Suomen suurin matkablogiyhteisö
kauhanevapohjankangas

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa mieli virkistyi. 

Kesä alkaa olla auttamatta ohi. Muiden suomalaisten tavoin olen nauttinut mahtavista säistä, joita vihdoin ja viimein saimme osaksemme elokuussa. Vaikka blogissani on ollut hiljaisempaa, ovat ajatukseni pyörineet kirjoittamisen ympärillä. Intoni kirjoittamiseen tai matkustamiseen ei ole missään määrin hiipumassa – päinvastoin!

Olen miettinyt, mihin suuntaan haluan blogiani kehittää, ja olen tullut siihen tulokseen, yksi asia, joka blogissani tulee jatkossa näkymään enemmän, on hyvinvointi, matkustamiseen ja ihan arkeenkin liittyen. Suomen luonto tarjoaa mitä parhaimmat puitteet omasta hyvinvoinnista huolehtimiselle.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan Kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Luonnon rauha laskee stressitasoja

Useimmat kaupungissa asuvat varmasti tunnistavat sen fiiliksen, että välillä on pakko päästä kaiken hektisyyden keskeltä luonnon rauhaan. Mitä kauemmin olen asunut Helsingissä, sitä enemmän olen alkanut itsekin arvostaa luontoa ja hiljaisuutta.

Luonnon keskellä stressitaso laskee ja on helpompi hengittää. Tutkimustenkin mukaan jo lyhyt hetki luonnossa vaikuttaa mielenterveyteen positiivisella tavalla. Ei ihmistä ole luotu elämään pelkästään betoniviidakon keskellä kiireisenä ja stressaantuneena.

Nykyään monet matkustavat maailman metropoleista Suomeen juuri luonnon rauhan ja puhtauden perässä. Ehkä meidän suomalaistenkin olisi aika herätä siihen, miten upea luonto meillä on – missään päin Suomea ei tarvitse lähteä kauas löytääkseen upeita maisemia.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispusito Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Kansallispuisto kahden maakunnan alueella

Lapsena en osannut arvostaa lähistöltä löytyviä luontokohteita. Pikkukaupungissa asuessani kaipasin enemmänkin suurkaupunkeihin ja ihmisten keskelle. Kävin ensimmäistä kertaa Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa vasta tänä kesänä, vaikka asuin sen lähistöllä Kankaanpäässä elämäni ensimmäiset 18 vuotta. Kansallispuisto sijaitsee Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajamailla, Kauhajoen kaupungissa sekä Karvian kunnassa. Se sopii erittäin hyvin päiväretkikohteeksi.

Kansallispuistossa on 4,5 kilometrin mittainen rengasreitti, josta 2 kilometriä on pitkospuita. Reitin varrella on myös lintutorni. Valtakunnallinen pyöräreitti kulkee alueen läpi ja laiturilta voi myös pulahtaa uimaan.

Kauhanevan-Pohjankankaan koskematon suoluonto on kaikessa karuudessaan todella kaunis. Kansallispuistosta on kirjoitettu esimerkiksi Retkipaikan blogissa, jota kannattaa lukea, jos kotimaassa retkeily kiinnostaa enemmänkin.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto

Minut saa siis mielellään viedä luonnon keskelle tästä lähtien niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suosittelen samaa muillekin. En usko, että olen ainoa, joka tarvii välillä taukoa kaupungin desibelimääristä.

Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto Kauhanevan-Pohjankankaan Kansallispuisto

Nautitaan Suomen luonnosta!

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

44 Comments

 • Reply Elina | Vaihda vapaalle perjantai, elokuu 28, 2015 at 18:11

  Luonnossa todellakin rauhoittuu ja minusta on ihana huomata, että retkeilystä on tullut melkein muodikasta. Tai sitten vain tuntuu siltä, kun olen itse seuraillut enemmän luontomatkailua. Olen asunut nuoruuteni maalla ja kirmannut pitkin niittyjä. En koskaan ole kaivannut kaupunkiin asumaan, mutta en kyllä minäkään ole missään paikallisissa luontokohteissa käynyt ennen kuin nyt aikuisiällä. Kai se ikä tekee tehtävänsä 😀 ja niin tekee myös bloggaaminen.

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, elokuu 30, 2015 at 14:47

   Se ei tosiaan ole millään tavoin huono trendi, että mennään luontoon. Enemmän ihminen on sinne tarkoitettu kuin kaikkeen hälinään :D. Nyt alkaa olla taas jo levoton olo, kun olen koko kuukauden viettänyt Helsingissä :P. Itsestä ainakin tuntuu, että ikä on tässä tehnyt tehtävänsä.

 • Reply Jenni / Unelmatrippi maanantai, elokuu 31, 2015 at 07:54

  Luonnossa on tosi kiva käydä, mutta kyllä kaupungin palvelut ovat omaa luokkaansa ja minulla tulisi äkkiä ikävä ihmisiä ja puheensorinaa, jos yrittäisin olla pidempään poissa ihmisten ilmoilta. 🙂 Suomessa on paljon hienoja kansallispuistoja. Itse kävin viime kesänä Karhunkierroksella ensimmäistä kertaa, ja se oli kyllä suositeltava kokemus – todella upea paikka.

  • Reply Reason for a Season maanantai, elokuu 31, 2015 at 12:36

   Joo kyllä minäkin asuinpaikakseni tykkään valita kaupungin :D! On kuitenkin hienoa välillä irrottautua tästä hälinästä ja lähteä rauhoittumaan luonnon keskelle.

 • Reply Ansku BCN maanantai, elokuu 31, 2015 at 08:50

  Lähelle on joskus vaikea nähdä ja arvostaa niitä juttuja, joiden ympärillä elää. Minä olen viettänyt lapsuuteni seudulla, josta löytyy järviä, vaaroja ja metsiä, enkä nuorena harrastanut luontojuttuja millään lailla, halusin vain kaupunkiin. Nyt kun asun kaupungissa, haikailen vain luontoon. Olemme me ihmiset hassuja…

  • Reply Reason for a Season maanantai, elokuu 31, 2015 at 12:37

   Haha, vähän sama fiilis. Kaipasin kovasti kaupunkiin silloin aikanaan. Ihmiset on kieltämättä aika hassuja.

 • Reply Anna Koskela maanantai, elokuu 31, 2015 at 08:55

  Minä kaipaan rauhaa ja hiljaisuutta paljon ympärilleni. Mökillä olen pitkiä aikoja juuri siksi, että siellä saa olla ilman melusaatetta. Ei liikenteen meteliä, ei kiljuvia kakaroita.

  Oulussa onneksi pääsee hiljaisuuteen, ihan vain lähtemällä kävelemään merenrantoja. Ja onhan täällä metsää mihin mennä, vaikka kuinka. Helsingissä se on vaikeampaa.

  • Reply Reason for a Season maanantai, elokuu 31, 2015 at 12:42

   Helsingissäkin on yllättävän paljon luontoa ja onneksi sitä merenrantaakin. Oulussa tietenkin välimatkat ovat ehkä vähän lyhyempiä :P. Mutta kieltämättä esimerkiksi oma asuinalueeni (Kallio) on kovin rauhaton ja vaikka tästä käveleekin max 10 minuutissa metsään niin sinne tulee liian harvoin lähdettyä :/. Vaikka kaipaan rauhaa, olen ilmeisen huono järjestämään sitä itselleni. Nyt aion kyllä nähdä enemmän vaivaa oman hyvinvointini eteen. Minulla on vain yksi elämä ja en halua tuhlata enää yhtään vuotta voiden huonommin kuin on tarvis. Täytyy siis jatkossa mennä metsään. Usein.

 • Reply Jenna maanantai, elokuu 31, 2015 at 09:23

  Jos jossain niin luonnon keskellä sitä ihminen rauhoittuu ja sielu lepää. Voi mennä vaikka vain lähimetsään hengittämään niin johan helpottaa 🙂

  • Reply Reason for a Season maanantai, elokuu 31, 2015 at 12:43

   Juuri näin.

 • Reply Pirkko / Meriharakka maanantai, elokuu 31, 2015 at 21:42

  Tuo on kyllä totta, että pääkaupunkiseudulla on hektisempää. Turusta kotoisin olevana muistan kun joskus vuosia sitten, kun jo asuin pääkaupunkiseudulla, lähdin Turkuun päivän konsultointikeikalle, ajatuksena, että kun asiakkaalle klo 9 saavun, niin aloitetaan työt. Mutta ehei, ensin käydään kaupungilla ostamassa pullat kun saatiin Helsingistä vieraita … (jonka läsnäolosta siis maksetaan koko ajan) … ja sitten vasta kun on tutustuttu ja juteltu mukavia mietitään, että mistä nyt pitikään aloittaa. Niin sitä oli jo muutamassa vuodessa unohtunut ”pikkukaupungin” elämänmeno …

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:52

   Haha, näin se taitaa mennä. Tälläkin hetkellä kaipaan pois tästä Helsingin hektisyydestä hetkeksi. Tuollainen mainitsemasi asenne kyllä pitäisi olla ihmisiä kohtaan kaikkialla :).

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi tiistai, syyskuu 1, 2015 at 10:25

  Kyllä suomalainen on jotenkin niin geneettisesti viritetty, että tuollaisissa maisemissa se sielu lepää ja stressi kaikkoaa <3

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:52

   Todellakin :)!

 • Reply Terhi / Muru Mou tiistai, syyskuu 1, 2015 at 15:05

  Lahes Koopenhaminan keskustassa asuessa luontoa on alkanut kaivata ja paljon. Vaikka taalla onkin paljon puistoja, jarvi on lahella eika meren rantaankaan ole kovin pitka matka, haluaisi silti paasta aivan kunnolla luonnon helman rauhaan. Pitaisikin hypata junan kyytiin ja lahtea vahan kauemmaksi kaupungin halinasta, tekisi todella hyvaa 🙂

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:53

   Ymmärrän hyvin. Olen itsekin pyörinyt viime aikoina liikaa keskustan tuntumassa. Välillä tekee niin hyvää päästä luontoon rauhoittumaan.

 • Reply Panu / Panun matkat tiistai, syyskuu 1, 2015 at 15:25

  Minäkin olen iän myötä alkanut enemmän arvostaa luontoa ja myös löytänyt lähialueiden luontopaikat uudella tavalla. Toisinaan jopa haaveilen muutosta pienemmälle paikkakunnalle, vaikka olen kasvanut Helsingissä. Onneksi siis täälläkin pääsee luontoon suunnilleen kotiovelta, että siinä mielessä ei tarvitse muuttaa. 🙂

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:55

   Se on kyllä hyvä, jos asuu rauhallisemmassa paikassa. Itsehän asun kaikkea muuta kuin rauhallisella alueella :D. Ei tästäkään tosin kovin pitkälle tarvisi lähteä, jotta pääsisi huomattavasti rauhallisempiin maisemiin. Pitäisi useammin lähteä niihin.

 • Reply Annika | travelloverblogi tiistai, syyskuu 1, 2015 at 17:45

  Kaipaan jatkuvasti asumaan lähemmäs keskustaa, mutta toisaalta arvostan paljon sitä, että 50 metrin päässä avautuvat Keskuspuiston metsät, jos haluan luontoon. Jos kaupunkiluontoa nyt luonnoksi voi sanoa. Ehkä tämä kaipuu vähän rauhallisempaan on alkanut näkyä minullakin, koska reissussa yhä useammin löydän itseni kaupungin ulkopuolelta – ja vieläpä nautin siitä.

  Ihan parasta hyvinvointia haluan sinulle toivoa! <3

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:57

   Keskuspuisto on varsin jees! Juu kyllä sitä nykyään tosiaan kaipaa kaupunkielämän vastapainoksi välillä muutakin.

   Ja kiitos<3.

 • Reply Elämää ja Matkoja keskiviikko, syyskuu 2, 2015 at 10:44

  Luonto, rauha, metsän ja meren tuoksu – paras tapa ladata akkuja kiireisen arjen keskellä!

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:57

   Juuri näin :).

 • Reply Henna /suurin onni torstai, syyskuu 3, 2015 at 11:30

  Ai että on upeita maisemia! ♥ Ihan tässä rauhoittuu pelkästään kuvia katselemalla. Onneksi pk-seudultakin löytyy aivan upeita luontokohteita, sillä minäkin mielelläni kaupungissa asun (ja täällä koko elämäni asuneena en oikein osaisi kuvitella muualle pysyvästi lähtevänikään).

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:58

   Kyllä täällä etelässäkin tosiaan onneksi on vaikka millä mitalla kauniita maisemia ja upeita luontokohteita :)! Pitäisi nauttia niistä useammin.

 • Reply Jenna / Journey Diary perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:24

  Suomen luonnossa on ihana rentoutua, oli vuodenaika mikä tahansa! Nytkin olisi ihanaa lähteä mökille ihmettelemään syksyn tuloa 🙂

  • Reply Reason for a Season perjantai, syyskuu 4, 2015 at 13:59

   Suomen luonto on kyllä kaunis syksyllä, toivotaan, että tulee kaunis ruska. Minä kaipaan tällä hetkellä pohjoisen maisemiin. Ei vaan taida olla juuri nyt resurssseja lähteä.

 • Reply Tiia/reisereise perjantai, syyskuu 4, 2015 at 19:34

  Suomessa on kyllä todella kaunis luonto ja etenkin vuodenaikojen vaihtelut on mahtava asia, vaikka juu talvi on piiitkä. Harvemmin siksi tulee lähdettyä luonnon helmaan, mutta se tekisi kyllä hyvää.

  • Reply Reason for a Season lauantai, syyskuu 5, 2015 at 15:45

   Joo se talvi kyllä raastaa tällaista kesäihmistä -vaikka se tosin on kaunis! Mutta kesästä nautin sitten senkin edestä :).

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net lauantai, syyskuu 5, 2015 at 04:54

  Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän huomaan kaipaavani hiljaisuutta ja eloa ilman melusaastetta. Kaikki ylimääräinen ääni tuntuu välillä olevan liikaa. Nuorena en itsekään osannut luontoa samalla tavalla arvostaa, kaipasin aina vaan kaupunkia ja sen sykettä. Nyt on ihanaa kun on koti, joka sulkee kaikki äänet ulkopuolelle kun sisälle astuu, ja etenkin kesäisin pääsee nauttimaan puhtaasta luonnonrauhasta.

  Niin uskomattomalta kun se ehkä kuulostaakin, reissun päällä hyvinvointi on jäänyt vähän oman onnensa nojaan, joten kotiinpaluuta varten on jo suunnitelmissa nimenomaan siihen keskittyminen, eli tuleva teema meilläkin.

  Tsemppiä uudistukseen!

  • Reply Reason for a Season lauantai, syyskuu 5, 2015 at 15:47

   Meillä on siis samoja syksysuunnitelmia- mahtavaa :). Se on totta, että reissatessa ei siihen oikein aina muista keskittyä. Tsemppiä siis meille molemmille tähän projektiin ja nauttikaa vielä loppureissusta <3!!

 • Reply Saana · Live Now - Dream Later lauantai, syyskuu 5, 2015 at 11:25

  Itsekin nuorena tyttönä kaipasi isompaan kaupunkiin (olen kotoisin melko pieneltä paikkakunnalta). Nyt vanhemmiten en voisi kuvitellakaan asuvani kaupungin vilskeessä. Rauma on juuri sopivan kokoinen, ja täällä luonto on lähellä kaikkialla. Mullekin luonto on juurikin se paikka, missä rauhoittua ja heittää arjen huolet mielestään. Onneksi lähin metsä polkuineen, sienineen ja marjoineen alkaa heti takapihalta! 🙂

  • Reply Reason for a Season lauantai, syyskuu 5, 2015 at 15:48

   Rauma on ihan nätti kaupunki kyllä :). Niin sitä ihminen vaan muuttuu. Ja hyvä niin.

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla lauantai, syyskuu 5, 2015 at 14:13

  Ihania suomaisemia! Hyvinvointi teemana on meilläkin tapetilla, sillä liian helposti vietetään koko päivä koneen ääressä. Luulisi, että se hyvänolon tunne, joka luonnossa liikkuessa tulee saisi hakeutumaan sinne useamminkin, mutta jotenkin arki vaan puskee päälle. Lupaus: tänä syksynä teemme parannuksen asian suhteen 🙂

  • Reply Reason for a Season lauantai, syyskuu 5, 2015 at 15:49

   Mäkin yritän tehdä parannuksen :P!

 • Reply ulla50 lauantai, syyskuu 5, 2015 at 14:28

  Mun elämässä on ollut liikaa tuollaisia maisemia ja liian vähän suurkaupunkimaisemia niin pitkään, että menee hetki ennen kuin vapaaehtoisesti hakeudun vastaaviin maisemiin. Mutta on totta, että kyllä sitä alkaa rauhaa kaivata enemmän kuin ennen näin kolmikymppisenä. Mutta ei suomaisemia vielä! 😀

  • Reply Reason for a Season lauantai, syyskuu 5, 2015 at 15:50

   Haha :D. Minäkin olen kaupunki-ihminen henkeen ja vereen, mutta välillä vaan täytyy päästä pois :).

 • Reply Heidi lauantai, syyskuu 5, 2015 at 16:29

  Minulle luonto on todella tärkeä! Vaikka asun Savonlinnassa, jossa ei paljon muuta olekaan kuin metsiä ja järvimaisemia, kaipaan silti välillä vielä enemmän korpeen mökille, missä ympärillä on vaan hiljaisuutta.

  • Reply Reason for a Season maanantai, syyskuu 7, 2015 at 12:12

   Hienoa, että osaat edelleen arvostaa luontoa! Minä en oikein osannut silloin, kun asuin luonnon keskellä. Savonlinnassa olisi muuten kiva käydä joskus! Ei ole koskaan tullut liikuttua sillä suunnalla.

 • Reply Kohteena maailma lauantai, syyskuu 5, 2015 at 19:16

  Tosi hienot maisemat ja kivoja kuvia. Tekisi mieli kovasti ruskapatikoinnille Lappiin, mutta ei oikein töiden kanssa tunnu nyt järjestyvän 5 pv etätöitä pelkästään ilta-aikaan. Eli taidan tyytyä johonkin päiväpatikointiin jossain parin tunnin säteellä olevassa kansallispuistossa, kun syksyn väriloisto edes jollain tasolla Etelä-Suomessa alkaa.

  • Reply Reason for a Season maanantai, syyskuu 7, 2015 at 12:15

   Pidän peukkuja, että saataisiin kunnon ruska eteläänkin tällä kertaa. Voipi nimittäin olla, että en itsekään pääse kovin pohjoiseen tässä syksyn aikana. Pari vuotta sitten oli kyllä supernättiä Helsingissäkin syksyllä, samanlaista tilaukseen :).

 • Reply Sanna | Siveltimellä lauantai, syyskuu 5, 2015 at 21:21

  Metsä ja luonnossa oleilun on ihan tutkittu vähentävän stressiä, joten en yhtään epäile että siellä viihdymme. Ihanaa syksyä!

  • Reply Reason for a Season maanantai, syyskuu 7, 2015 at 12:16

   Onhan se luonto ihmiselle luonnollisempi ympäristö kuin kaupungin keinotekoinen hälinä. Kiitos ja samoin sulle!

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, syyskuu 6, 2015 at 00:32

  Luonnossa liikkumista pitäisi harrastaa enemmänkin. Aivan upeita maisemia näissä sun kuvissa! 🙂

  • Reply Reason for a Season maanantai, syyskuu 7, 2015 at 12:17

   Totta! Ja kyllä oli nätti paikka tuo :).

  Leave a Reply