Helsingin Talvipuutarha – kaupunkilaisten yhteinen keidas

Kauniina maaliskuisena lauantaina tein jotain sellaista, mitä olisi kannattanut tehdä jo vuosia sitten. Suuntasin kulkuni Töölönlahden reunamilla sijaitsevaan ja suuntasin kulkuni lähistöllä sijaitsevaan Helsingin Talvipuutarhaan. 

Talvipuutarha Helsinki Helsingin Talvipuutarha

Lähelle on toisinaan tuskastuttavan vaikea nähdä. Asuttuani yli 11 vuotta lähestulkoon Helsingin Talvipuutarhan naapurissa päätin vihdoin käydä ensimmäisen kerran tuossa vihreässä, eksoottisessa kaupunkikeitaassa, jossa on yhteensä jopa yli 200 erilaista kasvia.

En pysty keksimään mitään järkevää syytä siihen, miksi en ole käynyt täällä aiemmin – sellaista ei yksinkertaisesti ole. Täytyy vain tyytyä toteamaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Historian havinaa

Helsingin Talvipuutarha on perustettu vuonna 1893, joten melkoisen monta tarinaa sillä on tässä vaiheessa jo kerrottavanaan. Sisäänpääsy Talvipuutarhaan on ilmainen, joten siinäkin mielessä kaikki syyt paikan ohittamiseen ovat huonoja. Paikka on avoinna ympäri vuoden, ja erityisesti talven keskellä se tuo miellyttävän trooppisen tuulahduksen harmaaseen Helsinkiin.

Puutarhan rakennutti aikanaan kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukaan. Lindfors lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua.

Kaupunki osti talvipuutarhan ja puutarhayhdistyksen muut rakennukset vuonna 1907. Näin paikalle syntyi kaupunginpuutarha. Lahjoittajan tahto oli, että kaupunkilaiset saavat tutustua Talvipuutarhaan maksutta, mihin perustuu se, että Talvipuutarha on ilmainen yhä edelleen.

Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha

Talvipuutarhassa saa syödä omia eväitä

Talvipuutarhaan voi tuoda omia eväitä ja monta seuruetta näkyi tälläkin kertaa istuskelemassa ja syömässä. Toisaalta moni istui yksikseenkin, syventyneenä töihin tai koulutehtäviin.

Mielessäni nousi kysymys, että miksi en ole koskaan itse hyödyntänyt mahdollisuutta näin kauniiseen ja inspiroivaan työskentely-ympäristöön. Olkoon tämän vuoden teema siis pitää silmät auki kotikulmilla liikkuessani. En halua enää kulkea mielenkiintoisten paikkojen ohi – en etenkään vuosi toisensa jälkeen.

Helsingin TalvipuutarhaHelsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha

Kelpuuttaisin Talvipuurahan myös treffipaikaksi

Ensi kerralla taidan ottaa Talvipuutarhaan mukaan hyvää luettavaa. Tai päiväkirjan. Tai ystävän. Tai jonkun henkilön, joka nauttii kuvattavana olosta. Tai ne eväät. Niin tai näin, tänne täytyy poiketa jatkossa useammin. Jos olisi tarvetta treffipaikalle, niin sellaiseksikin tämän kelpuuttaisin. Tämä siis vinkkinä kaikille pariskunnille ja pariutumisesta haaveileville.

Helsingin TalvipuutarhaHelsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin TalvipuutarhaHelsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha

Talvipuutarha sijaitsee Töölönlahden varrella, osoitteessa Hammarskjöldintie 1, Helsinki. Kesäaikaan siellä palvelee myös kahvio.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, maaliskuu 19, 2017 at 17:42

  Kiitos vinkistä! Taidan suunnata huomenna tuonne 🙂 olis ollu hauska jutella perjantaina, mutta minkäs noissa tilaisuuksissa teet, kun kaikkien kanssa ei kerkeä ees moikata! 😀

  • Reply Reason for Season sunnuntai, maaliskuu 19, 2017 at 21:22

   No joo, sellaisia nuo tapahtumat vähän on :D! En muuten tiedä, onko Talvipuutarha just maanantaisin kiinni :0.

   • Reply Maarit Johanna maanantai, maaliskuu 20, 2017 at 08:36

    No höö! Täytyypä tarkistaa. Onneksi täällä on paljon muutakin nähtävää 😀

    • Reply Reason for Season maanantai, maaliskuu 27, 2017 at 21:47

     Joo ja onneksi siekin varmaan tuut Helsinkiin vielä monta kertaa 8)!

 • Reply ananas2go tiistai, maaliskuu 21, 2017 at 11:17

  Minäkin kävin ´Talvipuutarhassa aivan vasta: https://www.rantapallo.fi/ananas2go/2017/02/28/uudenlainen-helsinkini-talvipuutarha/

  Jutun kuvituksesta selviävät myös aukioloajat.

  • Reply Reason for Season maanantai, maaliskuu 27, 2017 at 21:49

   Huomasinkin jo aiemmin, että olit myös kirjoitellut aiheesta :)! Tämä on kyllä mahtava pieni pala tropiikin tunnelmaa talven keskellä.

  Leave a Reply