aineitakin löytyy tavallisista kaupoista 🙂

    Leave a Reply