Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kävelykierros Sforzescon linnan mailla

Istuin hetken vielä espressokupillisen kanssa sulattelemassa lounastani Galleria Vittorio Emanuelessa ja tutkin karttaa. Huomasin suuremman alueen ja maininnan Storzescon linna. Tykkään linnoista ja usein niiden puutarhoista joten suuntasin sinnepäin. Linna koostuu lähinnä linnoituksista ja torneista, joiden historia ulottuu pitkälle ja rakennelma onkin yksi Milanon vaikuttavammista niin ulkoa kuin sisältä. Sisällä on niin maalauksia kuin veistoksia ja yksi merkittävimmistä on Michelangelon viimeiseksi työksi jäänyt, keskeneräinen ’Pietà Rondanini’.

Kuten niin monien linnojen, myös Sforzescon linnan historia on täynnä värikkäitä aikoja. Linnan rakennutti Viscontin hallitisijasuku, mutta 1500-luvulla se päätyi espanjalaisten käsiin. Espanjalaisten jälkeen itävaltalaiset hallitsivat linnaa, ennen kuin Napoleon nappsai sen hetkeksi itselleen. Itävaltalaiset saivat linnan kuitenkin takaisin ja lopulta 1800-luvun loppupuolella italialaiset saivat linnansa takaisin.

Linnavierailulla voi tutustua enemmän historiaan jos se puoli kiinnostaa, mainitsemani taide on näkemisen arvoista, mutta jos ei sisälle halua mennä, riittää näkemistä muutenkin. Tornit ja muurit ovat vaikuttaiva ja Napoleonin rakennuttama suihkulähde on varsin kaunis.  Itse vietin hetken ulkosalla vielä käyskennellen ympäriinsä ja sain väistellä afrikkalaisia kaupustelijoita, joita oli pilvin pimein. Monet tulivat kädestä sanomaan päivää ja samalla pitivät kädestä kiinni niin lujaa ettei sitä saanut vetäistyä pois. Sekunnissa ranteeseen oli ilmestynyt punainen lanka ”tuomaan onnea” ja kättelijä halusi rahaa siitä. Olen näitä kohdannut ennenkin joten tiesin ettei kättä pidä antaa. Mies repi kuitenkin käteni itselleen ja sitoi sen langan ranteeseen väkipakolla. Sanoin etten meinaa mitään maksaa kun en sitä lankaa halunnut ranteeseen, että paras kun ottaa sen langan pois. Mies jankkasi siinä aikansa ja suuttui lopuksi. Huusi vielä jotain perään ja pelästyin hiukan tilannetta kun muuttui niin agressiiviseksi. Onneksi löysin kivan kaupan aivan läheltä ja suuntasin sinne. Tilanne unohtui mukavasti vaatteita katsellessa ja kun palasin takaisin ulos oli mies jo lähtenyt.

Ilta rupesi jo hämärtämään kun köpöttelin ruokakauppaan ostamaan mantelikeksejä ja suuntasin takaisin hotellille. Tilasin vielä respasta capuccinon ja nautin herkuistani sängyllä dubattuja telkkariohjelmia katsellen. Lämmin suihku vielä ja uni maittoi hyvin ulkona vietetyn päivän jälkeen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply