Suomen suurin matkablogiyhteisö

Arktisen kesän parhaat – Rovaniemen helmiä

Kaupallinen yhteistyö: Sokos Hotels

Rovaniemi on kaupunki, johon olen kovasti viime vuosina tykästynyt. Tässä postauksessa esittelen kesävinkkejä Rovaniemelle.

Minua viehättää Rovaniemellä moni asia, joista kerroin äskettäin Minun Rovaniemeni -postauksessa. Olen matkustanut Rovaniemelle vuosien varrella niin autolla, junalla kuin lentokoneellakin. Riippuu tilanteesta ja ajankohdasta, millä kulkuneuvolla matka taittuu Helsingistä edullisimmin. Toukokuulle sain meno-paluulennot Norwegianilla 54 eurolla ja Finnairillakin on näkynyt viime aikoina noin 70 euron tarjouksia. Seuraava matkani, jonka kuljen junalla, maksaa yhteensä hieman alle 80 euroa.

Rovaniemi siis kutsuu jälleen juhannuksena! Juuri, kun olin ehtinyt junalippuni ostaa, tuli Norwegianille 50 euron meno-paluutarjouksia juhannuksen tienoille. Yritän aina bongata ne edullisimmat vaihtoehdot, mutta tällä kertaa en uskonut enää uusiin lentotarjouksiin, joten näillä mennään tällä kertaa, ja onhan maata pitkin matkustaminen aika ekologisempaa. Toki myös Onnibus.com kulkee nykyään Rovaniemelle, mutta näin pitkä bussimatka luultavasti alkaisi raastamaan, sillä kärsin usein matkapahoinvoinnista.

Rovaniemi Norwegian

Luonto ja yöttömän yön (t)aika Rovaniemellä

Pohjoisen luonto on kaunis, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Helsingissä asuessani olen alkanut arvostamaan Suomen luontoa ja sen puhtautta uudella tavalla. Nautin Suomen kesästä ja erityisesti sen valoisuudesta, joten myös yötön yö on aina kiehtonut minua. Aurinko pysyy Rovaniemellä virallisesti horisontin yllä kokonaisen vuorokauden. Keskiyön auringon kausi kestää kuitenkin yhteensä kuukauden verran, 6.6.–7.7.

Olen käynyt Rovaniemellä yöttömän yön molemmin puolin, mutta en koskaan sen aikana. Tänä vuonna matkustan Rovaniemelle juuri tuona virallisena yöttömän yön päivänä, eli 21.6. Rakastan valoa yli kaiken, enkä malta odottaa, että pääsen kuvamaan aurinkoa, joka hädin tuskin laskee ollenkaan. Peukut pystyyn, että säät ovat keskikesän aikaan aurinkoiset! Viime vuosina Rovaniemellä on saatu kuulemma lumituiskuja juhannusviikolla, mutta tällä kertaa olen tilannut kaupunkiin kesäsään.

Rovaniemi järvi

Arktiset auringonlaskut ovat upeita

Suosikkipaikkojani auringonlaskun/maisemien valokuvaamiseen Rovaniemellä ovat muun muassa Santavaaran Kuninkaanlaavu sekä keskustan tuntumassa sijaitsevan Arktikumin ranta. Toki minulla on käymättä vielä monen monta upeaa luontokohdetta, ja tulen taatusti jatkossa löytämään uusia suosikkeja. Mikäli olet samassa veneessä kanssani, eli mietit, mistä kaikkialta sitä kaunista luontoa löytyisi, niin etiainen.fi -sivustolta löytyy paljon hyviä vinkkejä.

Rovaniemi auringonlaskuRovaniemi auringonlaskuRovaniemi Santavaara auringonlasku

Ounasvaaran näkötorni – luonnonkauneutta ja rauhaa

Kyselin Rovaniemellä asuvan, Pää pilvissä -blogin Maaritin kesävinkkejä kotikaupunkiinsa. Hän kertoi käyvänsä usein Ounasvaaran näkötornilla nauttimassa kauniista maisemista ja luonnon rauhasta. Maarit on kirjoittanut Ounasvaarasta blogiinsa viime joulukuussa, mutta luonnollisesti samasta paikasta avautuu upea maisema myös kesällä.

Käväisin itse viime vuonna Ounasvaaralla elokuisena yönä, mutta tuolloin alkoi olla jo liian pimeää maiseman kuvaamiseen.

Rovaniemi Ounasvaara auringonlasku

Rovaniemi on täynnä aktiviteetteja

Viime vuonna perustettu Beyond Arctic järjestää opastettuja valokuvausseikkailuja Rovaniemen alueella ja kesän aikana on luonnollisesti tiedossa erityisesti yöttömän yön kuvaamiseen keskittyviä retkiä.

Jos taas ympäristöön tutustuminen maastopyöräilyn merkeissä kiinnostaa, niin Roll Outdoors järjestää ohjattuja pyöräretkiä sekä vuokraa läskipyöriä omatoimiseen pyöräilyyn. On siis olemassa vaihtoehtoja heillekin, jotka tahtovat lähteä luontoon ja kaipaavat ohjattuja elämyksiä.

Myös suppailun ystäville on tarjolla jotain, sillä Arctic Joy järjestää yöttömän yön Sup safareita.

Rovaniemi auringonlasku

Rovaniemen ravintolatarjonta kasvaa ja kehittyy

Kyselin rovaniemeläisten vinkkejä lounastamiseen ja muuten vain kahvitteluun. Keskusteluissa esiin nousivat erityisen usein Aitta Deli sekä legendaarinen Kauppayhtiö, jonka terassilla vietin tämän kesän ensimmäisen hetken t-paidassa. Kahvilan erikoisuus on se, että myös kaikki siellä oleva irtaimisto on kaupan. Lisäksi samoista tiloista löytyy kotimaisiin brändeihin erikoistunut vaatekauppa Hih-Hi!. Tunnustan, että olin kuullut Kauppayhtiöstä puhuttavan monen monta kertaa, mutta vasta nyt tulin käyneeksi siellä ensimmäisen (ei varmasti viimeisen) kerran.
Valtakatu 24

Rovaniemi Hih-hi!Rovaniemi KauppayhtiöRovaniemi KauppayhtiöRovaniemi KauppayhtiöRovaniemi Kauppayhtiö

Aitta Delin lähiruokaan painottuva lounas tuli testattua ja hyväksi todettua. Aitta Delissä panostetaan lähiruokaan ja luomuun, mikä lämmittää mieltä. Kymmenen euron lounassettiin kuuluu keiton ja salaatin lisäksi erillinen pääruoka-annos. Lounaalta ei siis tarvitse lähteä nälkäisenä.
Rovakatu 26

Rovaniemi Aitta Deli Rovaniemi Aitta DeliRovaniemi Aitta Deli

On toki mainittava myös Cafe & Bar 21, joka on viime vuosien aikana ansaitusti vakiinnuttanut paikkansa kaupunkilaisten suosikkina. Monet bloggaajatkin ovat tästä paikasta vuosien varrella kirjoittaneet. Viime aikoina silmiini on osunut esimerkiksi tämä Walleni.us-blogin ravintolapostaus, jossa on lisää mainioita ravintolavinkkejä Rovaniemelle. Itsellänikin on vielä monta helmeä testaamatta, mutta onneksi pian minulla on uusi mahdollisuus. Tällä hetkellä kiinnostaa erityisesti arktinen sushiravintola Wakkanai.
Rovakatu 21 ja Valtakatu 23

Rovaniemi Cafe & Bar 21

Myös S-ryhmä on upgreidannut ruokapaikkojaan ja kävin testaamassa niin Frans & Chérien poron kuin konseptiltaan täysin uudistetun Amarillonkin. Viime vuonna (sekä osittain tämän vuoden puolella) Fransmannista tuli Frans&nainen (Fransilla on siis tosiaan joka kaupungissa eri nainen). Ravintolasta tuli ranskalaistyylinen bistro, jonka lounaasta olen kuullut paljon kehuja. Kyllä tämä illallinenkin maistui ja kuten alla olevasta kuvasta voi päätellä, seuralaiseni oli mitä suloisin. Yhtä viehättävää deittiä en voi luvata, mutta varsin maittavaa poroa kylläkin.
Koskikatu 4

Rovaniemi Frans & Cherie Rovaniemi Frans & Cherie Rovaniemi Frans & Cherie Rovaniemi Frans & Cherie

Rovaniemen Amarillo uudistui

Amarillo, joka on mielestäni jo hetken aikaa kaivannut kasvojenkohotusta, on vihdoin tehnyt harppauksen eteenpäin. Saavuin Rovaniemelle juuri parahiksi uuden Amarillon avajaisiin. Konseptin keskiössä on nyt ruoan jaettavuus, palvelun elämyksellisyys, yhteisöllisyys  – toki myös edelleen meksikolaistyylinen ruoka. Lista ei keskity enää niin selkeästi alku- ja pääruokiin, vaan ideana on, että listalta voidaan koota valikoima annoksia jaettavaksi seurueen kesken. Toki perinteisempiäkin annosvaihtoehtoja on tarjolla.

Uudistuneen Amarillon keskipisteenä on kahdeksan henkilön pöytä The Table, josta voi varata viikonloppuiltoina paikan – ja nauttia yhdessä tuntemattomien kanssa yllätysmenun. Pääsin testaamaan tätä konseptia, jonka hinta on 49e ja omistajakortilla 44,9e. Hinta sisältää alku-, pää- ja jälkiruoan sekä juomat, joita kannettiin pöytään illan aikana ihan kiitettävä määrä. Hinta-laatusuhde vaikutti olevan tässä setissä siis sangen kelvollinen. Rovaniemen ravintola on järjestyksessään kolmas uudistettu Amarillo, joten kaikissa kaupungeissa uudistusta ei ole vielä tehty.
Koskikatu 4

Rovaniemi AmarilloRovaniemi AmarilloRovaniemi AmarilloRovaniemi AmarilloRovaniemi Amarillo

Paikalliset yrittäjät Rovaniemellä

Yritän matkustaessani (ja totta kai myös arkea eläessäni) tukea mielenkiintoisia paikallisia yrityksiä. Rovaniemellä tämä ei tuota tällaiselle suklaan suurkuluttajalle vaikeuksia, sillä aivan ydinkeskustasta löytyy Choco Deli, joka voitti minut puolelleen viime kesänä, kun ensimmäistä kertaa maistoin heidän käsityönä valmistettua suklaataan. Maailman pohjoisin suklaapuoti on tuttu myös Suomen paras leimomo -sarjasta. Ehdottomasti yksi Rovaniemen suosikeistani!
Koskikatu 18

Rovaniemi Choco DeliRovaniemi Choco DeliRovaniemi Choco Deli

Rovaniemen keskustasta löytyi minulle yksi aivan uusi tuttavuus, suomalaisiin tuotteisiin keskittyvä lifestyle-myymälä Your Piece of Finland. Saman katon alta löytyy monia laadukkaita brändejä, kuten Minna Parikka, Ivana Helsinki, Aarni Wood ja Lumi. Ihan huippu idea! Olen mielissäni, että joku on päättänyt ottaa valikoimiinsa näin paljon suomalaisia laatutuotteita, joita kelpaa esitellä myös kansainvälisille turisteille. Tästä putiikista tulee taatusti vakkarikohde Rovaniemen visiiteilläni.
Koskikatu 14-16

Rovaniemi Your Piece of FinlandRovaniemi Your Piece of FinlandRovaniemi Your Piece of FinlandRovaniemi Your Piece of Finland

Original Sokos Hotels Vaakuna

Yövyin kaksi yötä Kemijoen rannassa sijaitsevassa Original Sokos Hotel Rovaniemen Vaakunassa. Tämä ei ollut ensimmäinen kertani, kun majoituin tässä hotellissa. Ensivisiittini oli joulukuussa 2014, jolloin hotelliin oli valmistunut uusia revontulihuoneita. Kuvassa näkyvät revontulet vaihtavat väriä, kuten asiaan kuuluukin. Pidin tuosta huoneesta ja olenkin monesti naureskellut, että tämän lähemmäs revontulia en ole vielä koskaan päässyt, vaikka Rovaniemellä on tullut useamman kerran käytyä. Vaikka nyt kesään keskitytäänkin, niin sallinette yhden hotellin viereisestä rannasta otetun talvikuvan muistutukseksi siitä, että Rovaniemellä kaikki vuodenajat ovat todella upeita.

Rovaniemi Jätkänkynttilä Original Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi

Tällä kertaa majoituin jouluhuoneessa. Hotellista löytyy joulu- ja napapiiriteemaisia huoneita, jotka kuuluvat hotellin suosituimpiin. Voin kuvitella, miten innoissaan kansainväliset reissaajat näistä ovat. Jotain Rovaniemen talvisesongin ylivoimasta kertoo se, että kun heitin satunnaiset päivämäärät Bookings.comiin, niin 13.6. löytyy vielä vapaita huoneita tästä hotellista, mutta 13.12. ei löydy. Talvi myydään loppuun varsin hyvissä ajoin ja pohjoinen talvi sekä Rovaniemen joulubrändi näkyvätkin kaupungissa ympäri vuoden. Tällaisena vannoutuneena kesäihmisenä mielikuvitukseni kuitenkin alkoi lentämään toiseen suuntaan ja pohdin, josko hotelliin saataisiin vielä yksi teemahuone – yötön yö. Keskusteltuani asiasta monen suomalaisen kanssa, olen saanut kuulla, että en ole ajatuksieni kanssa yksin. Valoisuus kiehtoo muitakin kuin minua.

Hotellin parhaita puolia ovat mielestäni keskeinen sijainti, siisteys ja rauhallisuus. Myös saunaosasto on viihtyisä. Plussaa myös paikallistuotteiden käyttämisestä aamiaisella sekä erityisesti Green Key -merkistä, joka kertoo siitä, että hotellissa on huomioitu ympäristön hyvinvointi. Green Key on kansainvälinen ympäristömerkki, joka edistää kestävää matkailua. Kestävien arvojen pitäisi olla matkailualalla itsestäänselvyys, joten olen iloinen, että Suomessa niihin kiinnitetään huomiota.

Rovaniemi Original Sokos Hotels VaakunaRovaniemi Original Sokos Hotel VaakunaOriginal Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemi

Rovaniemellä riittää tekemistä ja tapahtumia

Rovaniemellä riittää kesätapahtumia ja aktiviteetteja siinä määrin, että kaikkea en voi tässä postauksessani esitellä. Tapahtumista mainittakoon 11.–12.8. järjestettävä Simerock, joka sai alkunsa vuonna 2002, jolloin järjestettiin talkoovoimin ilmaiset festarit omakotitalon takapihalle rakennetussa festivaaliteltassa, 25 asteen pakkasessa.

Nykyinen ajankohta on säiden puolesta armollisempi, sillä elokuussa on usein Rovaniemellä varsin miellyttävä sää. Tapahtumien lisäksi kaupungissa riittää paljon koettavaa, esimerkkeinä mainittakoon kesäkuusta lokakuulle saakka Ounasjoella ja Kymijoella seilaava saunalautta m/s Erkin Arkki, Ounasvaaran kesäkelkkarata sekä varsin eksoottinen Midnight sun floating, jollaista tuskin pääsee monessa paikassa kokemaan.

Millaisia kesäsuosikkeja sinulla on?

Rovaniemi kesä

Seikkailujani voit seurata myös Instagramissa  ja Twitterissä.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta maanantai, 5 kesäkuun, 2017 at 10:42

  Piti tulla kurkkaamaan ihan otsikon perusteella: Rovaniemi kun ei ole varsinaisesti kesäkaupungin maineessa! Mutta näyttää siltä, että siellä vois kesälläkin vierailla. Vaikka ihan noiden ruokien takia! Nam!

  • Reply Reason for Season tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 18:02

   Joo kyllä se Rovaniemi vaan tosiaan talveen aika vahvasti yhdistetään, mutta itse fiilistelen nimenomaan tätä kesää ja valon määrää. Kieltämättä kaupungissa alkaa olla nykyään jo monta kivaa ruokapaikkaa =).

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta maanantai, 5 kesäkuun, 2017 at 12:37

  Kiva kattava postaus Rovaniemestä ^_^ Oon muutaman kerran nuorempana Rovaniemellä käynyt, mutta aikuisiällä en ollenkaan. Hyvät vinkit kenelle tahanasa kaupunkiin suuntaavalle! 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami maanantai, 5 kesäkuun, 2017 at 17:37

  Noilla lentohinnoilla Rovaniemelle voisi jo lähteäkin koneella mieluiten. Rovaniemi ja sen lähistö kiinnostaisi nimen omaan kesäaikaan ja sitä tuli harkittua vakaasti kesän lomakohteeksi. Kokonaan ajatus ei ole vielä haudattu, mutta todennäköisesti siirtyy tuleville kesille. Suomessa on monta mielenkiintoista kesäkohdetta ja Rovaniemen seutu kuuluu niihin. Kiva postaus hyvine vinkkeineen!

  • Reply Reason for Season tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 18:00

   Kiitti! Joo Suomen kesä on vaan niin lyhyt, että eipä siihen lopulta ehdi montaa reissukohdetta sovittamaan. Lentoja saa tosiaan varsin sopuhintaan, jos tarjouksia katselee. 🙂

 • Reply Heidi / Fiiliksiä & hetkiä maanantai, 5 kesäkuun, 2017 at 22:46

  Kiva lukea paikasta, jossa olen vähemmän lumettomana aikana ollut. Osa vinkeistä testattukin (https://fiiliksiajahetkia.blogspot.fi/2017/01/rovaniemi-missa-vaiheessa-sinusta-tuli.html) ja pidän kyllä kaupungista. Ehkä kuitenkin ruska-aikaan menisin vielä pohjoisemmaksi, Rovaniemi-pysähdyksellä toki 🙂 Kiitos näistä!

  • Reply Reason for Season tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 17:51

   Just ihanat paikat sulla tuossa postauksessa, Wakkanaita tosin en vielä ole päässyt kokeilemaan. Se on kyllä totta, että paljon kivoja paikkoja on avattu Rovaniemelle vasta ihan viime vuosina, ei ollut sama meininki 10 vuotta sitten.

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi maanantai, 5 kesäkuun, 2017 at 23:58

  Onpas hassua tutkailla synnyinkaupunkia näin turistin silmin 🙂 Kesällä oliis #Suomi100- hengessä suunnitelmissa roadtrip jonka olisi tarkoitus huipentua Rovaniemelle. Kiitos vinkeistä siis!

  • Reply Reason for Season tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 17:47

   Oi kulostaapa mahtavalta tuo roadtrip. Omat kesäsuunnitelmani ovat heinäkuun alusta eteenpäin ihan vaiheessa, mutta toivottavasti pääsen itsekin seikkailemaan kotimaassa – kyllä tämä kaunis satavuotias nyt ansaitseekin erityishuomiota :).

 • Reply Suunnaton tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 15:27

  Kivoja vinkkejä! Lapissa olen käynyt useasti, mutta Rovaniemi on jäänyt lähinnä läpiajokaupungin asemaan. Ehkä joskus pitää sielläkin pysähtyä paremmin 🙂

  • Reply Reason for Season tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 17:45

   Tuo on varmaan monille suomalaisille tuttua. Kannattaa joskus ainakin yhdeksi päiväksi pysähtyä, Rovaniemi on kiva kaupunki :).

 • Reply Laura / Kaiken maailman matkoja tiistai, 6 kesäkuun, 2017 at 20:27

  Musta paras tapa päästä Rovaniemelle on ehdottomasti yöjuna vanhassa vaunussa, siinä jos missä on tunnelmaa, mutta täytyy sanoa, että itsekin nykyään usein kallistun lentojen puoleen, ne vaan on usein on jo halvempia ja tietysti nopeampia. Mutta hei, monta uutta vinkkiä tuli tästä, pitää listata to do-listalle seuraavalla reissulla, varsinkin noi ruokakuvat vei kielen!

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 7 kesäkuun, 2017 at 12:28

   Joo helposti tulee kyllä napattua ne lennot, kun yleensä ovat halvemmatkin. Ei se tietysti kovin ekologinen vaihtoehto ole, mutta itsekin siihen yleensä sorrun. Joo Rovaniemelle on tullut kyllä kivoja ruokapaikkoja viime vuosina (:.

 • Reply Stacy Siivonen torstai, 8 kesäkuun, 2017 at 22:39

  Minua kiinnostaisi yöpyminen Niesikivalon autiotuvassa, sitä myös kutsutaan kummituskämpäksi. Tuo webbisivu ”etiainen.fi” toikin mieleen paranormaalit ilmiöt.
  No, minä olen matkalla Rovaniemelle jo tulevalla viikolla, taas kerran. Kaupunkihan on ollut paikka, mistä mennään läpi eikä sellainen, mihin jäädään. Kaveriltani olen kuullut hyvinkin negatiivisia luonnehdintoja Rovaniemestä. Kuka tietää, ehkä yövyn tällä kertaa laavulla Rovaniemellä.

  • Reply Reason for Season perjantai, 9 kesäkuun, 2017 at 18:55

   Riippuu toki ihan mistä kukin tykkää, mutta itse pidän kyllä Rovaniemestä kovasti. Pian pääsen itsekin takaisin :).

 • Reply Emma perjantai, 9 kesäkuun, 2017 at 20:09

  Hyvät ja kattavat vinkit! Toivottavasti saat hienot juhannus- ja kuvauskelit!

  • Reply Reason for Season maanantai, 12 kesäkuun, 2017 at 12:35

   Kiitos :)! Joo todellakin toivon, että ensi viikolle osuisi aurinkoisia säitä <3.

 • Reply Jane / Kirjan jos toisenkin lauantai, 10 kesäkuun, 2017 at 18:35

  Siitä onkin aikaa kun olen Rovaniemellä käynyt ja turistina en ollenkaan! Asuin pari vuotta Kittilässä ja silloin käytiin toisinaan Rovaniemellä ostoksilla. Mieheni ei ole koskaan käynyt Suomen Lapissa, joten pitäisi joskus tempaista tuo korjataksemme ja Rollohan on hyvä kohde lähteä pohjoisemmas….

  • Reply Reason for Season maanantai, 12 kesäkuun, 2017 at 12:32

   Tämä on kyllä hyvä tukikohta pohjoisessa, kun sekä kaupungin palvelut että kaunis luonto ovat lähellä (=.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 11 kesäkuun, 2017 at 08:37

  Rovaniemi on kyllä kiva kaupunki ja mieluusti viettäisin siellä lisääkin aikaa. Viimeksi ollaan oltu vain ohikulkumatkalla ja pysähdyttiin joulupukinmaahan, sitä ennen oltiin yökunnissa samaisessa paikassa. Mutta aikaa on tullut vietettyä Rovaniemellä joskus myös kuninkuusraveissa. Olen aina jotenkin yllättynyt Rovaniemen monipuolisesta ravintolatarjonnasta.

  • Reply Reason for Season maanantai, 12 kesäkuun, 2017 at 12:31

   Rovaniemen ravintolatarjonta on kyllä kehittynyt viime vuosina. Verrattuna moniin muihin saman kokoisiin kaupunkeihin se on erittäinkin jees :). Kaupungin huonoin puoli on välimatka Helsingistä, mutta onneksi sentään hyviä matkatarjouksia on nykyään usein (=.

 • Reply Sanna I Siveltimellä perjantai, 16 kesäkuun, 2017 at 19:18

  Maailman pohjoisin suklaapuoti pitäisi kyllä ehdottomasti testata 😉 En ole nimittäin käynyt Rovaniemellä kuin joskus lapsena viimeksi.

 • Leave a Reply