Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tukholman monet kasvot (1): Vasa laiva

Se on lähellä ja sinne on suhteellisen helppo päästä: Tukholma. Lapsena tuli käytyä risteilyllä tuon tuosta ja pallomeressä viihdyttiin veljen kanssa kauan. Kun sitten Silja Line rakennutti Serenaden ja Symphonyn oli pallomeren vieressä oleva peliluola aivan huippu! Opiskeluaikana kaveri ja silloinen kämppis, oli Siljalla töissä, joten Ruotsiin mentiin melkein kerran kuussa laivalla. Discossa tuli biletettyä jopa Hunksien kanssa kerran kun oli niin kova merenkäynti, että suurin osa muista matkustajista oli kärsimässä hyteissään. Sitten tuli jostain syystä stoppi laivamatkustamiseen… liekö vanhuus ja meripahoinvointi ollut syynä vai mikä, mutta rupesin lentämään Tukholmaan. Lento Arlandan kentälle kestää vaivaisen tunnin ja siitä pääsee kätevästi junalla suoraan keskustaan. Yleensä olemme vielä ottaneet hotellin yhdeksi tai kahdeksi yöksi ja näin saaneet pidemmän visiitin Tukholmaan kuin mitä laivalla saa ja hinta oli suunnilleen sama…

Jokaisella on varmasti omat suosikki kohteensa Tukholmassa, mutta käyn läpi muutaman omista suosikeistani. Ensimmäisenä vuorossa on Vasa laiva. Näin kyseisen laivan ensimmäisen kerran ala-asteella kun olimme leirikoulussa Ruostissa. Jo silloin se teki vaikutuksen ja kuvittelin sen kummituslaivaksi. Heti kun astuu sisälle museoon tuntee ilman muuttuvan. Oikea syy tähän on, että laiva säilyy paremmin tietyssä ilmastossa, mutta lapsena se tuntui tietenkin aavemaiselta 😉

Mutta siis itse laiva… Laiva on koristeltu erilaisilla raamatullisilla ja kreikkalaisen mytologian jumaluuksien veistoksilla ja on todella koristeellinen. Tarkoitus oli, että Vasa olisi laivaston kaunein sekä mahtipontisin. Se valmistui 1626, mutta lähti neitsytmatkalleen kolme vuotta myöhemmin eli 10 elokuuta 1628. Matkaa laiva ehti taittaa vain 1300 metriä kun tuulenpuuska, muuten tyynenä päivänä, tarttui laivan purjeisiin ja sai laivan kellahtamaan nurin. Muutamassa minuutissa laiva upposi Tukholman edustalle Tegelvikin kohdalle ja noin 50 ihmistä hukkui. On arveltu, että juuri koristeiden tuoma lisäpaino sekä ruotsalaisten ja hollantilaisten rakentajien käyttämät eri mittakaavat tekivät laivasta vinon väärällä painopisteellä. 333 vuotta laiva makasi merenpohjassa, ennen kuin se nostettiin 1961 ja sijoitettiin Wasavarvetille. 1990 Vasa sai oman museon, jonne voi mennä ihailmeaan laivaa. Jo ennen kuin itse laiva osattiin nostaa pinnalle sukeltajat hakivat hylystä kanuunat sekä muita esineitä, jotka myös ovat esillä museossa.

Olen lukenut lehdistä, että Vasa laiva on kovaa vauhtia hajoamassa ja entisöijillä on kiire saada hylky säilytettyä myös tuleville sukupolville. Museoon, joka sijaitsee Djurgårdenilla, pääsee kätevästi Tukholman keskustasta niin kävellen ja bussilla kuin vaikka metrollakin ja on varmasti niin lasten kuin aikuistenkin mieleen. Jos vielä haluaa yhdistää museokäyntiin muutakin on Nordiska museet ja Aquaria vattenmuseum aivan vieressä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply