Suomen suurin matkablogiyhteisö

Turvallista matkaa Islantiin

Pressimatka: Icelandair

Tilastojen mukaan Islanti on maailman turvallisinpien maiden joukossa. Rikollisuutta ei juuri tarvitse pelätä, suurin riskitekijä matkalla on luonto.

Matkustin helmi-maaliskuun taitteessa vihdoin Islantiin ensimmäistä kertaa. Harva maa herättää yhtä paljon ajatuksia, tunteita, ihmetystä ja kysymyksiä.

Mieleen jäi myös se, että en kokenut oloani reissun aikana turvattomaksi missään tilanteessa.

Vieraillessamme presidentin virka-asunnolla huomasin, että rakennusta ei ole aidattu tai vartioitu näkyvästi. Turvatarkastuksia ei tehty ja tilanne oli muutenkin hyvin rento. Useimmissa maissa tällainen ei olisi mahdollista, mikä kertoo siitä, että turvallisuus on Islannissa poikkeuksellisen korkealla tasolla. Mainittakoon, että esimerkiksi henkirikokset ovat Islannissa todella harvinaisia.

Islannin matkailu on kasvanut etenkin viimeisen viiden vuoden räjähdysmäisesti. Islanti on matkakohteena eksoottinen jopa Pohjoismaissa asuvalle, joten en ollenkaan ihmelttele, että yhä useampi matkustaa sinne. Islanti on yksi maailman kiehtovimmista maista ja silti samalla turvallinen – matkailupuitteet ovat siis kohdillaan. Ihmeellisen kauniin luonnon keskellä eletään kuitenkin alati vaihtuvien sääolosuhteiden armoilla. Matkailijat aiheuttavatkin itse itselleen isoimman turvallisuusriskin, jos eivät huomioi omaa turvallisuuttaan kaupunkialueiden ulkopuolella matkustaessaan. Suosittelen jokaista matkailijaa ottamaan vakavasti luonnon ja sääolosuhteiden arvaamattomuuden Islannissa.

Suomalaisile kuljettajille sattuu tilastojen mukaan vähiten onnettomuuksia Islannin teillä.  Tämä on lohdullinen tieto. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö suomalaisenkin pitäisi noudattaa erityistä varovaisuutta Islannissa liikkuessaan.

Reykjavik sateenkaari

Matkustusilmoitus kannatta tehdä Islantiin matkustaessaan

Matkustusilmoituksesta on puhuttu mediassa paljon, mutta uskon, että aiheesta on hyvä puhua edelleen, sillä ilmoituksen tekeminen unohtuu useimmilta reissaajilta. Matkustusilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, kun matkustaa riskialttiille alueelle. Koska luonnonkatastrofit ovat Islannissa mahdollisia, kannattaa ilmoitus ehdottomasti tehdä sinne matkustaessaan.

Vaaratilanteissa Ulkoministeriö ottaa yhteyttä ilmoituksen tehneisiin matkustajiin ja kertoo tilannekatsauksen sekä toimintaohjeita. Joskus ajankohtainen informaatio saattaa tulla Ulkoministeriöltä nopeammin kuin mistään muualta. Ilmoitusten avulla saadaan kartoitettua, minkä verran suomalaisia missäkin maassa liikkuu – omatoimimatkailjoiden kohdalla matkustusilmoitus on ainoa tapa saada tieto maassa oleskelevista.

Matkustusilmoitus on helppo täyttää osoitteessa www.matkustusilmoitus.fi. ja sen voi tehdä myös milloin tahansa matkan aikana.

 Reykjavik Videy Reykjavik Videy Reykjavik VideyIslanti Videy

Safetravel.is – turvallisuutta reissaajille

Islannin matkustusturvallisuudelle on omistettu kokonainen nettisivusto Safetravel.is. Islannin pelastuspartion ylläpitämälle sivustolle voi jättää oman matkasuunnitelmansa, jotta reittisuunnitelma on viranomaisten tiedossa ja he voivat tarvittaessa reagoida tarvittavalla tavalla.

Safetravel-päivityksiä voi seurata myös Facebookin ja Twitterin kautta. Suosittelen kuitenkin seuraamaan itse sivustoa, koska sinne päivitetään esimmäisenä tieto esimerkiksi myrskyistä tai muista matkustamista vaikeuttavista olisuhteista Islannissa.

Sivustolta löytyy myös tietoa Iceland 112 -sovelluksesta, jonka avulla viranomaiset voivat paikantaa matkailijan muutaman metrin tarkkuudella. lslannin sisämaassa sovelluksen käyttö on erittäin hyödyllistä, sillä puhelimen kuuluvuus on siellä heikko. Sovellus toimii myös kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Suosittelen Safetravel-sivustoon perehtymistä erityisesti heille, jotka matkustavat Islannissa omatoimisesti kaupunkialueiden ulkopuolella. Turistit joutuvat vuosittain sellaisten onnettomuuksien uhriksi, jotka oltaisiin voitu välttää huolellisemmalla valmistautumisella. Vaihtuvat sääolosuhteet saattavat yllättää kenet tahansa – etenkin talvisaikaan sääolosuhteet voivat Islannissa vaihtua hyvinkin nopeasti, jopa sekunneissa. Vaellukselle ei pidä lähteä ilman kunnollisia varusteita, jäätikölle ei suositella lähtemään ilman opasta ollenkaan, sillä olosuhteet voivat muuttua silmänräpäyksessä. Maalaisjärkeään kannattaa käyttää, eikä esimerkiksi hienon kuvan ottamisen vuoksi pidä koskaan riskeerata itseään tai muita.

Reykjavik HarpaReykjavik saariReykjavik sade

Luonnonkatastrofit ovat mahdollisia Islannissa 

Jokainen varmasti muistaa kevään 2010, jolloin Eyjafjallajökull-tulivuori purkautui vaikuttaen miljoonien ihmisten elämään ympäri maailman. Yli 100 000 lentoa jouduttiin perumaan, myös Suomen ilmatila suljettiin. Yksittäiset lentoyhtiöt tekivät päivässä miljoonien tappiot. Purkauksen seurauksena syntyi jopa 11 kilometrin korkeuteen kohonnut tuhkapilvi, joka aiheutti Euroopan lentoliikenteelle häiriöitä moneksi viikoksi. Tuhkapilven aikana ei ole mahdollista lentää, sillä tuhka voi pysäyttää tai pahimmassa tapauksessa jopa tuhota lentokoneen moottorin. Lisäksi tuhka haittaa lentonäkyvyyttä ja voi olla terveysriski hengitysilmaan joutuessaan.

Tällä hetkellä odotellaan, milloin Islannissa sijaitseva Katla-tulivuori purkautuu. Katla on viime vuosina osoittanut aktivoitumisen merkkejä ja saattaa sen vuoksi purkautua lähes milloin tahansa. Myös monet muut tulivuoret Islannissa ovat olleet aktiivisia. Kukaan ei tiedä, miten massiiviset seuraukset sillä tulee olemaan, kun joku tulivuorista seuraavan kerran purkautuu.

Myös myrskyt, lumivyöryt ja tulvat ovat Islannissa mahdollisia, samoin maanjäristykset. Islanti sijaitsee kahden toisistaan erkaantuvan mannerlaatan yhtymäkohdassa ja lisäksi korkea vulkaanen aktiivisuus lisää maajäristysten riskiä. Pieniä maanjäristyksiä tapahtuu jatkuvasti.

Vaikka erilaiset luonnonkatastrofit ovat Islannissa mahdollisia, ei niitä kannata turhaan enakkoon pelätä. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että luonnonvoimien kanssa ei ole leikkimistä, ja matkalle on hyvä aina lähteä asianmukaisesti varustautuneena.

Turvallista matkaa Islantiin!

Islanti vuori

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Jaakko / lomalla viimeinkin sunnuntai, maaliskuu 10, 2019 at 15:24

  Islanti on tosiaan varmasti turvallinen kohde ja itsellekin tulee isoimpana uhkana mieleen luonnonvoimat 😀 mielenkiintoinen tieto tuo appi, hyödyllinen varmasti Islannissa.

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:42

   Näinpä, onhan se mahtavaa, että on maa, jossa yleisfiilis on niin turvallinen, että luonto on isoin uhka. Täytyy toivoa, että Islanti saa pitää turvallisen maineensa tulevaisuudessakin :).

 • Reply miraorvokki sunnuntai, maaliskuu 10, 2019 at 16:51

  Hyvä postaus, vähemmän tulee törmättyä tällaisiin juttuihin, missä on näkökulmana turvallisuus jo suht turvallisessa maassa. 🙂 Tuo sovellus on muuten hyvä tieto! Toivottavasti jokainen Islantiin matkustava näkisi tiedon tuosta, todella fiksu veto!

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:40

   Totta, turvallisuutta ei kyllä usein tule miettineeksi turvallisessa maassa :D. Ja niinpä, toi sovellus on oikeasti tosi hyvä juttu, koska luonto on ehdottomasti se isoin riski – monenlaisia luonnonkatastrofeja voi potentiaalisesti sattua Islannissa. Mutta on se kyllä ihmeellisen hieno maa.

 • Reply Sari / matkalla lähelle tai kauas sunnuntai, maaliskuu 10, 2019 at 20:11

  Kiitos tästä jutusta! Mitä enemmän reissaa sen tyhmemmän rohkeaksi reissaajaksi sitä tulee. Olen huhtikuussa yksin lähdössä Islantiin. Nyt muistan tehdä matkustusilmoituksen. Siellä en kulje yksikseni vaan olen varannut retkiä matkatoimistoilta.

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:38

   Siis se on kyllä just näin, että mitä enemmän reissaa, sitä vähemmän huolehtii yhtään mistään :D. Hyvä, jos edes passin muistaa napata mukaan, kun lähtee lentokentälle. Mutta välillä on hyvä kyllä pysähtyä miettimään tätäkin puolta. Kun oppaamme kertoili onnettomuuksista, joita turisteille on sattunut, niin tuli mieleen, että tähän aiheeseen haluan tarttua. Ihanaa, että pääset Islantiin <3!

 • Reply Jenni | Boarding Time sunnuntai, maaliskuu 10, 2019 at 20:16

  Hmm, eipä ole ikinä tullut mietittyä Islantia turvallisuuden kannalta sen kummemmin, jotenkin olen mieltänyt aina turvalliseksi maaksi. 🤔
  Hyvä siis miettiä näitäkin.

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:36

   Niinpä, sieltä ei kyllä usein kuule mitään turvattomuuteen liittyviä uutisia (jotka eivät liittyisi luontoon). Ja hyvä niin <3. Ihanaa, että maailmassa on vielä jäljellä maita, joissa ei tarvitse jatkuvasti olla varuillaan. Luonto vaan on valitettavasti niin arvaamaton, että sen suhteen täytyy vain toivoa parasta ja tehdä vastuullisia valintoja matkustaessaan.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, maaliskuu 12, 2019 at 22:27

  Sen verran ”klikkiotsikko” että piti klikata itsensä lukemaan tätä, sillä siinä missä äskettäin Mauritaniaan mennessämme pidimme luontevana tarkistaa kohteen turvallisuutta useammastakin lähteestä, niin Islannin osalta ei helposti tulisi yhtään mieleen, niin turvallinen maine maalla on. Autoilu on tietysti vähän eri juttu – ja muistankin vuosien takaiselta matkaltamme, että pääkaupungin ulkopuolelle ei suositeltukaan lähdettävän kovin pienellä autolla.

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:34

   Kuulen ensimmäistä kertaa, että joku yhdistää klikkiotsikon ja minun blogini :D. Ehkä pitää alkaa harrastamaan enemmänkin tällaisia ristiriitaisia otsikoita. Olihan se ihan tarkoituksellista – halusin saada ihmiset pysähtymään ja pohtimaan, liittyvätkö Islanti ja turvattomuus mitenkään toisiinsa. Toivon kyllä, että Islanti pysyy jatkossakin tällaisena lintukotona – ja ettei mitään isoja luonnonkatastrofeja nähdä lähivuosina. Toivottavasti ihmiset myös muistavat siellä maaseudun teillä huolehtia omasta + muiden turvallisuudesta.

 • Reply Pirjo Toivanen keskiviikko, maaliskuu 13, 2019 at 09:14

  Islanti kiinnostaa, ja se on jäänyt minulla toistaiseksi väliin. valitettavasti valokuvat tässä blogissa vahvistavat mielikuvan, jos Islantiin matkustaa tähän aikaan vuodesta, maaliskuussa, on varauduttava vettä pitävällä ja lämpimällä vaatetuksella.

  Turva-aspektit ovat mielessä, kun matkustan. Olen muutaman kerran täyttänyt jopa ulkoministeriön turvamatkustuskaavakkeen. Islannin osalta luonnonmuollistukset ovat mahdollisia, kiitos kun muistutit niistä.

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:30

   Islannissa on ympäri vuoden suht samanlainen sää (valon määrä toki vaihtelee radikaalisti), joten sinne pitää aina varautua lämpimillä vaatteilla, ja sateettomia päiviä ei yleensä kovin montaa putkeen tule :). Nyt siellä oli sentään lämpimämpää kuin Suomessa vastaavaan aikaan, itse olin jopa ylipukeutunut. Suosittelen ehdottomasti Islantia kohteena, on se sen verran eksoottinen maa <3.

 • Reply Stacy Siivonen keskiviikko, maaliskuu 13, 2019 at 19:39

  On oikein kiva matkailla maassa, joka on täysin turvallinen. Valitettavasti se on johtanut siihen, että turakaisia on paljon. Koska minua kiinnostaa luontokohteet, olen tietysti aina varautunut kohtaamaan luonnon. On kyllä niin, ettei tulivuorenpurkaus kuulu minun kokemusvalikoimaan. Sen sijaan maanjäristyksiin totuin vähän liikaakin Kaliforniassa. Jännästi Peru on suhtautunut käymistäni maista kaikkein vakavimmin maanjäristyksiin. Siellä on rakennuksissa merkitty paikat, jotka ovat turvallisia maanjäristyksen yllättäessä.

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:27

   Totta sekin, että liiallinen turismi on aiheuttanut jo Islannissa ongelmiakin – tämä olisi ihan oman postauksensa aihe, johon ehkä tartun tulevaisuudessa :).

 • Reply Periaatteen Nainen perjantai, maaliskuu 15, 2019 at 20:34

  Islannista en itsekään osaisi kuvitella muita suuria riskejä kuin luonnonkatastrofit (ja niiden takia myöhästyvät lennot…). Joskus on ihana reissata paikoissa, joissa voi olla aika lailla yhtä huolettomana kuin Suomessa 🙂

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:23

   Niinpä! Siis kontrasti oli jokseenkin huikea, kun seuraava kohteeni oli Yhdysvallat. Viimeistään siinä vaiheessa tajusin, millainen lintukoto se Islanti olikaan. Todellakin toivon, että Islannissa ollaan tulevinakin vuosina rauhassa niin rikollisuudelta kuin luonnonkatastrofeiltakin. On ihanaa, että tuollaisia paikkoja löytyy vielä maailmasta <3.

 • Reply Eve, Jetlaggies sunnuntai, maaliskuu 17, 2019 at 10:28

  Islannissa ei todellakaan tunne oloaan turvattomaksi – paitsi ehkä, jos luonto alkaa jyllätä ;D Alkoi ensin naurattaa tämä Islannin ja turvattomuuden yhdistäminen, kunnes ymmärsin tekstisi jujun. Postaus toimii hyvänä muistutuksena siitä, miten toimia, JOS jotain tapahtuu (ja sitä ennenkin) ja, että se turvattomuuden aiheuttaja ei aina ole toinen ihminen, vaan esimerkiksi etäisyydet/eristäytyneisyys tai luonto. Islanti itsessään on turvallisimpia maita, jossa olen matkustanut<3

  Pakko myöntää, että olen tehnyt matkustusilmoituksen ehkä tasan kerran elämäni varrella, vaikka käytyjä maita on yli 70 ja käymme 10 eri maassa vuosittain. Meillä on aina lähimmäisiä, jotka tietävät tarkkaan reittimme ja seuraavat kulkuamme somessa – ja osaavat toimia, jos jotain sattuu. Tämä ei ole ohje kenellekään, vaan rehellinen toteamus omasta saamattomuudesta:) Oletko muuten itse aina tehnyt matkustusilmoituksen?

  • Reply Reason for Season tiistai, maaliskuu 26, 2019 at 19:21

   Tämä Islannin turvallisuuden fiilis vaan korostui, kun seuraava matkakohteeni oli Yhdysvallat. Siellä tuntui, että jokaista kohdellaan potentiaalisena rikollisena jo about ESTAn täyttämisestä lähtien :D. Nämä olivat kuin kaksi eri todellisuutta. Eli rikollisuutta Islannissa ei tosiaan tarvitse pelätä, mutta luonnonvoimat voivat kyllä yllättää milloin tahansa. Täytyy myöntää, että olen aina tehnyt pitkille reissuille matkustusilmoituksen, mutta lyhyillä matkoilla itsellänikin se välillä unohtuu. Yritän kuitenkin skarpata, koska sitä ei koskaan tiedä, milloin tuo ilmoituksen tekeminen osoittautuu hyödylliseksi :).

  Leave a Reply