Suomen suurin matkablogiyhteisö

Millainen on Thaimaan Phuket?

Suomalaisten kestosuosikki Thaimaassa on Phuket. Tämä on minun ensimmäinen kokemukseni Thaimaan suurimmasta saaresta. 

On kulunut lähes 10 vuotta ensimmäisestä matkastani Thaimaahan, mutta Phuketiin matkustin kuitenkin vasta nyt ensimmäistä kertaa. Jostain syystä Phuket ei ole aiemmin kohteena houkutellut, vaikka se peittoaa monipuolisuudellaan varmasti useimmat muut Thaimaan kohteet. Phuketin on sanottu olevan jopa yksi maailman hienoimmista saarista. Mutta kuinka reissussa kävi – tekikö Phuket minuun vaikutuksen? Ennakkoluuloja minulla ainakin oli.

Thaimaa Phuket

Phuket ranta

Phuket Thaimaa

Annoin mahdollisuuden Phuketille

Olen onnistunut välttelemään Andamaaninmerellä sijaitsevaan Phuketiin matkustamista melko pitkään, vaikka Thaimaa on minulle ehkä se kaikista rakkain maa maailmassa. Supersuosittu turistisaari ei vain ole jostain syystä koskaan kuulunut haavekohteideni listalle. Ehkä ajatus massaturismista ja ruuhkaisista rannoista on pitänyt minut poissa näistä kauniista maisemista.

Maaliskuussa minulle avautui tilaisuus viettää lomaviikko Phuketissa, joten päätin vihdoin antaa saarelle mahdollisuuden. Lensimme ystävän kanssa Phuketiin viettämään leppoisaa rantaviikkoa parin kuukauden mittaisen reissumme päätteeksi. Tarkoituksenamme oli rentoutua ja kasailla ajatuksia ennen kuin palaisimme Suomen kylmään talveen.

Phuket Thaimaa

Phuket Thaimaa

Phuket Thaimaa

Phuket Thaimaa

Phuket Thaimaa

Majoitus Patong Beachilla – hitti vai huti?

Teimme reissullamme sen, mitä kukaan ei suositellut tekemään – varasimme majoituksen Phuketin vilkkaimmalta ja eittämättä myös maineeltaan kyseenalaisimmalta rannalta, Patong Beachilta. Vaikka pelkäsin pahinta, on pakko todeta, että ei tuo ranta mielestäni juuri sen vilkkaampi ollut kuin muutkaan Thaimaan turistirannat. Näin jälkikäteen ajatellen pelkäsin ehkä jopa vähän turhaan. Ja on todettava, että Patong Beach on myös laaja alue, joten ihan yksiselitteisesti koko rantaa ei voi määritellä.

Yöelämän skippasimme ihan tarkoituksella, yksi kävelykerta Bangla Roadin läpi riitti (loppuelämäksi). Phuketissa iso osa palveluista on keskittynyt Patongin alueelle, joten mielestäni meidän majapaikkamme sijainti oli loppujen lopuksi ihan jees. Koska emme kaivanneet Phuketin viikoltamme mitään erityistä, oli Patongin palveluiden äärellä helppo olla ja rentoutua. Löytyi paljon ravintoloita ja esimerkiksi kauneushoitoja ja hierontapalveluita. Suosikkipaikkani kynsihoitoihin ja hierontoihin on Vayo Massage

Phuket Thaimaa

Phuket Thaimaa

Phuket auringonlasku

Phuket auringonlasku

Phuketissa on paljon erilaisia rantoja

Suosittelen harkitsemaan Patongin sijaan muita vaihtoehtoja, mikäli kaipaa lomaltaan ennen kaikkea rauhallisuutta. Phuketin suosituimmat rannat ovat Patong, Kata ja Karon, mutta niiden lisäksi saarelta löytyy lukemattomia muita vaihtoehtoja, joiden joukosta jokainen varmasti löytää oman suosikkinsa. Phuket on täynnä pitkiä ja leveitä hiekkarantoja, ja juuri niiden ansiosta siitä onkin tullut maailmankuulu matkakohde.

Ja vaikkei heti uskoisi, niin Phuketista voi löytää jopa autioita rantoja. Hiljaisemmista Phuketin rannoista voi lukea lisää täältä. 

Phuketista löytyy myös yksi ranta, Mai Khao, jossa on mahdollisuus katsella lähietäisyydeltä, kun lentokoneet laskeutuvat. Phuketin lentokenttä nimittäin sijaitsee aivan rannan tuntumassa, mikä tekee myös lentokoneella lasketumisesta Phuketiin mielenkiintoisen kokemuksen. Koneesta käsin näyttää siltä kuin lentokone olisi laskeutumassa mereen. Suosittelenkin ehdottomasti varaamaan lennolle ikkunapaikan, jos mahdollista – maisemat ovat todella kauniit.

Vastakkaisella suunnalla, aivan Phuketin eteläkärjessä, on Promthep Cape, joka sopii mainiosti auringonlaskun ihailuun. Lähistöllä on Nai Harnin poukamaranta, jossa on mahdollisuus jopa surffata. Nai Harn on monien suosikki Phuketin rannoista.

Phuket ranta Phuket ranta

Liikkuminen Phuketissa saisi olla kätevämpää

On todettava, että Phuket on minun makuuni vähän turhan suuri saari – pituutta saarella on lähes 50 kilometriä, joten ihan kävellen saarta ei pääse kiertämään. Myös taksien hinnat ovat korkealla Thaimaan yleiseen hintatasoon nähden. Taksimafia pitää huolen siitä, että rannalta toiselle siirtymistä joutuu hintojen vuoksi harkitsemaan kaksi kertaa, ainakin silloin, kun on yksin liikenteessä. Sen verran kovia hintoja lyhyistäkin taksimatkoista pyydetään.

Jos liikkuminen paikasta toiseen olisi kätevämpää ja edullisempaa, minulle olisi varmaankin jäänyt positiivisempi mielikuva saaresta. Phuketin visiittini osui parin kuukauden mittaisen reissun loppuun, ja reissubudjetti oli siinä vaiheessa aika hyvin tuhlattu Australiassa sekä Singaporessa. En siis voinut enää maksaa kalliita takseja montaa kertaa päivässä, ja pysyimmekin sen vuoksi melko paljon vain yhdellä rannalla.

Julkinen liikenne rantojen välillä on estetty, mutta Phuket Towniin sentään pääsee vielä edullisesti bussilla rantakohteista. Mikäli siis esimerkiksi viikonloppumarkkinat kaupungin laitamilla kiinnostavat, niin koko matkaa ei tarvitse sinne saakka taittaa taksilla. Phuket Townista löytyy myös vanhakaupunki.

Phuketissa on mahdollisuus myös vuokrata skootteri, jolloin liikkuminen paikasta toiseen ketterämpää, mutta valitettavasti skootterionnettomuudet ovat Thaimaassa yleisiä, ja melkein poikkeuksetta länsimaalainen joutuu vastaamaan onnettomuudesta, oli hän tosiasiassa syyllinen tai ei. Siksi suosittelen harkitsemaan skootterin vuokraamista kahteen kertaan, etenkin, mikäli ei ole kovin kokenut ajaja.

Uskon, että Phuketissa riittäisi näkemistä ja tekemistä pitkäksi aikaa, sillä saarella on tarjottavanaan paljon muutakin kuin ne kaikista kuuluisimmat turistirannat. Harmillista, että liikkumista ei ole tehty helpommaksi. Joidenkin rantojen, kuten Katan ja Karonin välin pystyy kyllä lyhyen matkan vuoksi kävelemäänkin.

Phuket auringonlasku

Phuket auringonlasku

Mitä Phuketissa voi tehdä?

Useimmat Phuketin rannat ovat useiden kilometrien mittaisia, eivätkä kaikki reissaajat välttämättä edes kaipaa sen kummempaa tekemistä kuin nauttia auringosta ja viettää aikaa rannalla. Mikäli kuitenkin tahtoo reissullaan nähdä ja kokea muutakin kuin auringonsäteitä, on Phuketissa mahdollisuus monenlaisiin vesiaktiviteetteihin, kuten snorkaalmiseen ja sukeltamiseen.  Monet yritykset myös järjestävät päiväretkiä läheisille saarille, kuten vaikkapa kirkkaiden vesien ympäröimälle Koh Rayalle. Itse osallistuin Aurinkomatkojen retkelle. 

Lapsiperheille löytyy vesipuisto Splash Jungle Water Park, joka sijaitsee lyhyen matkan päässä lentokentältä. Niin lapsiperheiden kuin muidenkin suosittelen sen sijaan jättämään välistä erilaiset saaren eläinaktiviteetit, koska niiden eettisyydessä on paljon puutteita.

Hurjapäille löytyy viidakosta köysiratoja, ja myös golfia pääsee pelaamaan usealla kentällä.

Vanhaankaupunkiin kannattaa suunnata, jos haluaa kokea rantaelämän vastapainoksi jotain erilaista. Täällä historia ja moderni aika lyövät kättä. Myös Phuketin parhaat ravintolat löytyvät kaupungista.

Phuketin lukuisista temppeleistä tunnetuin ja tärkein on Wat Chalong. Päätemppeli on rakennettu kolmeen kerrokseen, joista ylimpään pääsee kiipeämään. Sieltä käsin voi ihastella koko temppelialuetta ja kuuluisaa suurta Buddha-patsasta.

Tunnelmallisten rooftopien ystävälle suosittelen Baba Nestiä. Se on kaukana kaikesta, vaikea löytää, mutta vaivan arvoinen. Paikkavaraus tosin pitää tehdä jo luultavasti ennen reissua, mutta yhtä kaunista paikkaa auringonlaskun katseluun harvoin löytää.

Phuket auringonlasku

Phuketin sijainti on loistava

Phuketin sijainti on mainio, ja saarelta pääseekin nopeasti moneen mielenkiintoiseen kohteeseen Thaimaassa. Lähistöllä sijaitsevat tunnetummista matkakohteista esimerkiksi Krabi, Khao Lak, Phi Phi ja Koh Lanta.

Lentokentän ansiosta Phuketista on helppo yhteys myös muualle Kaakkois-Aasiaan. Me lensimme Phuketiin Singaporesta, mikä onnistui vaivattomasti.

Phuket Thaimaa

Aasian auringonlaskuihin ei kyllästy

Yksi asia on varma, auringonlaskuihin en kyllästy missään päin maailmaa – en varsinkaan Kaakkois-Aasian rannoilla. Harvasta asiasta haaveilen elämässäni niin usein kuin Thaimaan auringonlaskuista. Ehkä parin kuukauden kuluttua minulla on taas lentoliput taskussa ja uusia auringonlaskuja horisontissa.

Phuket Thaimaa

Phuket Thaimaa

Millaisia kokemuksia sinulla on Phuketista?

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Annika | Travelloverblogi sunnuntai, lokakuu 25, 2015 at 14:43

    Aloitin Thaimaan kiertomatkani edelliskesänä Phuketista, olin neljä yötä, ja se riitti. 🙂 Koska maailma on niin täynnä rantaparatiiseja, en palaa, koska en kokenut Phuketia sellaiseksi lainkaan. Blogissa muutamia juttuja Thaimaa-valikossa, mutta niissä jutuissakin kaikki muut paikat ainakin minusta kiinnostavampia. Mutta koska olin reissussa yksin, olihan Phuket ihan hyvä sellaiseen Aasia-orientoitumiseen. Kevyt aloitus.

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, lokakuu 25, 2015 at 16:32

    Ymmärrän, ei minullekaan tuosta millään tavoin paratiisimainen fiilis jäänyt. Täytyy lukea kaikki sinunkin Thaimaa-jutut, jos tulee taas lähdettyä talvella niille nurkille. Haluaisin kierrellä Kaakkois-Aasiassa osittain tuttuja ja osittain tuntemattomia kohteita. Tuo on kyllä totta, että varmaan suht kevyt aloitus Phuket on, jos yksinään reissaa. Thaimaa on muutenkin siihen tarkoitukseen aika iisi :).

  • Leave a Reply