Auringonlasku ja Mikkelin Tuomiokirkon siluetti.

Mikkelin kesä 2022

PR-matka: Osuuskauppa Suur-Savo

Mikkelin seudullahan on vaikka mitä! Mikkelin kesä on täynnä tapahtumia sekä tietenkin kauniita maisemia Saimaan rannalla.

Kesä 2022 on vasta alkamaisillaan, ja mikäs sen parempaa! Rakastan tätä aikaa vuodesta, kun tuntuu, että paras aika vuodesta on vasta edessä, ja luonto on kauneimmillaan. Pääsin kurkistamaan Mikkeliin ja sen tulevaan kesäkauteen toukokuisella PR-matkalla, ja haluan nyt jakaa muutamia vinkkejä heille, joille Mikkeli on ehkä vielä ihan tuntematon kaupunki, kuten se oli itsellenikin ennen tätä matkaa. Tässä postauksessa on kuitenkin vain pieni osa kaikista mielenkiintoisista paikoista alueella, joten kannattaa katsoa lisävinkkejä esimerkiksi näiden linkkien takaa, joita jaan postauksessa. Erityisesti lapsiperheille suunnattuja vinkkejä löytyy muutamista blogeista, jotka olen linkannut tämän artikkelin loppuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta eiköhän lähdetä aamukahville Mikkelin torille ja siitä sitten eteenpäin päivän aktiviteettien pariin! Kaupungin keskustan alue on kesäaikaan sangen viihtyisä, sillä sieltä löytyy paljon puistoalueita, ja luonto on muutenkin lähellä. Mikkelin ympäriltä löytyvistä luontokohteita voi lukea Visit Mikkelin sivuilla.

Jos kaipaat muutakin kuin omatoimista kaupunkiin tutustumista, niin Kesällä Mikkelissä on mahdollista lähteä vaikkapa Hop On Hop Off -elämysreitille Saimaalle.

Visit Mikkelin sivulta löytyy kesäinen viikko-ohjelma, josta voi bongata esimerkiksi norpparisteilyjä, kesäyön melontaa Saimaalla ja paljon muuta mielenkiintoista. Tuon kalenterin kautta on helppo tarkistaa, mitä on meneillään juuri silloin, kun olet kaupungissa. Lisäksi käynnissä on parhaillaan myös Mikkelin kulttuurin unelmavuosi.

Koska Saimaan alueella on helppo yhdistää vaikka useampiakin käyntikohteita yhdelle reissulle, niin kannattaa ottaa haltuun myös Visit Saimaan sivut.

Mutta miten Mikkeliin pääsee helpoiten, jos ei ole mahdollisuutta liikkua omalla autolla? Itse olen autottomana julkisten varassa, ja niiden avulla täältä pääkaupunkiseudulta pääseekin Mikkeliin varsin kätevästi. Junamatka Helsingistä Mikkeliin kestää vain reilut 2,5 tuntia. Moni saattaa ajatella, että Mikkeli sijaitsee jossain liian kaukana idässä, mutta todellisuudessa junamatka Helsingistä ei ole juuri pidempi kuin esimerkiksi Tampereelle tai Turkuun. Katselin junalippujen hintoja lähipäiviltä aina muutaman kuukauden päähän, ja hinnat vaihtelivat noin 15 euron ja 36 euron välillä yhteen suuntaan. Junamatkailu Itä-Suomessa on mielestäni sangen mukavaa, sillä reitin varrella on paljon kauniita järvimaisemia, joita kelpaa katsella!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Näkymä MikkeliinKirsikkapuu kukkii.Kirsikkapuita sekä vanhoja puurakennuksia.

Original Sokos Hotel Vaakuna Mikkeli

Leppoisa tunnelma ja vieraanvarainen meininki – näin kuvailisin Mikkelin Vaakunaa. Tähän hotelliin oli helppo ja mukava tulla. Helppo siksi, että hotelli sijaitsee vain kivenheiton päässä juna-asemalta ja mukava siksi, että hotellissa oli viihtyisä ilmapiiri.

Vaakunasta käsin on helppo tutustua Mikkeliin, sillä se sijaitsee ihan keskustassa, lyhyen matkan päässä esimerkiksi Mikkelin torilta.

Vaikutuksen tekivät myös persoonallinen ja avara ravintolatila lasikattoineen sekä tilassa sijaitseva upea Mikkeli-teemainen taideteos, jonka on tehnyt Iikka Hackman, Huonosti maalatut seinät.
– Mikkelin Vaakuna-hotellin seinämaalaus Mikkeli 21 on suurin yksittäinen huonosti maalattu seinä. Leveyttä sillä on vajaat 20 metriä ja korkeutta parhaimmillaan melkein kuusi. Toteutin maalauksen neljän maalauspäivän aikana toukokuussa 2021, kertoo taiteilija kotisivuillaan. Teoksesta voi lukea lisää Huonosti maalatut seinät -sivuilla.

Hotellin ravintolana toimii ranskalainen bistro Frans & Michelle, ja tähän samaan ravintolatilaan katetaan myös aamiainen hotellivieraille. Mikäli tulet kesäkaudella illalliselle ravintolaan,  kannattaa harkita pöytävarauksen tekemistä ennakkoon.

Hotellin kutoskerroksesta löytyy poreallas sekä saunat. Vallan mukava tapa rentoutua päivän päätteeksi!

Mikkeli Vaakunan hotellihuoneen sänky.Sokos Hotel Vaakuna Milkkelin ravintolatilaViinilaseja Mikkelin Vaakunassa. Ravintolatila Mikkelin vaakunassa.Katutaidetyylinen taideteos hotellin seinällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sodan ja rauhan keskus Muisti

Sodan ja rauhan keskus Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on interaktiivinen kokemus, joka tuo sodan ajan todellisuuden lähelle eri tavalla kuin monet perinteisemmät museonäyttelyt. Näyttelyissä käytetään paljon modernia teknologiaa – siellä pääsee eläytymään sotakokemuksiin esimerkiksi virtuaalitodellisuuden kautta. Mikäli joku osa näyttelystä tuntuu itselle liian ahdistavalta, niin se on myös helppo ohittaa.

Vaikka ei yleensä kävisi museoissa, niin Muistissa kannattaa mielestäni ehdottomasti vierailla.

Miten sota-aika sitten liittyy Mikkeliin? Puolustusvoimien päämaja sijaitsi Mikkelissä kaikkien itsenäisyyden ajan sotien aikana. Päämajamuseo perustettiin Mikkeliin 1970-luvun alussa, ja sitä laajennettiin vuonna 2001. Nykyään Päämajamuseo ja Muisti muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, joka on helppo kiertää yhdellä vierailulla. Aikaa museokäyntiin kannattaa varata pari tuntia, jos haluaa syventyä näyttelyiden kaikkiin osiin kunnolla.

Muisti on myös museokorttikohde, ja se on pyörätuolia käyttäville esteetön.

Kesäkaudella alkaen 6.6. Muisti on avoinna päivittäin 10–17.

Sosan ja rauhan keskus Muistin musta seinä, jossa lukee: Tämä on tarina, jota ei saa unohtaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mikkelipuisto

Upea kaupunkikeidas Mikkelipuisto sijaitsee lyhyen matkan päässä Mikkelin keskustasta, eli keskustasta on helppo tulla tänne esimerkiksi pyörällä tai kävellen. Kesällä Mikkelipuistossa voi ihastella värikkäitä mallipuutarhoja, jotka eivät vielä vierailumme aikana valitettavasti olleet vielä parhaassa loistossaan. Uskallan kuitenkin luvata, että ne tulevat olemaan todella nättejä! Lisäksi puistossa järjestetään myös esimerkiksi joogabrunsseja sekä puistojumppaa.

Jos aktiviteetit eivät sen kummemmin kiinnosta, niin Mikkelipuisto on loistava paikka viettää rauhallista päivää kauniissa miljöössä. Jos asuisin Mikkelissä, niin tämä olisi taatusti yksi niistä paikoista, jonne sopisin treffejä ystävien kanssa.

Kesällä 2022 Mikkelipuistossa järjestetään myös kaksi kesäfestaria.

Lounasta sekä kahvilapalveluja on tarjolla Mikkelipuiston laidalla ravintola Greenerissä, josta voi myös vuokrata kanootteja ja sup-lautoja.

Erikoisuus: Mikkelipuistosta löytyy myös kaksi vanhaa raitiovaunua, joita voi varata erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin. HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos luopui 2018 liikennekäytöstä poistetuista vanhoista raitiovaunuista. Vaunut tarjottiin hakemusten perusteella uusiokäyttöön, ja Mikkelin kaupunki sai kaksi raitiovaunua.

Laiuri ja sinistä vettä sekä veteen heijstuvia puita. Kesäinen Mikkelipuisto.Sininen vesistö ja siihen heijastuvia puita.Tulpaaneja kukkapenkissä.Kukkia pöydällä.raitionaunu

Kenkävero

Itse olin odottanut Mikkelin reissulta erityisesti vierailua Kenkäverossa, ja se olikin todella hieno paikka kauniin Saimaan rannalla.

Upea Kenkäveron pappilamiljöö Mikkelissä sijaitsee vitostien varrella, lähestulkoon Mikkelipuiston vieressä. Kenkäverossa kannattaa poiketa mihin aikaan vuodesta vain. Näistä kauniista historiallisista rakennuksista löytyy ravintola ja erilaisia myymälöitä. Kenkäverossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, ja sieltä voi itsekin varata tiloja käyttöönsä.

Kesällä Kenkäverossa voi esimerkiksi osallistua käsityökurssille, nauttia brunssista, tervehtiä lampaita, ihailla puutarhan kukkaloistoa, piipahtaa kahville rantakahvilaan, hankkia tuliaisostokset leipomosta tai puodeista, kiertää näyttelyitä – tai järjestää vaikka omat juhlat.

Minulla on tapana ostaa matkoiltani muistoksi paikallisen käsityöläisen tekemät korvikset, ja Kenkäverosta tarttui mukaan kahdet. Täällä on hyvät valikoimat kotimaisten suunnittelijoiden ja käsityöläisten tuotteita.

Kenkäveron historia on pitkä ja monivaiheinen. Sen juuret ulottuvat aina 550 vuoden taakse. Kenkäveron historiaan voi tutustua paremmin täällä.

Lue kirjoitus Kenkäverosta Aurinkorasvaa ja Aloe Veeraa -blogista.

Vaaleanpunainen puurakennus.Kenkäveron vaaleanpunainen puurakennus ja puu, jossa on vihreät lehdet.Punainen vanha puinen rakennus.Talonmuotoinen linnunpönttö.

Tilausravintola Mikkelin Klubi

Näin erityislaatuisessa miljöössä tulee harvoin ruokailtua. Henkilökohtainen palvelu entisaikojen tyyliin, erinomainen ruoka sekä historian havinaa täynnä oleva ruokailutila – niistä oli lounashetki Mikkelin Klubilla tehty.

Mikkelin Klubi on perustettu vuonna 1898, ja nykyisessä paikassaan, aivan torin kulmalla, se on sijainnut syksystä 1940 lähtien. Perinnesalissa toimii tilausravintola, jossa mekin pääsimme ruokailemaan. Ruokailu tulee siis aina varata ennakkoon, ja parhaiten tämä kokemus sopii pienille ryhmille.

Ja sitä historian havinaa sitten! Päämaja vuokrasi kesäkuussa 1941 ylipäällikön, marsalkka Mannerheimin käyttöön osan Klubin ravintolasalista eteisineen. Lähes neljän vuoden ajan ylipäällikkö söi Klubilla lounaan ja päivällisen joka päivä Mikkelissä ollessaan.

Ylipäällikön luona päämajassa kävi jatkuvasti vieraita, kuten tasavallan presidentti, ministereitä, rintamakomentajia, diplomaatteja, yhdysupseereita jne. Vieraansa ylipäällikkö kutsui usein Klubille lounaalle tai päivälliselle. Tuli sellainen olo, että melkein pystyin pääsemään osaksi tuollaista historiallista lounashetkeä 80 vuotta sitten. Samalla tuli kiitollinen mieli, että minun ei ole tarvinnut elää sota-aikoja. Toivottavasti ei koskaan tarvitsekaan.

Katettu pöytä Mikkelin Klubilla.Patsas, jossa Manneheim ratsastaa.Keittoa lautasella.Ruoka-annos valkoisella lautasella.Jälkiruoka lautasella.Kahvipöytä Mikkeli Klubi.Kahvipöydän tarjoilut.

Muiden blogiartikkeleita Mikkelistä

Jos kaipaat lisäinspiraatiota Mikkelin seudulle, voit lueskella esimerkiksi nämä blogiartikkelit:

Elinan matkalaukussa: Mikkelin parhaat palat

Mutkatonta: Viikonloppu Mikkelissä lasten kanssa – Elämyksiä Saimaalla

Lähiomutsi: Perheloma Mikkelissä kartanounelmia, vesipuistoilakointia ja leppoisaa savolaistunnelmaa

taideteos alikulkutunnelissa.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

11 Comments

 • Reply EVELIINA / REISSUKUUME maanantai, 30 toukokuun, 2022 at 06:17

  Mikkeli on aina ollut sellainen ”ohiajokohde”, jossa ei ole tullut koskaan sen kummemmin pysähdyttyä. Näistä oikeastaan vain Kenkävero on entuudestaan tuttu. Haaveissa on kuitenkin tänä vuonna päästä kiertämään Suomea autolla, joten laitan Mikkeli-vinkit korvan taa 🙂

  • Reply Reason for Season lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 21:40

   Kannattaa joskus stopata :). Ja kuulostaa niin kivalta tuo Suomen kiertäminen! <3

 • Reply Merja / Merjan matkassa torstai, 2 kesäkuun, 2022 at 14:03

  Minä olen viettänyt lapsuuteni Mikkelin kupeessa, joten se on tuttu kaupunki. Toki myönnettäköön, että näin aikuisiällä olen lähinnä vain ajanut siitä ohi. Viime vuonna päätin korjata tilanteen ja kävin siellä jopa kaksi kertaa. Keväällä tehtiin yön yli vierailu ja pyörittiin kaupungilla, käytiin Naisvuoren näkötornissa, Kenkäverossa ja Urpolan luontopolulla. Kesällä tein siskoni kanssa Mikkeliin päiväretken ja kohteena oli ihana Tertin kartano. 🙂 Mikkelistä on moneksi!

  • Reply Reason for Season lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 21:38

   Joo tämä oli kyllä kiva kaupunki! Harmi, että Naisvuoren torni on tällä hetkellä rempan vuoksi suljettuna. Joskus täytyy vielä käydä siellä Tertin kartanollakin, ja Urpolan luontopolkukin jäi seuraavaan kertaan. Hyviä kohteita riittää Mikkelissä selkeästi useammalle päivälle :).

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa torstai, 2 kesäkuun, 2022 at 23:02

  Voi kiitos maininnasta! 🙂 mä jo innolla tuli lukemaan, mitä vinkkejä täällä oli kun niin paljon tykästyttiin Mikkeliin viime kesänä! 🙂 tuo Muisti museo olis kyllä mielenkiintoinen, siellä pitää kyllä seuraavalla kerralla käydä. Mikkeliin kyllä palaisin taas mielelläni… 🙂

  • Reply Reason for Season lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 21:36

   :). Mielelläni aina jaan hyviä artikkeleita, jotta lukijat voivat halutessaan perehtyä kohteisiin vielä laajemmin. Muisti oli kyllä mielenkiintoinen kokemus, kannattaa ehdottomasti joskus käydä.

 • Reply Anna | Muuttolintu perjantai, 3 kesäkuun, 2022 at 01:17

  Jostain syystä en oo Mikkelissä koskaan viettänyt aikaa, vaikka oma kotikaupunki Lappeenranta ei kovin kaukana olekaan. Pakko myöntää, että oon ehkä kuvitellut sen vähän tylsäksi. Mutta sieltähän löytyy oikein kivannäköisiä paikkoja! Täytyy selkeesti korjata asia ja pysähtyä joskus matkan varrella vaikka päiväksi.

  • Reply Reason for Season lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 21:32

   Minullakaan ei ole ollut tästä paikasta oikein mitään tietoa ennakkoon, mutta nyt lähtisin kyllä oikein mielelläni takaisin. Jäi niin paljon etenkin luontokohteita, joissa en ehtinyt vielä käydä. Ja haluaisin nähdä myös tuon Mikkelipuiston sitten, kun kukat mallipuutarhoissa kukkivat.

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 11:24

  Mikkeli on meillä todella usein pysähdyspaikka, kun olemme ajaneet Itä-Suomeen tai Lappiin patikoimaan. Emme ole kuitenkaan vielä koskaan Mikkelissä yöpyneet. Kenkäveroa olen pidemmän aikaa jo miettinyt kohteeksi, mutta tuosta Mikkelipuistosta en ollutkaan kuullut, mutta se kuulostaa oikein kivalta kohteelta.

  • Reply Reason for Season lauantai, 4 kesäkuun, 2022 at 21:28

   Joo Mikkelipuisto ja Kenkävero ovat ihan vierekkäin, ja näihin pystyy helposti vaikka ohikulkumatkallakin pysähtymään :).

 • Reply Anna | Tämä matka -blogi sunnuntai, 5 kesäkuun, 2022 at 11:22

  Kävin Mikkelissä nyt viikolla päiväseltään. Kivan oloinen kaupunki. Harmittavasti vietin Mikkelissä vain muutaman tunnin, mutta eiköhän sinne tule palattua. Hyviä vinkkejä.

 • Leave a Reply