Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tukholman monet kasvot (3): Gamla Stan

Kauhea räkätauti iski, mutta vihdoin taas jaksaa istua koneen ääressä:) Eli, jäätiin Tukholman helmiin. Gamla Stan on ehdoton suosikkini, siinä vaan on sitä jotain ja voisin kävellä kapeilla kujilla kauemminkin. Yleensä tullaan Siljalta, joten jäädään pois Gamla Stan metropysäkillä ja kävellään ensin keskustasta poispäin, jotta sitten voi kävellä ”oikeaan suuntaan” Åhlensille päin. Minun alkupisteeni Gamla Stanille on Evert Taubin patsas Järntorgetilla.

Joka puolella on pieniä puoteja, ravintoloita ja kahviloita. Yksi lemppari kaupoistani on Theodore’s Home. Totta, siellä on paljon krääsää myös, mutta Bukowski nallet vaan ovat niin söpöjä 😀 Lisäksi piipahadan yleensä lukuisissa pienissä käsityökaupoissa, niistä saattaa löytyä vaikka mitä. Viimeeksi naureskelimme vessapelille, jonka löysimme. Siinä pelinappulat esittivät sitä itseään 😉 Ei tullut ostettua, mutta hymyilyttihän se.

Joulun lähestyessä kannattaa käydä Gamla Stan:in joulumarkkinoilla Storatorget:illa. Kojuissa on myynnissä karkeista ja ruuista käsitöihin ja koriste-esineisiin. Lisäksi on onnenpyörä, josta voi voittaa vaikka Marabou suklaa-askeja. Aivan Storatorgetin vieressä on kirkko (se jossa Vickan vihittiin!) ja sinne pääsee yleensä sisälle kurkistamaan. Joulun aikana esillä on kaunis seimi ja pappi kertoi joku vuosi sitten, että he hankkivat uudet lisäyksen seimeen joka vuosi.

http://www.gamla-stan-stockholm.se/

Kun aikansa on kylmässä (ja miksei kesälläkin!) kävellyt voi poiketa Schweizer konditoriet kahvilaan, joka on juuri ennen siltoja vanhasta kaupungista poispäin. Todella hyviä leivonnaisia, kakkuja, keksejä, piirakoita ja sämpylöitä. Vakioksi on muodostunut apfelstrudel, eli omenapiirakka, lämmitettynä vaniljakastikkeen kanssa.

Jos haluaa nähdä muutakin Tukholmaa, tämä melkein on turistin reitti, mutta Gamla Stan jatkuu sivuille myös. Kuninkaanlinna tietenkin levittäytyy aarteineen osaansa, mutta tämänkin lisäksi on idyllisiä kujia, jonne kaikki turistit eivät eksy, mutta ovat ehdottomasti vierailun arvoisia. Jos aikaa on enemmän Gamla Stan:issa on myös hotelleja, joten voi aivan mainiosti jäädä yöksi joihinkin niistä. Itse en valitettavasti koskaan ole päässyt tätä kokeilemaan, mutta olen muutaman mukavan näköisen hotellin ohi kävellyt useasti.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply