Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tyttö joka muutti maailmani

Hopeasormuksia Bangkokissa myyvä tyttö, joka ihmetteli, miten voi matkustaa yksin, sillä hän ei lähtisi edes ostoskeskukseen ilman ystäviä.

Koditon lontoolainen, jonka kanssa istuin kadulla juttelemassa matkustamisesta ja haaveista.

Nuori kenialaisnainen, joka oli paennut ympärileikkausta.

Tanskalainen mies, joka kertoi minulle Thaimaan rannalla, että Suomi on hänen unelmiensa matkakohde.

Australialainen ystävä,  jonka kanssa olimme tietämättämme suunnitelleet identtiset tatuoinnit.

Kaulanauhoja turisteille kaupitteleva pieni tyttö, joka kaipasi rakkautta enemmän kuin rahaa.

Singaporelaiset, jotka lähtivät kanssani sunnuntaikirkon jälkeen syömään ja avasivat minulle aivan uuden maailman kertomalla paikallisesta kulttuurista ja meneillään olevasta kiinalaisesta uudestavuodesta.

Bangkok joki auringonlaskuMatkustamisessa, niin kuin elämässä yleensäkin, parasta on ihmisten kohtaaminen. Jotkut kohtaamiset jättävät sellaisia jälkiä, jotka eivät kulu pois koskaan, vaan ne kulkevat mukana elämän viimeiseen auringonlaskuun saakka. Minä olen onnekas, sillä saan kantaa mukanani kohtaamisia, jotka ovat tehneet elämästäni monin verroin kauniimman.

Vuoden 2006 tammikuussa matkustin ensimmäisen kerran Thaimaahan. Vaikka maa vei sydämeni ensisilmäyksellä, näin reissullani myös asioita, joita ei olisi pitänyt nähdä ei pitäisi olla olemassa. Ymmärsin, että en voisi tehdä oikeastaan mitään syvään juurretuille kulttuurisille rakenteille, enkä voisi viedä turvaan niitä lapsia, jotka olisin tahtonut pelastaa. Halusin kuitenkin tehdä  jotain, jotta edes yksi lapsi voisi saada paremmat lähtökohdat elämälleen.

Otin matkan jälkeen Fidan kautta kummilapsen Thaimaasta. Olin vastikään aloittanut opinnot ja elin pelkällä opintotuella – sen vuoden opintolainan olin käyttänyt reissuun. Mutta ei minua huolettanut, sillä tiesin selviäväni aina jotenkin. Minä en ollut tehnyt mitään ansaitakseni oikeuden syntyä Suomeen, joten ajattelin, että voin aivan hyvin jakaa osan opintotuestani, joka on maailmanlaajuisesti katsottuna ihan järjetöntä luksusta. Minun koulutustani tulee valtio, thaimaalaisen lapsen koulunkäyntiä ei kukaan.

Suloinen kummityttöni oli 7-vuotias. Hän vei palan sydämestäni heti, kun näin ensimmäisen kuvan hänestä.

Seuraavan kerran matkustin Thaimaahan vuonna 2009. Mietin, missä tuo pieni tyttö mahtaa kulkea. Siellä me olimme, samassa kaupungissa, samojen tähtien alla ja silti niin eri tilanteissa, minä ensimmäistä kertaa reissaamassa yksin, hän jossain kaupungin laitamilla leikkimässä, toivottavasti kuitenkin onnellisena. Minulla ei ollut rohkeutta ajatella, että olisin voinut mennä tapaamaan häntä, mutta hän pysyi ajatuksissani.

Mistä tuo pieni tyttö mahtoi haaveilla?

Vuosittain sain kummitytöltäni postia ja uuden valokuvan. Tyttö kasvoi ihan silmissä. Vuonna 2010 sain kirjeen, joka pysäytti minut eri tavalla kuin aiemmat. Kirje oli kirjoitettu keväällä ja siinä tyttö kertoi toivoneensa, että olisin ollut hänen kanssaan vesisotaa Songkranin aikaan. Kyyneleet valuivat silmistäni. Silloin tein päätöksen, että seuraavana vuonna olisin Songkranin (paikallinen uusi vuosi, johon kuuluu myös kansallinen vesisota) aikaan Thaimaassa ja yrittäisin järjestää tapaamisen tämän tytön kanssa.

Ostin lennot.

Bangkok temppeliHeti reissun alussa maa kirjaimellisesti järkkyi. Hotelli, jonka 35:ssä kerroksessa istuin Facebookia selaamassa, alkoi huojumaan puolelta toiselle. Lähdin ulos ja istuessani korkeiden rakennusten välissä mietin, olisiko elämäni ollut hyvä, jos se nyt päättyisi.

Olisi se. Mutta elämä jatkui, eikä uusia järistyksiä koskaan tullut.

Muutaman päivän kuluttua jouduin skootterionnettomuuteen ja tunsin jälleen syvää kiitollisuutta siitä, että olen elossa.

Koko Aasian ilmasto tuntui olevan sekaisin Japanin tsunamin jäljiltä ja reissusuunnitelmia oli pakko muuttaa, sillä saaret, joille olin matkalla, olivat täysin tulvien saartamana. Bangkokissakin oli niin kylmä, etten tiennyt sen edes olevan mahdollista.

Alkoi näyttää siltä, että Pohjois-Thaimaassa olisi suurin piirtein Aasian ainoa sateeton vyöhyke, joten hyppäsin yöjunaan kohti Chiang Maita. Makuupaikkoja ei ollut tarjolla ja koliseva juna toi ikäviä takaumia maanjäristyksestä. Hetkeä myöhemmin juna pysähtyi keskelle-ei-mitään. Näin ikkunasta kuolleen miehen, jonka junamme oli töytäissyt pusikkoon. Mietin, miten pienestä elämä on kiinni. Matka kuitenkin jatkui nopeasti eikä junan henkilökunta ollut moksiskaan, olihan tilanne heille hyvin arkinen.

Chiang Mai oli kaunis. Suunnitelmien muuttuminen ei haitannut, se tarkoitti vain odottamatonta, erilaista seikkailua. Pääsin nauttimaan pohjoisen luonnosta, joka on hyvin erilaista etelän rantamaisemiin verrattuna. Songkran alkoi ja sitä juhlittiin Chiang Maissa turhankin villisti. Sää ei ollut edelleenkään kovin lämmin ja sen lisäksi olin kipeänä. Kun sain välttely-yrityksistäni huolimatta tarpeeksi monta kertaa jäävettä niskaani, ei enää hirveästi naurattanut.

Puolivälissä Songkrania jatkoin matkaa Bangkokiin, mitä en voi suositella, sillä liikenteen onnettomuustilastoissa on järkyttävä piikki Songkranin aikaan. Nämä päivät kannattaa siis ottaa iisisti, eikä käyttää matkustamiseen. En olisi jaksanut vesisotaa enää yhtään ja kaiken lisäksi odotin malttamattomana kummityttöni tapaamista, jonka olin saanut järjestettyä seuraavalle päivälle Songkranin päättymisen jälkeen.

Hulluus loppui aikanaan ja kaduilla sai vihdoin kulkea rauhassa,  vailla pelkoa kastumisesta.

Chiang Mai temppeliMinua jännitti. Olin vihdoin lähdössä tapaamaan tyttöä, joka oli ollut viisi vuotta elämässäni läsnä pelkästään kirjeiden välityksellä. Hyppäsin tuk-tukiin vain todetakseni, että kuski ei suostunut viemään minua sinne, minne pyysin. Tarpeeksi kauan asiasta jankattuani minua ei enää kiinnostanut, onko aasialaisessa kulttuurissa korrektia näyttää negatiivisia tunteita julkisesti. Hyppäsin pois kyydistä ja annoin kuskin kuulla kunniansa. Olin muutenkin jo hermostunut tulevasta tapaamisesta, enkä kaivannut enää mitään ylimääräistä härdelliä, kuten perinteistä turistihuijausta yrittävää kuskia.

Pääsin heikosta startista huolimatta ajoissa perille. Fidan työntekijät järjestivät tapaamisen paikallisella kirkolla, kaukana keskusta-alueesta, jossa yleensä Bangkokissa liikun. Kirkossa oli sunnuntaijumalanpalvelus, johon kummityttöni tosin ei buddhalaisena osallistunut, mutta hän saapui paikalle mummonsa kanssa tilaisuuden jälkeen.

Olin kerännyt tytölle albumiin Suomesta kuvia, joita hän katseli innoissaan. Yhteistä kieltä meillä ei ollut, mutta minulla oli onneksi tulkki mukana. Tyttö oli herttainen ja ujo, emmekä luonnollisestikaan pystyneet käymään kovin syvällistä keskustelua, mutta se ei ollut tärkeintä. Hän kertoi osallistuneensa vesisotaan, mikä sai minut onnelliseksi. En ehkä ollut mukana vesisodassa hänen kanssaan, mutta olin pitänyt kiinni päätöksestäni ja tullut Thaimaahan Songkranin aikaan.

Mummo oli yhtä hymyä alusta loppuun ja toisteli, miten söpö olen.

Vaikka tapaaminen oli hetkessä ohi, en unohda sitä koskaan.

minä ja kummityttö
Tänään kummityttöni on aikuinen, eikä ole enää Fidan ohjelmassa mukana. Käyn edelleen Bangkokissa tämän tästä, sillä kaupungissa asuu nykyään yksi perheenjäsenistäni. Mietin yhä usein, missä tuo pieni tyttö, tosin nykyään jo nuori nainen, mahtaa kulkea. Onko hän opiskelemassa ammattiin, josta hän lapsena haaveili? Onko hän parisuhteessa tai onko hänellä jopa jo oma perhe? Onko hän onnellinen?

Parin viikon päästä Thaimaassa juhlitaan jälleen Songkrania, enkä minä voi olla ajattelematta meidän kohtaamistamme seitsemän vuotta sitten.

Vuonna 2006 minä luulin, että voisin muuttaa yhden lapsen maailman, mutta siinä kävikin niin, että hän muutti minun maailmani.

Toivon, että jonain päivänä me vielä kohtaamme ja voimme yhdessä hämmästellä, miten ihmeellinen maailma on ja miten syviä jälkiä ihmiset toisinaan jättävät toistensa elämään.

Toivottavasti hän tietää, että hänellä on paikka minun sydämessäni, aina.

Voit äänestää tekstiäni Momondon Open World Awards -kisassa 15.4. saakka.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Sanna Wallenius torstai, 12 huhtikuun, 2018 at 09:17

  Ihana stoori! Olispa varmaan mahtava nähdä tuo aikuiseksi varttunut nainen nyt. <3

  • Reply Reason for Season torstai, 12 huhtikuun, 2018 at 09:46

   Kiitos Sanna <3! Mä toivon, että jotenkin voisi onnistua uusi tapaaminen joku päivä, se olisi niin ihanaa. Uskon, että nyt onnistuisi jo keskusteleminen englanniksi <3.

 • Reply Veera Bianca torstai, 12 huhtikuun, 2018 at 09:35

  Miten ihana tarina! <3 Uppouduin tarinaan niin lujaa tässä hotelliaamiaisen äärellä, että katsotaan myöhästynkö bussista, haha!

  • Reply Reason for Season torstai, 12 huhtikuun, 2018 at 09:45

   Kiitooos <3! Ja terkkuja sinne Sloveniaa, näyttää niin söpöltä. Luin sun postikortin aamulla ja mietin, että olisinpa siellä <3.

 • Reply Viktor maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 12:39

  Tytöt kirjoittelevat tänne aivan söpöjä, itse olen realismiin taipuvainen.

  Useilla matkoillani Pattayalle olen ensin pysähdellyt Bangkokiin päiväksi- pariksi henkeä vetämään. Kaupungin kulttuuritarjonta on aivan uskomaton mutta ei siitä länkkäri mitään ymmärrä; se on varmaa se. Kunhan kuikuilevat merkillisiä rakenteita.

  Olin kerran oppaana täysin kielitaidottomalle kotimaiselle kaverilleni joka ei suoraan sanoen tietänyt maailman menosta höykäsen pöläystä mutta oli muuten toiminnan mies; joskin hieman ujo ja syrjäänvetäyvä. Kohteemme oli Pattaya.

  Lentokentältä suunnistimme Nana hotelliin joka on pelipaikoilla:
  https://www.youtube.com/watch?v=zaYnZDDLjws

  Ystäväni oli ottanut baarista yövieraakseen hieman jo kokeneemman ladyn; en haluaisi käyttää sanaa odipuskompleksi mutta se tuli mieleeni. Olen kuitenkin hyvin vapaamielinen ja sallivainen kaikille suuntauksille.
  Seuraavana päivänä olimme lähdössä Pattikselle. Kaveri sanoi että hän ottaa naisensa mukaan?! Minä että kyllähän Pattayallakin naisia on! Hän oli kuitenkin järkkymätön ja kolmisin matkasimme taxilla Pattikselle.

  Ystäväni oli kiinnostunut muinaishistoriasta ja vanha rouva vei hänet jopa Ayutthayan rauniokaupunkiin.

  4- 5 viiden päivän päästä ystäväni tuli huoneeseeni kiemurtelemaan. Kyselin että mikäs nyt ?
  Sanoi ettei enää haluaisi olla rouvan kanssa mutta kun ei uskalla tai kehtaa sitä sanoa.
  Naurahdin ja kysyin että haluatko että hoidan homman ? Olisi siitä kiitollinen…..-)

  Menin kaverin huoneeseen ja sanoin naiselle että lomansa on nyt loppu. Nainen alkoi heti pakkaamaan vähäisiä varusteitaan ja käski kiittämään ystävääni koska tämä oli hänen paras lomansa ikinä.

  Ystäväni alkoi kotimaahan palattuamme opiskelemaan raivoisasti enkkua ja thaita ja on nyt itsenäisesti käynyt tutustumassa thai- kulttuurin aarteisiin kai jo 10 x….D

 • Reply Viktor maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 14:33

  Luin nyt aloittajan nyyhkytarinan joka on suoraan sanottuna skeidaa.
  Ihme höpötystä kummilapsesta joka on kadonnut. Uskon että hän on Pattayalla nyt kunnon duuneissa eikä välitä sinusta paskojakaan koska et lähetä tarpeeksi rahaa.

  Vuonna 2010 ei Bangkokin alueella ollut pienintäkään maanjäristystä. Miksi siitä valehtelit?
  Yksi ilmiselvä vale saattaa kaiken muunkin sanottavasi epäuskottavaksi.

  • Reply Reason for Season maanantai, 24 syyskuun, 2018 at 14:53

   Hei Viktor! Kiitos kiinnostuksestasi blogiani kohtaan, jota näköjään riittää, kun olet täällä jaksanut päivän mittaan sen verran ahkerasti kommentoida. Kuten varmasti fiksuna miehenä osaat tekstistä lukea, niin olen ollut Bangkokissa vuonna 2011. Kerron saaneeni kummitytöltäni kirjeen vuonna 2010 ja päättäneeni, että olen seuraavan vuoden Songkranin aikaan Thaimaassa. Niinpä tein kuukauden mittaisen reissun maalis-huhtikuussa 2011. Kyseessä on maanjäristys, jonka keskus oli kaukana Bangkokista, mutta joka tuntui Bangkokin korkeissa rakennuksissa. Itse majoituin Bayokessa (siinä matalammassa, mutta kuitenkin 35. kerroksessa) ja tuo järistys totisesti tuntui siellä. En missään sanonut, että olen ollut maanjäristyksen keskuksessa. Tässä linkki, jossa kerrotaan järistyksestä enemmän, siinä mainitaan myös Bangkok: https://www.nytimes.com/2011/03/25/world/asia/25myanmar.html

   Kummityttöni ei ole kadonnut, mutta hän tosiaan on jo täysi-ikäinen ja mielestäni on ihan luonnollista miettiä, mitä hänelle kuuluu nykyään. Koskaan en ole rahaa hänelle lähettänyt, vaan raha on mennyt Fidan kautta hänen koulunkäyntinsä tukemiseen jne.

 • Reply Viktor tiistai, 25 syyskuun, 2018 at 13:37

  Kiitän lämpimästi vastineestani.
  Näin uudelleen luettuna kirjoitukseni oli turhan hyökkäävä enkä ollut tarkastanut maanjäristyksen taustoja tarkemmin.

  Pyydän täten nöyrästi anteeksi.

 • Leave a Reply