Suomen suurin matkablogiyhteisö

Rovaniemen ruska

Rovaniemi Ruska

Ruska-aikaan Rovaniemi on uskomattoman kaunis kaupunki.

Rovaniemi on kaupunki, josta olen oppinut pitämään vuosien varrella paljon. Olen viimeisen parin kuukauden aikana käynyt pohjoisessa kahdesti, ja vaikka visiittien varsinainen syy ei ole ollut matkailu tai retkeily, olen yrittänyt mahdollisuuksien mukaan löytää aikaa luonnossa liikkumiselle ja valokuvaamiselle.

Valokuvauksellisia spotteja löytyy Rovaniemeltä myös ihan keskustankin tuntumasta – esimerkiksi Arktikumin ympäristöstä, josta monet tämän postauksen kuvista on otettu. Syyskuun loppupuolella Napapiirillä saatiin nauttia ruskan väriloistosta, ja olikin erityisen mukavaa käydä Rovaniemellä juuri tähän aikaan vuodesta. Aiemmat reissuni ovat ajoittuneet aina kesään tai talveen.

Rovaniemen ruskaRovaniemen ruska

Onni on ruskan väreissä

Tulipa todettua matkan varrella sekin, että minun olisi aika ostaa uusi kamera. Rakas Lumixini ei enää pärjää Suomen harmaantuvissa päivissä eikä etenkään sisätiloissa. Mutta yhtä kaikki, rakastan Suomen luontoa ja sen kuvaamisita joka tapauksessa. Se fiilis näissä hetkissä juuri merkitseekin.

Suomen luonto on todella kaunis ja vaikka elämäniloni monesti tuntuu katoavan samalla hetkellä, kun aurinko menee pilveen, ei tämä harmaa sää tuntunut yhtään ankealta tai masentavalta. Nämä ruskan värit tekivät minut onnelliseksi.

Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska

Olen ystävieni kanssa pohtinut, että Pohjois-Suomessa olisi matkailupotentiaalia paljon enemmän kuin sitä on käytössä. Toki talvisesonkina turisteja riittää, ja joulupukki vetää aina väkeä arktiselle alueelle, mutta Suomen luonnolla olisi paljon enemmänkin annettavaa. Rovaniemen ympäristö on upea milloin tahansa, vuodenajasta riippumatta.

Tämä kaikki pätee Suomeen laajemminkin – emme mielestäni ole tarpeeksi ylpeitä kotimaastamme. Viimeistään nyt, 100-vuotissynttäreiden kynnyksellä, olisi aika nostaa pää pystyyn ja kuuluttaa koko maailmalle, miten upeassa maassa me elämme.

Rovaniemen ruskaRovaniemen ruska Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska Rovaniemen ruska

Beyond Arcticin matkassa kuvaamaan Rovaniemeä

Toiveissani on ollut, että pääsisin näkemään luontokohteita Rovaniemen ympäristössä enemmänkin, mutta minulla ei ole autoa eikä edes ajokorttia, joten liikkuminen kauemmas keskustasta ei ole ihan niin yksinkertaista, varsinkaan, kun en oikein tiedä, minne pitäisi mennä.

Tällä reissulla kuulin nettisivustosta, nimeltä Etiäinen.  Sivusto esitelee luontokohteita Rovaniemen lähistöllä varsin kattavasti, eli suosittelen tsekkaamaan, jos suunnittelet retkeilyä Rovaniemen alueella.

Ilokseni kuulin myös, että muutaman viikon kuluttua Rovaniemellä tapahtuu jotain, mikä kehittää Rovaniemen matkailutarjontaa modernimpaan suuntaan ja vastaa kysymykseen, miten voisi helpommin ajokortittomanakin päästä hienojen luontokohteiden luo. Rovaniemellä asuvan veljeni ystäväpiiristä löytyy siistejä tyyppejä, jotka ovat aloittamassa yritystä, joka järjestää valokuvausretkiä – vai pitäisikö sanoa seikkailuja, pienille ryhmille. Ilahduin kuullessani Beyond Arcticista.

Marraskoski ruskaMarraskoski ruska

Ruskaretkiä ja revontulien metsästämistä

Halusin tietenkin kuulla Beyond Arcticista lisää, joten hyppäsin Juhon ja Annikan matkaan, kun he lähtivät keskustasta reilun 30 kilometrin päähän, Marraskoskella sijaitsevalle Kontonulkin laavulle. Nautimme maisemista ja söimme eväitä, jotka maistuivat varsin hyvin muutaman kilometrin patikoinnin jälkeen. Sain kuulla, että Beyond Arctic järjestää valokuvausretkiään pienille, maksimissaan seitsemän hengen ryhmille, eli kaikki kauhuskenaariot jättiläismaisistä turistiryhmistä voi unohtaa.

Liian tiukkoja aikatauluja ei retkillä ole, jotta osallistujat saisivat mahdollisimman pitkälle omien intressiensä mukaisen elämyksen. Päivällä tehtävien retkien lisäksi järjestetään revontulien kuvaamiseen tarkoitettuja retkiä. Tarviiko edes erikseen mainita, että tahtoisin sellaiselle mukaan. En ole koskaan nähnyt selkeitä, kirkkaita revontulia. Revontulet pakenevat pohjoisesta joka kerta, kun matkustan sinne ja minä olen aina ulkomailla, jos niitä sattuu etelässä näkymään. Nykyään tämä jo naurattaa.

Beyond Arctic

[Postauksen ensimmäinen sekä viimeinen kuva: Juho Uutela]

Revontulia ei siis ollut tälläkään kertaa minulle tarjolla, vaikka toiveikas olinkin, sillä Instagram alkoi täyttymään mitä majesteettisimmista revontulikuvista jo elokuussa. Juho otti tämän ylläolevan kuvan minusta Rovaniemen hämärtyvässä illassa ja sai minutkin innostumaan siitä, että voisin jossain vaiheessa opetella pimeässä kuvaamista. Seuraavalla kerralla täytyy saapua maisemiin jotenkin vaivihkaa, jotta revontulet eivät tehdi karkaamaan alta pois.

Beyond Arcticin matkaa voi seurata Facebookissa ja Instagramissa @beyondarctic

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

38 Comments

 • Reply miraorvokki maanantai, 3 lokakuun, 2016 at 10:59

  Pohjois-Suomessa tosiaankin on paljon enemmän potentiaalia kuin minkä verran sitä kuluttaa. Aion ehdottomasti jossain vaiheessa lähteä tutustumaan meidän pohjoisiin alueisiin paremmin. Selkeästi kannattaa! 🙂 Eikä haittaa vaikkei kamera pärjää hämärtyvässä syksyssä, kirjoituksesta huokuu fiilistä.

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:37

   Joo suosittelen! Olen tykästynyt pohjoiseen koko ajan enemmän, vaikka niin kovasti rakastankin etelän lämpöä.

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, 3 lokakuun, 2016 at 23:01

  Rovaniemellä haluaisin vierailla kummituskämpällä. Mutta siis joo, onhan Rovaniemi mahtava, se on tullut itsekin todettua. Geokätköjen ohella minua kiinnostavat riekot, lapintiaiset ja kuukkelit. Aivan erityisesti viimeksimainitut. Kaikki nämä ovat vetäytymässä pohjoiseen. Kaikki ne ovat merkitty varmoiksi pesijöiksi 10 x 10 km ruudulle Rovaniemen eteläpuoliskolle. Sehän on ihan vaikka fillarilla hallittavissa. http://atlas3.lintuatlas.fi/tulokset/ruutu/737:344

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:38

   Fillarointi muuten onkin mukavaa. Sitä olen itsekin jonkin verran Rovaniemellä harrastanut. On se kyllä kiva kaupunki :).

 • Reply Stacy Siivonen maanantai, 3 lokakuun, 2016 at 23:02

  Ai niin, meikäläisen kokemukset revontulista ovat olleet sellaiset, että ne vastaavat kirkkaudeltaan jotain sateenkaarta.

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:38

   Toivon kyllä niin kovin, että pääsen seuraavalla reissulla niitä kunnollisia revontulia näkemään :).

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, 4 lokakuun, 2016 at 10:14

  Ruska innostaa kyllä kivasti kuvaamaan voimakkailla väreillään. Juuri tuossa jonain iltana Helsingissä lähdimme katsomaan Kruunuvuorenrannan Öljysäiliö 468:sta ajatuksena kuvata sitä ja auringonlaskua, mutta innostuin minä siinä sivussa kuvaamaan rannan punaisia lehtiäkin!

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:39

   Oi hyvä muistutus, viime syksynä kävin siellä kuvaamassa, olisi kiva ottaa sama uusiksi :)! Katsotaan, miten kauan lehdet vielä puissa pysyvät.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi tiistai, 4 lokakuun, 2016 at 21:19

  Mäkin olen miettinyt, että ruskaa olisi kiva mennä katsomaan pohjoiseen, kun ei ole tullut syksyllä käytyä Lapissa. Tänä syksynä en sinne taida ehtiä, mutta ehkä sitten ensi vuonna. Automatkailijaksi kun tunnustaudun, niin meinasin ihan omalla kärryllä hurauttaa, vaikka siitä kilometrejä kertyykin. Jotenkin viehättäisi kuitenkin ajatus maisemien muuttumisesta matkalla. Lentokoneessa muutos ei samalla tavalla hiivi esiin kuin etelästä pohjoiseen ajaessa. Niin ja ne revontulet – niitä nyt varsinkin olisi hienoa nähdä pitkästä aikaa! Viimeksi kakarana olen nähnyt kunnollisia, se oli itäisessä Suomessa.

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:40

   Tuo autoiluhomma on hyvä! Suosittelen ajamaan rantareittiä, niin pääsee samalla fiilistelemään esimerkiksi Kalajoen maisemia. Siellä matkallakin on on tosiaan kaikenlaista, mitä voi pysähtyä fiilistelemään. Itselläni ei ole edes ajokorttia, mutta on ollut ihan hauska tehdä näitä automatkoja vanhempieni kyydillä =).

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani tiistai, 4 lokakuun, 2016 at 22:10

  Tuo on niin totta, että suomessa olisi matkailupotentiaalia vaikka kuinka. Sitä pitäisi osata ottaa käyttöön paljon aktiivisemmin. Suomen valtti on juuri luonto ja sen moninaisuus. Mutta siihen tarvitaan joku, joka myy sen paketin turisteille. On kiva kuulla, että uusia yrittäjiä saralle on tullut. Toivotaan pajon lisääkin 🙂

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:41

   Niinpä, todellakin toivotaan paljon lisää yrittäjiä :). Meillä on paljon, mistä voidaan olla ylpeitä.

 • Reply Martta / Martan Matkassa keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 11:24

  Ruskamatkailua ja luontomatkailua sekä erilaisia retkiä kannattaisi todella kehittää ja mainostaa enemmän, varmasti olisi kiinnostuneita, tosin syksyn pimenevien iltojen vuoksi viikonloput ovat varmasti otollisia ja kiireisiä! Ihania ruskakuvia, juuri tänään kuuntelin uutisista että tänä vuonna kaupunkiruska tulee kuulemma olemaan aikaisempia vuosia pliisumpi…

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:43

   Mielestäni Helsingissä on ollut kyllä ihana ruska, en nyt tiedä, onko se ollut mitenkään pliisumpi. On mielestäni ollut surkeampiakin vuosia. Ja ihanaa, kun täällä on viime päivät myös aurinko paistanut. Ruska-aika on kyllä niin kaunista =)

 • Reply Teija / Lähdetään taas keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 12:27

  Minua on vasta ihan lähikuukausina alkanut kiinnostaa Lappi ja ruskamatkat. Nyt kun pääsin kesäisen Lapin makuun, niin kiinnostus selkeästi vasta heräsi lumetonta Lappia kohtaan.

  • Reply Reason for Season keskiviikko, 5 lokakuun, 2016 at 14:43

   Joo Lapissa on kyllä paljon kaunista sen talvisesongin ulkopuolellakin <3. Vuodenajat näkyvät siellä niin selkeästi ja se on mahtavaa.

 • Reply Salaine torstai, 6 lokakuun, 2016 at 16:59

  Lappi on kaunis ruska aikaan. Toivottavasti siihen aikaan on paikat avoinna. Me olimme kerran kesällä ja kovin hiljaista oli. Kyllä sä vielä ne revontuletkin bongata hopea sopii.

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty torstai, 6 lokakuun, 2016 at 23:56

  Onpa hienoa, että matkailualalle uskaltautuu pienyrittäjiä. Sellaiset ansaitsevat kaikki tsempit Suomessa. Minä olen pohjoisessa käynyt oikeastaan aina kesäaikaan, kun missään ei ole ketään. On aika aavemaista käydä vaikka Ylläksellä kesäkuun alussa: Jounin kaupassa on paremmat valikoimat kuin Helsingin keskustassa Stockan Herkkua lukuunottamatta, mutta asiakkaita on meidän lisäksi ehkä kolme; päätien varret ovat aivan täynnä kaljakuppiloita, pizzerioita ja keilahalleja, joista yksikään ei kuitenkaan ole auki. Siihen maisemaan on vaikea kuvitella tuhansittain iloisia hiihtoturisteja. Lisäksi kaikki palvelut siirtyvät Kolarin keskustasta Ylläkselle, missä kuitenkin on ihmisiä vain kausiluontoisesti. Paikkakunnalla ympäri vuoden asuvat joutuvat ajamaan useamman kymmenen kilometriä palveluiden perässä, kun keskusta tyhjenee.

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 11:56

   Olisi kyllä hienoa nähdä, että matkailu kehittyisi pohjoisessa myös kesäaikaan. Onhan siellä kaunista silloinkin. Ja ei ole ihan reilua, että paikalliset joutuvat kärsimään hiljaisesta sesongista. Meidän pitäisi jotenkin osata brändätä tuo Lappi uudelleen :).

 • Reply Anna / Matkatarinoita perjantai, 7 lokakuun, 2016 at 07:39

  Me oltiin kesällä Jenkeissä ja oikeasti siellä vähän joka toinen tapaamamme ihminen kertoi haaveilevansa reissuista Skandinaviaan ja Suomeen – ja muutama oli Suomessa jo käynytkin. Niitä saman tarinan toistajia oli jo sen verran monta, että en millään usko että kaikki olisivat puhuneet moisia vain kohteliaisuuttaan. Varmastikaan suurin osa ei koskaan tule (ja niitä tulijoistakin iso osa menee Norjaan), mutta selvästi Pohjois-Eurooppa herättää tällä hetkellä kiinnostusta eikä syyttä: kyllähän Suomessakin todellakin on potentiaalia! Mä olen jo päättänyt, että kun tältä omalta pidemmältä reissultani kotiudun, niin seuraavaksi otan Suomen vihdoinkin haltuun ihan kunnolla 🙂

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 11:57

   Hieno kuulla! Uskon siihen, että ihmiset ihan rehellisesti haaveilevat Skandinaviasta. Suomessa pitäisi ottaa se huomioon, tai muuten kaikki todellakin päätyvät sinne Norjaan.

 • Reply Lotta | Watia.fi perjantai, 7 lokakuun, 2016 at 07:41

  Samaa mieltä, Lapilla olisi ehdottomasti matkailupotentiaalia myös talvikauden ulkopuolella. Kesä ja syksy (keväällä en ole Lapissa käynyt mutta uskoisin senkin olevan yhtä kaunis!) Lapissa ovat upeita. En ole edes talvella vielä käynyt. Rovaniemi on oikein symppis kaupunki. Siellä olen pari kertaa käynyt ja hyviä muistoja on.

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 11:58

   Niinpä, pitääköhän tässä kohta lähteä itse perustamaan yritys pohjoiseen :D! Rovaniemi on kyllä jees. Siellä voisin hetken aikaa vaikka asuakin.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com lauantai, 8 lokakuun, 2016 at 11:28

  Kauniita kuvia, ei niihin tosiaan aina sitä aurinkoa tarvita! Miulla jotenkin jää ruskakuvat aina ottamatta, vaikka aina on suuret aikeet. Se tulee ja menee niin äkkiä ainakin täällä Australiassa. Ja totta, Lapilla on matkailupotentiaalia! Toivoisin, että turistivirrat kasvaisi ja sitä myöten myös hinnat Lapin matkalle vähän halventuisi. Oon kyllä saanut sen kuvan täältä toiselta puolelta palloa, että kotimaan matkailu on nousussa, toivottavasti se näkyy myös Lapissa! Olisi ihana viedä tuo aussimies katsomaan revontulia. En ole itsekään nähnyt niitä kuin kerran joskus teininä perhematkalla.

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:04

   Kiitos! Joo ruska menee kyllä aina tosi nopeesti. Ei se tuolla pohjoisessakaan montaa päivää kestä, siispä olin onnekas reissun ajoituksen kanssa tällä kertaa :). Lapin matkoilla on kyllä tosiaan hintaa vähän turhan paljon tällä hetkellä, se ei ole ihan perus reppureissaajan kohde. Olen kyllä vakaasti päättänyt, että tänä talvena on aika nähdä revontulia 8). Pitäisi vaan hankkia kunnon talvivarustus, että pärjään tuolla kovissa pakkasissa. Jotenkin kummasti tulee osteltua kesävaatteita yleensä :P.

 • Reply Virpi/ Täynnä tie on tarinoita lauantai, 8 lokakuun, 2016 at 23:55

  Onpas aivan ihania ruskan värejä! Lapissa en ole ruskan aikaan ollut, mutta monesti ajatuksissa sekin ollut, niinkuin niin moni muukin juttu!

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:04

   Oli kyllä tosi kaunista. Kannattaa kyllä joskus lähteä syksyllä Lappiin =). Siinä on fiilistä.

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää sunnuntai, 9 lokakuun, 2016 at 07:12

  Suomessa on kyllä tosiaan hienot ruskan värit. Harmi vaan, että juuri niin kuin totesit, siellä on sitten myös aika usein harmaata. Ei siis ihan se paras valokuvien otto sää. Olen jotenkin täällä ulkomailla asuessa unohtanut tuon harmauden, aina muistaa kaikki ne aurinkoiset ja ihanat päivät vain. Ihana Lappi!

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:05

   Sehän on hyvä, jos aurinko on jäänyt mieleen :D! Kuka sitä harmautta haluaakaan muistella. Onneksi tämän jälkeen oli Helsingissä superaurinkoista ja pääsin vielä kuvailemaan ruskaa kirkkaallakin säällä :).

 • Reply Karoliina / From Karoliina sunnuntai, 9 lokakuun, 2016 at 07:50

  Mä kävin elämäni ekaa kertaa Rovaniemellä tänä kesänä, ja ihastuin myös! Tosi suloinen paikka ja kaunista luontoa – nuo sun luontokuvat ovat mahtavia! Mulla revontulet myös aika naftisti nähtynä, kerran viime keväänä lentokoneesta näin kaukaisuudessa, kun Suomeenpäin palattiin ja satuin ohjaamossa olemaan. Ja sitten muistan, että lapsena niitä on joskus nähnyt. Mutta haluan sellaisia upeita revontulikuvia! Ja oppia yökuvausta myöskin! (ja ehkä sitten tartteis sen paremman kamerankin 🙁 )

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:07

   Äh joo voi surku, miten tarvisinkin uuden kameran. Tropiikissa mun kamera pärjää, mutta siihen se melkein jääkin. Ehkä joululahjaksi itselle hankin, ja sitten lähden revontulimetsästykseen 8). Wow olispa muuten aika cool nähdä revontulia lentokoneesta käsin. Ei ole tullut edes mieleen tuollainen.

 • Reply Sateenmuru sunnuntai, 9 lokakuun, 2016 at 10:12

  Pitää tutustua tuohon Beyond Arcticiin! Lapissa ja Suomessa on tosiaan paljon (hyödyntämättömiä) matkailumahdollisuuksia. Haluaisin käydä Lapissa jossain todella karussa paikassa talvella tai ruska-aikaan. Viime Lapin reissusta jäi vähän laimeat kuvat, ja jotenkin tuntuu, että muiden ihmisten valokuvien ja hehkutuksen perusteella olin varmaan väärässä paikassa väärään aikaan!

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:09

   Joo se on kyllä välillä pienestä kiinni, että sattuuko olemaan oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Ja kannattaa ihmeessä tutustua Beyond Arcticiin. Pakko arvostaa jokaista uutta yrittäjää, joka lähtee kehittämään matkailua kotimaassa :).

 • Reply Merja / Merjan matkassa sunnuntai, 9 lokakuun, 2016 at 13:31

  Kauniita kuvia! Suomen luonto on upea, varsinkin ruska aikaan. Rovaniemellä olen käynyt, mutta lähinnä vain ohikulkumatkalla.

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:09

   Kiitos! Täysin samaa mieltä, Suomen luonto <3.

 • Reply Kohtteena maailma / Rami sunnuntai, 9 lokakuun, 2016 at 17:00

  Pohjoisessa Suomessa on potentiaalia, ongelmana Etelä-Suomesta matkan pituus ja ennen kaikkea julkisten kulkupelien hinnat. Kävin viikolla Kemissä, josta tänään ajattelin vähän kirjoittaakin. Lentoaika Helsingistä oli sama kuin Berliiniin, mitta hinta tuplaten korkeampi. Se on yksi iso ongelma, kun lisäksi todelliset elämykset pohjoisessa ei ole halpoja. Luontomatkailu patikoiden ei onneksi maksa mitään 🙂

  • Reply Reason for Season torstai, 13 lokakuun, 2016 at 12:12

   Se on kyllä totta, halpaa matkustaminen ei ole, vaikka lentotarjouksia toki välillä on. En tiedä, mikä siihen ratkaisuksi, että saataisiin sellaisia elämyspalveluita, joihin olisi varaa myös pienituloisilla.. Onneksi luontoon tosiaan pääsee ilmaiseksi :).

 • Reply Matkabloggaajien vinkit Lappiin keskiviikko, 4 tammikuun, 2017 at 21:57

  […] >> Lue lisää Rovaniemestä Reason for Season -blogista! […]

 • Leave a Reply