Formentera

Formentera – paratiisi Baleaareilla

Pressimatka: Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB)

Formentera.

Muutama vuosi sitten törmäsin tähän kristallinkirkkaiden vesien reunustamaan saareen Matkamessuilla, eikä minulla ollut aavistustakaan, missä tällainen paratiisi sijaitsee. Mietin, miten Euroopasta voi löytyä paikka, joka näyttää postikorttimaiselta Karibian saarelta, enkä minä ole kuullutkaan siitä. Silloin päätin, että jonain päivänä lähden käymään Formenteralla. Tiesin, että tulisin ihastumaan saareen.

Formentera on Espanjalle kuuluvista Baleaarien neljästä turistisaaresta (Mallorca, Menorca, Ibiza) pienin ja rauhallisin – siellä ei ole edes lentokenttää. Muut Baleaarien saaret ovat monille varmasti tutumpia, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Formenteraan.

Koska Formenteralla ole lentokenttää, on sinne luonnollisesti matkustettava merta pitkin. Formentera sijaitsee noin kuuden kilometrin päässä Ibizasta, ja lauttamatka saarten välillä kestää puolisen tuntia. Formeteralle on lauttayhteys myös Mallorcalta sekä Espanjan mantereen puolelta, Deniasta. Yhteys mantereen puolelta onkin kasvattanut turismia Formenteralla etenkin kesäkuukausina.

Toukokuinen pressimatka tarjosi minulle mahdollisuuden lähteä vihdoin käymään Formenteralla, ja vaikka vierailumme oli valitettavan pikainen, niin saari onnistui viemään palan sydämestäni – mitään muuta en tosin odottanutkaan. Seuraavan kerran, kun matkustan Baleaareille, haluan ehdottomasti sisällyttää myös Formenteran reissuuni. Koska kävin parin kuukauden sisällä sekä Karibialla että Formenteralla, niin on todettava, että Formenteran maisemat eivät kalpene ollenkaan Karibian maisemien rinnalla.

Monet tekevät Formenteralle päiväretken Ibizalta ja ihmekös tuo, kun välimatka on niin lyhyt. Itse kuitenkin valitsisin matkani pääkohteeksi ehdottomasti mieluummin boheemin ja rauhallisemman Formenteran. Formentera tarjoaa juuri sitä, mitä reissuilta yleensä kaipaankin – kiireetöntä tunnelmaa, uskomattoman kauniita maisemia, aurinkoa ja hyvää ruokaa.

Reissumme osui toukokuun alkuun, jolloin Formenteran virallinen turistikausi oli vasta vähitellen alkamaisillaan, ja saarella oli vielä hiljaista. Kiireisimmät turistikuukaudet ovat kesä-, heinä- ja elokuu, joten suosittelen matkustamaan saarelle näiden kuukausien ulkopuolella. Itse olen kaavaillut Formenteraa syksyn matkakohteeksi.

FormenteraFormentera Formentera

Formenteran ensimmäinen viiden tähden hotelli on avattu

1960-luvulla Formenteralla ei ollut vielä juurikaan asutusta, mutta siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi sinne löysivät tiensä hipit sekä inspiraatiota paratiisin rauhasta etsivät taiteilijat. Kerrotaan, että esimerkiksi Bob Dylan asui aikanaan hetken aikaa Formenteralla. Myös monet muut legendat, kuten Bob Marley ja Jimi Hendrix, ovat käyneet Formenteralla. Olisi kiehtovaa hypätä aikakapseliin ja tanssia paljain varpain rantahietikolla lähes autiolla 60-luvun saarella.

Vaan eipä sitä tunnelmaa lopulta tarvitse menneisyydestä lähteä hakemaan. Meininki Formenteralla on edelleen leppoisa, eikä saaren hippitunnelma ole kokonaan kadonnut vielä vuosikymmenten jälkeenkään.

Toukokuussa Formenteralle avattiin saaren ensimmäinen viiden tähden hotelli, Five Flowers, joka on inspiroitunut saaren hippihenkisestä historiasta. El Pujols -rannan tuntumassa sijaitseva Five Flowers on täynnä kirkkaita värejä ja kukkakuvioita. Hotellin kattoterassilta, jossa alla olevat kuvat on otettu, voi ihailla Formenteran saarta joka suuntaan.

Olisimme yöpyneet Five Flowersissa, mutta hotelli valmistui vasta muutama päivä reissumme jälkeen. Näin meidän tukikohdaksemme vaihtui naapurissa sijaitseva Blanco. Oikeastaan mikään hotelli Formenteralla ei ole kovin kaukana rannasta, joten saarella voi huoletta varata majoituksen oikeastaan mistä tahansa.

Formentera Formentera Formentera

Formenteralla rantaviiva ei lopu kesken

Formenteralla riittää rantaviivaa yhteensä kymmeniä kilometrejä. On suosittuja rantoja ja vaihtoehtoisesti rauhallisempia sopukoita. En usko, että oikeastaan missään päin saarta voi mennä vikaan kauniita rantoja etsiessään. Osalle rannoista ovat myös nudistit tervetulleita.

Yksi suosituimmista rantakohteista on Ses Salines -luonnonpuiston alueella sijaitseva Ses Illetes, jossa ehdin nopeasti käydä nappaamassa alla olevat kuvat. Paikka on noteerattu erilaisissa listauksissa maailman kauneimpien joukkoon. Muitakin erikoisuuksia alueelta löytyy, sillä loppukesästä luonnonpuistossa sijaitsevat suola-altaat muuttuvat kauniin pinkin värisiksi. Alueella viihtyvät myös flamingot (elokuusta lokakuuhun) sekä yli 200 muuta lintulajia. Luonnonpuistossa polkupyörä on erityisen kätevä kulkuneuvo.

Muutenkin Formenteralla voi helposti liikkua pyöräillen. Myös auton tai moottoripyörän vuokraaminen onnistuu, mutta itse kallistuisin polkupyörän kannalle. Näin olisi mahdollisuus nähdä enemmän yksityiskohtia + pyöräily on tietenkin ympäristön kannalta aina hyvä vaihtoehto.

FormenteraSes Illetes Formentera Ses Illetes Formentera Ses Illetes Formentera FormenteraFormentera

Formenteralla turismia rakennetaan kestävästi

Formenteralla on ajateltu kestävän kehityksen näkökulmia jo pitkään, sillä saari halutaan pitää hyvässä kunnossa niin pysyviä asukkaita, turisteja kuin luontoakin ajatellen. Turismia halutaan kasvattaa, mutta hallitusti, jotta ympäristöstä pystytään pitämään huolta parhaalla mahdollisella tavalla. Turismin halutaan tuovan hyvinvointia saaren asukkaille, ei riistävän sitä.

Kestävän kehityksen puolesta Formenteralla tehdään monenlaisia konkreettisia toimenpiteitä. Moottoriajoneuvojen määrää rajoitetaan ja muovittomuuden puolesta tehdään työtä pitkäjänteisesti. Käynnissä on projekti, jossa Formenterasta halutaan tehdä kertakäyttömuovista vapaa saari vuoteen 2023 mennessä.  Tällaisella työllä on suuri merkitys, sillä valitettavan iso osa muovista päätyy lopulta mereen.

Poikkeuksellisen kirkkaat vedet Formenteran rannoilla saavat värinsä meriheinästä niemeltä Posidonia. Kasvuston merkitys koko ekosysteemille on suuri. Save Posidonia -projektin kautta voi tutustua merten suojelemiseksi tehtävään työhön tarkemmin.

Formenteran tunnelma on ainutlaatuinen, eikä saarta ei ole pilattu ketjuhotelleilla ja -ravintoloilla tai liiallisella hälyllä. Biletyskulttuuria kaipaavien kannattaakin suunnata naapurisaarelle Ibizalle. Formenteralla on helppo uskoa siihen, että saaresta pidetään oikeasti hyvää huolta.

Formentera Formentera Formentera

Formenteran rantojen tuntumassa kulkee monia ulkoilureittejä, joita pitkin kävellessäni tulin jopa vähän vihaiseksi siitä, että minulla ei ollut mahdollisuutta jäädä saarelle pidemmäksi aikaa. Olisin mielelläni tehnyt näitä kävelyretkiä joka aamu vaikka kuukauden päivät putkeen. En ole tällaisten pikavisiittien ystävä ja suosittelenkin varaamaan Formenteralle ehdottomasti enemmän aikaa kuin yhden päiväretken verran.

Inspiroiduin Formenteralla meren, luonnon ja rakennusten väreistä jopa siinä määrin, että kotiin palattuani laitoin kämpän sisustuksen uusiksi. Formenteralla ollaan niin lähellä omaa sielunmaisemaani, että en taida malttaa kovin kauan pysytellä sieltä pois. Paljon olisi vielä nähtävää.

Joka iltaiset Sant Ferran -markkinat , jotka täyttyvät käsityöläisistä. Sympaattiset kahvilat, ulkoilmabaarit rannoilla, basaarit, tapahtumat, näyttelyt, ravintolat – ennen kaikkea kiireettömät hetket meren äärellä. Muun muassa tällaisista asioista aion nauttia seuraavalla reissullani. Turkoosien vetten äärelle on ikävä.

Formentera auringonnousu Formentera auringonnousu Formentera auringonnousu

Postauksia Formenterasta:

Historia de Viajes: Baleraarien paratiisimaisin saari Formentera

Suvin matkassa: Formentera – pieni paratiisi Välimerellä

On the Go/ Heidi Tainio: Formentera

Formentera Formentera Formentera Formentera Formentera Formentera FormenteraFormenteraFormentera

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Maarit Johanna torstai, kesäkuu 6, 2019 at 14:09

  Ompa hieno juttu, että matkailua kehitetään jo alkujuurilta saakka kestäväksi. Näyttää ihanalta. Just sellaiselta mistä pitäisin.

  • Reply Reason for Season maanantai, kesäkuu 10, 2019 at 12:50

   No niinpä! Aivan tismalleen samaa mieltä. Näin sen pitäisi kaikkialla mennäkin. Ja siis oli todella kaunista, olisi ihana päästä pian takaisin.

 • Reply Susanna perjantai, kesäkuu 7, 2019 at 21:39

  Upeat maisemat! mieleeni tuli Sardinia jossa vietin yhden heinäkuun. Ja sama täällä, kovasti kaipailen Välimeren saarille voisin kuvitella käyväni tuollakin tai viettäväni kesän noissa maisemissa. Ibizalla en ole käynyt, olen käynyt Mallorkalla risteilyn muodossa

  • Reply Reason for Season maanantai, kesäkuu 10, 2019 at 12:49

   Euroopasta löytyy kyllä varmasti paljon tosi kauniita saaria, ja itselläni on niistä aivan liian vähän kokemusta. Haaveilen jo paluusta tällaisiin maisemiin <3.

 • Reply Suvi / Suvin matkassa maanantai, kesäkuu 10, 2019 at 18:42

  Oih, Formentera <3 Se on juuri näin, saari on paratiisi! Itse ehdottomasti suuntaan sinne ensi kerralla muutamaksi yöksi, nyt kun se on enemmänkin ollut meille päiväretkikohde Ibizalta. Pakko päästä tuonne takaisin, ja pian!!

 • Reply Emma torstai, kesäkuu 13, 2019 at 18:02

  Mä oon jo muutaman vuoden haaveillut Menorcasta, mutta Formenterahan voisikin olla vielä enemmän mun juttu! Mä lähtisin myös ehdottomasti syksymmällä, kun tukalat helteet helpottavat, meno rauhoittuu ja näkee niitä flamingoja 😍

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, kesäkuu 14, 2019 at 22:58

  Nuo maisemat <3
  Formentera kyllä kutsuu kovalla äänellä, ehkä joskus joku pidempi retriitti siellä…

 • Reply Anna | Muuttolintu lauantai, kesäkuu 15, 2019 at 01:42

  Jahas jahas, tämän myötä lisäsin taas yhden kohteen seuraavalle Euroopan matkalle… Näyttää oikein houkuttelevalta!

 • Reply Eeva /Eevagamunda-blogi lauantai, kesäkuu 15, 2019 at 10:50

  Ihana Formentera! Olen päässyt kerran tuonne paratiisiin ja kuten sullakin, matka oli mullakin aivan liian lyhyt. Aion palata sinne vielä uudelleen rauhassa ja nauttimaan saaresta täysin siemauksin. Ses Illetes -ranta oli kyllä upea näky, niin kuin koko saarta ympäröivien vesien huikean syvä turkoosi väri. <3

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, kesäkuu 16, 2019 at 14:02

  Siis apua miten turkoosia merivettä! :O Mulla jotenkin menee aina nämä Euroopan kohteet ohi kun mietin rantalomakohteita, pitäisi kyllä tsekkailla mitä upeita rantapaikkoja täältä lähempääkin löytyy.

 • Leave a Reply