Noblessner Tallinna

Noblessner – Tallinnan trendikkäin

Noblessner on yksi Tallinnan trendikkäimmistä alueista ja kuumimmista puheenaiheista. Uskon, että merenrannalla sijaitsevassa Noblessnerissa on potentiaalia vaikka mihin.

Yhä useammat matkailijat käyvät Noblessnerissa, lehdissä ja blogeissa kirjoitetaan siitä jatkuvasti enenevissä määrin. Vaikka koronan aiheuttama matkailijoiden vähäisyys näkyy Tallinnassa poikkeuksellisena, vähän surumielisenä hiljaisuutena, on Noblesserin satama-alueella elämää. Ihmiset ovat selvästi löytäneet tiensä Noblessneriin, sillä se ei kuulu niihin paikkoihin, jonne pistäydyttäisiin vahingossa ohikulkumatkalla.

Mutta palataan ajassa taaksepäin. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Noblessnerissa oli sukellusvenetelakka, joka nimettiin perustajiensa, Emanuel Nobelin (Alfred Nobelin veljenpoika) sekä Arthur Lessnerin mukaan. Sukellusveneiden valmistaminen loppui ensimmäiseen maailmansotaan,  sen sijaan laivoja on rakennettu ja korjattu Noblessnerissa aivan viime vuosiin saakka – viimeiset laivat rakennettiin vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sittemmin Kalamajan kyljessä sijaitseva Noblessner, ”Tallinnan Eiranranta”, on avattu yleisölle, ja sen tarina nykymuodossaan on vasta alkutekijöissään. Noblessneria rakennetaan seuraavien vuosien ajan jatkuvasti, nykyisten suunnitelmien mukaan kunnostustyöt saadaan päätökseen kymmenen vuoden kuluessa. Vanhoja tehdasrakennuksia entisöidään ja samalla rakennetaan uutta – Tallinnassa, jos jossain, on taitoa uuden ja vanhan yhdistämiseen tyylikkäällä tavalla. Huokailin muutamien kulmahuoneistojen perään, joista on näkymä suoraan merelle. Täällä kelpaisi asua!

”Noblessneria rakennetaan seuraavien vuosien ajan intensiivisesti.

Tällä hetkellä Noblessnerista löytyy asuntojen lisäksi esimerkiksi ravintoloita, kahviloita, gallerioita, yökerho, drinkkibaari, konditoria, Põhjalan olutpanimo, putiikkeja sekä Keksintötehdas Proto. Tästä alueesta kuullaan vielä (paljon enemmän kuin tällä hetkellä).

Noblessner Staapli 4 rakennuksia sekä neljä henkilöä kävelemässä.

Miten Noblessneriin löytää

Kalamajan kyljessä sijaitsevaan Noblessneriin kulkee Tallinnan keskustasta bussi 73 (pysäkki Noblessneri) sekä bussi 3 (pysäkki Kungla), mutta myös kävellen tai pyörällä matka taittuu mukavasti. Satamasta pääsee Noblessneriin suoraa merenrantareittiä pitkin. Noblessnerissa ehtii siis helposti käymään, vaikka olisi Tallinnassa vain päiväreissulla.

Mainittakoon tässä yhteydessä, että Tallinnan julkinen liikenne on simppeli ja kätevä. Matkakorttia tai lippua ei tarvitse ostaa erikseen, mikäli omistaa pankkikortin, jossa toimii lähimaksu. Pankkikorttia vilautetaan oranssiin kortinlukijaan, ja kortilta lähtee automaattisesti lipun hinta. Kortilta veloitetaan yksittäisiä matkoja, mutta jos matkoja tulee päivän mittaan useampia, niin kortilta lähtee maksimissaan päivälipun hinta, 4,5e.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noblessner itsessään on niin kompakti alue, että siellä kaikki sijaitsee lähellä kaikkea. Ei siis kannata jännittää eksymistä alueella.

Vanha vihreä-sininen puutalo Tallinnan Kalamajassa.

Noblessneriin voi kävellä esimerkiksi Telliskiven suunnalta Kalamajan kautta.

Keltainen vanha auto, jossa lukee Sapikaklubi.

Katukuvaa Kalamajassa

Keksintötehdas Proto – täällä viihtyvät myös aikuiset

PROTO kannattaa ehdottomasti kokea! Tämä keksintötehdas voidaan varmasti hyvillä mielin nimetä Noblessnerin ykkösnähtävyydeksi. PROTO on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen elämystehdas ja sisähuvipuisto, jota voisi kuvailla monenlaisilla termeillä. Tämä kuuluu kuitenkin niihin paikkoihin, jotka täytyy itse kokea, jotta pääsee kiinni siihen, mistä on kyse.

En tiedä, olisinko itse valinnut tätä käyntikohteeksi, mutta minulle tarjoutui kesäkuun lopulla mahdollisuus vierailla PROTOssa pressimatkalla, jonka järjestivät Visit Tallinn sekä Tallink Silja. Nyt lähtisin käymään siellä mielelläni milloin tahansa uudestaan (toki korona-ajan turvallisuusjärjestelyt huomioiden). Paikka toimii mainiosti arkisten murheiden unohtamiseen ja itsensä liian vakavasti ottamisesta irrottautumiseen. PROTO ei siis ole pelkästään lasten leikkipaikka, vaan toimii hyvin aikuisillekin.

1800–1900-lukujen tärkeimmät keksinnöt herätetään PROTOssa henkiin virtuaalitodellisuuden avulla tai muilla tavoin kävijää osallistamalla. Tällainen korkeanpaikankammoinen joutui välillä ottamaan virtuaalilasit silmiltään ja hengittelemään syvään muistuttaen itseään siitä, että nyt ei olla oikeasti korkealla. Autorataa ajaessani taas aloin melko nopeasti kärsiä pahoinvoinnista. Melko kokonaisvaltaisia elämyksiä siis tarjolla!

Suosittelen vierailemaan PROTOssa suosituimpien aikojen eli viikonloppujen ja ilta-aikojen ulkopuolella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Proton yhteydessä toimii myös kauniisti sisustettu kahvila, jossa voi käydä hengähtämässä elämysten välillä.

Liput:
Aikuiset 14e
Lapset 10e
Perhelippu 32e (aikuiset + heidän alaikäiset lapsensa)
Talinn Cardilla 50% alennus

Sooloiluja: Proto keksintötehdas ja 6 vinkkiä vierailuun

Kotona ja kaupungilla: Proto avastustehas – keksintötehdas Tallinnassa

Proto Noblessnerin kahvilassa balilaistyylisiä valaisimia.

Proton kahvila on sisustettu kauniisti balilaisittain.

Keksintötehdas Proto ulkoa sekä kaksi henkilöä.

Keksintötehdas Protoa voi suositella pienille ja vähän isommillekin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Proto Noblessnerin erilaisia vempaimia ylhäältä kuvattuna.

Protossa voi kokeilla vaikkapa kuumailmapallolentoa.

Noblessnerin ravintolat

 18

Mikäli fine dining kiinnostaa, kannattaa määränpääksi ottaa Noblessnerin hienoin ravintola, merinäköalalla varustettu 180°. Saksalaisen Matthias Dietherin ravintolan sanotaan olevan yksi Viron parhaista. Tarjolla on erilaisia maistelumenuita, ja ravintolassa on panostettu kokonaisvaltaiseen elämykseen, johon kuuluu ruoan lisäksi olennaisesti myös visuaalisuus ja palvelu.

Ravintola avattiin vuoden 2018 loppupuoliskolla, ja jo muutaman kuukauden jälkeen se noteerattiin White Guide Nordicin listauksessa Baltian parhaimpien ravintoloiden joukkoon. Taatusti testaamisen arvoinen ravintola siis!

Põhjala Tap Room

Monille suomalaisillekin tuttu Põhjala Tap Room on Viron menestynein (ja suurin) pienpanimo. Itsekin olen kiinnittänyt heidän tuotteisiinsa huomiota kauniiden, värikkäiden etikettien ansiosta. Ravintolassa on tarjolla on peräti 24 erilaista hanaolutta – itse tosin nautin alkoholia sen verran harvakseltaan, että valitsin Põhjalassa vieraillessani alkoholittoman juoman, mikä sekin oli ihan toimiva ratkaisu. Ravintolasta on näkymä alas panimoon, jonne tehdään myös tutustumiskierroksia. Oluen lisäksi tarjolla on grilliruokaa.

Põhjalan erikoisuus on sauna, jota voi vuokrata kohtuulliseen hintaan – ensimmäinen tunti maksaa 50 euroa ja sen jälkeiset tunnit 30 euroa.

Sooloiluja: Põhjala Tap Roomon panimo, ravintola, kauppa – ja vielä saunakin!

Kampai

Tallinnan-visiitilläni elokuun alussa halusin vihdoin päästä testaamaan vuonna 2019 Noblessneriin avatun Kampain sushit! Onhan tämän sanottu olevan pala Tokiota Tallinnan satama-alueella – ei kuulosta ollenkaan hassummalta tällaisen Japanin ruokamatkasta haaveilevan mielestä. Yksi Kampain omistajista on japanilainen kokki Hide Hirakata, joten toiveet olivat korkealla tämän ravintolan suhteen.

Kampai sijaitsee samassa rakennuksessa Taidekeskus Kain kanssa. Tällä kertaa Kampain sisätila tehdasmaisine miljöineen ja avokeittiöineen jäi testaamatta, sillä sää suosi siinä määrin, että nautimme ruokamme ulkosalla. Listalta löytyy paljon muutakin japanilaista sushin lisäksi, mutta päädyimme tällä kertaa tuttuihin herkkuihin.

Suositus ravintolalle! En voi sanoa, että minulla olisi vielä kovin kattavaa kokemusta yhden annoksen pohjalta, mutta aion palata tänne uudelleen.

Parasta Tallinnassa: Uusi japanilainen ravintola Noblessnerissa

Kampai Sushin makirullia pöydällä.

Noblessneriin avattiin vuonna 2019 japanilainen ravintola Kampai.

Noblessnerin alue, jossa istuu paljon ihmisiä ulkona ravintoloiden pöydossä.

Lore Bistroo

Lore Bistroo sijaitsee Kampain naapurissa aivan Noblessnerin rannassa. Bistron ovat perustaneet Leib- ja Umami-ravintoloista tunnetut Janno Lepik sekä Kristjan Peäske. Tarjolla on jaettavia annoksia sekä rentoa yhdessäoloa kauniissa miljöössä. Taustalla on vahva ajatus siitä, että ruoan on tarkoitus olla yhteisöllinen kokemus. Myös lapset ovat tänne aina tervetulleita, ja heille on myös oma menunsa – jopa perheen kaikista pienimmät on huomioitu, ja heille on tarjolla soseita.

Parasta Tallinnassa: Lore Bistroo tarjoilee herkullista ruokaa upeassa miljöössä

Lore Bistroon pöytiä sekä tarjoilija. Lore Kiosk Noblessnerissa, kioskin edessä neljä ihmistä ja tyhjä puinen pöytä.

Tässä vielä linkki muutamaan tutustumisen arvoiseen ravintolaan/kahvilaan Noblessnerissa:

 1. Suvila
 2. Patarei Burger
 3. Hogo
 4. Vernalia Kohvik

Taidetta Noblessnerissa

Kai kunstikeskus

Noin 100 vuotta vanhaan teollisuusrakennukseen avattiin syksyllä 2019 Taidekeskus Kai. Kai (suomeksi laituri) löytyy aivan merenrannalta, samasta rakennuksesta Kampain ja Lore Bistroon kanssa. Taidekeskus on kulttuurille omistettu tila, jossa järjestetään näyttelyiden lisäksi esityksiä, workshopeja sekä elokuvanäytöksiä. Näyttelyt vaihtuvat useamman kerran vuodessa.

Kain on perustanut Estonian Contemporary Art Development Center, ja keskuksella on myös residenssiohjelma taiteilijoille. Elokuinen näyttely ”Love Song Sing Along (Once Again Wiht Feeling!)” avautui itselleni ehkä vähän heikosti, mutta aion seurata taidekeskuksen tarjontaa myös jatkossa.

Kai on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Tallinn Cardilla sisään ilmaiseksi, muutoin sisäänpääsy 8e.

KAI Noblessnerissa taideteos, jossa on joutsen ja muita eläinhahmoja.

Taidekeskus Kaissa vaihtuu näyttely useamman kerran vuodessa.

Staapli 3 Art Gallery + Art Cafe

Kahvia ja taidetta – kuulostaa aika toimivalta kombolta. Staapli 3 Art Gallery sijaitsee kerrostalon kivijalassa ja on yhdistänyt taidegallerian sekä kahvilan rennolla, värikkäällä tavalla. Tilassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia.

Galleria on omistajansa Mark Gaskin toinen samalla konseptilla toimiva taidetila. Gaskin ensimmäinen galleria sijaitsee hänen kotimaassaan Skotlannissa. Gallerian tavoitteena on tulla merkittäväksi virolaisen ja skandinaavisen taiteen esittelijäksi sekä tehdä taiteesta nauttiminen ja sen hankkiminen helpoksi.

Staapli 3 on avoinna päivittäin.

Staapli 3 Art Cafe.

Staapli 3 Art Gallery on yhdistänyt gallerian ja kahvilan rennolla tavalla.

Noblessnerin putiikit – Shishi ja Kalhoj

Norjalais-virolainen Shishi on ihanan överi sisustusbrändi, jonka liikkeessä kannattaa käydä ihastelemassa ja ihmettelemässä. Joulun alla Shishin myymälä muuttuu varsinaiseksi joulun ihmemaaksi, jonne tullaan ostoksille kauempaakin.

Noblessnerista löytyy varsinaisen liikkeen lisäksi myös Shishin joulukoristepainotteinen outlet-myymälä, joka on avoinna ympäri vuoden. Jos olet yhtään jouluihminen, ei Shishiä kannata ohittaa. Mikäli täältä ei jotain joulukoristetta löydä, sitä tuskin tarvitsee, sen verran laaja valikoima on! Shisin tuotteita myydään nykyään kymmenillä markkinoilla ympäri maailman, ja joku ehkä muistaakin Shisin pop up -myymälän, joka oli vuonna 2019 Helsingin keskustassa Vepsäläisen yhteydessä.

Shishi ei ole keskittynyt pelkästään jouluun, vaan sillä on myös vuosittain kevät/kesämallisto. Joulu on kuitenkin ehdottomasti tämän liikkeen the juttu – minut tulee löytämään täältä ennen ensi joulua.

Shishi blogeissa:

Sooloiluja: Shishi on sisustajan ihmemaa

Marjon matkassa: Shishin joulukoristeliike Tallinnassa on jouluhullun paratiisi

Noblessnerista löytyy lisäksi skandinaaviseen sisustustyyliin keskittynyt myymälä Kalhoj.

Parasta Tallinnassa: Kalhoj on skandinaaviseen tyyliin sopiva sisustusliike Noblessnerissa

Shishi Noblessnerissa kultainen palmu ja muuta sisustustavaraa.

Shishin liikkeessä kannattaa vierailla etenkin ennen joulua.

Lopuksi:

Pandemia-aikana tilanne ja matkustussuositukset voivat muuttua hetkessä, ja luonnollisesti Tallinnaan matkustavan on syytä seurailla matkustamiseen liittyviä ohjeistuksia. Lisäksi kannattaa käyttää omaa harkintaa siinä, millaisissa kohteissa matkallaan kannattaa vierailla, jotta turvavälit ja hygienia säilyvät.

Tämä teksti on koottu Tallinnan-matkojeni (pressimatka sekä oma lomareissu) sekä tutkimustyöni pohjalta, ja se tulee täydentymään jatkossa, kun teen uusia matkoja Tallinnaan. Tässä artikkelissa on mainittu vasta osa siitä kaikesta, mitä Noblessnerilla on tarjottavanaan, kannattaa tutustua alueen palveluihin laajemminkin.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Marika / Matkalla Missä Milloinkin sunnuntai, 16 elokuun, 2020 at 17:09

  Mielenkiintoinen alue tämä Noblessner, etenkin kun alue on vielä kehittymässä. Meillä menisi todennäköisesti niin, että Mikko suuntaisi Põhjalaan ja minä Shishiin, olen ehdottomasti jouluihminen.

 • Reply Anna K. - Kaukaa haettua tiistai, 18 elokuun, 2020 at 13:24

  Proto on huikea! Viime talvena käytiin siellä ystävän kanssa kuumailmapalloilla lentämässä ja kiljumassa! Myös joulukaupassa kävin, aikamoista krääsää mun makuun, mut en ole jouluihminen.
  Tuo Tallinnan ratikoiden pankkikortilla ostettava lippu on loistava keksintö. Monta kertaa oon jo käyttäny.

 • Reply Merja / Merjan matkassa perjantai, 21 elokuun, 2020 at 16:13

  Kesäkuun pressimatkalla Noblessnerissa käyneet kehuivat sitä kilpaa ja silloin ajattelin, että kesälomalla voisi piipahtaa siellä. No, eipä tullut käytyä ja nyt kun koronatilanne vaan pahenee, en uskalla uutta reissua suunnitella. Kunhan tilanne taas kohenee, niin haluaisin käydä tuolla. Proto kuulostaa hauskalle 🙂

 • Reply elamanmakuisiamatkoja lauantai, 22 elokuun, 2020 at 11:29

  Proto on kyllä hauska kokemus! Muuten Noblessner on vielä itselle melko tuntematon, joten kiitos vinkeistä. Boltilla muuten pääsee myös kätevästi liikkumaan Tallinnassa.

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista lauantai, 22 elokuun, 2020 at 17:58

  Tallinna on sitten ehtymätön runsaudensarvi, josta pompsahtaa aina jotain uutta. Kuten nyt tämä Noblessner. Kuorivat sitten epäsiististä varikkoalueesta tällaisen helmen. Kiva postaus tämä ja tosi hyviä käyntivinkkejä. Lore Bistroo tullut testattua ja hyväksi havaittua.

 • Leave a Reply