Kirsikkapuu Roihuvuoressa

Roihuvuoren kirsikkapuisto – pala pinkkiä unelmaa

Kirsikkapuisto on kaikille avoin viheralue Helsingin Roihuvuoressa. Toukokuussa sinne kannattaa lähteä vaikka vähän kauempaakin ihastelemaan satoja kirsikkapuita. 

Nostetaan nyt esille se tylsä juttu heti alkuun. Niin upeita kuin kirsikkapuut ovatkin, niiden kukinto ei kestä kovin pitkään. Niinpä vierailua Kirsikkapuistossa ei kannata jäädä odottamaan liian pitkäksi aikaa. Helsingissä näitä kauniita pinkkejä puita kannattaa lähteä fiilistelemään mieluiten ihan lähipäivinä. Perinteisesti kirsikankukinto symboloi sekä uutta alkua että kaiken katoavaisuutta, ja molemmat näkökulmat ovatkin näiden puiden kukkiessa vahvasti läsnä.

Kirsikankukintaa voi seurata päivittäin Roihuvuori.fi -sivulta. Vuosittain vaihtuva valokuvaaja seuraa kukinnon tilannetta, ja raportoi siitä sivustolle kuvien muodossa. Vuonna 2022 valokuvaajana toimii Anna-Mari Raunio.

Roihuvuoren Kirsikkapuiston historia ulottuu 15 vuoden taakse. Ensimmäinen kirsikkapuu istutettiin puistoon 5. kesäkuuta 2007. Nykyään, vuonna 2022, puita on jo  315, mikä tarkoittaa, että pinkki väriloisto on jo melkoisen huikea. Pitkän, pimeän talven jälkeen nämä kirkkaat värit tuntuvat aika ihmeellisiltä.

Minä kävin Roihuvuoressa 17.5. illalla. Tällöin kukinto oli  erittäin kaunis! Täytyy tunnustaa, että vaikka rakastan kirsikankukkia, oli tämä minulle ensimmäinen kerta, kun kävin niitä ihailemassa juuri täällä Kirsikkapuistossa. Se on jopa vähän koomista, sillä olen muutama kuukausi sitten muuttanut Espooseen, ja sitä ennen asuin melko lähellä Kirsikkapuistoa kaikki ne vuodet, kun se on ollut olemassa. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Vuonna 2021 Kirsikkapuistoa uudistettiin, joten tällä hetkellä on aivan oivallinen aika käydä siellä juhlistamassa kesän alkua.

Roihuvuori KirsikkapuuKirsikkapuuKirsikkapuu

Kirsikkapuita ja ihmisiä taustalla.Toukokuussa Roihuvuoressa juhlitaan Hanamia

Hanami 花見 (japanin kielinen sana tarkoittaa suomeksi kukkien katselemista) on Japanissa iso kansanjuhla, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain sen mukaan, milloin kirsikankukinto alkaa. Tokiossa tämä tapahtuu yleensä ihan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Täällä Etelä-Suomessa kukinta puolestaan on sijoittunut yleensä toukokuun puolivälin tienoille, mutta siinä on tietenkin vuosittaista vaihtelua. Muistan myös sellaisia vuosia, jolloin kirsikankukkia on näkynyt jo muutama viikko aiemmin. Vuonna 2022 paras kukinto on ilmeisesti alkanut aavistuksen myöhempään kuin yleensä.

Tänä vuonna Roihuvuoren Hanami-juhlaa vietettiin 15.5.

Monille tämä juhla on yksi vuoden odotetuimmista, enkä ihmettele miksi. Ensi vuonna taidan itsekin laittaa juhlapäivän kalenteriini, ja tehdä siitä uuden tradition itselleni.

Juhlassa on perinteisesti monenlaista, japanilaisesta kulttuurista inspiroitunutta ohjelmaa. Hanami on maksuton, kaikille avoin tapahtuma. Sitä vietettiin Roihuvuoressa ensimmäisen kerran äitienpäivänä 11. toukokuuta 2008, eli sillä on jo vakiintuneet perinteet Helsingissä.

En usko, että olen ainoa, joka haaveilee siitä, että voisi jonain vuonna matkustaa Japaniin Hanamin aikaan. Vielä joku päivä! Tarkkaa ajankohtaa kirsikankukinnolle on etukäteen vaikea ennustaa, joten ihan muutaman päivän reissua ei kannata buukata, mikäli haluaa varmistaa, että on paikalla oikeaan aikaan. Ja reissua odotellessa meillä on onneksi tämä upea puisto kirsikankukkien ihailuun Helsingissä.

Kirsikkapuu ja pinkit kynnetKirsikkapuistoKirsikkapuu ja taustalla puu, jossa vihreitä lehtiä.Kirsikkapuu kukassa.

Missä kirsikkapuisto sijaitsee?

Kirsikkapuisto sijaitsee Helsingin Roihuvuoressa, lyhyen kävelymatkan päässä esimerkiksi Herttoniemen ja Siilitien metroasemilta. Jos ei jaksa tai halua reippailla noin 10 minuutin kävelymatkaa, voi metroasemalta voi myös ottaa bussin ja kulkea sillä muutaman pysäkin, niin pääsee vielä lähemmäs puistoa. HSL:n Reittioppaaseen voi laittaa määränpääksi Kirsikkapuisto, niin löytää perille.

Pohjoisessa puisto rajautuu Roihuvuoren vesitorniin, etelässä Abraham Wetterin tiehen sekä lännessä Sahaajankatuun.

Helsingin keskustan alueelta on kätevät yhteydet Kirsikkapuistoon, joten ei muuta kuin ihailemaan pinkkiä väriloistoa!

Kirsikkapuita Kirsikkapuistossa, taustalla vesitorni.Roihuvuoren KirsikkapuistoKirsikkapuita ja ihmisiä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.Kirsikkapuita ja koivu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin keskiviikko, 18 toukokuun, 2022 at 14:22

  Todella kauniita kuvia!

  Tämä on ollut itselläni mielessä useana vuonna, mutta jostakin syystä ei ole ikinä tullut lähdettyä. Tänäkin vuonna taitaa kalenterini olla sen verran täynnä, että todennäköisesti en ehdi paikan päällä käymään.

  • Reply Reason for Season maanantai, 23 toukokuun, 2022 at 14:11

   Kiitos! Näin se menee, että mielenkiintoisia käyntikohteita on niin paljon, että vuorokauden tunnit pitäisi moninkertaistaa, että ehtisi käymään joka paikassa. Mutta jos liikkuu näillä huudeilla joskus, niin kannattaa poiketa :).

  Leave a Reply