Viro lippu

Minne tänä kesänä risteillään?

Pressimatka: Tallink Silja ja Visit Tallinn

Tallinna on ihana, tosi lähellä ja tällä hetkellä yksi niistä harvoista ulkomaan kohteista, joihin voi helposti, edullisesti ja ilman mitään karanteenisuosituksia matkustaa. Tallinnan lisäksi Tallink Siljan kesä tarjoilee risteilyjä ihan uusiin kohteisiin. Ehkä tänä kesänä vietetäänkin poikkeuksellisen paljon aikaa merellä!

Rehellisesti sanoen vielä keväällä ajattelin, että tuskin poistun Suomen rajojen sisältä loppuvuoden aikana ollenkaan, joten olihan se hieno hetki, kun pääsin Tallinnaan. Olin sittenkin jälleen ulkomailla – ehkä alle 100 kilometrin päässä kotoa, mutta kuitenkin pois Suomesta.

Vielä joku aika sitten olisi varmaan naurattanut, jos minulle olisi sanottu, että Tallinnan matka tulee olemaan yksi seuraavan kesäni säväyttävimmistä kokemuksista, mutta tässä sitä ollaan. Totta puhuen tältä matkustamisen pitäisikin aina tuntua – erityiseltä. Nyt, kun jokainen on joutunut pysähtymään elämässään enemmän tai vähemmän, uskon, että osaamme kollektiivisesti arvostaa matkustamistakin uudella tavalla. Mikään ei ole enää itsestään selvää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos kevät oli pysähtymisen paikka henkilökohtaisella tasolla, oli se sitä myös koko matkailualalle, risteilyvarustamot mukaan lukien. Laivaliikenne oli keväällä lähestulkoon totaalisen pysähdyksissä, ja vasta kesäkuun puolivälissä laivaliikenne avattiin uudelleen matkailijoille. Vielä ei kuitenkaan olla normaalitilanteessa, sillä koronavirukseen liittyvistä turvallisuusmääräyksistä johtuen laivojen matkustajamäärää on rajoitettu. Matkustajan näkökulmasta tämä toki lisää reissaamisen mukavuutta, kun laivat eivät ole tupaten täynnä.

Koronaviruksesta johtuen myös Tallink Siljan laivoilla on poikkeusjärjestelyitä, joita voi seurata: www.tallinksilja.fi/koronavirus

Tallink-Silja laivan kannella

Baltian maihin saa nyt matkustaa ilman karanteenisuositusta, mutta viranomaisten ohjeistuksia on hyvä seurata säännöllisesti, sillä tilanteet saattavat muuttua nopeastikin.

Tukholmaan ei tänä kesänä voi risteillä, mutta sen tilalla on muita mielenkiintoisia risteilykohteita, joita esittelen tarkemmin myöhemmin tässä artikkelissa. Kesän 2020 Tallink Siljan risteilykohteet ovat:

 • Tallinna
 • Riika
 • Maarianhamina
 • Saarenmaa

Aloitetaan tällä kertaa tutusta Tallinnasta, joka on mielestäni aina ihana ja inspiroiva reissukohde. Sinne on helppo lähteä lyhyelläkin varoitusajalla, ja kaupungista löytyy joka kerta jotain uutta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Osallistuin kesäkuun viimeisenä päivänä Tallink Siljan ja Visit Tallinn -organisaation pressimatkalle Tallinnaan. Tässä muutaman kollegani artikkelit, jotka on kirjoitettu tämän reissun pohjalta:

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa: Olin oikeasti ulkomailla: Tallinkin 11h päiväristeily Tallinnaan

Periaatteen Nainen: Takaisin Tallinnaan

Tämä matka: Victoria I vie Tallinnaan – Tallink Siljan erilainen kesä

Tallink drinkki laivan kannella

Tallinnaan useita lähtöjä päivässä

Normaaliolosuhteissa Tukholman ja Tallinnan väliä risteilevä Tallink Victoria tekee elokuun loppuun saakka 11 tunnin risteilyjä Helsingistä Tallinnaan. Laiva lähtee Länsiterminaalista 9.30 ja palaa takaisin Helsinkiin kello 20. Maissa ehtii siis viettää viitisen tuntia. Tällä laivayhteydellä mekin lähdimme käymään Tallinnassa.

Victoria ei ole kuitenkaan ainoa laiva, joka kulkee tänä kesänä Tallinnaan, vaan joka päivä on tarjolla useita lähtöjä. Päiväretkelle voi siis helposti lähteä pidemmänkin kaavan kautta, jos ottaa aamun ensimmäisen lähdön ja illan viimeisen paluun. Toki Tallinnasta saa eniten irti, jos buukkaa sieltä majoituksen muutamaksi yöksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laivalle lähteminen saattaa epäilyttää koronaviruksen vuoksi, mutta jos pitää varansa ruuhkaisimmissa kohdissa eli laivaan mennessä ja sieltä pois lähtiessä, niin on kohtuullisen helppoa pitää muihin etäisyyttä. Varmin tapa pysyä omissa oloissaan on luonnollisesti varata oma hytti matkan ajaksi. Itse koen, että hytti lisää tällaisella muutaman tunnin matkallakin matkustusmukavuutta huomattavasti.

Me aloitimme matkamme syömällä aamiaisen laivan Grande Buffetissa. Etukäteen ostettuna aamiainen maksaa 13e, mikä on mielestäni varsin kohtuullinen hinta kattavasta aamiaisbuffasta. Buffetissa on tehty erityisjärjestelyitä – linjastolle on rakennettu roiskesuojat, käsidesiä ja kertakäyttöhanskoja on tarjolla, ottimia vaihdetaan usein ja istumapaikkoja on vähennetty. Paljon toki jää matkustajan omalle vastuulle siinä, miten hyvin järjestelyt todellisuudessa toimivat.

Laivan hytti Tallink Victoria

Tallinkin laiva Tallinnassa

Tallinnassa riittää tekemistä sadepäivänäkin – Noblessner

Tallinna on ihana kaupunki, ja vaikka reissumme oli tällä kertaa paluumatkaa lukuunottamatta sateinen, niin se ei menoa haitannut, sillä tekemistä riitti hyvin myös sisätiloissa. Itse pääsin tutustumaan rakenteilla olevaan, Kalamajan naapurissa sijaitsevaan Noblessnerin alueeseen. Tämän trendikkään alueen historia ulottuu yli 100 vuoden taakse, mutta se on ollut pitkään ulkopuolisilta kokonaan suljettu. Viime vuosina Noblessneria on restauroitu menestyksekkäästi, ja sinne avataan jatkuvasti uutta.

Noblessner on kombinaatio entisiä tehdasrakennuksisia sekä uudisrakennuksia, ja sieltä löytyy asuinrakennusten lisäksi esimerkiksi ravintoloita, kahviloita, putiikkeja sekä Taidekeskus Kai.

Moni helsinkiläinen varmasti muistaa joulukoristeiden pop up -myymälän, jonka norjalais-virolainen Shishi avasi Helsingin keskustassa Vepsäläisen liikkeen yhteyteen ennen joulua 2019. Tämän samaisen Shishin upea sisustusliike löytyy Nobblesnerin alueelta. Pääliikkeen vierestä löytyy myös ympärivuotinen joulukoristeiden edullinen outlet (jos jotain joulukoristetta et täältä löydä, niin sitä et tarvitse, sen verran laaja on valikoima!), ja ennen joulua Shishin liike muuttuu varsinaiseksi joulun ihmemaaksi, jonne tullaan visiitille kauempaankin. Tänne tulen varmasti tekemään itsekin retken ennen seuraavaa joulua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Noblessnerissa sijaitsee myös Põhjalan panimo. Uskon, että tämä tyylikäs brändi on monille suomalaisille tuttu, ja itsekin olen siihen kiinnittänyt huomiota heidän trendikkäiden etikettiensä ansiosta, vaikka en varsinainen oluen ystävä olekaan. Panimon yhteydessä toimii olutravintola Põhjala Tap Room, yksityissauna sekä olut- ja matkamuistokauppa. Täällä voi halutessaan osallistua myös panimokierrokselle.

Vierailumme yllättäjä oli syksyllä 2019 avattu Keksintötehdas Proto  – jopa Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen sisähuvipuisto. Täällä 1800–1900-luvun maailmaa muuttaneet keksinnöt heräävät henkiin, ja aikuinenkin saattaa hetkeksi löytää sisäisen lapsensa. Protossa voi esimerkiksi heittää virtuaalilasit silmille ja lähteä kuumailmapallolennolle, sukeltaa meren syvyyksiin tai ajaa formuloita. Proto on innovatiivinen, hauska ja visuaalisesti vaikuttava. Se on kokemus, jota ei oikein voi selittää auki kirjoittamalla, joten suosittelen itse testaamaan. Proton yhteydessä toimii myös kauniisti ja persoonallisesti sisustettu kahvila.

Tässä Sooloiluja-blogin artikkelissa on hyvät ohjeet Proton vierailijoille.

Muiden artikkeleita Noblessnerista:

Tuula’s Life: Noblessner – Tallinnan uusi ja trendikäs alue

Marjon matkassa: Noblessnerin alue Tallinnassa on sekoitus vanhaa telakka-aluetta ja kaikkea uutta jännää

Secret Wardrobe: Päivä Tallinnassa – 3 vinkkiä Noblessnerin alueelle

Noblessner on toki vain minimaalisen pieni osa Tallinnaa – kiinnostavia kaupunginosia löytyy vaikka miten paljon, ja hyviä ravintoloita riittää testattavaksi jokaiselle reissulle. Päivän saisi helposti kulumaan esimerkiksi Telliskiven putiikkeja ja ravintoloita kierrellen, supersuosittua Fotografiskaa unohtamatta. Myös monet kauppakeskukset ja kylpylät tarjoavat tekemistä, ja maisemia puolestaan voi ihailla esimerkiksi Teletornissa, Skywheel of Tallinn -maailmanpyörässä tai Radisson Blu Sky -hotellin kattobaarissa.

Mikäli tahdot enemmän vinkkejä siihen, mitä kaikkea Tallinnassa voikaan tehdä, suosittelen perehtymään Tallinnaan keskittyvään Sooloiluja-blogiin.

Tallinnan uusimmat kuulumiset myös Visit Tallinn -sivustolla.

Proto Noblessner Tallinna

Proton keksintötehdas Tallinnan Noblessnerissa

Shishi Noblessner Tallinna

Shishin myymälä Tallinnan Noblessnerissa

Proto Tallinna kahvila

Proton kahvila Noblessnerissa

Riikaan Silja Serenadella läpi kesän

Latvian pääkaupunki Riika on kuulunut haavekohteiden pitkälle listalleni jo vuosia, mutta edelleenkään en ole siellä koskaan käynyt. Kesän 2020 loppuun saakka Silja Serenade risteilee Helsingistä Riikaan joka toinen päivä, joten nyt olisi mahdollisuus lähteä helposti reissuun ilman, että täytyy ahtautua lentokoneeseen.

Edit 17.7: Siljan reittiä Riikaan on jatkettu suuren kysynnän vuoksi tammikuulle 2021 saakka.

Silja Serenade ehti seistä koronaviruksen vuoksi Olympiaterminaalin edustalla 105 päivää putkeen, joten oli jo aikakin päästä jälleen merelle seilaamaan. Reitti Riikaan aloitettiin, koska laiva ei voi risteillä normaalilla reitillään Helsingin ja Tukholman välillä. Elokuussa Ruotsin reitti todennäköisesti avataan uudelleen. Mikäli koronatilanteessa ei tapahdu käännettä pahempaan, aloittaa Silja Symphony liikennöinnin Tukholmaan jälleen 17.8.

Tilanteet elävät tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi jatkuvasti. Me kaikki varmasti toivomme, että syksyn tullen Tukholmassakin tilanne on jo sen verran stabiili, että sinne voi jälleen turvallisesti matkustaa. Ihmisten hyvinvointi on kuitenkin tärkeintä, joten sen mukaan edetään, mikä on turvallista.

Mutta entä sitten se Riika? Risteilyn voi tehdä Päivä Riiassa -tyyppisesti, jolloin maissaoloaika on noin viisi tuntia, ja laivassa ollaan yhteensä kaksi yötä. Päivän aikana on mahdollisuus osallistua erilaisille järjestetyille retkille tai vaihtoehtoisesti tutustua kaupunkiin oman fiiliksen mukaan. Riian satama sijaitsee lähellä keskustaa, joten omatoiminen kaupunkiin tutustuminen onnistuu kätevästi. Mikään pakko ei tietenkään ole lähteä heti samana päivänä takaisin Suomeen, vaan Riikaan voi halutessaan jäädä pidemmäksikin aikaa. Latvia kuuluu siihen alueeseen, jonne voi Suomesta matkustaa ilman karanteenisuosituksia, joten täällä voi lähteä vaikka kiertelemään maata ristiin rastiin, jos siltä tuntuu.

Hotellin voi varata helposti suoraan Tallink Siljan kautta joko Riiasta tai lähellä sijaitsevasta, pitkistä hiekkarannoistaan tunnetusta Jurmalasta.

Laivayhteyttä voi toki hyödyntää myös pelkästään yhteen suuntaan, ja mikäli ottaa oman auton mukaan matkaan, niin yksi  vaihtoehto on ajella Riiasta Tallinnaan ja hypätä sieltä Helsinkiin menevään laivaan. Riian ja Tallinnan välillä kulkee myös edullinen bussiyhteys.

Itse yöpyisin mieluiten Riiassa ainakin pari yötä ja tekisin samalla reissulla retken Jurmalan rannoille. Muutamat kollegani ovat ehtineet jo Riikaan joko pressimatkalle tai omatoimisesti risteilemään, tässä heidän artikkeleitaan aiheesta:

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa: Päivä Riiassa -risteily ja vinkit tehokkaaseen kaupunkipäivään

Veeran Bianca: Päivä Riiassa -risteily Silja Serenadella – vinkkejä ja kokemuksia

Tiia Koivusalo: Silja Serenadella Riikaan

Pöndekengissä by: Miraorvokki: Päivä Riiassa -risteily – ja ravintolavinkit paikallisen silmin

Suvin matkassa: Ihana päivä Riiassa & kokemuksia + vinkkejä Riian risteilylle Silja Serenadella

Heinäkuussa päiväksi Ahvenanmaalle

Heinäkuussa on mahdollisuus tutustua Ahvenanmaahan, kun Baltic Queen tekee Helsingistä  Päivä Maarianhaminassa -risteilyjä perjantaisin. Tätä reittiä olen itse kaivannut laivayhtiöiden valikoimiin jo pidempään, ja toivonkin, että tästä tulisi jatkossa pysyvämpi konsepti. Ahvenmaakin on ottanut osumaa koronan vuoksi siksi, että turisteja ei ole näkynyt, joten toivon, että mahdollisimman monella suomalaisella olisi mahdollisuus lähteä siellä tänä kesänä käymään.

Laiva lähtee perjantaina Helsingistä 18.30, on perillä Maarianhaminassa lauantaina 9.00 ja lähtee paluumatkalle samana iltana 18.00. Perillä Helsingissä ollaan sunnuntaiaamuna 10.00. Samanlainen päiväristeilymahdollisuus on myös Turusta.

Jos kaipaat mitä tahansa Ahvenenmaa-vinkkejä, niin suosittelen ehdottomasti ottamaan haltuun kollegani Tiina Fjellanderin blogin sekä Instagramin:

Ihana ahvenanmaani 

P.S. Alla olevat kuvat otin Silja Symphonyn kannella viime elokuussa, kun olimme matkalla Tukholmassa Helsinkiin. Kenties olimme juuri Ahvenanmaan kohdalla – jossain kauniilla saaristoalueella joka tapauksessa.

auringonasku Silja Symphony

auringonlasku Silja Symphony

Auringonlasku Silja Symphony

Auringonlasku Silja Symphony

Kesän 2020 erikoisristeily: Saarenmaalle 27.7–29.7.

Nyt olisi mahdollisuus lähteä risteilemään Saarenmaalle! Kesällä 2020 Helsinki–Tallinna -väliä seilaava Victoria tekee erikoisristeilyn Saarenmaalle 27.7. lähdöllä. Tämä kuulostaa aivan mielettömän ihanalta, ja todella toivon, että sää suosii tätä risteilyä. Itse en ole käynyt Saarenmaalla koskaan, mutta luulen, että pitäisin paikasta kovasti.

Risteily Saarenmaalle starttaa 27.7. Länsiterminaalista 15.30 ja saapuu seuraavana aamuna Saarenmaalle 9.00. Takaisin lähdetään kello 18.00 ja paluu Helsinkiin 29.7. kello 13.15.

Eikö olekin aika kivoja risteilymahdollisuuksia tänä kesänä?

P.S. Päivitän aktiivisemmin omia reissuvinkkejäni ja kuulumisiani Instagramissani: @mirkahannele

Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Jonas tiistai, 7 heinäkuun, 2020 at 11:54

  ”Heinäkuussa päiväristeilylle Ahvenanmaalle” on harhaanjohtava otsikko… Päiväristeily on päivän aikana tehtävä reissu. Oikeampi olisi esimerkiksi ”Heinäkuussa päiväksi Ahvenanmaalle”, ”Heinäkuussa Päivä Ahvenanmaalla -risteilyjä”, yms…

  • Reply Reason for Season perjantai, 17 heinäkuun, 2020 at 11:51

   Totta, korjasin otsikon eksaktimmaksi :). Tekstissähän se olikin jo, kuten kuuluukin.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 14 heinäkuun, 2020 at 10:06

  Testasimme viime viikonloppuna tuon Maarianhaminan ja pyrimme minimoimaan kontakteja mm. ottamalla auton mukaan, jolloin vältimme laivalle meno ja sieltä poistumisruuhkat.
  Hyttikin oli tietysti tuollaisella kahden yön risteilyllä käytettävissä.
  Ravintoloihin oli ilmeisesti noin kaikille jaettu pöytävaraukset samaan aikaan (klo 18), mikä loi jonon niihin mentäessä, mutta otimme kerrasta opiksi ja seuraavana iltana ruokailimme vasta klo 20, ruuhkatta.
  Vähän nuo uutiset koronasta Helsinki-Tallinna -välillä häiritsivät ajatusta risteilystä, mutta päätettiin kuitenkin uskaltaa, emmekä nyt risteilyn jälkeenkään ole asiasta korostetun huolissamme.

  • Reply Reason for Season perjantai, 17 heinäkuun, 2020 at 11:42

   Uutiset tosiaan meinaavat aina luoda vähän paniikkia, mutta sitten on hyvä pohtia, mistä uutisessa onkaan kyse niiden shokkiotsikoiden takana. Eihän siellä laivalla ole pakko esimerkiksi tunkea sinne yökerhoon (eikä se tietenkään näillä lyhyillä Tallinnan reittimatkoilla edes olisi mahdollista) :P. Hytti on kyllä ihan kätevä tällä hetkellä myös Tallinnaan mentäessä + toki se, että vähän katsoo, miten ja missä liikkuu. Ei voi kuin toivoa, ettei tule takapakkia tässä koronatilanteessa ja päästään matkailemaan edes tässä lähialueella.

 • Reply Tiina / Ihana Ahvenanmaani perjantai, 17 heinäkuun, 2020 at 11:36

  Kattava postaus, ihania kuvia ja kiitos linkityksestä! <3

 • Leave a Reply