Kokemuksia Koh Lantalta – yksi Thaimaan leppoisimmista saarista

Yksi Thaimaan suosikkisaaristani on Andamaninmerellä, Krabin edustalla sijaitseva Koh Lanta.

Vehreä Koh Lanta on kiehtova saari – tarkemmin sanottuna saariryhmä. Koh Lantan kaksi pääsaarta ovat Koh Lanta Yai ja Koh Lanta Noi. Turismi on keskittynyt pääasiallisesti Koh Lanta Yaille, johon saariryhmän nimellä yleensä viitataan. Lähin lentokenttää sijaitsee Krabilla, jonne on lentoja myös Suomesta. Usein edullisin vaihtoehto on kuitenkin lentää Bangkokin kautta. Bangkokista matkaa voi jatkaa lentäen tai vaikka bussilla, jos aikaa on käytössä reippaammin.

Koh Lanta kuuluu myös kotimaisten matkanjärjestäjien kohteisiin, eli sinne on pakettimatkoja tarjolla. Lisäksi saarella on mahdollisuus saada sukellusopetustakin suomeksi, sillä Raya Diversilla on toimipiste Koh Lantalla.

Mikä Koh Lantassa kiehtoo?

Voisi luulla, että saarella tärkein juttu olisi kauniit rannat. Koh Lanta ei kuitenkaan ole viehättävä paratiisimaisten rantojen vuoksi – rannat eivät yleisesti ottaen vedä vertoja esimerkiksi eteläisemmässä Thaimaassa sijaitseville Trangin paratiisisaarille. Ei siis kannata odottaa, että Koh Lantalla olisi vastassa postikorttimaisen täydellinen rantakohde. Upean turkoosina hohtavaa vettä Koh Lantalta tosin löytyy paikoittain –  Kantiang Bay on usein äänestetty yhdeksi Thaimaan kauneimmista rannoista.

Se, mikä Koh Lantalla minuun vetoaa, on saaren ainutlaatuinen, kiireetön tunnelma, joka vetää puoleensa. Koska saari on kooltaan melko suuri, se ei tunnu ruuhkaiselta. Rannat ovat pitkiä, joten suosituimmiltakin rannoilta on mahdollisuus löytää omaa rauhaa. Päätie ei kulje ihan rantojen tuntumassa, mikä myös luo lisää rauhan tuntua rannoilla. Auringonlaskut Koh Lantalla ovat myös omaa luokkaansa. Kannattaa aikatauluttaa oma päivänsä niin, että on aurigonlaskun aikaan rannalla vailla sen kummempaa tekemistä – auringonlasku on nimittäin aikamoinen spektaakkeli itsessään.

Koh Lantalla on paljon paikallisasutusta, joten saarella ei tule sellainen fiilis, että se olisi rakennettu ainoastaan turisteille. Tykkään Koh Lantan leppoisasta meiningistä, joka keskittyy enemmän päiväsaikaan kuin yöelämään. Välillä Koh Lantalla tuntuu jopa siltä kuin aika olisi pysähtynyt.

Ruuhkaisimmat kuukaudet Koh Lantalla ovat joulukuusta maaliskuuhun, jolloin ilmasto on ihanteellisin. Sadekausi kestää suurin piirtein toukokuusta lokakuuhun, mutta sadekaudella matkustaminenkin on harkitsemisen arvoista, sillä yleensä sade kestää vain osan päivästä. Saarella on tuolloin rauhallisempaa ja hinnat huomattavasti matalammalla. Myös paikallisten elinkeinon kannalta on sen parempi, mitä enemmän sesonkeja saadaan tasattua.

Koh Lanta on myös monien diginomadien tukikohta. Sieltä löytyy Aasian parhaimmaksi coworking-tilaksi valittu KoHub. Täällä on mahdollisuus myös majoittua.

Liikenne Koh Lantalla

Liikenne Koh Lantalla on verrattain rauhallista – ainakin Thaimaan mittakaavassa katsottuna. Niinpä skootterilla ajaminen on mainio tapa tutustua saareen. Itse en ajanut skootterilla, mutta kyydissä istuin ja nautin siitä kovasti. Ympäri saarta ajeleminen oli ehdottomasti suosikkijuttuni Koh Lantalla.

Mutta.

En kuitenkaan suosittele skootterin vuokraamista, mikäli ajamisesta ei ole aiempaa kokemusta. Liikenneonnettomuudet ovat Koh Lantalla, kuten kaikkialla Thaimaassa, hyvin yleisiä – myös turistit joutuvat niihin valitettavan usein. Lisäksi onnettomuustilanteissa länsimaalainen joutuu helposti vastuuseen huolimatta siitä, kenen syy onnettomuus todellisuudessa oli. Kannattaa myös kiinnittää huomio skootterin kuntoon vuokraamistilanteessa. Turisti saatetaan muuten laittaa maksamaan skootterissa olevista vioista, jotka eivät ole hänen aiheuttamiaan.

Thaimaassa liikenne on vasemmanpuoleinen, joten pelkästään se saattaa aiheuttaa suomalaiselle kuskille hämmennystä. Humalassa ei pidä ajaa missään tilanteessa ja kypärää kannattaa käyttää aina, oli sitten kuski tai skootterin kyytiläinen.

Myös polkupyörän vuokraaminen onnistuu Koh Lantalla, mikäli moottoriajoneuvon vuokraaminen tuntuu liian riskialttiilta. Kävellen lähes 30 kilometrin mittaiseen saareen on ymmärrettävästi haastava tutustua, joten jonkinlainen kulkupeli saaren kiertelyyn tarvitaan.

Koh Lanta vanhakaupunki Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa

Upeita pysähdyspaikkoja löytyy ympäri Koh Lantaa

Koh Lantalla ei missään tapauksessa kannata jämähtää vain yhdelle ja samalle rannalle koko reissun ajaksi. Suosittelen lähtemään tutkimaan saarta laajemmin tavalla tai toisella. Saarta kierrellessä kannattaa pitää silmät jatkuvasti auki, sillä kaikkialta löytyy sympaattisia kahviloita ja ravintoloita, jotka ovat loistavia pysähdyspaikkoja. Myös kaunista luontoa on kaikkialla.

Saaren eteläkärjessä on upea kansallispuisto, sataman läheltä Saladanista löytyy iltamarkkoita sekä edullisia kalaravintoloita ja saaren itäpuolells on magrovemetsää sekä vanhakaupunki, joka on ehdottomasti käymisen arvoinen. Potentiaalisia käyntikohteita on monia, siksi niihin kannattaa tutustua jo hieman ennakkoon.

Mikäli pääsaarella hengailu alkaa kyllästyttää, niin Koh Lantalta voi kätevästi tehdä myös päiväretkiä muille lähisaarille. Suosittelenkin päivärekien tekemistä ja varsinkin, jos snorkaalminen kiinnostaa, on hyvä lähteä pois pääsaarelta – parhaimmat snorklauspaikat kun eivät ole ihan saaren edustalla. Lähistöltä sen sijaan löytyy saaria, joita ympäröivät kirkkaat vedet.

Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa Koh Lanta Thaimaa

Koh Lantalla riittää kaunista rantaviivaa

Koh Lantan länsipuolella on yhteensä yhdeksän erilaista rantaa, joiden joukosta jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Matkailupalvelut ovat keskittyneet viiteen pohjoisempaan rantaan. Rantoja yhdistää koko saaren pituudelta yksi päätie, joka kiemurtelee pohjoisesta aivan etelän luonnonpuistoon asti.

Mikäli ei osaa päättää, millaisella rannalla tahtoo majoittua, niin varteenotettava vaihtoehto on varata majoitus ainoastaan parille ensimmäiselle yölle ja käydä ensimmäisten päivien aikana tutustumassa eri rantoihin.

Vilkkain ja kehittynein rannoista on Saladanin satama-alue, jossa on myös jonkinlainen keskusta. Sieltä lähtevät myös lautat muualle Thaimaahan – esimerkiksi Phuketiin, Krabille, Phi Phille sekä Koh Lipelle. Saladanissa on paljon sukelluskeskuksia, ostosmahdollisuuksia ja kalapainotteisia ravintoloita.

Yksi Thaimaan suosituimmista rannoista on noin kolmen kilometrin mittainen Klong Dao. Voisi sanoa, että se on saaren helpoin ranta. Klong Daon alueelta löytyy paljon palveluita, erityisesti hotelleja sekä ravintoloita. Koh Lantan satamasta on vain muutaman kilometrin matka Klong Daolle, joten rannan sijainti on matkalaisen kannalta kätevä. Klong Dao sopii erityisen hyvin lapsiperheille runsaan palveluvalikoimansa ansiosta. Lisäksi ranta on niin matala, että se sopii lapsille hyvin. Klong Daolta löytyy monentasoisia majoitusvaihtoehtoja.

Vaikka Klong Dao ei ole kaikista paratiisimaisin ranta, se on viihtyisä. Iltaisin ravintolat kattavat pöydät rantahietikolle, joten rantapäivän päätteeksi voi kävellä suoraan paljain varpain ravintolaan ihailemaan auringonlaskua ja nauttimaan illallista.

Phra Ae on saaren pisin ranta, minkä vuoksi sitä kutsutaan usein Long Beachiksi. Ranta on yli neljä kilometriä pitkä, ja siellä on majoitusvaihtoehtoja luksushotelleista vaatimattomiin bungaloweihin. Ranta syvenee nopeasti ja sopii hyvin uimiseen. Rannan keskiosa on lähes tyhjä, minkä vuoksi rannalta on mahdollisuus löytää omaa rauhaa jopa vilkkaimman turistisesongin aikana.

Klong Khong on suosittu varsinkin reppureissaajien keskuudessa. Näin ollen sitä toisinaan kutsutaankin saaren reppureissaajien rannaksi. Alueelta löytyy edullista majoitusta, pääosin bungaloweja. Ranta on melko kivinen, mikä paljastuu erityisesti laskuveden aikaan.

Koh Lanta Thaimaa

Koh Lanta ThaimaaKoh Lanta ThaimaaKoh Lanta ThaimaaKoh Lanta auringonlasku

Muita Thaimaa-aiheisia artikkeleitani:

Bangkokin kattobaarit

Liikkuminen Bangkokissa

Veranda Resort Pattaya – miniloma Jomtienilla

Miksi Thaimaa

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply