Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tukholma – rakkaudesta väreihin

Tukholma, olet ihana.

Olen muistellut ensimmäisiä Tukholman matkojani 90-luvun loppupuolella. Kyse oli yläasteen reissuista, joista parhaiten muistan eksymisen Ikeaan, ostamani sinisen glitterhuulipunan, samanvärisen niittikaulapannan sekä järjettömän edulliset vaatteet Hennesillä. Siihen aikaan hinnat nimittäin olivat todella halpoja. Seuraavat Tukhpolman-muistoni ovat reilun 10 vuoden takaa, jolloin kiertelimme silloisen poikaystäväni kanssa Södermalmin putiikkeja ja itselleni liian kalliita, mutta varsin tyylikkäitä second hand -liikkeitä.

Viime vuosina olen löytänyt Tukholman uudelleen, ja reissut sinne ovat olleet toinen toistaan ikimuistoisempia. Olen tutustunut moniin eri kaupunginosiin ja oppinut, että Tukholmalla on paljon tarjottavanaan – myös tunnetuimpien nähtävyyksien ulkopuolella. Jos asumisen hinta Tukholmassa ei hipoisi taivaita, saattaisin vakavissani harkita muuttoa sinne. Onneksi Tukholma on sen verran lähellä, että sinne voi lähteä suhteellisen helposti, ja lentojakin on usein tarjolla edullisesti.

Tukholma auringonlasku

                                                                                                                                                                                 *Majoituksemme tarjosi Forenom

Forenom Tukholmassa

Kesäkuussa matkustin Tukholmaan Veeran, Hannan, Ullan ja Mirkkan kanssa. Näiden mimmien blogeista löytyy mainioita blogitekstejä Tukholmasta ja erityisesti Hannan blogista löytyy loistava kuvaus majapaikastamme, Brommassa sijaitsevasta, vastavalmistuneesta Forenomin Botell Voltasta*. Botell on siis konsepti, joka sijoittuu jonnekin sinne hotellin ja asunnon välimaastoon, tai oikeastaan yhdistää parhaat puolet molemmista.

Meille jokaiselle annettiin oma asunto, ja ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin testaamaan elektronista avainta. Hyvin toimi, ja tuli pidettyä entistä tarkemmin huolta siitä, että puhelimen akku ei lopu kesken päivän. Saattaisi nimittäin hymy hyytyä, jos yöllä jäisi yksinään ulko-oven taakse.

Tämä on jo toinen kesä, jolloin Forenom on ystävällisesti majoittanut meitä suomalaisia matkabloggaajia Tukholman kesäreissullamme. Vuosi sitten vietimme vajaa viikon upeassa Kungsholmenin asunnossa, joka edelleen tuntuu kaikista paikoista eniten omalta Tukholmassa. Oli kuitenkin mukava nähdä kaupunkia hieman toisenlaisestakin perspektiivistä, sillä monesti tällaisilla kaupunkimatkoilla käy niin, että tulee otettua haltuun ainoastaan keskustan alue.

Forenom Botell Volta TukholmaTukholma Forenom Botell VoltaForenom Botell Volta TukholmaForenom Botell Volta TukholmaForenom Botell VoltaTukholma Forenom Botell VoltaForenom Botell Volta TukholmaTukholma Forenom Botell VoltaForenom Tukholma Botell Volta

Porukkamme oli etukäteen hieman skeptinen majapaikan sijainnin suhteen, sillä Bromma ei sijaitse Tukholman keskustan alueella. Hyvin me kuitenkin selvisimme, ja samalla tuli koettua uusia puolia Tukholmasta. Yhtenä päivänä tein parin tunnin kävelylenkin lähialueella, ja tuntui siltä kuin olisin astellut keskelle elokuvaa. En tohtinut valokuvata kesästä nauttivia ihmisiä kotiensa terasseilla, joten nyt on tyydyttävä vain toteamaan ilman kuvatodisteita, että tunnelma oli epätodellisen upea. Ehkäpä minusta tulee isona ruotsalainen.

Palveluita ei Botell Voltan lähistöllä valitettevasti juurikaan ole, eli siinä suhteessa meininki oli tällä reissulla erilainen kuin vuosi sitten, jolloin asuntomme molemmilla puolilla oli mehubaari ja vastapäätä sushiravintola. Tällä kertaa ympäriltä löytyi lähinnä kaunista luontoa ja vesistöä. Vähän väliä pääsi myös ihastelemaan asuntojen yli lentäviä koneita, sillä Bromman lentokenttä ei ole kovinkaan kaukana näistä asunnoista.

Tukholma Bromma kukatTukholma Bromma lentokoneTukholma Bromma kukatTukholma BrommaTukholma BrommaTukholma BrommaTukholma Bromma

Ilokseni bongasin naapuristamme myös graffitiaidan. Erityisesti nuorempana olen valokuvannut katutaidetta paljon ja muistelen ristiriitiaisin fiiliksin niitä aikoja, kun olin juuri muuttanut Helsinkiin (2004) ja kaupunkia yritettiin virallisten tahojen toimesta puhdistaa kaikesta mahdollisesta taiteesta. Jopa tarrojen liimaamisesta saattoi joutua putkaan, ja graffitien maalaajat ne vasta pahemman luokan rikollisia olivatkin, sillä rangaistukset vahingonteosta ovat Suomessa monesti korkeita verrattuna esimerkiksi henkilöön kohdistuvaan rikokseen.

Onneksi nykyään taiteilijoiden työtä arvostetaan enemmän. Helsingissäkin näkyy kauniita maalauksia esimerkiksi monien kerrostalojen seinissä ja muutenkin tuntuu siltä, että harmaa kaupunkikuva ei ole enää koko totuus. Arvostan erityisesti sitä, että laillisia maalauspaikkoja on ilmaantunut yhä enemmän, eikä noita hienoja taideteoksia olla heti pesemässä pois. Töhryt ja yksityisomaisuuden tuhoaminen ovatkin sitten ihan toinen stoori, mutta maalaajille pitää mielestäni tarjota vaihtoehto kehittää taitoaan ihan laillisesti. Näistä alla olevista maalauksista oma lempparini on tuo vaaleanpunainen pantteri.

Tukholman hellekesä

Tukholmassa sain kokea myös ensimmäisen oikeasti lämpimän kesäpäivän tänä vuonna. Siinä vaiheessa ei tarvinnut feikata hymyä, sillä olin odottanut kesää monta kuukautta. En olisi tuolloin arvannut, että samainen päivä jäisi lämpimimmäksi koko kesänä. Helsingissä nimittäin ei ole hellerajoja tänä kesänä hätyytelty.

Melkein naurattaa muistella vaikkapa kesää 2010, jolloin Suomessa mitattiin jopa yli 37 asteen lukemia ja viikko toisensa jälkeen Helsingissäkin oli yli 30 astetta lämmintä. Missä tuollaiset kesät ovat nykyään? Ilmeisesti Etelä-Euroopassa. Olisi reilua, jos tilannetta vähän tasoiteltaisiin liian kuuman etelän ja viileän pohjoisen välillä. Onneksi elokuu on ollut sentään kaunis.

Tukholmassakin ihmiset olivat totta tosiaan tulleet ulos koloistaan, kun sää oli kesäinen. Erilaisia kesätapahtumia ja iloisia ihmisiä näkyi kaikkialla.

Tukholma katutaideTukholma color run

Tukholman kattobaarit

Tukholmaan on viime vuosien aikana avattu lukuisia kattobaareja, mikä on arvostettavaa Skandinaviassa, jossa kesäkausi on lyhyt. Jonkinlaiseksi omaksi kantapaikaksi on muodostunut kuvissa näkyvä Urban Delin rooftop Sveavägenillä. Esimerkiksi  rooftopguide.comin listauksesta löytyy monia vaihtoehtoja ympäri kaupungin. Vielä on kesää jäljellä, joten mikäli joku on lähipäivinä lähdössä Tukholmaan, niin suosittelen kiertämään kaupungin kattoja.

Tukholma on täydellinen kohde terveellisen ruoan ystävälle

Yksi Tukholman parhaista puolista on ehdottomasti se, että jos värit kiinnostavat myös ruokalautasella, niin vaihtoehtoja löytyy loputtomasti. Alla olevat kuvat ovat Mahalo Hälsocafetista sekä Sthlm Brunch Clubilta. Terveellinen ja värikäs ruoka kiinnostaa minua nykyään hyvinkin paljon, sillä yritän päästä askel askeleelta kiinni terveellisempään elämään ja panostaa omaan hyvinvointiini. Sokerin ja prosessoidun ruoan sijaan haluan yhä enemmän syödä puhdasta ravintoa. Energiatasoni ovat olleet lähes koko vuoden niin heikot, että oikeastaan mikään muu ei ole edes vaihtoehto.

Rakas Tukholma, sinä olet kaunis, värikäs, särmikäs, ja ihana, yhtä aikaa perinteikäs ja moderni. Olet yllätyksellinen ja silti turvallinen. Olet täynnä inspiraatiota, unelmia ja auringonpaistetta. Nähdään siis taas tosi pian!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Terhi/ Fammo matkalla maanantai, elokuu 14, 2017 at 22:29

  Ihanan näköisiä ruokapaikkoja ja värikästä ruokaa. Tukholma on minunkin suosikkini, ollut jo vuosikymmenet ja kivahan sitä on välillä testata esikaupunkiakin.

  • Reply Reason for Season perjantai, elokuu 18, 2017 at 11:59

   Tukholma on kyllä huippu <3. Ja ruoka on ihan parasta, siitä ei pääse mihinkään.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty perjantai, elokuu 18, 2017 at 23:30

  Tukholma on ihana! Tuo Bromman alue vaikuttaa kyllä sellaiselta, jossa minä ehkä majoittuisin mielelläni – varsinkin, jos hinnat ovat ihan keskustan aluetta kohtuullisemmat. Minusta tulisi todella neuroottinen elektronisen avaimen kanssa: en uskaltaisi koskeakaan puhelimeeni, kun pelkäisin virran loppuvan. Vaikka saahan sitä aina ladattua!

  • Reply Reason for Season maanantai, elokuu 21, 2017 at 15:15

   Joo kieltämättä tuossa elektronisessa avaimessa on omat ongelmansa – tekniikkaan kun ei koskaan oikein voi täysin luottaa. Parhaimmillaan todella kätevää ja pahimmillaan ihan hirveä katastrofi :D.

 • Reply Virpi/Täynnä tie on tarinoita lauantai, elokuu 19, 2017 at 09:55

  Ihana postaus Tukholmasta. Vaikka olen kaupungissa käynyt vain kerran, se vei kyllä sydämen! Itse asiassa ihan pari iltaa sitten katselin halpoja Stokiksen lentoja ja mietin että pitäiskö lähteä. Harmillisesti vaikka lennot ovat halpoja, hotellit monesti sitten tekevät hintaa reissulle.

  • Reply Reason for Season maanantai, elokuu 21, 2017 at 15:17

   Hotellit ovat monesti kyllä harmillisen kalliita täällä Skandinaviassa. Olen itse joskus yöpynyt hostellissakin Tukholmassa, ainakin tuli halvemmaksi :D. Yksin matkustaessa hotellit tosiaan ovat usein vähän turhan hintavia.

 • Reply Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä lauantai, elokuu 19, 2017 at 11:02

  Ihanan kesäinen tunnelma! Minun viimeisin muistoni Tukholmasta on ihan jäätävän kylmä ilma. Kyseessä oli Päivä Tukholmassa -risteily ja ajankohta oli muistaakseni maaliskuussa. Koko päivän puhkui jäätävä viima, lunta pyrytti ja oli kylmä. Koko ajan suunniteltiin mihin pääsisi sisälle lämpimään. Muistan vaan sen kylmyyden! ? Pitäisi selkeästi päästä kokelemaan Tukholman kesäversiota!

  • Reply Reason for Season maanantai, elokuu 21, 2017 at 15:18

   Apua voi ei :D! Sää voi kyllä onnistua pilaamaan minkä tahansa reissun. Suosittelen Tukholmaa kyllä ehdottomasti kesäversiona. Itsellä osui onneksi viime tammikuussakin kyllä ihanat säät <3. Aurinkoinen Tukholma on niin kaunis. Nyt suunnittelen jo uutta reissua 8).

 • Reply Anna-Katri / Adalmina's Adventures sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 10:26

  Tukholma on kyllä kiinnostava ja helppo matkakohde, mutta liekö itselleni liian tutun tuntuinen, kun en ole koskaan ollut mikään erityisen suuri Tukholma-fani. Pitäisikin ehkä joskus tehdä sinne vähän pidempi kuin viikonlopun mittainen reissu ja panostaa suunnitteluun, eli mitä tehdä, nähdä ja kokea, jotta antaisin kaupungille edes hieman paremman mahdollisuuden hurmata minut. 🙂 Teillä vaikuttaa olleen ihana irtiotto siellä!

  • Reply Reason for Season maanantai, elokuu 21, 2017 at 15:28

   Minulla on tänä vuonna ollut listalla näitä hyvinkin tuttuja kaupunkeja, eli Tallinna, Lontoo ja Tukholma. En kylläst noihin ollenkaan. Tukholmakin on niin iso kaupunki, että sieltä löytyy aina uusia kaupunginosia ja ravintoloita jne. Varsinkin kesällä se on super <3. Nyt suunnittelen jo uutta visiittiä :). Mutta sulla onkin ollut sen verran eksoottisia seikkailuja, että ei ihme, jos Tukholma tuntuu liian kotoisalta :D.

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi sunnuntai, elokuu 20, 2017 at 14:41

  Rakastin Tukholmaa lapsena aivan yli kaiken – se oli paikka, jonne pääsin kerran vuodessa isovanhempieni kanssa, ja nämä matkat ovat jääneet todella lämpimiksi muistoiksi mieleen. Myöhemmin tuli pitkä ankeiden ajatusten vaihe, eikä Tukholma moneen vuoteen kiinnostanut ollenkaan. Tänä ja viime vuonna olen alkanut miettiä, että pitäisikö sitä kokeilla nyt ”aikuisena” ihan kunnolla uudestaan. Tekisi asiat omalla tavallaan, ehkä Tukholma näyttäisi taas itsestään ihan uudenlaisen puolen. Hmm.

  • Reply Reason for Season maanantai, elokuu 21, 2017 at 15:31

   Joo luulen, että Tukholmaan saa kyllä melkoisen erilaisen perspektiivin nyt kuin lapsuusvuosina :D. Kannattaa jo melkein lähteä hyvän ruoan perässä, kun joka nurkka on täynnä kivoja rafloja ja kahviloita. Minä suunnittelen tässä kolmatta reissua tälle vuodelle, koska en vaan nyt osaa pysyä poissakaan 8).

  Leave a Reply