Suomen suurin matkablogiyhteisö

Liikkuminen Bangkokissa

Bangkokin kaoottinen liikenne on maineensa veroinen. Kaaoksen keskeltä on kuitenkin mahdollisuus löytää myös harmoniaa.

Rakastuin Bangkokiin ensisilmäyksellä. Tiedostan, että kaikille ei käy samoin, ja tunteet Bangkokia kohtaan saattaavat viiletä, jos liian suuri osa päivästä kuluu ruuhkien kanssa taistelemiseen. Reissaajan on kuitenkin melko kätevää liikkua Bangkokin keskustan alueella, kunhan ottaa huomioon pahimmat ruuhka-ajat ja käyttää järkeviä kulkuneuvoja –  monessa tapauksessa Skytrainia. Suosittelen tutustumaan liikkumismahdollisuuksiin etukäteen, niin välttää monet turhautumiset matkan varrella.

Liikkuminen Bangkokissa: ruuhka

Airport Rail Linkilla keskustaan

Taktikoimisen liikenteen kanssa voi aloittaa jo Suvarnabhumin kentällä, jonne lennot Suomesta saapuvat. Lentokentältä keskustaan kulkee suora juna-yhteys, Airport Rail Link. Juna vie Phaya Thain asemalle, josta matkaa voi jatkaa kätevästi Skytrainilla. Junamatka kestää 30 minuuttia ja maksaa 45 bahtia, eli reilun euron verran. Suosittelen majapaikan varaamista läheltä Skytrain-asemaa. Itse olen tehnyt näin lähes poikkeuksetta Bangkokissa käydessäni ja olen todennut ratkaisun hyväksi. Liikkuminen paikasta toiseen on paljon mukavampaa ja lentokentältä hotellille siirtyminenkään ei vie liikaa aikaa. Erityisesti ruuhka-aikoina suosittelen välttämään taksilla matkustamista. Vaikka taksilla matkustaminen onkin melko edullista, saattaa ruuhkassa jumittaminen nostaa kyydin hintaa – ja kuluttaa hermoja. 

Liikkuminen Bangkokissa

Ruuha-aikaan Skytrain pelastaa

Joku voisi sanoa, että Bangkokissa on aina ruuhka-aika. On totta, että miljoonakaupungissa ei kovin rauhallisia hetkiä päivän aikana tule. Työpäivien ympärille, eli aamulla noin kuuden ja yhdeksän välille sekä iltapäivällä noin puoli viiden ja puoli kahdeksan välille ei kannata suunnitella taksiretkiä. Myös julkiset liikennevälineet ovat enemmän täynnä näihin aikoihin. Ruuhka-aikana vuorovälejä tihennetään julkisessa liikenteessä, mutta se ei auta kokonaan purkamaan ruuhkia. Iltapäiväruuhkan aikaan minulla on tapana istuskella rauhassa katselemassa auringonlaskua. Suosittelen samaa muillekin, Bangkok tarjoaa tähän loistavat puiteet.

Ylivoimainen suosikkini liikkumiseen Bangkokissa on kaupungin yllä kulkeva BTS eli Skytrain. Verkosto on viime vuosina laajentunut, mutta se on toki edelleen rajallinen. Kaupungin keskustan alueella Skytrain on kuitenkin ehdottoman kätevä. Kertaliput juniin maksavat 15-52 bahtia ja päivälippu, joka on voimassa aamukuudesta keskiyöhön saakka, maksaa 130 bahtia, eli vajaat 3,5 euroa.

Jos liikkuu päivän aikana vähänkin enemmän, niin suosittelen päivälippua jo sen vuoksi, ettei tarvi jonotella jokaista yksittäistä lippua. Päivälipun saa ostettua asemalla suoraan tiskiltä, kun taas yksittäinen lippu täytyy ostaa lippuautomaatista, johon käyvät ainoastaan kolikot. Seteleitä voi vaihtaa kolikoiksi tiskillä. Ruuhka-aikaan sekä tiskillä että automaatilla saattaa olla paljon jonoa, joten päivälippu yksinkertaisesti säästää aikaa ja hermoja.

Liikkuminen Bangkoissa: Skytrain

Metro on moderni ja kätevä

Jos Skytrain-verkosto käy liian suppeaksi, voi avuksi ottaa MRT:n eli metron. Kolmelta Skytrain -asemalta on yhteys metroasemalle. Kannattaa kuitenkin huomioida, että sama lippu ei käy molempiin liikennevälineisiin, johtuen siitä, että nämä ovat eri omistuksessa. Vierekkäin olevilla pysäkeillä on myös eri nimet, ei kannata hämääntyä siitä. Näillä pysäkeillä on yhteys toisiinsa:

Silom (MRT) ja Sala Daeng (BTS)

Sukhumvit (MRT) ja Asoke (BTS)

Chatuchak (MRT) ja Mo Chit (BTS)

Vuonna 2004 avattu metro kulkee aamukuudesta puoleenyöhön, kuten myös Skytrain. Metro on vain yhden linjan mittainen ja kattaa 18 pysäkkiä. Metro on Skytrainin tavoin kätevä tapa ylittää ruuhkia, joten suosittelen sen käyttöä, mikäli pysäkkejä osuu reittisi varrelle.

Metron ja Skytrainin lisäksi on toki mahdollista matkustaa myös perinteisellä bussilla. Itselläni ei ole kokemusta bussilla matkustamisesta Bangkokin sisällä, enkä usko, että lyhyellä reissulla bussin käyttäminen tulee tarpeelliseksi kovin monelle. Jos kaipaa seikkailua, niin sellainen kyllä on luultavasti bussin kyydissä tarjolla. Kommunikointi ei englanniksi välttämättä onnistu, joten bussiin ei kannata hypätä kiireisenä ja kiukkuisena. Oikeanlaista asennetta siis tarvitaan. Lisää tietoa busseista katsoa esimerkiksi täältä, mutta kannattaa varautua siihen, että systeemi ole ihan yhtä selkeä kuin Suomessa. Pysäkillä ei esimerkiksi välttämättä lue, että siinä on pysäkki. Joillekin reiteille on tarjolla myös minivaneja, jotka lähtevät liikkeelle sitä mukaa, kun ne tulevat täyteen.

Liikkuminen Bangkokissa

Mittari päälle ennen taksikyytiä

Väistämättä Bangokissa tulee eteen tilanteita, jolloin taksi on järkevin kulkuneuvo. Kannattaa ennen liikkeelle lähtöä huolehtia siitä, että taksikuski laittaa mittarin päälle. Lain mukaan heidän näin kuuluukin tehdä, mutta käytäntö saattaa olla toinen. Lentokentältä lähdettäessä taksin aloitusmaksu on hieman suurempi kuin muutoin (50b) ja matkustajan tulee maksaa lisäksi highwayn tullimaksut. Tullimaksu on hyvä maksaa käteisellä suoraan tullivirkailijalle, muuten taksikuski saattaa lisätä matkan päätteeksi ”tullimaksulisän” joka on todellista tullimaksua korkeampi. Lentokenttätaksien mittarin käyttöä valvotaan. Lentokentältä saa mukaansa numeron, johon voi soittaa, mikäli taksi ei suostu käyttämään mittaria.

Mikäli taksikuski ei suostu laittamaan mittaria päälle, niin kyydistä voi hyvällä omallatunnolla kieltäytyä – takseja kyllä Bangkokissa riittää. Yleensä kuskin pyytämä hinta on vähintään puolet suurempi kuin kyydin hinta olisi mittarin mukaan.

Valitettavasti liikenneonnettomuudet ovat Thaimaassa yleisiä ja jotkut taksikuskit ajavat humalassa. Olen itsekin päätynyt varsin epämääräisten taksien kyytiin ja suosittelen, että jos tulee yhtään inhottava fiilis kuskista, kannattaa siirtyä seuraavaan. Kaikki tilanteet on kuitenkin hyvä hoitaa asiallisesti ja kiihtymättä, koska aasialaisille kasvojen menettäminen on iso asia eikä negatiivisia tunteita ole tapana näyttää julkisesti.

Liikkuminen Bangkokissa

Eksoottisempia taksivaihtoehtoja

Kolmipyöräinen tuk-tuk on eksoottinen kulkupeli, mutta yleensä melko hintava verrattuna mittaritaksiin. Aina voi tietenkin vertailun vuoksi kysyä kuskilta, paljonko kyyti maksaisi, onhan tuk-tuk kokemuksena ihan hauska. Joskus kyyti saattaa lyhyellä matkalla tulla yhtä halvaksi kuin mittaritaksi. Tuk-tukien kanssa voi helposti joutua huijausyritysten kohteeksi ja kyytiin ei kannata hypätä tunnetuimpien nähtävyyksien ja hotellien edustoilta. Kuski ei välttämättä suostu viemään suoraan siihen määränpäähän, johon asiakas tahtoisi. Hän ehdottaa pistäytymistä jonkun tuttavansa liikkeessä matkan varrella, ja mikäli asiakas ei suostu, niin kyydin hinta yllättäen nousee reippaasti. Ei kannata myöskään uskoa, mikäli kuljettaja väittää, että nähtävyys, jonne olet matkalla, on suljettu. Näin ei mitä todennäköisesti ole, vaan kuski yrittää hyötyä tilanteesta.

Chao Phraya -joella sekä Bangkokin kanavaverkostossa pääsee hyppäämään venetaksin kyytiin. Veneily on edullista ja joella on ihanan rauhallinen tunnelma, joka on loistavaa vastapainoa kaupungin kaaokselle. Siksi suosittelenkin hyppäämään välillä veneen kyytiin, vaikka siihen ei olisi edes varsinaista tarvetta. Skytrainilta voi vaihtaa venekyytiin Saphan Taksin -asemalla.

Moottoripyörätaksi saattaa kuulostaa houkuttelevalta vaihtoehdolta, koska sillä pystyy pujottelemaan kaupungin loputtomassa ruuhkassa. Minulla on nykyään itsesuojeluvaistoa, enkä ole viime vuosina enää käyttänyt näitä takseja ollenkaan. Jouduin yhden kerran kolariin, enkä aio enää joutua uudelleen. Jos hyppäät kyytiin, niin muista sopia hinnasta ennen matkaa.

Bangkok Wat Arun

Hitaammin näkee enemmän

Pyöräily ei välttämättä tule ensimmäisenä Bangkokista mieleen. Ehkä pyörä ei kaupungin ruuhkissa olenkaan se kätevin kulkupeli, mutta kaupungin laitamilla tilanne on toinen. Monet eri yritykset järjestettävät opastettuja pyöräilykierroksia ja lisäksi myös pyörän vuokraaminen on mahdollista. Pyöräillessä pääsee taatusti näkemään paikkoja, joihin ei tulisi muuten mentyä.

Itse pidän kuitenkin eniten kävelystä. Kävelemällä saa ympäristöstään eniten irti ja samalla tulee huomaamatta liikuttua. Urheilu kun ei muuten ole trooppisissa olosuhteissa aina ensimmäisenä mielessä. Suosittelen siis ottamaan eri alueita haltuun kävellen. Aloita vaikka trendikkäästä Thonglorista tai vaihteohtoisesti kauniista jokimaisemista. Sen jälkeen sinulla onkin enää satoja muita alueita tutkimatta. Ehkä sinulle käy samoin kuin minulle – joudut palaamaan takaisin vielä monta kertaa.

Bangkok Asiatique

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Palmuaseman Sanna sunnuntai, heinäkuu 31, 2016 at 11:28

  Kiitos tästä, tuli just hyvään saumaan, kun varailen täällä hotellia Bangkokista. 🙂

  • Reply Reason for Season maanantai, elokuu 1, 2016 at 23:41

   Mahtavaa! Mielenkiinnolla jään odottelemaan, millaisia kokemuksia sinulla on Bangkokista ja esteettömästä matkailusta siellä. Jos kirjoittelet aiheesta, niin linkitän kyllä jälkikäteen tähän postaukseen.

 • Reply Sanna keskiviikko, elokuu 2, 2017 at 12:59

  Moikka!

  Kiitos todella paljon tästä postauksesta! Kaupunki alkoi enemmänkin houkutella! Itsellä on kuitenkin vain 8,5h mittainen stopover Bangokissa luvassa matkalla Hong Kongiin. Haluan kuitenkin ilman muuta päästä kaupungilla käymään, ja matkustusvinkkisi tulivat tarpeeseen! Skytrain on aivan pakko testata.

  Olisiko sinulla vinkkejä, mitä kannattaa tehdä tuollaisen 8,5 h välilaskun aikana? Käytännössä kaupungille jää aikaa vain 3-4h. Miten ottaa parhaiten ilo irti tästä kaupungista? 🙂

  Ihanaa kesän jatkoa sinulle,
  t. Sanna (sannantai.wordpress.com)

 • Reply Sanna keskiviikko, elokuu 2, 2017 at 13:01

  Sen verran vielä kysyisin, että miten ARL:n lentokenttäjunaan ostetaan lippu?
  Ja minkä verran paikallista valuuttaa varaisit tuollaiselle reissulle? Tarkoitus on lähinnä kulkea ja syödä, ehkä ostaa pieni matkamuisto.

  • Reply Reason for Season torstai, elokuu 3, 2017 at 12:35

   Moi Sanna!
   Junaan saat lipun ihan sieltä, mistä junat lähtevät. Siinä vieressä on automaatteja ja tiski. Yleensä joku on myös neuvomassa automaatin käytössä, mutta se on aika simppeli. Juna tosiaan maksaa vain reilu euron, joten se ei ainakaan budjettia rasita. Muuten Bangkokissa saa kulumaan rahaa ihan laidasta laitaan, riippuen syökö jossain katukeittiössä eurolla/kahdella tai meneekö syömään jonnekin arvokkaampaan paikkaan. Kannattaa kuitenkin lähteä ajoissa takaisin kentälle, koska kentän ruuhkista ei koskaan tiedä. Siellä kentällä voi välillä mennä useampikin tunti, riippuen ihan tilanteesta. Vaikea sanoa, mitä itse mieluiten tekisin noin lyhyessä ajassa. Kun saavut junalla Phayan Thain asemalle, niin siitä voit vaihtaa Sky Trainiin (johon saa lippuja automaatista kolikoilla, tiskiltä taas voi ostaa päiväpassin, joka on muutaman euron) ja mennä kolme pysäkkiä Chit Lomin asemalle, jonka vieressä on Central World, yksi maailman suurimmista ostoskeskuksista. Sen yhteydessä on hotelli, jonka yläkerrassa on Red Sky -kattobaari. Tuo kylläkin aukeaa vasta kuudelta, en tiedä, mihin aikaan olet kaupunkiin menossa. Itse ainakin tykkään katsella kaupunkia ylhäältä käsin. http://www.centarahotelsresorts.com/redsky/ Jos taas tykkäät enemmän sellaisista pikkuputiikeista, niin jää pois Siamin pysäkillä, siellä niitä on paljon. Yksi vaihtoehto olisi tietysti lähteä jokirantaan ja mennä vaikka veneellä ajelulle, mutta en tiedä oikein, mihin tuo aika sitten riittää. Itse tykkään juuri siitä, että saan rauhassa viettää päiväkausia kaupungilla, en oikein tiedä näistä pikavisiiteistä :). Kivaa reissua!

 • Reply Marko Lähteenmäki keskiviikko, lokakuu 4, 2017 at 10:33

  Hyvin pääsee Sukhumvitille Asoken kulmille kun menee Airportlink junalla (city line) Suvalta Makkasanin asemalle 35 thb, lyhyt kävely Metroasemalle MRT Phetchaburi, josta lyhyt matka MRT Sukhumvit asemalle hinta 15 thb yht. 50 thb.

  • Reply Reason for Season torstai, lokakuu 5, 2017 at 11:38

   Totta! Itse käytän vähemmän metroa, koska yleensä otan heti suosiolla BTS-päivälipun. Voisi lisätä tuon huomion postaukseen.

  Leave a Reply