Suomen suurin matkablogiyhteisö

Vinkkejä HSL:n AB-alueen kesään

Aivan kuin pääkaupunkiseutu olisi pienentynyt.

Keväällä 2019 voimaan tuli HSL:n vyöhykemuutos, jonka ansiosta helsinkiläiset pääsevät liikkumaan edullisimmalla kuukausilipulla laajemmalla alueella kuin aiemmin. Uusi AB-alue kattaa valtaosan Helsinkiä, ja sen lisäksi myös osan Espoosta ja Vantaasta. AB-lipulla pääsee kulkemaan esimerkiksi koko metroreitin päästä päähän. Tänä kesänä kuukausilippulaisilla on siis lostava mahdollisuus tutustua ihan uusiin paikkoihin pääkaupunkiseudulla.

Kesällä Helsingin ympäristössä riittää tekemistä ja näkemistä niin paljon, ettei kaikkea ehdi edes ottaa haltuun yhden kesän aikana. Helsingin alueella on yli 300 saarta ja muitakin luontokohteita pilvin pimein. Myös monet kesäkahvilat avaavat ovensa, ja sadepäivillekin riittää käyntikohteita.

Esittelen tässä postauksessa vinkkejä HSL:n AB-alueen kesään. Vaikka kirjoitan HSL:n alueesta, niin jutun pointti ei ole se, että pitäisi liikkua julkisilla. Mielestäni kesä on mainiota aikaa liikkua mahdollisimman paljon kävellen tai pyöräillen. Kesällä on myös mahdollisuus käyttää HSL:n kaupunkipyöriä tai sähköpotkulautoja, jotka ovat vallanneet katukuvan Helsingin keskustan alueella.

Jos taas vesillä liikkuminen kiinnostaa, niin Skipperillä on tarjolla kaupunkiveneitä. Edullisin vaihtoehto on soutuveneet – käyttö maksaa ainoastaan 25 euroa / kausi.

Postauksessa esitellyt kohteet sijaitsevat AB-alueella, mutta muutamiin saariin pitää ostaa erillinen matkalippu, sillä ne eivät kuuluu HSL:n liikenteen piiriin. Ilmoitan näistä erikseen kunkin kohteen yhteydessä.

Helsingin kesä

Allas Sea Pool

Merikylpylä ja hyvinvointikeskus meren rannalla – en olisi uskonut muutama vuosi sitten, että tällainen paikka löytyisi Helsingin keskustasta.

Kauppatorin kupeessa sijaitsevassa Allas Sea Poolissa on uimareille merivesiallas, lämminvesiallas sekä lastenallas. Lisäksi Altaalta löytyy saunoja, ravintola, Helsingin suurin terassialue sekä hyvinvointipalveluita. Kesäaikaan Altaalla järjestetään monenlaisia tapahtumia.

Aivan Altaan vieressä on SkyWheel-maailmapyörä, jossa pääsee ihastelemaan Helsinkiä toisenlaisesta perspektiivistä.

Cafe Regatta

Cafe Regatta on ollut yksi suosikeistani Helsingissä jo vuosien ajan. Töölössä sijaitseva viehättävä ulkoilmakahvila on auki vuoden jokaisena päivänä. Persoonallisesti vanhoilla tavaroilla ja huonekaluilla sisustettu Regatta näyttää kesäiltoina parhaat puolensa, kun iltateetä juodessaan voi samalla ihailla auringonlaskua meren äärellä.

Kahvilarakennus on pieni, yli 120 vuotta vanha hirsimökki, jossa on sisällä muutama asiakaspaikka. Kahvilan alueella on myös nuotiopaikka makkaran paistamista varten. Kesäkaudella Regatasta voi vuokrata vesiurheiluvälineitä.

Erikoisuus: kahvilanpitäjä maksaa asiakkaalle kahvin santsikupista 5 senttiä/kuppi.

Espoon rantaraitti

Espoon rantaraitti esittelee merellisen Espoon parhaita puolia. Pyöräileminen kaunista merenrantareittiä pitkin on jo elämys itsessään, mutta 40 kilometrin mittaisen reitin varrella on lähes 100 käyntikohdetta, joten tekeminen ja näkeminen ei lopu kesken. Rantareitin kohteita ja omaa etenemistään kartalla voi kätevästi seurata  Nomadi-sovelluksen kautta.

Reitin varrelta löytyy monenlaisia kohteita, kuten Vesiurheilukeskus Laguuni, useita uimarantoja, Villa Elfvikin luontotalo, Haukilahden paviljonki sekä rantakahvila Nokkalan Majakka.

Kesällä saaristoveneiden kyydissä pääsee myös Espoon ulkosaaristoon.

Espoon rantaraittiNokkalan MajakkaEspoon rantaraitti

Fazer Experience Vierailukeskus

Fazer avasi loppuvuodesta 2016 elämyksellisen vierailukeskuksen Vantaalle.

Niin yksittäiset kävijät kuin ryhmätkin ovat tervetulleita kierrokselle, jossa pääsee oppaan johdolla tutustumaan esimerkiksi Fazerin toimintaan, tuotevalikoimaan, pitkään historiaan, yritysvastuuseen sekä innovaatioihin.

Vierailukeskukseen voi myös pysähtyä aamiaiselle, lounaalle tai vaikka viikonloppubrunssille.

Koko vierailukeskus on täysin esteetön.

Flamingon kylpylä

Flamingon K18-kylpylä Vantaalla on mainio sadepäivän käyntikohde.

Aikuisille suunnatussa kylpylässä voi rentoutua rauhassa erilaisissa saunoissa ja lämpimissä altaissa. Kylpylän yhteydessä on myös  hoitola. Saman katon alta löytyy vesipuisto, joka sopii kohteeksi silloin, jos perheen pienimpiä on matkassa mukana.

Flamingon hotelli on uusittu vastikään, ja nykyään sieltä löytyy kokonainen kerros, joka on varattu pelkästään aikuisille. Rentoutuminen onnistuu siis myös hotellin puolella entistä paremmin. Flamingo kannattaa pitää mielessä myös silloin, jos on lähdössä seuraavana päivänä Helsinki-Vantaalta lentäen reissuun. Hotellin asukkaille on tarjolla ilmainen shuttle bus lentokentälle, jonne on hotellilta vain muutaman minuutin matka.

Haagan Alppiruusupuisto

Haagan Alppiruusupuisto (Rodopuisto) on parhaimmillaan kesäkuun alkupuolella, jolloin alppiruusut kukkivat kauniisti. Alppiruusujen kukinta ja niiden ajoitus vaihtelevat hieman vuodesta toiseen. Kukinta-aika on kuitenkin melko lyhyt, joten kannattaa seurailla tilannetta, mikäli tahtoo nähdä puiston parhaimmillaan.

Alppiruusupuisto on suosittu vierailukohde niin paikallisten kuin turistienkin keskuudessa, joten suosittelen käymään siellä esimerkiksi aikaisin aamulla, jolloin paikka ei ole ruuhkainen. Puisto sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Huopalahden juna-asemalta, jonne on vain muutaman minuutin junamatka Helsingin keskustasta.

Puiston pitkospuita pitkin kulkevat pääreitit ovat kokonaan esteettömiä.

Haagan AlppiruusupuistoHaagan Alppiruusupuisto

Haikaranpesä

Ravintola Haikaranpesä on perinteikäs, vesitorniin rakennettu näköalaravintola Espoon Haukilahdessa. Ravintola on toiminut samassa paikassa jo kunnioitettavat 40 vuotta. Yksittäisille kävijöille tarjolla on skandinaavinen lounasbuffet.

Kesäkuukausina Haikaranpesä on auki tiistaista lauantaihin.

Haukilahden vesitornia pidetään yhtenä eteläisen Espoon maamerkeistä. Tornin futuristisen ulkonäön kerrotaan saaneen vaikutteita Jetsonit-animaatiosarjasta, ja tornin yläosa muistuttaakin lentävää lautasta.

Haltialan tila

Helsingin ja Vantaan rajalla sijaitseva Haltialan tila tarjoaa kaupunkilaisille mahdollisuuden tutustua maatilan toimintaan. Tilalla on esimerkiksi yli 100 lammasta sekä muita eläimiä, kuten sikoja, kanoja sekä lehmiä. Tilalla on myös ravintola Wanha Pehtoori, jonka terassilla voi nauttia leppoisasta kesätunnelmasta.

Osalle pelloista kylvetään herneitä ja auringonkukkia, joita saa käydä poimimassa heinä-elokuussa. Elokuussa auringonkukkapellot täyttyvätkin kaupunkilaisista, jotka ovat poimimassa kukkia tai vain valokuvaamassa upeita kukkia. Tilalta löytyy opaskylttejä, jotka osoittavat, missä kukkia ja herneitä on luvallista kerätä.

Haltiala auringonkukatHaltiala auringonkukatHaltiala auringonkukat

Herttoniemen kartano

Herttoniemen kartano on yksi Itä-Helsingin vanhimmista. Nykyään kartanossa toimii museo. Kartanoa ympäröi kaunis barokkipuutarha sekä puistoalue, jossa lähestulkoon unohtaa olevansa kaupungin aluella. Luonto on niin upeaa ja vehreää, että ajoittain tuntuu melkein kuin kävelisi viidakossa.

Suosittelen kartanoa ympäröivää puistoa kävelykohteeksi silloin, jos stressi painaa ja haluaa päästä irroittautumaan arkisista ympyröistään. Alue sopii myös kesähengailuun tai vaikkapa piknik-kohteeksi. Itse saattaisin ottaa kirjan mukaan ja tulla tänne rauhassa lueskelemaan.

Kartanon alueella toimii myös  Ravintola VanhaMylly.

Herttoniemen kartanoHerttoniemen kartanoHerttoniemen kartano

Iso Vasikkasaari

Espoon saaristosta löytyy monia kesäisiä retkikohteita. Näistä yksi on Iso Vasikkasaari, jonne pääsee reittiveneellä. Edestakainen matka maksaa aikuiselta 12 e.

Saaren luonto on monipuolista ja rehevää, rantoja kiertävät niityt. Luoteisnurkkaa lukuun ottamatta koko Iso Vasikkasaari on ulkoilualuetta. Saaresta löytyy luontopolkuja sekä näköalatorni. Yksityisalueella on Espoon saariston ehkä erikoisin rakennus: Poseidonin temppeliä jäljittelevä huvimaja.

Saarella on vanha kalastaja-asumus, joka toimii kioskina sekä kauniiseen huvilaan tehty kesäravintola Gula Villan.

Kivinokka

Kivinokka on vapaa-ajanviettoalue Helsingin Vanhankaupunginlahdella, Kulosaaren ja Herttoniemen metroasemien välimaastossa. Kivinokassa on uimarantoja, luontopolku, aarnimetsää, kesäkahvila, kartano, kesäteatteri, kesämaja-alue sekä siirtolapuutarha.

Alueella on myös pieni opastettu luontopolku, jossa on mahdollisuus nähdä monipuolista kasvi- ja eläinlajistoa.

Kivinokalta voi ihailla vastarannalla näkyvää kaupunkia, ja samaan aikaan voi tuntea olevansa täysin rauhassa, kaukana kaupungin hälystä.

Kivinokka HelsinkiKivinokka Helsinki

Kumpulan siirtolapuutarha

Vuonna 1927 perustettu Kumpulan siirtolapuutarha on kesäkaudella kävijöille avoin iltaisin kello 21 saakka. Itse palstat ovat yksityisaluetta, mutta alueella saa muuten liikkua vapaasti. Siirtolapuutarha sopii hyvin vaikkapa iltakävelyn tekemiseen.

Yksi alueen mökeistä toimii Kumpulan Siirtolapuutarhayhdistys ry:n museona. Välillä siirtolapuutarhassa järjestetään myös yleisölle avoimia tapahtumia.

Kumpulan siirtolapuutarhan lisäksi Helsingin alueella sijaitsee monia muitakin kauniita siirtolapuutarhoja.

Kivinokka HelsinkiKumpulan siirtolapuutarha

Laguuni

Laguuni on kelluva vesiurheilukeskus Keilaniemessä, Tervetulleita ovat niin yksittäiset kävijät, kaveriporukat, perheet kuin vaikkapa polttariseurueet tai yritysryhmät.

Lajitarjonta:
wakeboarding
sup-lautailu
flyboarding
leijalautailu
melonta

Ravintola tarjoilee drinkkejä ja tuoreista raaka-aineista tehtyä ruokaa.

Laguunissa on myös saunalautta, jossa on yleisiä vuoroja, minkä lisäksi lautan voi varata yksityiskäyttöön.

Keilaniemen metroasemalta on matkaa noin 750 metriä Laguuniin.

Lammassaari, Kuusiluoto ja Vanhankaupunginkoski

Helsingin Vanhankaupunginlahdella on kaksi ulkoilusaarta, Lammassaari ja Kuusiluoto. Molemmat saaret ovat erittäin suosittuja retkikohteita, minkä lisäksi Lammassaaressa on myös yksityisiä kesämajoja.

Kuusiluodon puolella voi bongata kesäisin kolme sympaattista lammasta, jotka liikkuvat saaressa vapaasti. Saarille kuljetaan pitkospuita pitkin.

Vieressä sijaitsevan Vanhankaupunginkosken ympäristökin on suosittua vapaa-ajanviettoaluetta. Sieltä löytyy myös Ravintola Koskenranta terasseineen. Koskelta lähtee kauniita ulkoilureittejä Viikin suuntaan.

Lammassaari HelsinkiLammassaari HelsinkiVanhakaupunginkoski

Leppävaaran maauimala

Leppävaaran maauimala tarjoaa hellepäivänä vaihtoehdon Helsingin maauimaloille. Urheilupuistossa sijaitsevasta uimalasta löytyy 50 metrin allas, monitoimiallas, kahluuallas, vesiliukumäki, rantalentiskenttiä, katukoriskenttä, leikkialue sekä kahvio.

Maauimala on auki syyskuun puoliväliin saakka tai pidempäänkin, jos lämpimiä kelejä riittää. Leppävaaran urheilupuistossa voi harrastaa monia muitakin lajeja,  kuten skeittaamista ja rullaluistelua. Sieltä löytyy myös köysiseikkailupuisto sekä seikkailugolfrata.

Linnanmäki

Helsingin Alppilassa sijaitseva Linnanmäki on varmasti useimmille tuttu huvipuisto. Sisäänpääsy Linnanmäelle on ilmainen, ja huvipuistosta löytyy myös muutamia ilmaisia laitteita, kuten näköalalaite Panorama, josta käsin alla oleva kuva on otettu.

Kesän 2019 uutuuslaite on Taiga, joka on Linnanmäen historian suurin yksittäinen laitehankinta. Taiga on Suomen nopein, pisin ja korkein rantalaite. Se kulkee neljän muun huvipuistolaitteen yläpuolella ja sen nopeus on parhaimmillaan 106 kilometria tunnissa.

Mikäli laitteissa hurvittelu ei kiinnosta, niin Linnanmäelle voi tulla myös nauttimaan erilaisista tapahtumista, joita kesällä järjestetään.

Linnanmäki

Loisteen terassi

Ravintola Loisteen 150-paikkainen terassi sijaitsee aivan Helsingin ydinkeskustassa, klassikkohotelli Original Sokos Hotel Vaakunan ylimmässä kerroksessa. Terassilta avautuvat maisemat Helsingin ydinkeskustaan – niin rautatieaseman kuin Mannerheimintienkin suuntaan. Sijainti ei Helsingissä voisi olla keskeisempi.

Itse olen monta kertaa piipahtanut terassille ihailemaan kaupunkia auringonlaskun aikaan.

Loisteen terassi

Löyly

Vuonna 2016 avattu, meren äärellä sijaitseva Löyly on arkkitehtuuriltaan yksi Helsingin kiinnostavimpia rakennuksia, ja se kestää myös kansainvälisen tarkastelun. Löyly pääsi esimerkiksi New York Timesin World’s Greatest Places 2018 -listalle.

Pääosin puusta rakennetussa Löylyssä on kolmen puulämmitteistä saunaa, joista yksi on Helsingin ainoa yleisölle avoin  savusauna. Lisäksi Löylystä löytyy ravintola terasseineen, ja siellä järjestetään erilaisia kesätapahtumia.

Kivenheiton päässä Löylystä sijaitsee tapahtumakeskus Hernesaaren ranta.

Löyly Helsinki

Meripaviljongin terassi

Alkukesästä 2019 Helsingissä avattiin uusi, viihtyisä terassi. Terassi sijaitsee Hakaniemen Säästöpankin rannassa, vuonna 2015 avatun ravintola Meripaviljongin yhteydessä. Meripaviljonki on Suomen ensimmäinen kelluva, julkinen rakennus, ja terassin myötä siihen on liitetty kelluva lisäosa.

Terassille paistaa aurinko koko päivän, ja tänä kesänä uudelleen avattu Eläintarhanlahden suihkulähde on luomassa kesäistä tunnelmaa. Terassilla on tarjolla juomien lisäksi ruokia Meripaviljongin listalta.

Meripaviljonkiin on mahdollisuus saapua myös omalla veneellä.

Terassi on avoinna sään mukaan. Se on katettu sähkökäyttöisin markiisein, joten pieni sade ei haittaa.

Meripaviljongin terassi

Mustikkamaa

Kulosaaren ja Korkeasaaren välissä sijaitseva Mustikkamaa on ollut helsikiläisten suosima ulkoilualue jo vuosikymmenten ajan. Mustikkamaalla on uimaranta, seikkailupuisto, ravintoloita ja upeita ulkoilumaastoja. Sen kalliot ovat suosittuja kalastuspaikkoja. Mustikkamaalla on myös kesäteatteri, joka on Ylioppilasteatterin kesänäyttämö.

Aiemmin Mustikkamaalle piti matkustaa laivalla. 1960-luvulta saakka sinne on päässyt kulkemaan siltoja pitkin, ja nykyään Helsingin keskustaa lähinpänä oleva silta on Kalasatamassa.

Mustikkamaa Helsinki

Myyrmäen katutaide

Vantaan Myyrmäki on harvinainen kaupunginosa, sillä siellä oli laillisia graffiteja jo 90-luvulla. Viime vuosina katutaideprojektia ja kulttuuritoimintaa on kehitetty, ja Vantaan muistakin kaupunginosista löytyy paljon taidetta. Julkinen taide otetaan huomioon Vantaalla myös kaupunkisuunnittelussa.

Myyrmäen katutaidekartan saa puhelimeensa lataamalla Nomadi-applikaation ja etsimällä sieltä ”Myyr York”.

Myyrmäessä sijaitsevassa Vantaan taidemuseossa, Artsissa, tueteaan urbaania taidetta. Artsi on erikoistunut graffitiin, katutaiteeseen ja performanssitaiteeseen. Kesällä 2019 museossa on esillä Yhdysvaltalais-nigerialaisen valokuvaaja Chi Modun kuvia 1990-luvun hip hopin legendoista.

www.streetartvantaa.com

Myyrmäki katutaideMyyrmäki katutaideMyyrmäki katutaide

Oodi

Helsingin keskustassa, Kansalaistorin laidalla sijaitseva, vuoden 2018 lopussa avattu Oodi on upeasta arkkitehtuuristaan tunnettu kirjasto sekä kaupunkilaisten kohtaamispaikka. Oodissa on kirjaston lisäksi elokuvateatteri, näyttelytila, kahvila, lasten leikkipaikka sekä työskentely- ja harrastustiloja.

Kesällä 2019 avattiin Oodin terassi. Oodi sopii siis vapaa-ajanviettopaikaksi tai työskentelytilaksi niin auringonpaisteella kuin sadesäälläkin. Kannattaa käydä tutustumassa Oodin tiloihin, vaikka kirjastoon ei asiaa olisikaan. Rakennus itsessään on käymisen arvoinen.

Helsingin Oodi Helsinki Oodi Helsinki Oodi

Pihlajasaari

Hernesaaren edustalla sijaitseva Pihlajasaari on ihana! Matka mantereen puolelta kestää vain 10 minuuttia. Liikennöitsijänä toimii JT-Line,  jonka vesibusseja lähtee Merisatamasta Cafe Caruselin edestä sekä Ruoholahdesta Ravintola Faron vierestä. Lipun hinta on aikuiselta 7,5e meno-paluu.

Pihlajasaari on entinen huvilasaari, joka on nykyään helsinkiläisten monipuolinen ulkoilualue. Saarella on vielä joitakin vanhoja huviloita, ja sen luonto koostuu kallioista, metsiköistä, lehtomaista sekä kallio- ja hiekkarannoista. Pihjalasaaressa on myös merkitty luontopolku.

Auringonottajia ja uimareita houkuttavat erityisesti Pihlajasaaren hiekkarannat. Saaria on oikeastaan kaksi, läntinen ja itäinen Pihlajasaari, mutta kävelysilta yhdistää ne.

Pihlajasaressa on myös Ravintola Pihlajasaari.

Pihlajasaari Helsinki

Stockmann Roof

Miten olisi tänä kesänä treffit Stokkan kellon yllä eikä alla?

Stockmann Roof tarjoaa näköalojen lisäksi cocktaileja, virvokkeita, kahvia ja teetä sekä ruoka-annoksia Hanko Sushin menusta. Roof on Ravintola Teatterin “pikkusisko”, jota  hoidetaan osittain samalla henkilökunnalla kuin Teatteria.

Roofille pääsee kahta reittiä:

Stockmannin päähisseillä 8. kerrokseen, ja sieltä Hanko sushin läpi terassille (seuraa opastusta).

Pohjois-Esplanadi 39:n kohdalta porraskäytävään (ovessa Roofin logo), ja sieltä hissillä 7. kerrokseen, mistä yksi kerros kävellen portaita ylös.

Suomenlinna

Suomenlinnan merilinnoitus on Unescon maailmanperintökohde ja yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä. Samalla Suomenlinna on myös noin 800 ihmisen koti. Suomenlinnan lautta kuuluu HSL:n liikenteeseen, joten kuukausikorttilaisten ei tarvitse maksaa extrahintaa saarelle.

Kesäkaudella Suomenlinnassa järjestetään myös opastettuja kävelykierroksia. Kesällä Suomenlinnan sesonki on erittäin vilkas, ja siellä pidetään paljon häitä sekä muita juhlia. Ruuhkia välttääkseen kannattaa matkustaa Suomenlinnaan joko aikaisin aamulla tai vasta illalla.

Suomenlinna on yksi Helsingin suosituimmista piknikpaikoista. Saarella on ravintoloita sekä kauppa, joten eväitä ei ole pakko tuoda mukanaan mantereen puolelta.

Suosittelen Suomenlinnaa myös kesäkauden ulkopuolella, sillä lauttayhteys sinne kulkee ympäri vuoden.

Supmenlinna

Talvipuutarha

Töölönlahden laitamilla sijaitseva Talvipuutarha on toiminut jo yli 120 vuotta kaupunkilaisten virkistyspaikkana. Talvipuutarhassa on yli 200 erilaista kasvia, ja se sopii käyntikohteeksi joka säällä ja kaikkina vuodenaikoina. Sisäänpääsymaksua Talvipuutarhaan ei ole koskaan ollut, sillä puutarhan rakennuttajan tahto oli, että se olisi kävijöille ilmainen.

Talvipuutarhasta lisää blogissani.

Huom! Maanantaisin Talvipuutarha on suljettu.

TalvipuutarhaTalvipuutarha Helsinki

Tuomiokirkko ja Senaatintori

Uskon, että en ole ainoa, jonka mielestä Senaatintorilla sijaitseva Helsingin Tuomiokirkko on kaupungin kaunein rakennus. Olisi vaikea kuvitella Helsinkiä ilman tätä upeaa kirkkorakennusta, joka näyttää kauniilta jokaisena vuodenaikana. Vuosittain kirkossa vierailee yli 500 000 ihmistä, joista puolet on kansainvälisiä turisteja.

Senaatintorin ympäristö muodostaa Helsingin vanhan ydinkeskustan, jossa riittää vilskettä nykyäänkin ympäri vuoden. Torilla järjestetään monenlaisia tapahtumia, ja sen ympärillä on Tuomiokirkon lisäksi esimerkiksi Valtioneuvoston linna, Yliopiston päärakennus sekä Kansalliskirjasto.

Senaatintorilta on lyhyt matka myös Kauppatorille sekä Esplanadin puistoon.

Helsingin Tuomiokirkko

Töölönlahden kahvilat

Aivan Helsingin ydinkeskustan tuntumassa sijaitseva Töölönlahti vetää puoleensa niin kaupunkilaisia kuin matkailijoitakin. Töölönlahti on kuin ulkoilmaolohuone kaupungin keskellä. Itsekin käyn alueella kävelyllä viikoittain.

Töölönlahden laitamilta löytyy kolme ihanaa ulkoilmakahvilaa: Sinisen Huvilan Kahvila,  Kahvila Tyyni sekä Art Cafe Taideterassi.

Töölönlahti

Töölönlahti Helsinki

Vallisaari

Helsingin edustalla, 20 minuutin lauttamatkan päässä sijaitsevassa Vallisaaressa (ja viereisessä Kuninkaansaaressa) tuntuu siltä kuin olisi saapunut kauas Helsingistä –  vähän jopa siltä, että aika olisi pysähtynyt. Vallisaari onkin luontonsa puolesta Helsingin alueen monipuolisin kohde.

Vallisaari ei kuulu HSL:n liikenteen piiriin, vaan sinne liikennöivät liikennöivät JT-Line sekä Suomen Saaristokuljetus Oy. Lippu maksaa aikuiselta 10e (meno-paluu) ja samalla lipulla voi myös pysähtyä myös Lonnassa ja Suomenlinnassa.  Suomen Saaristokuljetukselta voi myös ostaa yhdiestelmälipun, jolla voi jatkaa Isosaareen saakka.

Vallisaaressa on kahvila- ja ravintolapalveluita, ja siellä voi halutessaan myös yöpyä Tentsile EcoCampissa. Vallisaaren merkittyjä reittejä pitkin on helppo tehdä kävelykierroksia.

Vallisaari HelsinkiVallisaari Helsinki

Vantaankoski

Miltä kuulostaisi kesäretki kauniin Vantaankosken äärelle, Vanhan viilatehtaan ja Kuninkaankartanon maisemiin? Tiedän, että Vantaa ei ole kaikille Helsingissä asuville kovin tuttu, joten nyt on mainio tilaisuus tutustua uusiin alueisiin. Vantaankoskella pääsee nauttimaan luonnon rauhasta, ja saattaa jopa unohtaa olevansa Kehä III:n varrella.

Kosken äärellä sijaitseva ravintola Kuninkaan Lohet tarjoilee kesälounasta arkisin. Alueella on myös lyhyt luontopolku pitkospuineen.

Viikin Arboretum

Viikissä sijaitseva puulajipuisto perustettiin vuonna 1969 pääasiassa puulajitieteen tutkimusta ja opetusta varten. Tällä hetkellä se on kuitenkin osa suosittua Vanhankaupunginlahden ulkoilu- ja virkistysaluetta. Viikin arboretumia johtaa Helsingin yliopiston ja Helsingin kaupungin yhteinen johtoryhmä.

Arboretumissa kasvaa sekä kotimaisia että Suomessa menestyviä ulkomaisia puu- ja pensaslajeja. Ulkomaiset lajit ovat kotoisin pohjoiselta pallonpuoliskolta, Suomea mahdollisimman paljon muistuttavilta alueilta. Nykyään alueella kasvaa noin 250 eri puu- ja pensaslajia.

Alueella on upeita ulkoilureittejä, joilla pääsee irroittautumaan kaupungin hälystä.

WeeGee

Espoon Tapiolassa sijaitseva Näyttelykeskus WeeGee on monipuolinen näyttelyiden ja tapahtumien keskus. Näyttelykeskuksessa on neljä museota: EMMA – Espoon modernin taiteen museo, Espoon kaupunginmuseo KAMU, Suomen Lelumuseo Hevosenkenkä sekä Suomen Kellomuseo. Yhteislippu museoihin maksaa aikuiselta 12 e, ja joka perjantai viidestä alkaen WeeGeessä on ilmaisilta.

WeeGeessä toimii museokauppa EMMA Shop ja ravintola Lumière WeeGee. WeeGeen pihalla on arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema Futuro-talo, joka on avoinna yleisölle toukokuusta syyskuuhun. Studio Suurosessa on esillä vaihtuvia näyttelyitä.

Weegee sijaitsee alle kilometrin mittaisen kävelymatkan päässä Tapiolan metroasemalta.

Wee Gee Michael Jackson

 

Lisää Helsingin kesää Instagramissa: @mirkahannele

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Miika / Scenic Road Hunters keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 13:06

  No huh, tässähän oli käymiskohteita ihan hirveästi. Näin lapsiperheenä varmaan tulee taas mentyä Linnanmäelle ja kenties myös Suomenlinnaan mutta myös tuo mainitsemasi Fazer rupes kiinnostamaan. Onkohan siellä mitään lapsia kiinnostavaa vai onko enempi aikuisille suunnattu?

  Yllätyin kyllä nää luettuani, kuinka paljon luontopolkuja Helsingissä ja lähialueilla on. Se kuitenkin mulle näyttäytyy aina laajana betonimetsänä.

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 14:19

   Juu on lapsille kans kiinnostavia juttuja Fazerilla :)!
   Jep, Helsingissä on aivan älyttömästi luontokohteita, olen havahtunut tänä kesänä siihen, että ihan muutaman kilometrin säteellä kotoa on paaaaljon paikkoja, joissa en ole koskaan käynyt, vaikka 15 vuotta olen Helsingissä asunut. Olen tarkoituksella alkanut käymään uusissa paikoissa nyt enemmän ja aion jatkaa samaan malliin koko kesän.

 • Reply Pirkko / Meriharakka keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 13:12

  Lisävinkkinä vielä Espoon suunnalta (tai Munkkiniemen rannoilta), että vesille pääsee kaupunkisoutuveneilläkin.
  https://meriharakka.net/2019/06/07/skipper-kaupunkisoutuvene/
  Löyly on meillä edelleen testaamatta, kun alkuun ruuhkaiset kuvat tuntuivat luotaantyöntävillä – ehkä nyt voisi jo harkita!

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 14:14

   No hitsi vieköön, unohdin kirjoittaa veneistä ihan kokonaan, vaikka olen kuullut niistä. Kiitos muistutuksesta! Lisäsin tuonne alkuun veneistä, laitan vielä myöhemmin muutamaan muuhunkin kohtaan aiheesta :).

   Löylyyn kannattaa ehkä mennä vähän hiljaisempana sesonkina, kuvittelisin, että näin lomakautena paikka voi edelleen olla aika ruuhkainen.

 • Reply Iida In Translation keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 13:13

  Olipa paljon hyviä vinkkejä AB-alueen tutkailuja! Erityisesti Vantaan ja Espoon puolta pitää kyllä lähteä tutkailemaan. 🙂 Taidan aloittaa Myyrmäestä!

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 19 kesäkuun, 2019 at 14:20

   Joo siis suosittelen Myyrmäkeä, jos katutaide yhtään kiinnostaa. Itse ainakin aion sinne palata takaisin tämän kesän aikana :)!

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, 23 kesäkuun, 2019 at 18:41

  Ihania vinkkejä, ja tosi paljon itselleni vieraita kohteita, kiitos! Herttoniemen kartano on pidettävä mielessä – jotenkin ei tule ajatelleeksi, että myös Suomesta voisi löytyä herraskaisia kohteita barokkipuutarhoineen. 🙂

  • Reply Reason for Season torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 15:27

   Kiitos :)! Itse päädyin ihan vahingossa tuonne Herttoniemen kartanolle, kun valittiin ystävän kanssa ihan fiilispohjalta metropysäkki ja lähdettiin vaan kävelemään :D. Mutta oli kyllä kerrassaan kaunis alue!

 • Reply Martina maanantai, 24 kesäkuun, 2019 at 13:02

  Olipa upea lista mielenkiintoisista kohteista. Osa oli vanhoja tuttuja, mutta mahtui listalle paljon sellaistakin, jota en ole vielä itse kokenut. Olen ihan viime aikoina hieman vieraantunut vanhasta kotikaupungistani Helsingistä, vaikken nytkään kovin kaukana asu. Olen tutkinut innoissani kotiseutuani Tuusulanjärven aluetta, mutta vanha suola kieltämättä alkaa hieman janottaa ja pitäisi taas tutkia lisää Helsinginkin antia. Tämä lista on hyvä kaveri siihen. Laitan talteen. 🙂

  • Reply Reason for Season torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 15:25

   Kiva kuulla, kiitos :). Helposti sitä kyllä vieraantuu näistä ”liian läheisistä” kohteista. Itsekin yritän tässä kesäkaudella taas ottaa Helsinkiä enemmän haltuun. Paljon on vielä näkemättä ja kokematta.

 • Reply Merja / Merjan matkassa keskiviikko, 26 kesäkuun, 2019 at 19:58

  Huikea lista! Osa oli tuttuja mutta suurin osa nimeltä tuttuja paikkoja, mutta ei ole tullut käytyä. Haukilahden paviljonki on myös kiva lounaspaikka ja menee AB-vyöhykkeen rajojen sisään. Julkisilla voi olla hankalasti saavutettava, itse olen käynyt siellä aina autolla. Fazerin paikan olin unohtanut kokonaan. Hyvä kun muistutit 😉

  • Reply Reason for Season torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 15:23

   Kiitos :)! Se on muuten kyllä totta, että kaikki kohteet eivät ole yhtä helposti saavutettavissa julkisilla, vaikka vyöhykkeen sisälle mahtuvatkin. Tuonne Haukilahteen tosiaan kestää Helsingin keskustasta jonkin aikaa, että ihan pikavisiitillä ei julkisilla ehdi käymään.

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 01:26

  Kivoja vinkkejä, kiitos. 🙂 varsinkin näin ei pääkaupunkiseutulaiselle. 😀 pitää palata tähän listaan ensi kuussa kun tulen muutaman Indonesialaisen vieraan kanssa Helsinkiin. 🙂

  • Reply Reason for Season torstai, 27 kesäkuun, 2019 at 15:10

   Kiva kuulla :). Ja hauskaa Helsingin visiittiä teille!

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY perjantai, 28 kesäkuun, 2019 at 12:12

  Huh, tässähän oli vaikka millä mitalla ja tosi paljon sellaisia, joita mulla ei ollut omassa Helsinki-oppassa: https://www.rantapallo.fi/fiftyfifty/2019/05/29/56-x-helsinki-opas-stadiin/

  Esimerkiksi Pihlajasaari, Vallisaari ja Kumpulan siirtolapuutarha ovat multa edelleen kokematta ja oli tässä muitakin. Mutta iso plussa myös Espoon ja Vantaan vinkeistä, varsinkin Espoo on mulle Leppävaaraa lukuunottamatta suuri ja tuntematon, ja kuitenkin tiedän, että Espoon rannikkomaisemat on ilmeisen kauniit. 🙂 Mahtavan kattava listaus, täytyy laittaa monta juttua korvan taakse!

 • Reply Stacy Siivonen perjantai, 28 kesäkuun, 2019 at 15:03

  Useita itselle tuttuja kohteita ja sitten taas uusia, tuntemattomia. Oodin olen ottanut omakseni. Suosittelisin ehkä vielä Lapinlahden entisen sairaalan aluetta entisen pokan kokemuksella ja tietysti Seurasaarta ja Pukkisaarta siinä vieressä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:40

   Hyviä vinkkejä, kiitos niistä! Seurasaaressa ei olekaan tullut käytyä pitkiin aikoihin. Helsingin alueella kyllä riittää vaikka jos mitä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:44

   Kiitti <3. Joo aina sitä kyllä riittää nähtävää, kun vaan malttaa vähän tutkia. Välillä, kun tylsistyn, niin alan katselemaan puhelimen kartasta, että mitä itselle uusia paikkoja lähialueella olisi :P.

 • Reply Tanja / Tädin ja tytön matkablogi lauantai, 29 kesäkuun, 2019 at 10:22

  Helsinki on mun rakas ja moni paikoista on tuttu, mutta uusiakin vinkkejä tuli, monet saaret vielä kokematta ja Espoo on vieraampi. Tosin Espoostakin esim. WeeGee ja Glimsi ovat tuttuja. Ja tuo kaupunkiveneily on vielä kokematta. Ihana Helsinki ja yllättävä Espoo 🤩

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:42

   Espoo on itsellenikin vieraampi, nyt tuli käytyä WeeGeessä ensimmäistä kertaa, mutta teinkin sen sitten kolmesti peräkkäin :P. Ja vieläkin siellä riittäisi kierrettävää! Tämä on nyt hyvä tilaisuus ottaa Espoota haltuun enemmän, kun ollaan osittain samaa vyöhykettä.. tai siis jos asuu Helsingissä ja pitää kausikorttia :D.

 • Reply Periaatteen Nainen lauantai, 29 kesäkuun, 2019 at 13:19

  Herttoniemeläisenä vähän kirpaisi koko vyöhykeuudistus (tai ylipäänsä siis kirpaisi hintojen nousu), mutta tämä on ihanan positiivinen tapa katsoa sitä – pitää siis itsekin suunnata vähän kauemmas seikkailuille, koko rahan edestä!

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:39

   Oi joo on kyllä totta, että varmasti tuo vyöhykeuudistus oli osalle hyvä ja osalle ei-niin-kiva-juttu. Koitan nähdä nämä valoisat puolet asiassa ja olenkin tässä kesän kuluessa käynyt paljon Vantaan ja Espoon puolella – aiemmin sitä ei tullut tehtyä läheskään niin paljon 8).

 • Reply Virpi/Hätälasku matkablogi sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 09:08

  Mainio lista, joka tuli itseasiassa hyvinkin tarpeeseen itselleni. Olen miettinyt mukavia paikkoja missä voisin piipahtaa odotellessani lähtöä lentokentälle ja tässähän niitä on valtava määrä.

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:37

   Kiitos <3. Joo kyllä sitä löytyy ihan lähiseudultakin paljon kivaa tekemistä. Kiitollinen saa olla, että asuu tällaisessa ympäristössä.

 • Reply VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa -matkablogi sunnuntai, 30 kesäkuun, 2019 at 11:15

  Ihana kesäinen Helsinki! Tässä tuli esille monta omaa suosikkipaikkaani Helsingistä. Tuo Espoon rantareitti on ihan uusi, en oo koskaan kuullutkaan. Vois käydä joskus tutustumassa. 🙂

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:36

   Kesähesa <3. Voijettä, kun kesä aina meneekin niin nopeasti. No ainakin Suomessa on aina jotain, mitä odottaa. Nyt jo vähän haikeana tämän kesän osalta, kun se meni itsellä vähän ohi.

 • Reply Eve, Jetlaggies maanantai, 1 heinäkuun, 2019 at 14:09

  Hei, tämähän on loistava paketti Helsinkiin tulevalle ystävälle vinkiksi – tai tänne juuri muuttavalle. Saaret ja Etelä-Helsingin pienet viehättävät puistot ja kuppilat ovat etenkin omaa sydäntä lähellä. Onneksi asutaan Punavuoressa, niin pääsemme nautiskelemaan niistä vaikka joka päivä, kun satutaan olemaan Suomessa kotosalla <3 Ihanaa kesää sulle!

  • Reply Reason for Season lauantai, 14 syyskuun, 2019 at 17:35

   Kiitti! Joo Punavuoressa kyllä riittää sympaattisia kuppiloita ja se merikin on niin mukavan lähellä <3. Aika ihana alue asua varmasti.

  Leave a Reply