Kokemuksia Koh Lantalta – yksi Thaimaan leppoisimmista saarista

Yksi Thaimaan suosikkisaaristani on Andamaninmerellä, Krabin edustalla sijaitseva Koh Lanta.

Vehreä Koh Lanta on kiehtova saari – tai oikeastaan saariryhmä. Koh Lantan kaksi pääsaarta ovat Koh Lanta Yai ja Koh Lanta Noi. Turismi on keskittynyt pääasiallisesti Koh Lanta Yaille, johon saariryhmän nimellä yleensä viitataan. Lähin lentokenttää sijaitsee Krabilla, jonne on lentoja myös Suomesta. Usein edullisin vaihtoehto on kuitenkin lentää Bangkokin kautta. Koh Lanta kuuluu myös kotimaisten matkanjärjestäjien kohteisiin, eli sinne on pakettimatkoja tarjolla. Lisäksi saarella on mahdollisuus saada sukellusopetustakin suomeksi, sillä Raya Diversilla on toimipiste Koh Lantalla.

Mikä Koh Lantassa sitten kiehtoo? Se ei nimittäin ole viehättävä paratiisimaisten rantojen vuoksi – rannat eivät yksinkertaisesti vedä vertoja esimerkiksi eteläisemmässä Thaimaassa sijaitseville Trangin paratiisisaarille. Näille saarille tosin tehdään järjestettyjä retkiä Koh Lantalta. Ei siis kannata odottaa, että Koh Lantalla olisi vastassa postikorttimaisen täydellinen rantakohde. Se, mikä Koh Lantalla vetoaa, on saaren ainutlaatuinen, kiireetön tunnelma, joka vetää puoleensa yhä uudelleen. Koska saari on kooltaan melko suuri, se ei tunnu ruuhkaiselta. Koh Lantalla on myös paljon paikallisasutusta, minkä vuoksi se ei tunnu pelkästään turisteja varten rakennetulta saarelta.

Tykkään Koh Lantan leppoisasta meiningistä, ja pakko myöntää, että olen ihan mielissäni siitä, ettei Koh Lantalla tarvitse pelätä yöstä toiseen jatkuvan biletyksen häiritsevän yöunia. Meininki keskittyy enemmän päiväsaikaan, mikä sopii minulle enemmän kuin hyvin. Välillä Koh Lantalla tuntuu jopa siltä kuin aika olisi pysähtynyt.

Ruuhkaisimmat kuukaudet Koh Lantalla ovat joulukuusta maaliskuuhun, jolloin ilmasto on ihanteellisin. Sadekausi kestää suurin piirtein toukokuusta lokakuuhun, mutta sadekaudella matkustaminenkin saattaa olla harkitsemisen arvoista, sillä yleensä sade kestää vain osan päivästä. Lisäksi saarella on tuolloin rauhallisempaa ja hinnat huomattavasti matalammalla. Myös paikallisten elinkeinon kannalta on sen parempi, mitä enemmän sesonkeja saadaan tasattua.

Liikenne Koh Lantalla

Liikenne Koh Lantalla on verrattain rauhallista – ainakin Thaimaan mittakaavassa. Näin ollen skootterilla ajaminen on mainio tapa tutustua saareen. Itse en ole ajanut skootterilla, mutta kyydissä istuin ja nautin siitä kovasti.

Mutta.

En kuitenkaan suosittele skootterin vuokraamista, mikäli ajamisesta ei ole aiempaa kokemusta. Liikenneonnettomuudet ovat Koh Lantalla, kuten kaikkialla Thaimaassa, hyvin yleisiä – myös turistit joutuvat niihin valitettavan usein. Lisäksi onnettomuustilanteissa länsimaalainen joutuu helposti vastuuseen huolimatta siitä, kenen syy onnettomuus todellisuudessa oli.

Myös polkupyörän vuokraaminen onnistuu Koh Lantalla, mikäli moottoriajoneuvon vuokraaminen tuntuu liian riskialttiilta. Kävellen lähes 30 kilometrin mittaiseen saareen on ymmärrettävästi haastava tutustua, joten jonkinlainen kulkupeli saaren kiertelyyn tarvitaan.

Koh Lanta vanhakaupunki Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta ThaimaaKoh Lanta Thaimaa

Ympäri Koh Lantaa on upeita pysähdyspaikkoja

Koh Lantalla ei missään tapauksessa kannata jämähtää vain yhdelle ja samalle rannalle, vaan suosittelen lähtemään tutkimaan saarta laajemmin. Saarta kierrellessä kannattaa pitää silmät auki, sillä kaikkialta löytyy sympaattisia kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat loistavia pysähdyspaikkoja.

Saaren eteläkärjessä on upea kansallispuisto, sataman läheltä Saladanista löytyy iltamarkkoita sekä edullisia kalaravintoloita ja saaren itäpuolells on magrovemetsää sekä vanhakaupunki, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen. Potentiaalisia käyntikohteita on monia, ja vaihtoehtoihin kannattaakin tutustua jo hieman ennakkoon.

Mikäki pääsaarella hengailu alkaa kyllästyttää, niin Koh Lantalta voi kätevästi tehdä myös päiväretkiä muille lähisaarille. Suosittelenkin päivärekien tekemistä, ja varsinkin, jos snorkaalminen kiinnostaa, on hyvä lähteä pois pääsaarelta – parhaimmat snorklauspaikat kun eivät ole ihan saaren edustalla. Lähistöltä sen sijaan löytyy saaria, joita ympäröivät kirkkaat vedet.

Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa

Koh Lantalla riittää kaunista rantaviivaa

Koh Lantan länsipuolella on yhteensä yhdeksän erilaista rantaa, joiden joukosta jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Matkailupalvelut ovat keskittyneet viiteen pohjoisempaan rantaan. Rantoja yhdistää koko saaren pituudelta yksi päätie, joka kiemurtelee pohjoisesta aivan etelän luonnonpuistoon asti.

Mikäli ei ole etukäteen varma, millaisesta rannasta itse pitää, niin aina voi varata majoituksen vaikka ainoastaan parille ensimmäiselle yölle ja käydä sitten tutustumassa eri rantavaihtoehtoihin. Vilkkain ja kehittynein rannoista on Saladanin satama-alue, jossa on myös jonkinlainen keskusta. Sieltä lähtevät myös lautat muualle Thaimaahan, kuten Phuketiin, Krabille, Phi Phille sekä Koh Lipelle. Saladanissa on paljon sukelluskeskuksia, ostosmahdollisuuksia ja kalapainotteisia ravintoloita.

Yksi Thaimaan suosituimmista rannoista on noin kolmen kilometrin mittainen Klong Dao. Voisi sanoa, että se on myös saaren helpoin ranta. Klong Daon alueelta löytyy paljon palveluita, erityisesti hotelleja sekä ravintoloita. Koh Lantan satamasta on vain muutaman kilometrin matka Klong Daolle, joten rannan sijainti on reissaajan kannalta kätevä. Klong Dao sopii erityisen hyvin myös lapsiperheille runsaan palveluvalikoimansa ansiosta. Lisäksi ranta on niin matala, että se sopii lapsille.

Klong Daolta, kuten muualtakin Koh Lantalta, löytyy monentasoisia majoitusvaihtoehtoja.

Vaikka Klong Dao ei ole kaikista paratiisimaisin ranta, se on viihtyisä. Iltaisin ravintolat kattavat pöydät rantahietikolle, joten rantapäivän päätteeksi voi kävellä suoraan paljain varpain ravintolaan ihailemaan auringonlaskua ja nauttimaan illallista. Koh Lantan rannat ovatkin tunnettuja upeista auringonlaskuistaan.

Koh Lanta Thaimaa

Koh Lanta ThaimaaKoh Lanta ThaimaaKoh Lanta ThaimaaKoh Lanta sunset

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply