Suomen suurin matkablogiyhteisö

Marrakech – kiehtova kaunis ja koristeellinen

Marokkossa sijaitseva Marrakech on yhtä aikaa kaoottinen ja harmoninen, klassinen ja moderni. Sinne on päästävä uudelleen.

Matkustin elämäni ensimmäisen kerran Marokkoon marraskuun alussa. Päällimmäinen ajatukseni saapuessani Marrakechiin oli, että olen saapunut keskelle Tuhannen ja yhden yön satua. Tuo fiilis ei ole muuttunut reissun jälkeenkään.

Virallisina kielinä Marokossa puhutaan arabiaa sekä berberikieli tamazightia, mutta myös Ranskan kielellä pärjää hyvin, sillä siirtomaa-aikojen perintönä ranskaa käytetään edelleen hallinnollisena kielenä ja laajalti muutenkin. Marrakechissa pystyy asioimaan melko hyvin myös englanniksi. Tämä ilahdutti minua, sillä omista ranskan opinnoistani on aikaa jo 17 vuoden verran.

Marokon pääkaupunki on Rabat, josta itselläni ei juuri ole mielikuvia. Minulle tutumpia marokkolaiskaupunkien nimiä ovat Marrakechin lisäksi Casablanca, Agadir sekä lapsuuden Afrikan tähti -peleistä mieleen jäänyt Tanger. Marokolla on rantaviivaa lähes parituhatta kilometriä, osittain Välimeren ja osittain Atlantin puolella. Seuraavalla kerralla suuntaisin mielelläni kulkuni Marrakechin lisäksi rannikkoseudulle.

Tässä postauksessa kuitenkin pysytellään Marrakechissa. Atlasvuorten juurella sijaitseva Marrakech on reilun miljoonan asukkaan sisämaakaupunki, joka on matkailijoiden keskuudessa isossa nosteessa. Viimeisen parin vuoden aikana olen huomannut, että sosiaalisessa mediassa tulee jatkuvasti vastaan kauniita kuvia koristeellisista riadesta tai värikkäistä basaareista. Uskon, että Marokko-villitys ei ole ainakaan laantumassa tulevina vuosina.

Maailma tulee jatkuvasti pienemmäksi, kun lentoyhteydet paranevat. Marraskuun alussa avatun, Norwegianin Helsinki-Marrakech-yhteyden ansiosta matkanteko Marrakechiin on helpottunut myös Suomesta. Tällä hetkellä lento on tarjolla molempiin suuntiin ainoastaan lauantaisin. Vaihdollisia lentoja, esimerkiksi Tukholman kautta, on muillekin viikonpäiville. Meno-paluulentoja saa tarjouksessa alle 200 eurolla, mikä on mielestäni hyvä hinta lennoista Afrikan mantereelle.

Marrakech Marokko
Faktoja Marokosta

Rahayksikkö: Marokon dirham (MAD)
Lentoaika Helsingistä: 5h 30min
Uskonto: Islam
Valtiomuoto: Perustuslaillinen monarkia
Verkkovirta: 220 V, 50 Hz. Adapteria ei tarvita.
Kansainvälinen suuntanumero: +212

Marrakech Menara Gardens

Onko Marrakech turvallinen?

Marokon, kuten nykyään lähes kaikkien matkakohteiden, turvallisuustilanne mietityttää monia. Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Marokko on yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle suhteellisen turvallinen maa. Ulkoministeriön matkustustiedote on kuitenkin aina vain suositus, ja matkustuspäätös on jokaisen omalla vastuulla. Omasta mielestäni matkustamista on turha pelätä, mutta suosittelen matkustusilmoituksen tekemistä ennen jokaista ulkomaan reissua, jotta viranomaiset ovat mahdollisessa poikkeustilanteessa nopeasti ajan tasalla siitä, keitä suomalaisia täytyy tavoittaa.

Terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida Marrakechissa sulkea pois, tänäkin vuonna Marokossa on tehty terrorismiin liittyviä pidätyksiä. Marokossa tiedetään oleskelevan radikalisoituneita henkilöitä, joista osa on palannut kotimaahansa ISISin taistelualueelta. Keväällä 2011 yhteensä 17 ihmistä menehtyi pommi-iskussa Jemaa el-Fna -aukiolla, ja vastaavien, turisteihin kohdistuvien, iskujen yritykset ovat mahdollisia. On hyvä pysytellä erityisen valppaana paikoissa, joihin on kokoontunut paljon ihmisiä kerralla. Omasta mielestäni elämää ei kuitenkaan kannata rajoittaa liikaa, sillä nimenomaa pelon lietsominen on terroristien tavoite.

Marokon hallitseman Länsi-Saharan kansainvälinen asema on kiistanalainen kysymys, jonka tiimoilta kaikkialla maassa saattaa esiintyä yhteenottoja. Mielenosoituksiin ei pidä mennä mukaan, sillä ne saattavat yltyä väkivaltaisiksi.

Suurin turvallisuusuhka Marokossa on kaikesta huolimatta sangen arkinen, nimittäin liikenne. Liikennekulttuuri on hyvin erilainen kuin Suomessa ja liikenneturvallisuudesta huolehtiminen heikkoa – onnettomuuksissa kuolee tuhansia ihmisiä vuosittain. Jalankulkijana kannattaa pysytellä hereillä esimerkiksi teitä ylittäessään. Jalkakäytävillä on hyvä katsoa, mihin astuu, sillä jostain syystä vastaan saattaa tulla mitä eriskummallisempia kynnyksiä ja esteitä.

Naisille ei suositella liikkumista yksin, varsinkaan pimeän aikaan syrjäisillä alueilla. Käsitys sukupuolten tasa-arvosta ei vastaa länsimaista ajattelutapaa. Yksin liikkuviin naisiin kiinnitetään helposti huomiota ja etenkin perään huutelu on yleistä.

Samaa sukupuolta olevien suhteet sekä avioliiton ulkopuoliset suhteet on kielletty laissa. Suuremmissa kaupungeissa, kuten Marrakechissa, on totuttu näkemään kaikenlaista, mutta julkisia hellyydenosoituksia kannattaa silti vältellä sukupuolesta ja suhdestatuksesta riippumatta, jotta ei provosoi ketään turhaan. On olemassa tapauksia, joissa samaa sukupuolta olevat pariskunnat ovat joutuneet oikeuden eteen. Tästä huolimatta Marokko on suosittu kohde myös LGBT-matkailijoiden keskuudessa – lait ovat ehdottomasi tiukempia paikallisia kohtaan.

Marrakech mopoilijatMarrakech liikennemerkkiMarrakech vanhakapunkiMarrakech kameli

Marrakechissa pukeutuminen on kaunista mutta konservatiivista

Marrakechissa riittää aurinkoa ympäri vuoden, mutta lämpötilat ovat ihanteellisimmillaan keväällä ja syksyllä, jolloin päivälämpötilat pysyttelevät miellyttävissä hellelukemissa. Kesäkuukaudet taas ovat (tukahduttavan) kuumia ja talvisaikaan, joulu-helmikuussa, lämpötila on viileämpi. Helteitä välttelevälle parasta matkustusaikaa on talvikausi.

Vaikka päivät on lämpimiä, iltaisin asteet tippuvat huomattavasti, joten liian kevyellä kesävarustuksella reissuun ei kannata lähteä. Muutenkin pukeutumisessa on tärkeää huomioida paikallinen kulttuuri, eli välttää pukeutumista huomiota herättävän paljastavasti. Minihameet kannattaa siis mieluiten säästää toisille reissuille.

Marokossa ei kuitenkaan odoteta turistinaisilta huivin käyttöä, se saattaa jopa aiheuttaa epätoivottua huomiota yhtä lailla kuin liian niukka pukeutuminen. Joissain turistien suosimissa paikoissa, kuten Majorelle Gardenissa, näkee ihmisiä kaikenlaisissa vaatteissa, mutta yleisesti ottaen on kunnioittavaa huomioida paikallinen kulttuuri vaatevalinnoissaan, etenkin liikkuessaan vanhankaupungin alueella.

Marokkolaiset itse pukeutuvat siististi, sillä pukeutuminen yhdistetään sosiaaliseen asemaan. Naisten pukeutuminen on konservatiivista, mutta samalla kaunista ja värikästä. He ovat useimmiten muutenkin hyvin huoliteltuja.

Marrakech pukeutuminenMarrakech naisetMarrakech kirjoitus

Marrakech Menara Airport – muinaisen kaupungin moderni lentokenttä

Menaran lentokenttä on visuaalisesti varsin näyttävä. Palvelu sen sijaan on, ainakin oman kokemuksen mukaan, melko hidasta. Kentällä kannattaa siis varmuuden vuoksi olla ajoissa. Lentokenttä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä keskustasta, mikä on reissaajan näkökulmasta kätevää, sillä siirtymiseen ei kulu paljon aikaa. Lentokentälle pääsee helposti edullisella bussilinjalla numero 19. Lentokentältä voi myös ottaa taksin, jolloin kannattaa muistaa neuvotella hinta edulliseksi.

Mikäli matkalaukku on kadonnut matkan aikana, on syytä varautua siihen, että laukkua ei toimiteta perille hotellille, vaan se pitää itse noutaa kentältä, jos se yleensäkään ehtii saapumaan reissun aikana perille. Suosittelen pitämään käsimatkatavaroissa sen verran vaihtovaatteita mukana, että niillä pääsee ainakin alkuun.

Paluulentoa terminaalissa odottaessaan kannattaa huomioida, että joissain ravintoloissa maksetaan lasku vasta ruokailun jälkeen, mikä on epäkäytännöllistä, jos käy kuten itselleni, eli kortinlukija lakkaa toimimasta. Mahdollisuutta käteisen nostoon ei lähistöllä ollut eikä minun sallittu poistuvan ravintolasta maksamatta. Mikäli kortinlukijaa ei olisi saatu toimimaan, olisin ollut pattitilanteessa. Tästä viisastuneena aion seuraavalla kerralla pyytää, että saan maksaa ruokani ennakkoon.

Marrakech Menara lentokenttäMarrakech Menara lentokenttäMarrakech Menara lentokenttä

Marokon valuutta on suljettu

Yksi euro = noin 11 dirhamia.

Marokon dirham on suljettu valuutta, joten sitä ei voi vaihtaa maan rajojen ulkopuolella. Dirhamin maahantuonti ja (isojen summien) maasta vienti on kiellettyä. Esimerkiksi lentokentällä sijaitsee virallinen valuutanvaihtopiste, josta kannattaa pyytää mukaan kuitti, jonka avulla valuuttaa voi tarvittaessa vaihtaa takaisin ennen paluuta.

Myös automaateista voi nostaa käteistä, mutta on hyvä huomioida, että automaatista nostettuja rahoja ei välttämättä pysty vaihtamaan takaisin euroiksi, vaikka niistä olisikin kuitti. Useissa paikoissa voi myös maksaa pankkikortilla, mutta toki kortin väärinkäytösten mahdollisuus on aina olemassa.

Osa paikoista ottaa vastaan myös euroja. 

Marrakech rautatieasemaMarrakech Bahia Palace

Marrakechissa majoitus on edullista

Marrakechissa on tarjolla majoitusta laidasta lataan. Kotoisasta Riadista saattaa saada kahden hengen huoneen noin 15 eurolla/yö. Esimerkiksi neljän tähden hotelleja taas on tarjolla alle 40eurolla /yö.

Riadeista voit lukea lisää esimerkiksi tästä Tarinoita maailmalta -blogin postauksesta. Suuren yleisön (tai vähintään somemaailman) tietoon riadit nousivat Instagram-kohun myötä. Tämä tarina on loistava osoitus siitä, miten suuri voima sosiaalisella medialla parhaimmillaan on.

Me yövyimme viiden tähden Savoy Le Grand -hotellissa, jonka palveluita, kuten kylpyläosastoa, en valitettavasti tiukan matka-aikataulun vuoksi ehtinyt testaamaan. Viimeisenä päivänä ehdin istuskelemaan ruhtinaalliset 15 minuuttia altaalla. Olisin ehdottomasti viihtynyt pidempäänkin, niin altaalla kuin reissussa muutenkin.

Marrakech Savoy le Grand
Marrakech Savoy Le GrandMarrakech Savoy Le GrandMarrakech Savoy le Grand

Marrakechissa mikään ei ole ilmaista

Erityisesti Marrakechin vanhankaupungin nähtävyyksien liepeillä pyörii paikallisia, jotka haluavat turisteista oman osansa. He ovat valmiita auttamaan, ottamaan valokuvia, viemään ostoksille jne. On hyvä pitää mielessä, että Marrakechissa mikään ei ole ilmaista. Kun joku sanoo:”It’s free”,  se ei tarkoita, etteikö maksua jälkikäteen pyydettäisi. Huutelijoille ei siis kannata antaa liikaa huomiota, eikä heidän kannata antaa pilata omaa reissufiilistään.

Moskeijoista isoon osaan päästetään sisälle ainoastaan muslimeja. Esimerkiksi kaupungin tunnetuinta, 1100-luvulla rakennettua, Koutoubian moskeijaa voi turistina ihastella vain ulkoa käsin. Rakennusta ympäröivät kauniit puutarhat, joten alueella on miellyttävä kävellä, vaikka sisälle rakennukseen ei pääsekään.

Marrekechissa ei ole sallittua rakentaa Koutoubian moskeijaa korkeampia rakennuksia – siksi kaupunki näyttää yleisilmeeltään hyvin matalalta. Täällä ei siis pilvenpiirtäjiä tulla näkemään jatkossakaan. Näin ollen Marrakech, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohteiden listalla, pystyy säilyttämään omaleimaisen ilmeensä tulevaisuudessakin. 

Marrakech Koutoubia moskeijaMarrakech Koutoubia moskeijaMarrakech Koutoubia moskeija

Muotimaailma rakastaa Marrakechin Majorelle Gardenia

Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Majorelle Garden, joka on ranskalaisen artistin, Jaques Majorellen, käsialaa. Vuonna 1980 muotimaailman legenda Yves Saint-Laurent hankki puutarhan omistukseensa yhdessä kumppaninsa, Pierre Bergén, kanssa. Edesmennyt muotisuunnitelija rakasti Marrakechia, ja myös hänen tuhkansa on siroteltu Majorellen puutarhaan.

Tänä syksynä Majorellen yhteyteen on avattu myös Yves Saint-Laurent museo. Aiheesta voi lukea enemmän tästä Tainan kirjoittamasta postauksesta. Itselläni museovierailu jäi seuraavaan reissuun.

Majorellesta on tullut muotiväen suosikkikohde. Monet poseeraavat kauniiden sinisten rakennusten edessä tyylikkäiden asujensa kanssa. Jos työskentelisin muodin parissa, haluaisin ehdottomasti itsekin järjestää kuvaukset Marrakechissa – sen verran täynnä värejä ja inspiraatiota kaupunki on. Jos Marrakech ei saa valokuvaajaa innostumaan, niin en tiedä, mikä sitten.

Marrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle Garden

Marrakechin Satumainen Jemaa el-Fna hurmaa

Jos täytyy nimetä kohde, jota ei Marrakechissa saa ohittaa, se on kaikki aistit täyttävä Jemaa el-Fnan aukio sitä ympäröivien soukien eli basaarien kera. Eksymisen vaara näillä sokkeloisilla kujilla on sen verran ilmeinen, että suosittelen sopimaan matkaseuralaisen kanssa selkeän tapaamispaikan – ulkomaiset puhelinliittymät kun eivät aina Marrakechissa toimi ihan toivotulla tavalla. Yksi vaihtoehto on vaihtaa puhelimeen paikallinen sim-kortti, jolloin nettikin on kätevästi koko ajan saatavilla.

Jemaa el-Fnan historia ulottuu lähes tuhannen vuoden taakse. Aikoinaan aukiota pidettiin kaupungin mestauspaikkana, mutta nykyään se on täynnä elämää. Suosittelen pitämään käsilaukustaan kiinni ja suuntaamaan legendaariselle aukiolle auringonlaskun aikoihin. Näky on maaginen, kun käärmeenlumoajat, ennustajat, tanssijat, laulajat, hennatatuoijat, akrobaatit, tarinankertohat ja monet muut viihdyttäjät kilpailevat huomiosta auringon kultaamalla aukiolla. Mikäli jotain tiettyä esiintyjää tahtoo valokuvata, on siitä maksettava hänelle 20 dirhamia.

Aukion viereisillä kattoterasseilla voi käydä valokuvaamassa (tätäkin suosittelen auringonlaskun aikoihin), mutta kannattaa varautua siihen, että samalla pitää myös ostaa ainakin yksi ylihintainen juoma ravintolasta. Ilta-aikaan Jemaa el-Fna täyttyy ruokakojuista, joten nälkäisenä ei alueelta tarvitse lähteä.

Basaarit ovat täynnä kauniita esineitä, babouche-tossuja, hamam-pyyhkeitä, mattoja, huiveja, mausteita – kansainvälistä turistikrääsää unohtamatta. Ostoksista pitää muistaa aina tinkiä reippaasti. Jokainen shoppailija varmasti löytää näiltä kujilta jotain mieleistään. Ymmärrän hyvin heitä, jotka lähtevät Marrakechiin tyhjien laukkujen kanssa.

Marrakech basaari Marrakech basaariMarrakech matotMarrakech hennatatuointiMarrakech basaariMarrakech Jemaa el-Fna
Taksilla matkustaminen on Marrakechissa edullista

Kaupunkialueella pystyy helposti liikkumaan jalkaisin, sillä Marrakechin keskusta ei ole moniin muihin kaupunkeihin verraten suuri. Jossain vaiheessa kävely luultavasti kuitenkin alkaa tympimään, joten on hyvä tietää, ettei taksin käyttäminen keskustan alueella rasita lompakkoa muutamaa euroa enempää.

Kannattaa pyytää taksikuskia käyttämään mittaria tai vaihtoehtoisesti neuvotella hinta ennen matkan alkua sopivaksi. Erityisesti lentokentällä taksikuskit saattavat olla aggressiivisia ja yrittävät pyytää liian korkeita hintoja. On hyvä pitää mielessä, että lentokentältä keskustaan on vain muutaman kilometrin matka, joten tästäkään matkasta ei kuulu maksaa liian montaa euroa.

Turisteille on tarjolla myös hevosajeluita, jotka ovat takseja kalliimpia, mutta näistäkin hinnoista voi neuvotella.
 Marrakech hevosrattaat

Marokkolainen keittiö on värikäs

Ruoka kiinnostaa jokaista. Itse en parin päivän reissun perusteella pystynyt muodostamaan järin kattavaa näkemystä marokkolaisesta ruokakulttuurista. Positiivisella tavalla mieleen jäi kuitenkin ruoan tuoreus ja terveellisyys. Monin paikoin näkyi leppoisan oloisia terassiravintoloita ja kahviloita ja hinnat vaikuttivat olevan suomalaisesta näkökulmasta varsin edullisia. Toki arvokkaampiakin vaihtoehtoja löytyy, aina Michelin-tähdillä palkittuihin ravintoloihin saakka.

Marokkolaisessa keittiössä on tarjolla lihaa, kalaa ja kasviksia. Yrtit ja mausteet tuovat väriä lautaselle ja usein ruoan kanssa tarjoillaan couscousia, joka on perinteinen pyhäruoka. Useimmat ravintolat tarjoavat tagineja, perinteisiä marokkolaisia ruukkuannoksia. Niitä kannattaa testata, mikäli tahtoo tutustua traditionaaliseen marokkolaiseen keittiöön.

Monet ravintolat ovat Ramadanin aikaan suljettuna päiväsaikaan. Vuonna 2018 Ramadan sijoittuu aikavälille 16.5–14.6. Tämä on hyvä ottaa huomioon matkasuunnitelmissaan. Vaikka turistien ei oleteta noudattavan Ramadania, sen aikaan suositellaan välttämään julkista ruokailua. Osa turisteille suunnatuista ravintoloista on kuitenkin auki päivälläkin.

Yksi tärkeä kysymys on, voiko vesijohtovettä juoda. Hanaveden juominen Marrakechissa on periaatteessa ok, paikalliset ovat tottuneet siihen. Lyhyen reissun aikana elimistö ei (ihmisestä riippuen) kuitenkaan ehdi tottumaan veteen, joten turisteille suositellaan pulloveden juomista. Hampaat voi pestä hanavedellä.

Ravintoloista parhaiten mieleeni jäi paikallisen julkkiskokin Dar Moha, jossa sisustus oli kaunis ja maut kohdillaan.

Marrakech terassirafla

Fiilikset Marrakechin reissun jälkeen

Matka, jolle osallistuin, oli Moroccan National Tourist Officen järjestämä pressimatka. Tunnetusti tällaiset reissut ovat tiiviitä ja intensiivisiä, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Kaupungin siisteys yllätti, ilmasto oli miellyttävämpi kuin etukäteen ajattelin ja reissu jätti kipinän Afrikan matkailua kohtaan – edellisestä Afrikan reissustani nimittäin alkaa olla jo 11 vuotta aikaa.

Yövyimme viiden tähden hotellissa, mutta koska meillä ei ollut aikaa nauttia hotellin palveluista, niin minua jäi hieman kaivelemaan, että en päässyt hotellin sijaan kokemaan aidon marokkolaisen riadin tunnelmaa. Hotellit ovat suhteellisen samanlaisia ympäri maailman, mutta riadien fiilistä ei pääse missä tahansa aistimaan.

Koska aikaa oli käytössä erittäin rajallisesti, en luonnollisesti päässyt tutustumaan kaupunkiin rauhassa. Kiersimme monia nähtävyyksiä, jotka on yleissivistyksen kannalta ihan mukava nähdä, mutta omatoimisella reissulla keskittyisin ihan muihin juttuihin, kuten koluamaan mukavan näköisiä terassiravintoloita, pysähtymään kauniiden, värikkäiden yksityiskohtien äärelle, eksymään vanhankaupungin sokkeloisille kujille ja valokuvaamaan kaupunkia auringonlaskun aikaan. Aivan ehdottomasti lähtisin päiväretkelle lähellä sijaitsevaan Agafayn autiomaahan sekä läheisille vuorille.

Monenlaiseen tekemiseen löytyy hyviä vinkkejä tästä Pieni matkaopas -sivuston artikkelista. Itse en ole kiinnostunut bilettämisestä, mutta mikäli yöelämä kiinnostaa, niin siihen tarjoilee vinkkejä Maroc Mama. Paljon tapahtumavinkkejä ja muuta hyvää infoa löytyy Made in Marrakech -sivustolta.

Liikuin koko reissun ajan ryhmämme mukana ja viimeisenä päivänä hetken aikaa kahdestaan bloggaajakollegani Malinin kanssa. En siis osaa sanoa, miltä tuntuisi liikkua Marrakechissa naisena yksin. Pimeän tullen luultavasti miettisin kulkemistani tarkemmin. Sellainen olo minulle ei kuitenkaan tullut, että en uskaltaisi lähteä uudelleen Marrakechiin. Niin paljon jäi vielä näkemättä, että en pidä mahdottomana ajatuksena, että palaan takaisin vielä ennen ensi kesää.

Saimme kunnian olla mukana historian ensimmäisellä Marrakech-Helsinki -lennolla. Valitettavasti lento ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan ja lopulta lento ei ollutkaan suora, vaan jouduimme vaihtamaan konetta ja miehistöä Kööpenhaminassa. Marrakechin kentällä ei ollut minkäänlaista tiedotusta lennon myöhästymisestä, sen sijaan koneessa meidät pidettiin kiitettävästi ajan tasalla. Lennon virallinen saapumisaika Suomeen on vasta ennen puoltayötä, joten lennon myöhästyttyä olimme kotona hyvin myöhään. Onneksi seuraava päivä oli sunnuntai, ja itselläni oli mahdollisuus levätä. Olen kiitollinen siitä, että pääsimme turvallisesti kotiin teknisistä ongelmista huolimatta. Summa summarum: Jään odottamaan uusia seikkailuja Marokossa innolla.

Mielenkiintoisia blogitekstejä Marrakechista:

Meriharakka

Mangostania

Travellover

Marrakech palmutMarrakech muraaliMarrakech sydänpilviMarrakech Norwegian

*** Postaus toteutettu pressimatkan pohjalta ***

 

Previous Post Next Post

18 Comments

 • Reply Veera Bianca perjantai, 17 marraskuun, 2017 at 14:12

  Uuu mainion kattava postaus Marrakechista ja ihania kuvia! Tykkään sun kuvista, osaat jotenkin taltioida oikeaa elämää hienosti! 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, 19 marraskuun, 2017 at 18:35

  Marokko on vielä näkemättä, mutta se kyllä kiinnostaisi. Useassa blogissa on maasta ollut juttua ja innostus sitä myöten herännyt. Riadissa olisi kiva päästä yöpymään, jos nyt ei koko lomaa niin ainakin pari yötä. Hienoja kuvia ja varsinkin se sininen seinä. Todella upea!

  • Reply Reason for Season maanantai, 20 marraskuun, 2017 at 00:42

   Joo sama, riadiin tekisi mieli itsekin päästä! Harmi, ettei tällä reissulla päässyt edes kurkkaamaan sellaiseen sisälle. Ensi kerralla sitten 8).

 • Reply Ossi/Life Without Seasons tiistai, 21 marraskuun, 2017 at 02:52

  Todella mukava paketti valtavalla kuvamäärällä Marrakech:stä. Oli mukava lukea.
  Uskomatonta miten edulliset lennot ovat ja se tekeekin siitä erittäin houkuttelevan kohteen vaikka pidennetyksi viikonlopuksi. Kiitos tästä ja hyviä tulevia reissuja! ?

  • Reply Reason for Season tiistai, 21 marraskuun, 2017 at 11:39

   Kiitos :)! Joo, minunkin mielestäni tosi hyvällä hinnalla saa lentoja. Ei ole enää niin kallista vaihtaa mannerta.

 • Reply Travelloverin Annika tiistai, 21 marraskuun, 2017 at 10:34

  Marrakesh on kyllä mielenkiintoinen. Oltiin itse siellä uskonnollisen juhlan aikaan, jolloin koko kaupunki oli epäilemättä aivan erilainen kuin muulloin. Medinakin melkein tyhjä. LAmpaanpäitä kärytettiin nuotioilla ympäri kaupunkia, teurastajat ajelivat verisinä mopoillaan kylillä. Asuimme Riadissa Marrakeshissa ja Fesissä, joka ehkä oli oma suosikkini Marokon kierroksella. Vähän erilaisia MArrakesh-fiiliksiä olisi siis täällä: http://www.travelloverblogi.fi/?s=marrakesh

  • Reply Reason for Season tiistai, 21 marraskuun, 2017 at 11:47

   Lisäsin postaukseen linkin myös sun blogiin :). Joo siis voin uskoa, että Marrakechista tulee ihan eri fiilis, jos ehtii siellä yipäätään viettämään aikaa enemmän kuin me tällä pikavisiitillä – saati jos vierailee siellä uskonnollisen juhlan aikaan.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta perjantai, 24 marraskuun, 2017 at 22:03

  Marokko kiinnostaa! Minun mielikuvissani se näyttää juuri näiltä sinun kuviltasi, juuri sellaiselta tuhannen ja yhden yön kaupungilta. Riadissa olisi ihana yöpyä.

  Terrorismisolujen toiminta on valitettava tosiasia Pohjois-Afrikassa, mutta tässä maailmantilanteessa pidän Marrakeshia melkeinpä yhtä turvallisena kuin jotain Pariisia, ellen jopa turvallisempana.

  • Reply Reason for Season lauantai, 25 marraskuun, 2017 at 13:00

   Minuakin kiinnostaa Marokko, koska tuntuu, että ehdin nähdä vain vilauksen :D! Haluaisin takaisin ihan ajan kanssa. Se on niin totta, että nykyään sitä ei kyllä ollenkaan tiedä, missä on lopulta turvallista. Seuraavaksi voi räjähtää yhtä hyvin omalla takapihalla tai maailman toisella puolen :/.

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA lauantai, 25 marraskuun, 2017 at 19:13

  Ai että, matkakuume Marrekechiin kasvoi! Marokko kiehtoo tällä hetkellä mua paljon – tuntuu että oma Insta on täynnä kaikkien kuvia värikkäistä basaareista ja niistä upeista rakennuksista, jossa on värikkäitä laattoja tms. Kiva oli lukea lisää Marrekechista, kiitti tästä postauksesta! 🙂

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 29 marraskuun, 2017 at 21:54

   Näitä kuvia näkee kyllä nyt pilvin pimein, Marokosta on tullut trendikäs, eikä syyttä :)! Ensi vuonna olisi hauska lähteä käymään siellä uudelleen.

 • Reply Kaisa sunnuntai, 26 marraskuun, 2017 at 01:11

  Kattava paketti infoa ja fiiliksiä tällaiselle joka ei ole käynyt Marrakechissä! En tiennytkään että nykyään saa noin edullisia suoria lentoja, tämä täytyy laittaa korvan taakse 🙂

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 29 marraskuun, 2017 at 21:55

   Joo, mielestäni nuo lennot ovat kyllä erittäinkin edullisia! Nyt, kun reitti on vasta avattu, on tarjouksia ollut paljon.

 • Reply Sannahof // Unelmamaja maanantai, 27 marraskuun, 2017 at 00:40

  Afrikka on itselleni vielä ihan koskematon maanosa. En ollutkaan tajunnut, että Marokkoon saa noin edullisia lentoja, ja Marrakechissa yöpyy todella halvalla. Kohde alkoi kiinnostaa juuri asteen verran enemmän. Luulenpa, että Marokon surffileiri tulee toteutumaan aiemmin kuin olen ajatellut.

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 29 marraskuun, 2017 at 21:55

   Jep, todella edullisesti saattaa päästä reissuun. Helposti sitä ajattelisi, että Afrikkaan matkustaminen olisi kallista, mutta tässä tapauksessa ei :).

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 27 marraskuun, 2017 at 09:18

  Kattavan kuvan olet Marrakechistä saanut. Tunnelmallisia kuvia ja kirkkaita värejä, nostaa kyllä matkakuumetta Marokon osalta valtavasti. Tuo suora yhteys kyllä pitäisi hyödyntää itsekin!

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 29 marraskuun, 2017 at 21:58

   Joo, tämä suora yhteys on kyllä vallan jees (vaikka me nyt lopulta sitä emme päässeet testaamaan). Vahva suositus Marokolle sen pohjalta, mitä itse ehdin siellä näkemään :). Paljon tietenkin jäi seuraaville reissuille, mutta varsin nopeasti ehti tulla sellainen fiilis, että haluan palata takaisin.

  Leave a Reply