Suomen suurin matkablogiyhteisö
Aurigonlasku Tallinnassa

Reason for Season 9 vuotta

Tänään on kulunut 9 vuotta siitä, kun aloitin tämän blogin. Muistan blogin alkuajat kuin eilisen, mutta samalla tuo aika tuntuu lähes toiselta todellisuudelta, sillä maailma on muuttunut tässä välissä melkoisesti. Tekninen kehitys on niin nopeaa, että vuosi 2012 tuntuu lähes retrolta.

Kun aloitin matkablogin, en ollut enää ihan uusi bloggaaja, sillä olin kirjoittanut muutamaa eri blogia tiiviisti kolmen vuoden ajan. Takana on siis jo suhteellisen pitkä ja monivaiheinen matka bloggaajana. Tämä koko genre on kokenut näiden vuosien aikana melkoisen muutoksen, ja blogien rinnalle on tullut monia muita sosiaalisen median kanavia, joista osa on ohittanut suosiossaan blogit jo ajat sitten. Ihmisten keskittymiskyky on lyhentynyt, mikä on varmasti osaltaan laskenut perinteisten blogien suosiota. Itse en kuitenkaan tästä formaatista kovin helposti suostu luopumaan. Ehkä olen muutenkin hieman hidas, mitä tulee viimeisimpiin teknisiin innovaatioihin, sillä blogin ensimmäisinä vuosina minulla ei ollut edes älypuhelinta. Tykkään hitaudesta ja asioiden fiilistelystä pitkän kaavan kautta.

Viime kuukausina tässä blogissa on kuitenkin vallinnut syvä hiljaisuus. Ensimmäistä kertaa 12 vuoden aikana minulla on ollut useiden kuukausien mittainen tauko, jolloin en ole julkaissut yhtään blogiartikkelia. Tänään haluan päättää hiljaisuuden ja siten juhlistaa tämän blogin matkaa.

Yhdeksän vuotta sitten vietin aikaa tuttuun tapaan Matkamessuilla. Muistan, että esittäydyin Rantapallon henkilökunnalle Rantapallon uunituoreena bloggaajana. Fiilistelin tulevaa Thaimaan matkaani sekä ties mitä muita reissuhaaveitani. Olin jo aiemmin kirjoittanut paljon matkateemoista, joten tuntui hyvältä, että minulla oli nyt blogi, jossa sain keskittyä pelkästään reissutarinoihin.

En voinut kuvitellakaan, että matkabloggaaminen tulisi lähivuosina olemaan monille ammatti. Muotiblogien puolella oli näkyvissä kaupallistumista, mutta en osannut ollenkaan hahmottaa, että se voisi joskus koskea myös matkablogeja. Ei kuitenkaan kulunut kovin pitkään, kun matkablogit jo alkoivat ammattimaistua ryminällä, ja pääsin seuraamaan tätä prosessia jokseenkin aitiopaikalta.

Matkabloggaajien yhteisö oli tiivis, ja pääsin jo ensimmäisinä vuosina tutustumaan ihmisiin, joista osan kanssa olen edelleen tiiviisti tekemisissä. Yksi bloggaamisen parhaista puolista onkin ehdottomasti se, että olen päässyt tutustumaan moniin upeisiin ihmisiin, joiden kanssa tiet eivät muuten olisi välttämättä koskaan kohdanneet.

Minulla oli heti blogin ensimmäisinä vuosina jonkinlainen identiteettikriisi bloggaajana. En osannut ajatella bloggaamista kovinkaan tavoitteellisesti, vaikka muuten olin työkseni kirjoittanut jo monia vuosia. Loputtomia pohdintoja aiheutti myös se, millä kielellä tahtoisin kirjoittaa. Kokeilin muutaman vuoden ajan kirjoittaa sekä suomeksi että englanniksi, kunnes totesin, ettei se ollut alkuunkaan hyvä idea.

Sitten kuvioon tulivat erilaiset some-kanavat, ja hommat kehittyivät ja ammattimaistuivat entisestään. Blogijulkaisujen tahti myös hidastui, kun muihin kanaviin meni enemmän aikaa. Olen vuosien varrella tehnyt blogin kautta välillä kaupallisia yhteistöitä sekä osallistunut blogimatkoille lähellä ja kaukana, mutta olen todennut, että minun ei tarvitse pyrkiä olemaan kaikista paras matkabloggaaja tai tunnettu vaikuttaja. Matkablogini on yksi (rakas) osa minua, mutta ei missään nimessä kaikki, mitä olen tai edustan. Olen kuitenkin varsin iloinen, että tämä matka on jatkunut näinkin pitkään ja tuonut elämääni paljon uutta. Olen saanut kokea paljon sellaista, mihin minulla ei olisi ikimaailmassa muuten ollut mahdollisuutta.

Tallinna sateenkaari Tallinna sateenkaari Tallinna sateenkaari

Mutta sitten tuli vuosi 2020

Viimeisen vuoden aikana elämä on mennyt täysin uusiksi. Tässä kohtaa on sanomattakin selvää, että myös matkailuala on ottanut aikamoisen iskun. Olen surrut sitä, että en ole päässyt matkustamaan, mutta paljon enemmän sitä, miten isoihin vaikeuksiin monet ihmiset ympäri maailman ovat joutuneet menetettyään koko elinkeinonsa.

Ilman koronapandemiaa tällä hetkellä oltaisiin jälleen valmistautumassa Matkamessuihin, ja itsekin odottaisin, että pääsen tapaamaan kollegoja ja yhteistyökumppaneita, kuulemaan reissusuunnitelmia alkaneelle vuodelle sekä inspiroitumaan kaikesta matkailuun liittyvästä. Mutta tilanne on mitä on, eikä suunnitelmissa ole tällä hetkellä mitään matkailuun liittyvää, ei ammatillisessa mielessä, eikä sen paremmin vapaa-ajan puitteissakaan. Matkamessut on siirretty toukokuulle, mutta nähtäväksi jää, voiko mitään tapahtumia silloinkaan järjestää. On kuitenkin pidettävä kiinni toivosta, että tästä vielä selvitään.

Suurella todennäköisyydellä tulen blogissa keskittymään vielä pitkän aikaa lähimatkailuun ennen kuin maailma jälleen avautuu. Onneksi lähelläkin on paljon kaunista ja kiinnostavaa, ja seikkailla voi vaikka omassa kotikaupungissa, kuten tein viime viikonloppuna. Tuntui aika eksoottiselta ulkoilla tuntikausia Helsingissä yli 15 asteen pakkasilla pidemmän kaavan kautta. Nyt, kun olen vihdoin päässyt nauttimaan kunnon talvesta, alan vähitellen jo innolla odottaa kesää, sillä toivon, että silloin pääsisi reissaamaan enemmänkin, vähintään täällä kotimaassa.

Tallinna auringonlasku Tallinna graafitiaita

Takaisin blogin pariin

Tämän postauksen kuvat on otettu viime syksyn alussa Tallinnassa. Tuossa vaiheessa kuvittelin, että Tallinnaan nyt ainakin voisi matkustaa jatkossakin, vaikka maailma alkaisikin sulkeutua uudelleen. Suunnittelin itselleni jo etätyöviikon Tallinnaan marraskuulle. Olin todella hakoteillä, sillä muutaman viikon sisällä uudet, tiukentuneet rajoitukset astuivat voimaan.

Tallinna on minulle rakas kaupunki, enkä malta odottaa, että saan taas palata sinne. Olen ilolla omalta osaltani rakentamassa matkailualan elpymistä eteläisessä naapurissamme, kun sen aika on. Nyt täytyy vain olla kärsivällinen.

Syyskuun lopussa aloitin uuden työn, jonka haltuun ottaminen vei energiaa, enkä jaksanut/halunnut priorisoida tätä blogia. Eipä minulla toisaalta ollut myöskään reissuja, joista olisin kirjoittanut, joten keskityin suosiolla päivätyöhöni sekä taideprojekteihini.

Vaikka olen ollut jonkin aikaa hiljaa, niin se ei tarkoita, että tämä blogi olisi minulle merkityksetön. Koen tärkeäksi, että minulla on tällainen oma, kotoisa foorumi, jossa saan kirjoittaa vapaasti juuri niistä aiheista ja reissuista, jotka koen itselleni tärkeiksi. Siksi aion nyt tauon jälkeen palata blogini pariin. Olen edelleen kokopäivätyössä, mutta valon määrän lisääntyessä energiatasoni alkavat vähitellen palautua, joten intoa riittää tulevaisuudessa varmasti myös blogijutuille enemmän.

Seikkailut jatkuvat, lähellä ja (aikanaan myös) kaukana.

Tallinna auringonlasku Tallinna auringonlasku Tallinna auringonlasku

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 24 tammikuun, 2021 at 23:05

  Onneksi olkoon kunnioitettavasti 9-vuoden taipaleesta, se on varsinkin matkablogille ikä, johon harva on yltänyt tai tuleen edes mahdollisesti yltämään.

  Monet muut sosiaalisen median kanavat ovat tosiaan ohittaneet blogit. Itse en ole varma, johtuuko se vain keskittymiskyvyn huononemisesta. Kyllähän suurin osa ihmisistä kykenee töihinkin kai keskittymään. Mutta varmaan mitä nuoremmista henkilöistä on kyse, niin enemmän voi kyse olla juuri tuosta. Itse en kuvaisi asiaa omalta osaltani niin, että tykkään erityisesti hitaudesta, mutta tykkään kattavuudesta/perusteellisuudesta, jota esimerkiksi se yksi Instagram-kuva ei vain tarjoa.

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:56

   Kiitos! Se on varmasti juuri noin, että ihmisten keskittymiskyvyssä on tapahtunut iso muutos. Varmasti erityisesti nuoret keskittyvät lähes pelkästään noihin nopeisiin kanaviin, joissa saa selata jatkuvaa kuva/videovirtaa, mutta uskotaan, että blogeille on edelleen paikkansa. Varsinkin matkailupuolella blogit toimivat hyvin, kun halutaan jakaa perusteellisempaa informaatiota :).

 • Reply Taina / Seikkailupyöräilijä maanantai, 25 tammikuun, 2021 at 19:22

  Onneksi olkoon! Oman blogini syntymäpäivä oli myös nyt tammikuussa, mutta se täytti vasta yhden vuoden – aivan vauva vasta siis! Siksi onkin kiinnostavaa lukea pitkän linjan tekijöiden ajatuksia bloggaamisesta ja sen kehityksestä. Täytyy todella toivoa, että matkailuala vielä toipuu kriisistä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:46

   Kiitos! Ja onnea sinnekin yksivuotiaalle :). Todellakin toivotaan pikaista toipumista matkailualalle ympäri maailman. Varmasti edessä on vuosien työ, että saadaan bisnes jälleenrakennettua. Ehkä voimme bloggaajina tehdä siinä oman osamme.

 • Reply Anne / Elämää Nomadina tiistai, 26 tammikuun, 2021 at 13:57

  Onnea vuosipäivästä ja pitkästä taipaleesta bloggaajana! Itse näin tuoreempana tekijänä hieman harmittaa se, että ”löysin” bloggaamisen vasta kun sen suosio oli jo hiipumassa, ja nykymaailmassa pitäisi tosiaan koko ajan tehdä paljon muutakin sisältöä kuin vain tekstejä. Somessa on tietysti puolensa, mutta tarinankerrontaan ja taustoittamiseen se nopeana välineenä toimii melko heikosti. Videot ja podcastit on nykypäivää, mutta eiköhän perinteisetkin blogit säilytä paikkansa, ja jatkossakin saavuta sen oman yleisönsä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:44

   Kiitos! Uskotaan, että blogeilla on kuitenkin paikkansa, varsinkin matkailupuolella. Parasta on kuitenkin keskittyä juuri siihen kanavaan, mikä tuntuu itselle omimmalta, koska trendejä tulee ja menee. Jatketaan siis kirjoittelua :).

 • Reply Elina / elinanmatkalaukussa keskiviikko, 27 tammikuun, 2021 at 23:01

  Onnea 9-vuotiaalle! 🙂 Tunnistan tosi paljon samoja ajatuksia ja oon huomannut myös tuon saman, että blogit tuntuu olevan osalle jo menneen talven lumia. Ymmärtääkseni, ei kovin moni jaksa enää lukea pitkiä tekstejä, vaan haluaa lyhyttä sisältöä. Siks kai esim. tiktok (tästä mulla ei oo mitään omaa kokemusta) on suosiossa nyt!? Paljon kans mietin, jättäisinkö kokonaan bloggaamisen ja siirtyisin pelkästään vaan instagramin puolelle, koska siellä oon muutenkin aktiivisempi. Toistaiseksi jatkan kirjoittelua täällä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:41

   Kiitos! Varmasti moni miettii tällä hetkellä, että pitäisikö keskittyä näihin ”nopeampiin” some-kanaviin, mutta uskotaan, että blogeilla on edelleen oma paikkansa, etenkin täällä matkailupuolella. TikTokia en ole itsekään kokeillut ollenkaan, saa nähdä, miten käy tulevaisuudessa. Toistaiseksi haluan kuitenkin jatkaa kirjoittelua täällä :).

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 29 tammikuun, 2021 at 16:26

  Paljon onnea 9-vuotiaalle! Pitkä blogitaival sinullakin on jo takana. Olen samaa mieltä, että yksi parhaimmista asioista mitä blogi on tuonut elämään on ihmiset. Matkabloggaajakollegojen kanssa voi keskustella matkoista sydämensä kyllyydestä, kun välttämättä muut kaverit eivät jaksa niistä niin kovin innostua. Mukava on ollut tutustua myös sinuun näihin vuosien aikana 🙂

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:35

   Kiitos kovasti! Ja toivotaan, että pian päästään taas jakamaan näitä reissujuttuja ihan kasvotustenkin <3.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista perjantai, 29 tammikuun, 2021 at 20:44

  Onnea 9-vuotias! Kiva lukea konkarin ”muisteluita”. Sun blogin alkuaikoina blogikenttä oli jotenkin niin paljon selkeämpi ja kirjoitetulla tekstillä se suurin voima. En ole ihan varma onko blogin somemonipuolistuminen itselleni niinkään mieluinen. Toivotaan, että maailma taas pian aukeaa ja uudet matkat odottavat. Ja tietysti uudet blogijutut 🙂

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:34

   Kiitos! Joo se on niin totta, että silloin bloggaaminen oli todella erilaista. Sai käyttää sen energian vain blogiin, joka nykyään pirstaloituu eri kanaviin. Mutta uskotaan, että blogeilla on silti edelleen paikkansa. Ja todellakin toivotaan, että maailma aukeaa mahdollisimman pian :).

 • Reply Sini matkakuumeessa lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 10:42

  Onnea 9-vuotiaalle. Monella on ollut taukoa kirjoittamisessa ymmärrettävistä syistä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:31

   Kiitos paljon :)! Ja niinpä, eipä se niin vaarallista ole, jos välillä tulee otettua vähän breikkiä kirjoittelusta.

 • Reply Asko Leppilampi lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 14:35

  Kiitos mielenkiintoisesta analyysistä ja onnea 9–vuotiaalle toivottaa 4-vuotias bloggaaja.

 • Reply Aila ja Juha lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 15:30

  Hyvää jatkoa seuraaviinkin vuosiin. Älä sure, jos joudut ensi kesänä kirjoittelemaan Helsingistä, itse tein sitä jo viime vuoden. Monia kaupunginosia kiertelimme (esim Kulosaari, Munkkiniemi, Meilahti) ja sitten pyöräilimme pitkin pääkaupunkiseutua. Ei ollut ollenkaan tylsää. Kyllä minusta blogikirjoittamisella oma merkityksensä on tulevaisuudessakin. Lyhyet jutut ja muut somekanavat eivät voi millään korvata kirjoitettuja tekstiä ja kuvitusta ja sellaisilla on merkitystä varsinkin silloin, kun tarkoituksella etsii tietoa jostain. Jatketaan vain ja uskotaan tähän! Oma bloginkirjoitukseni alkoi jo 2006. Sitä blogia ei enää ole, mutta kirjoittaminen jatkuu muulla alustalla. Aila

  • Reply Reason for Season lauantai, 30 tammikuun, 2021 at 17:30

   Kiitos paljon <3. Joo eipä sitä viime vuonnakaan hirveästi noita kaukomatkoja tullut tehtyä. Onneksi lähelläkin on paljon kauniita paikkoja. Ehdottomasti jatketaan kirjoittelua vastedeskin :).

  Leave a Reply