Suomen suurin matkablogiyhteisö

Helsingin Talvipuutarha – kaupunkilaisten yhteinen keidas

Töölönlahden reunamilla sijaitseva Talvipuutarha on ihana keidas, jonne kelpaa pilkahtaa vaikka jokaisena vuodenaikana – mikä parasta, täysin ilmaiseksi. 

Talvipuutarha Helsinki Helsingin Talvipuutarha

Lähelle on toisinaan tuskastuttavan vaikea nähdä. Asuttuani yli 11 vuotta lähestulkoon Helsingin Talvipuutarhan naapurissa päätin vihdoin käydä ensimmäisen kerran tuossa vihreässä, eksoottisessa kaupunkikeitaassa, jossa on yhteensä jopa yli 200 erilaista kasvia.

En pysty keksimään  järkevää syytä siihen, miksi en käynyt Talvipuutarhassa aiemmin. Täytyy vain tyytyä toteamaan, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Historian havinaa Töölönlahden laitamilla

Helsingin Talvipuutarha on perustettu vuonna 1893, joten melkoisen monta tarinaa sillä on tässä vaiheessa jo kerrottavanaan. Sisäänpääsy Talvipuutarhaan on aina ilmainen, joten siinäkin mielessä kaikki syyt paikan ohittamiseen ovat huonoja. Paikka on avoinna ympäri vuoden, ja erityisesti talven keskellä se tuo miellyttävän trooppisen tuulahduksen harmaaseen Helsinkiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että maanantaisin Talvipuutarha on suljettu.

Toukokuusta lokakuuhun Talvipuutarhan edustalla voi ihailla myös ruusutarhaa.

Puutarhan rakennutti aikanaan kenraalimajuri Jakob Julius af Lindfors arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnitelmien mukaan. Lindfors lahjoitti rakennuksen Suomen puutarhayhdistykselle, joka piti alueella puutarhakoulua. Lahjoittajan tahto oli, että kaupunkilaiset saavat tutustua Talvipuutarhaan maksutta, mihin perustuu se, että Talvipuutarha on kävijöille ilmainen edelleen. Parhaimmillaan Talvipuutarha oli niin suosittu nähtävyys, että siellä kävi jopa yli 5000 ihmistä päivässä.

Rakennuksen esikuvana oli vuoden 1851 maailmannäyttelyyn tehty Lontoon kristallipalatsi. Kyseinen rakennus tuhoutui Lontoossa tulipalossa vuonna 1936.

Kaupunki osti talvipuutarhan ja puutarhayhdistyksen muut rakennukset vuonna 1907. Näin paikalle syntyi kaupunginpuutarh . Tällä hetkellä vanhin kasvi Talvipuutarhassa on vuonna 1917 Aurora Karamzinin huvilalta siirretty kameliapuu.

Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha

Talvipuutarhassa saa syödä omia eväitä

Talvipuutarhaan voi tuoda omia eväitä, ja monta seuruetta näkyi tälläkin kertaa istuskelemassa ja syömässä. Toisaalta moni istui yksikseenkin, syventyneenä töihin tai koulutehtäviin.

Mielessäni nousi kysymys, että miksi en ole koskaan itse hyödyntänyt mahdollisuutta näin kauniiseen ja inspiroivaan työskentely-ympäristöön. Olkoon tämän vuoden teema siis pitää silmät auki kotikulmilla liikkuessani. En halua enää kulkea mielenkiintoisten paikkojen ohi – en etenkään vuosi toisensa jälkeen.

Helsingin TalvipuutarhaHelsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha

Kelpuuttaisin Talvipuurahan myös treffipaikaksi

Ensi kerralla taidan ottaa Talvipuutarhaan mukaan hyvää luettavaa. Tai päiväkirjan. Tai ystävän. Tai jonkun henkilön, joka nauttii kuvattavana olosta. Tai ne eväät. Niin tai näin, tänne täytyy poiketa jatkossa useammin. Jos olisi tarvetta treffipaikalle, niin sellaiseksikin tämän kelpuuttaisin. Tämä siis vinkkinä kaikille pariskunnille ja pariutumisesta haaveileville.

Kannattaa ehdottomasti piipahtaa Talvipuutarhassa eri sesonkeina. Pääsiäisenä ja jouluna paikka somistetaan sopivin teemaan sopivin sesonkikukkasin.

Helsingin TalvipuutarhaHelsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin TalvipuutarhaHelsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha Helsingin Talvipuutarha

Talvipuutarha sijaitsee Töölönlahden varrella, osoitteessa Hammarskjöldintie 1, Helsinki. Kesäaikaan siellä palvelee myös kahvio.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Maarit Johanna sunnuntai, 19 maaliskuun, 2017 at 17:42

  Kiitos vinkistä! Taidan suunnata huomenna tuonne 🙂 olis ollu hauska jutella perjantaina, mutta minkäs noissa tilaisuuksissa teet, kun kaikkien kanssa ei kerkeä ees moikata! 😀

  • Reply Reason for Season sunnuntai, 19 maaliskuun, 2017 at 21:22

   No joo, sellaisia nuo tapahtumat vähän on :D! En muuten tiedä, onko Talvipuutarha just maanantaisin kiinni :0.

   • Reply Maarit Johanna maanantai, 20 maaliskuun, 2017 at 08:36

    No höö! Täytyypä tarkistaa. Onneksi täällä on paljon muutakin nähtävää 😀

    • Reply Reason for Season maanantai, 27 maaliskuun, 2017 at 21:47

     Joo ja onneksi siekin varmaan tuut Helsinkiin vielä monta kertaa 8)!

 • Reply ananas2go tiistai, 21 maaliskuun, 2017 at 11:17

  Minäkin kävin ´Talvipuutarhassa aivan vasta: https://www.rantapallo.fi/ananas2go/2017/02/28/uudenlainen-helsinkini-talvipuutarha/

  Jutun kuvituksesta selviävät myös aukioloajat.

  • Reply Reason for Season maanantai, 27 maaliskuun, 2017 at 21:49

   Huomasinkin jo aiemmin, että olit myös kirjoitellut aiheesta :)! Tämä on kyllä mahtava pieni pala tropiikin tunnelmaa talven keskellä.

  Leave a Reply