Porto Katsikin turkoosi ranta Lefkaksella.

Lefkas – Kreikan saari täynnä turkooseja postikorttimaisemia

Turkoosi paratiisi Joonianmerellä – en tiedä, miten tämän osuvammin osaisin kuvata Kreikalle kuuluvaa, kuvankaunista Lefkaksen saarta.

Lefkaksen saari on paitsi käsittämättömän upea, aurinkoinen ja ympärivuotisesti vehreä, sinne myös pääsee Suomesta sangen kätevästi. Suora lento Áktionin kentälle kestää vain nelisen tuntia, ja vaikka Lefkas onkin saari, voi sinne ajaa autolla siltaa pitkin mantereen puolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ateenasta Lefkakseen on matkaa noin 370 kilometriä, joten myös Ateenasta käsin on mahdollista matkustaa Lefkakselle, joskin se ottaa hieman enemmän aikaa. Ateenasta kulkee päivittäin noin kuusi tuntia kestävä bussiyhteys Lefkakselle.

Pari vuotta sitten Lefkas ei ollut minulle kovinkaan tuttu edes nimenä. Havahduin tämän saaren upeuteen, kun seurasin ystäväni Ullan Instagram-tarinoita syksyllä 2021. Turkoosina kimalteleva meri tuntui iskeytyvän niin intensiivisesti puhelimeni näytön läpi, että en pystynyt ohittamaan sitä. Tein spontaanin päätöksen, että kopioin ystäväni reissuidean. Oli turvallinen mieli varata matka sellaiseen kohteeseen ja hotelliin, jonka ystävä on juuri kuvatodisteiden kera todennut hyväksi. Onnistuin nappaamaan Aurinkomatkoilta matkan Lefkakseen tuon sesongin viimeiselle viikolle. Parin päivän päästä koko sesonki olikin jo myyty loppuun. Sesonki Lefkaksessa kestää toukokuusta lokakuun ensimmäiselle viikolle, eli minä lähdin matkaan ihan lokakuun alussa.

Näin olin ensimmäistä kertaa 15 vuoteen varannut itselleni pakettimatkan. Olin kyllä jo jonkin aikaa ehtinyt tuumailla, että jossain vaiheessa haluaisin testata tällaista perinteisempää matkustustapaa. Muutama vuosi sitten en olisi uskonut enää ikinä reissaavani muuta kuin omatoimimatkailijana, mutta sittemmin olen todennut, ettei elämän tarvitse olla niin mustavalkoista. Olin varsin tyytyväinen siihen, että matkani maksoi kokonaisuudessaan alle 600 euroa, vaikka en jakanut hotellihuonetta kenenkään kanssa. Usein yksin matkustavana joutuu maksamaan aika kovaakin hintaa siitä, että ei ole reissukaveria jakamassa huoneen kustannuksia. Tämän matkan hinta-laatusuhde oli siis oikein hyvä. Mainitsemani hinta sisälsi lennot, hotellin, aamiaisen sekä kuljetukset kentältä hotellille ja takaisin.

Kuten jo totesinkin, niin matkustin Lefkakseen lokakuun alussa, mutta optimaalisin aika olisi ollut muutama viikkoa aiemmin, jolloin hektisin kesäkausi oli jo ohi, mutta lämpöä ja aurinkoa riitti edelleen. Kauden ensimmäiset sateet tulivat juuri matkustusviikkoni aikana, sitä ennen aurinkoa oli kuulemma riittänyt putkeen kuukausikaupalla. Sesongin päättyminen on siis ajoitettu aika tarkasti sellaiseen ajankohtaan, jolloin säässä alkaa tapahtua iso muutos. Sään epävakaisuus oli läsnä reissuviikkoni ajan, mikä vähän vaikeutti esimerkiksi päiväretkien suunnittelua. Matka oli kuitenkin kokonaisuutena tosi onnistunut, ja voin lämpimästi suositella Lefkasta kohteena kaikille, jotka rakastavat turkoosia merta ja kauniita maisemia.

turkoosi meri.
Vuoria, puita ja sininen taivas.
Vuorimaisema, merta, puita ja heiniä.

Lefkas on parhaimmillaan mereltä käsin

Lefkas on mielestäni parhaimmillaan mereltä käsin. Mikäli ei ole mahdollisuutta vuokrata venettä, on monia muitakin vaihtoehtoja lähteä merelle. Lukuisat eri yritykset järjestävät sesongin aikana veneretkiä, joiden joukosta voi valita itselleen mieluisan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Minä päätin lähteä kahdelle päiväretkelle. Niinpä lähdin ensimmäisenä matkapäivänäni kiertelemään Nidrin satamaan, sillä sieltä käsin operoi monta retkiä järjestävää yritystä. Näin sain kerralla hyvän käsityksen siitä, mitkä kaikki yritykset järjestivät retkiä vielä sesongin lopussa. Monet olivat jo lopettaneet siltä kaudelta, eikä netistä saanut kunnon käsitystä tilanteesta.

Valitsin kaksi keskenään erilaista veneretkeä, ensimmäisen retken isommalla ja edullisemmalla Lefkada Cruisesin laivalla ja toisen retken viehättävällä M/S Christinalla, jossa oli selvästi eksklusiivisempi meininki. Siellä sain makoilla aurinkopedillä laivan kannella samalla, kun maisemat vaihtuivat toinen toistaan kauniimpiin. Näin pääsin tutustumaan kätevästi Lefkaksen upeimpiin rantoihin, ja myös joihinkin läheisiin saariin. Jälkimmäisellä retkellä sää oli huomattavasti epävakaampi, mutta onneksi aurinko silloinkin pilkisteli pilvien raosta aika ajoin.

Lefkakselta on mahdollista lähteä tutustumaan myös lähialueen muihin saariin. Lähistöllä sijaitsevat mm. Korfu, Ithaka ja Joonianmeren suurin saari Kefaloniá. Saarille löytyy lauttayhteyksiä.

Nidrin satamasta on myös päivittäinen yhteys läheiselle Meganisin saarelle. Lisätietoa lauttayhteydestä täältä.

Turkoosi, kirkas meri.
Turkoosi ranta Lefkaksessa.
Seven Islans Cruicesin vene sekä turkoosi meri.
Turkoosi meri Porto Katsiki -rannalla.
Nainen seisoo veneessä, taustalla turkoosi meri sekä pieniä vuoria.
Koira istuu veneessä ja katselee merelle.
Meri, vehreä vuorimaisema, jonka rinteessä on valkoisia taloja.
Meri, vihreitä puita ja valkoinen rakennus rannalla.
Meritähti kädessä, turkoosi meri ja vehreitä puita.
Meritähteä ei ole poimittu vedestä, vaan se oli koriste veneessä.
Turkoosi meri ja vihreitä ouita.
Kallion päällä oleva majakka ja merta.
vihreitä puita ja turkoosi merivesi.
Merimaisema, merellä isoja kiviä sekä taustalla vuori maisema. Aurinko paistaa.
Lintuja lentelemässä meren yllä auringonlaskussa.

Lefkaksesta löytyy maailmanluokan rantoja

Lefkaksen kauneimmat rannat kilpailevat melkoisen kovassa sarjassa, sillä Porto Katsikin ja Kathisman sanotaan kuuluvan maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Itse innostuinkin Lefkaksesta alunperin sen jälkeen, kun näin valokuvia alla olevissa kuvissakin näkyvästä Porto Katsikista. Nämä kristallinkirkkaat vedet ovat väriterapiaa parhaillaan. Kannattaa huomata, että Porto Katsiki on kallioiden reunustama, ja aamuaikaan se jää vielä varjoon. Jos siis metsästää aurinkoa, niin tälle rannalle ei kannata suunnata liian aikaisin.

Mikäli on mahdollisuus vuokrata auto ja uskaltaa ajaa vaihtelevissa maastoissa, niin sitä kannattaa harkita. Autolla olisi ehdottomasti kätevintä lähteä omaan tahtiin tutustumaan Lefkaksen rantoihin ja tietenkin muihinkin mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten pieniin viehättäviin kyliin. Minulla ei tällaista vaihtoehtoa ollut, sillä olen ajokortiton ja olin yksin liikenteessä.

Saaren itäpuolella kylien välillä kulkee myös edullista bussiliikennettä, ja toki taksilla liikkuminen on vaihtoehto, joskaan ei edullisimmasta päästä etenkään yksin matkustavalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lefkaksen eri rantoihin kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua tavalla tai toisella. Itse pääsin näkemään rantoja edellä mainituilla päiväretkillä.

Toinen toistaan upeampia ja turkoosimpia rantoja löytyy saarelta joka puolelta. Enemmän infoa Lefkaksen rannoista löydät täältä.

Matkabloggaajakollegani Sannan kokemuksia Lefkaksen parhaista rannoista voit lukea täältä:
Seven Seas: Top 3 parhaat rannat – Lefkas Kreikka

Porto Katsikin ranta Lefkaksessa.
Turkoosi meri Porto Katsiki -rannalla.
Turkoosia vettä ja vihreää kasvillisuutta Porto Katsiki -rannalla.
Valkoisia kiviä rannalla.
Porto Katsikin turkoosi ranta.
Turkoosi meri ja laiva.

Auringonlaskut Lefkaksessa

Parantumattomana auringonlaskufanina halusin tietenkin nähdä auringonlaskun myös Lefkaksella. Haasteena oli se, että majoituin saaren itäpuolella, jossa saaren keskiosassa olevat vuoret blokkaavat länteen laskevan ilta-auringon. Olin ennen reissua noteerannut upean, ylhäällä vuorella sijaitsevan Amente-ravintolan. Valitettavasti tämän ravintolan sesonki päättyi juuri sinä päivänä, kun matkustin Lefkakseen.

Löysin kuitenkin pienen tutkimustyön jälkeen toisen auringonlaskun ihailuun soveltuvan ravintolan, joka sijaitsee ylhäällä vuorella Exanthian kylässä. Rachi on myös kaunis maisemaravintola, joskaan asiakaspalvelua en kokenut siellä ihan ensiluokkaiseksi. Onnistuin saamaan näköalapöydän, mutta kun ruoka tuotiin eteeni, hyökkäsi kolme kissaa ruoka-annokseni kimppuun, enkä ehtinyt tekemään mitään, ennen kuin ne olivat repineet kaiken ruokani ympäriinsä. Ravintolan henkilökuntaa tämä ei kiinnostanut ollenkaan, vaan he katselivat tilannetta vierestä. Kun pyysin uutta annosta, niin sen he suostuivat tekemään, mutta kissoja he eivät halunneet häätää pois, joten minun oli siirryttävä sisätiloihin syömään ja samalla menetin näköalapaikkani. Maksoin lähes 100 euroa pelkästään takseista ravintolaan, joten pieni harmitus meinasi siinä kohtaa iskeä. Mutta olen tyytyväinen, että näin Lefkadaa myös vuorilta käsin.

Suosittelen siis ehdottomasti retkeä ylös vuorille, niin pääsee katselemaan saarta erilaisesta perspektiivistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös länsipuolen rannoilla voi ihastella upeita auringonlaskuja. Itse en tällä kertaa ehtinyt nauttimaan ilta-auringosta rannalla, mutta onneksi sentään tämä yksi auringonlasku järjestyi.

Terassi, jossa on pöytiä, taustalla näkyy sininen meri.
Ihmisiä syömässä Rachin terassilla. Taiustalla näkyy meri ja auringonlasku.
Varjoliitäjä vuoren yllä. taustalla sininen taivas.
Ihmisiä Rachin näköalaterassilla ihastelemassa auringonlaskua.

Porto Galini Seaside Resort & Spa

Majoituin Lefkaksessa Porto Galinissa, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Nidrin kylästä ja reilun kymmenen kilometrin päässä Lefkadan kaupungista. Varasin Aurinkomatkojen kautta myös bussikuljetuksen lentokentältä hotellille ja takaisin, mikä teki matkanteosta hyvinkin rentoa ja helppoa. Muita Aurinkomatkojen palveluita en matkani aikana käyttänyt, vaikka ihan hyviä retkivaihtoehtoja olisi ollut myös sitä kautta varattavissa.

Porto Galini koostuu useista pienistä rakennuksista, jotka sijaitsevat rinteessä. Vaikka portaiden lisäksi rakennusten välillä voi vaihtoehtoisesti kulkea myös tietä pitkin, ei hotelli kuitenkaan ole se kaikista esteettömin. Jos sinulla siis on paljon haasteita liikkumisen kanssa, niin suosittelen miettimään jotain muuta hotellia. Lefkas ei kokonaisuudessaankaan ole erityisen esteetön matkakohde. Esteettömistä kohteista Kreikan saarilla saa hyviä vinkkejä Palmuasema-blogista.

Mutta takaisin Porto Galiniin! Hotellin alueelta löytyy yksityinen ranta sup-lautoineen ja kanootteineen, uima-altaita, ravintoloita, kuntosali, tenniskenttä, joogapaviljonki, pieni kauppa sekä spa, jossa kävin hieronnassa.

Minä jätin illallishetket ravintoissa väliin ja sen sijaan tilailin huonepalvelusta ruokaa, koska tein reissun aikana myös etätöitä ja vietin sen vuoksi aikaa myös huoneessani. Aamiaishetkistä hotellilla nautin kovasti. Aamuaurinko nousee kauniisti suoraan mereltä, ja olikin mahtavaa syödä aamupalaa ihastellen samalla oranssina hehkuvaa taivaanrantaa.

Viimeisenä reissupäivänä buukkasin vielä extempore yksityisen veneajelun hotellin rannasta. Se oli mielenkiintoinen kokemus, ja luonnollisesti hyvin erilainen kokemus kuin päiväretket, joihin olin osallistunut.Tulipa käytyä merellä useampana päivänä. Yhtenä päivänä pääsin myös ihastelemaan upeaa sateenkaarta hotellin rannassa. Näkymä oli ihan satumaisen upea!

auringonnousu, taustalla meri ja vuoria.
auringonnousu merellä, aurinkovarjoja ja puita.
Hotelin maisema.
Hotellin uima-allas, tuoleja ja aurinkovarjoja. Taustalla puita.
Turkoosia merivettä hotellin rannassa.
Meri ja purveveneitä. Taustalla näkyy vuoria.
Turkoosi meri, aurinkovarjoja rannalla, taustalla vuoria.
sateenkaari, purjevene merellä, vuoria taustalla.
Turkoosi meri, sateenkaari ja vuoria.
Rantaravintola ja auringonnousu.
Sandaalit.

Lefkaksessa riittää tekemistä

Minulla kuluu viikon mittainen reissu helposti vain paikkoihin tutustuessa ja auringosta nauttiessa, mutta aktiviteetteja kaipaavallekin löytyy Lefkakselta erilaisia mahdollisuuksia. Saarelta voi varata pyörän, moottoripyörän tai auton ja lähteä seikkaiemaan omaan tahtiin. Nidristä voi patikoida pääteitä tai sivukujia pitkin saaren pikkukyliin. Vuoristokyliin patikointi vaatii jo vähän kuntoa, sillä tiet nousevat melko jyrkästi.

Vesiurheilusta kiinnostuneen kannattaa suunnata Vassilikin rannaillle. Tämä ranta on tunnettu erityisesti purjelautailijoiden keskuudessa.

Lefkadan kaupungissa voi esimerksi tutustua museoihin, ja siellä on paremmat ostosmahdollisuudet kuin pienemmissä kylissä. Lefkaksen keskiosasta puolestaan löytyy Karian vuoristokylä, joka on tunnettu käsitöistään. Kylän käsityöläismuseossa voi tutustua menneiden vuosisatojen käsitöihin ja niiden valmistustapoihin. Tämän artikkelin kuvakavalkadi on tällä kertaa kovin meripainotteinen, koska en voinut tämän matkan aikana lakata tuijottelemasta ja valokuvaamasta tuota upeaa turkoosia merta. Vaikka minulla ei liiemin ole kuvattuna erilaisia aktiviteettivaihtoehtoja, on niitä kuitenkin tarjolla.

Merimaisema ja sininen taivas.
Vuori ja pilviä
Turkoosi meri
Nainen seisoo veneessä merellä olevan luolan edessä.
sateenkaari ja meri.

Lisää infoa Lefkaksesta:

Amazing Lefkada

Previous Post

9 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin perjantai, 17 helmikuun, 2023 at 19:12

  Me ei olle ikinä käyty Kreikassa. Lefkas ja Kreikan saaret muutenkin ovat kuitenkin alkaneet kiinnostamaan koko ajan enemmän. Me ei olla oltu pakettimatkalla, ja voi olla, että ei mennäkään. Sinällään siinäkin vaihtoehdossa on kuitenkin ilman muuta hyvätkin puolensa. Tässä matkassa hinta-laatu-suhde tosiaan oli kohdillaan. Lefkaksella varmasti viettäisi rentouttavan viikon joka tapauksessa.

  Meritähdet muuten kuolevat, kun ne ottaa käteen. Niiden koskemista kannattaa välttää.

  • Reply Reason for Season perjantai, 17 helmikuun, 2023 at 19:32

   Suosittelen Kreikkaa! 🙂 Apua en edes osannut ajatella, että tästä tulisi sellainen fiilis, että olisin ottanut meritähden vedestä. Tämä on siis koriste, joka oli veneessä. En tosiaan alkaisi niitä merestä poimimaan, enkä kyllä tuolla olisi mereen edes tohtinut menemäänkään, koska vesi ei ollut niin lämmintä. Ehkä pitäisi kirjoittaa tästä aiheesta joku maininta postaukseen.

 • Reply Merja / Merjan matkassa maanantai, 20 helmikuun, 2023 at 18:23

  Lefkas kuulostaa oikein mukavalta lomakohteelta. 🙂 Minulle se on tuttu vain nimeltä. Kreikassa on tullut käytyä, mutta muilla saarilla. Hinta-laatusuhde oli tosiaan kohdillaan. Usein pakettimatka tulee edullisemmaksi kuin itse räätälöity – toki riippuu kohteesta. Mutta apus niitä kissoja, jotka söivät ruokasi. Ihme, ettei henkilökunta voinut häätää niitä pois.

  • Reply Reason for Season tiistai, 21 helmikuun, 2023 at 13:49

   Joo välillä paketti tulee tosiaan edullisemmaksi, riippuu toki kohteesta ja monesta muusta asiasta. Mutta tämä oli ainakin kiva ratkaisu, kun kaipasin helppoa irtiottoa. Täytyisi lähteä tutustumaan muihinkin Kreikan saariin! Ja tosiaan jäi vähän outo fiilis raflasta, kun preferoivat kissat asiakkaan edelle :D. Ne saivat jäädä ja minun piti siirtyä.

 • Reply Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys tiistai, 21 helmikuun, 2023 at 17:03

  Ihania kuvia Lefkaksen alueen vesistä. 😍 Olen samaa mieltä, että Lefkas on parhaimmillaan mereltä käsin, ja siellä ollessaan kannattaa ehdottomasti käydä katsaatamassa ne kuuluisimmat rannat. Me ollaan oltu myös meriretkellä M/S Christinalla, ja oli kyllä todella onnistunut reissu mukavan pienellä porukalla.

 • Reply Eveliina / Reissukuume keskiviikko, 22 helmikuun, 2023 at 02:47

  Lefkas kuulostaa (ja näyttää!) super kivalta matkakohteelta! Mulla on Kreikka vielä käymättä, joten pidän paikan ehdottomasti mielessä!

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 22 helmikuun, 2023 at 10:12

  Monet meistä, matkabloggaajistakin, ovat mielestäni viime aikoina ”hehkuttaneet” pakettimatkoja 🙂
  Itsekin olimme sellaisella viime syksynä, monen vuoden jälkeen, ja yllätyimme positiivisesti siitä, että sehän toimi loistavasti! Suosittuun kohteeseen, meidän tapauksessamme Rhodos, lennot saattoi valita lentoaikoja myöten, hotellivaihtoehtoja oli kuin Booking.comissa ja yhteiset jutut oli puristettu toimivaan appiin, josta saattoi varata retkiä – tai olla varaamatta. Hintakin tosiaan oli luultavasti edullisempi kuin lento ja hotelli erikseen. Saatamme hyvinkin lähteä pakettimatkalle Kreikkaan ensi syksynäkin, juurikin tuossa syys-lokakuun taitteessa, kun kuumin kesä on jo ohi.

 • Reply Sari/ matkalla lähelle tai kauas perjantai, 24 helmikuun, 2023 at 21:14

  Ihana Lefkas❤️. Häämatkalla siellä olimme 33 vuotta sitten ja seuraavan kerran 10 vuotta sitten. Jos meille tulee 40 vuotta on ehdottomasti saarelle palattava. Kiitos näköalaravintolavinkistä!

 • Reply Melissa Laitakari sunnuntai, 26 helmikuun, 2023 at 08:51

  Valtavan kaunista on kyllä. Siellä päin en ole koskaan ollut mutta ehkä joskus.

 • Leave a Reply