Festarisuositus: Colours of Ostrava

Colours of Ostrava opetti minut tykkäämään festareista.

En ole ollut innoissani kesäfestareista pitkään aikaan. Suomen epävakaat säät, kalliit hinnat sekä humalahakuinen juomiskulttuuri eivät ole vetäneet minua puoleensa. Olin kuitenkin valmis päivittämään näkemykseni festareista, kun minut kutsuttiin Tsekin Ostravassa järjestetyille Colours-festareille. Ja totta tosiaan, näkemykseni festareista muuttui kertaheitolla. Tässä postauksessa jaan ajatuksiani siitä, mikä Tsekin suurimmilla kesäfestareilla kolahti.

colours of ostrava

1. Festivaalialue

Colours järjestetään Dolní oblast Vítkovice – nimisellä vanhalla teollisuusalueella. Alue on yksityiskohtineen kiehtova ja loputtoman valokuvauksellinen. Yhtä vaikuttavia puitteita ei tule vastaan ihan jokaisessa kesätapahtumassa. Iso osa festareista kului kierrellessä laajaa aluetta, josta tuntui jatkuvasti löytyvän jotain uutta.

 

Colours of Ostrava

Colours of Otstrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Ostrava Street Art

2. Sää

Sää on kuulemma ollut perinteisesti aina hyvä festareiden aikaan, ja sitä se totisesti oli tälläkin kertaa. Lämpötilat vaihtelivat 25-35 asteen välillä, ja sadetta saatiin vasta festareiden neljäntenä päivänä viimeisen artistin aikana – yhden biisin verran. Sekin sadekuuro taisi lähinnä saada ihmiset innostumaan. Ei liene mikään yllätys, että tämän viileän heinäkuun keskellä tällaiset hellelukemat kelpasivat.

 

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava Sunset

Colours of Ostrava Sunset

3. Hinnat

Neljän päivän festarilippu maksaa reilut 90 euroa. Ruoka-annoksen saa 1-5 eurolla. Olut maksaa noin euron, eivätkä cocktailitkaan kustanna montaa euroa. Vertailun vuoksi todettakoon, että suomalaisilta festarialueilta ei nykyään juurikaan syötävää löydy alle 10 eurolla ja esimerkiksi kolmen päivän lippu Flow-festareille maksaa 169 euroa. En väitä, että tulisi halvemmaksi lähteä ulkomaille festareille, mutta jos on valmiiksi reissun päällä tai suunnittelee joka tapauksessa kesäreissua, niin silloin kannattaa harkita.

 

Colours of Ostrava

4. Ihmiset

Olen tottunut siihen, että festareilla on ahdasta, ihmiset tönivät vähän joka suunnasta eikä kaikkien käytös ole korrektia. Tällä kertaa minulla oli hyvä ja turvallinen fiilis festareiden alusta loppuun. Kun olin päälavakeikalla eturivissä katsomassa Rudimentalia, ei kukaan töninyt mistään suunnasta. Sain nauttia keikasta ja hengittää ilman tukehtumisvaaraa. Näille festareille ei arveluttaisi tuoda lapsiakaan mukanaan, jos siis sellaisia sattuisi olemaan. Myös festivaalien esteettömyys oli otettu huomioon ja alueella näkyikin paljon ihmisiä pyörätuoleineen. Tykkään siitä, että festareita ei oltu suunnattu vain tietynlaisille ihmisille.

 

Colours of Otsrava

Colours of Ostrava

 Ostrava

5. Esiintyjät

Festarialue sisälsi 16 eri lavaa. Musiikkia oli tarjolla klassisesta poppiin ja elektronisesta heviin. Itse en keskittynyt oikeastaan ollenkaan artistien kuvaamiseen tällä kertaa. Oma suosikkiartistini oli Kasabian, jota en ollut aiemmin kuunnellut. Harvoin nautin niin täysillä keikalla musiikista, johon en ole perehtynyt aiemmin. Alla olevat kuvat on otettu Björkin keikalta. Björk on kiehtova artisti, mutta hänen musiikkinsa ei ole aivan minun makuuni.

 

Björk at Colours

Colours of Ostrava

6. Jonot/niiden puute

Festareilla ei tarvinnut jonotella muualle kuin WC:hen. Alueelle pääsi joka kerta nopeasti sisään, ja niin ruokakojuille kuin muillekin myyntikojuillekin pääsi nopeasti aina, kun halusi.

 

Colours of Ostrava

7. Yksityiskohdat

Festivaalialue oli mielenkiintoinen laidasta laitaan. Joka puolelta löytyi workshoppeja, myyntikojuja, ruokaa, rentoutumisspotteja, musiikkia, taidetta.. En taatusti ehtinyt havainnoimaan läheskään kaikkea.

 

Colours of Otsrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

8. Design 

Missä ikinä maailmalla liikunkin, haluan mahdollisuuksien mukaan tutustua paikalliseen designiin. Festareilta löysinkin uuden suosikkini, ostaravalaisen City Folkloren. Kuulin, että minulla saattaa olla mahdollisuus päästä ostoksille vuoden kuluttua festareilla myös Helsingissä, jos näiden mahtavien naisten suunnitelmat toteutuvat. Aika siistiä! City Folklorella on Ostravan keskustassa liike, jossa en valitettavasti päässyt tällä reissulla käymää. Ensi kerralla täytyy korjata tilanne. Vahva suositus paikallisten yrittäjien tukemiselle kaikkialla maailmassa.

 

Colours of Otstrava

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava

Cityfolklore

Colours of Ostrava

Colours of Ostrava City Folklore

9. Bolt Tower

Festarialueelta löytyy huikea rakennelma Bolt Tower, jonne kiipeäminen sai minut, rajusti korkeanpaikankammoisen, voimaan hieman heikosti. Oli näkymä kuitenkin sen arvoinen! Ylhäällä on myös kahvila, ja pakko sanoa, että onhan sitä tylsemmissäkin paikoissa tullut muutaman kerran kahviteltua.

 

Bolt Tower Ostrava

Bolt Tower Ostrava

Bolt Tower Ostrava

Bolt Tower Ostrava

Bolt Tower Ostrava

Bolt Tower Ostrava

 

Bolt Tower Ostrava

Bolt Tower Ostrava

10. Kulkuyhteydet

Prahasta on hyvät kulkuyhteydet Ostravaan. Lento on alle tunnin, juna 3-4 tuntia. Myös bussilla matkustaminen onnistuu, tosin se kestää hieman pidempään. Helsingistä on siis mahdollista matkustaa Ostravaan suht kätevästi ja ihan hyvällä hinnalla. Itse olen ollut aina huono reissaamaan Euroopassa. Tämän matkan innoittamana taidan parantaa tapani ja antaa mahdollisuuden monille upeille pakoille, joita lähialueelta löytyy.

 

Airplane Prague

Sunset Plane

Pressimatkan järjestivät Ostravan kaupunki sekä CzechTourism.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

34 Comments

 • Reply marikaw keskiviikko, 29 heinäkuun, 2015 at 17:57

  Vaikuttaa supersiistiltä! Ihanaa että pääsit tonne. 🙂 Poikaystävä on käynyt monesti festareilla Hollannissa, mutta mulla ei ole vielä tullut sellaisia festareita vastaan, että lähtisi vaan festareita varten. Ja usein reissut on suunniteltu ennen kuin alkaa miettimään onko matkakohteessa jotain tapahtumaa ja sitten on vaikea muuttaa suunnitelmia jos jotain löytyykin. 16 lavaa kuulostaa järkyttävän paljolta, olin viikonloppuna Tikkurila Festivaaleilla, jossa oli ruhtinaalliset kaksi lavaa. 😀

  • Reply Reason for a Season torstai, 30 heinäkuun, 2015 at 13:16

   Mä en onnistunut bongaamaan noista lavoista kun varmaan puolet, haha. Mutta ne onkin enimmäkseen aika pieniä. Vaan kaks lavaa tuolla on sellasta tosi isoa. Eipä sitä itselläkään tule etukäteen yleensä paljon mietittyä, että mitä tapahtumia missäkin on. Tää oli kuitenkin mahtava kokemus. Tästlähin en suhtaudu enää niin skeptisesti festareihin =)!

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta keskiviikko, 29 heinäkuun, 2015 at 20:31

  Kuulostaa siltä, ettei näillä festareilla ole niitä ärsyttäviä puolia, jonka takia en käy Suomessa festareilla. 😀 Päinvastoin, kuulostaa ihanalta!

  • Reply Reason for a Season torstai, 30 heinäkuun, 2015 at 13:17

   Haha juuri näin! ;D

 • Reply Anna-Kaisa Tourunen maanantai, 3 elokuun, 2015 at 12:09

  Olipa kiintoisaa tarinaa! Olen kierrellyt kuusi Suomen festaria nyt kesän aikana ja siksi oli hauska verrata sieltä saatuja kokemuksia kertomaasi. Olen kyllä kateellinen, kuinka halpaa ruokaa tuolta tsekkiläiseltä festarilta sai. 🙂 Kuulosti muutenkin monipuolisemmalta festarilta kuin monet suomalaiset, Suomen festifaaleille kaipaisin esim enemmän juuri taidetta!

  • Reply Reason for a Season tiistai, 4 elokuun, 2015 at 13:13

   Totta muuten, että Suomen festareilla voisi olla paljon myös muutakin ohjelmaa kuin pelkkää musiikkia. Tuntuvat olevan vaikeuksissa jotkut festarit, joten kehittämistä varmasti siinäkin mielessä olisi. Tietenkin Suomessa jotkut festarit vaan osuvat valitettavan usein sateiseen aikaan ja pelkästään sekin jo verottaa. Ehkä täytyy antaa taas joskus mahdollisuus suomalaisillekin festareille :D. Mielessä on vaan liian tiukasti se, miten olen teini-iässä jäätynyt siellä festareilla rankkasateessa. Nuo mielikuvat eivät houkuttele =D.

 • Reply Heidi maanantai, 3 elokuun, 2015 at 14:40

  Minun tämän kesän ainoaksi festivaaliksi taisi jäädä Pori Jazz, mutta Porin artistien laatu korvasisikin sitten määrän :). En ole koskaan matkustanut festareiden takia ulkomaille, mutta nyt olen hieman haaveilut, että lähtisin Havannaan Buena Vistan viimeiselle keikalle. Se olisi kyllä niin upeaa… Nämä Ostravan festarit vaikuttaa kyllä tosi kivan monipuolisilta!

  • Reply Reason for a Season tiistai, 4 elokuun, 2015 at 13:15

   Uu Pori Jazz on hei hyvä jos joku täytyy valita! Tykkään niistä, jos jostain festareista Suomessa. On tosin sieltäkin kokemusta ällöistä lääppivistä miehistä, jotka onnistuivat osittain pilaamaan kauan odotetun keikan. Muttajoo, Havanna kuulostaa aika eksoottiselta! Jos on mahdollisuus tuollaiseen niin lähde ihmeessä sinne.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net keskiviikko, 5 elokuun, 2015 at 02:46

  Hieno festarikokemus, puitteet ainakin kohdillaan! Ei ole mitenkään tarkoitus dissata suomalaisia festareita, mutta kyllähän tuolla vaikutti meno olevan vähän sivistyneempää… Pisteet Kasabianin bongauksesta, hieno bändi 🙂

  – Miika

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:34

   Kasabian oli kyllä huikea. Todella toivon, että pääsen heidän keikalleen uudelleen. Ja joo, oli tosiaan ”vähän” sivistyneempää meininkiä. Nytkin kun tässä keskellä yötä kuuntelen tuota humalaisten huutelua Kallion kadulta, niin täytyy sanoa, että olisi kiva päästä jonkinlaisen sivistyksen keskelle hieman useamminkin =D.

 • Reply AnnKat keskiviikko, 5 elokuun, 2015 at 17:41

  Kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta festarilta. Itse lähden yleensä festareille niiden esiintyjien takia, mutta tuolla ainakin olisi muutakin nähtävää. Noi festarihinnat kuulostaa kyllä enemmän kuin hyvältä. Kunpa samanlaiset hinnat olisi joka paikassa.
  Tosin ensi viikonloppuna saan taas unohtaa edulliset hinnat ja maksaa kiltisti sitä mitä Suomen festareilla pyydetään. 🙂

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:32

   Joo siis ehdottomasti suosittelen tätä ihan kokemuksena!! Ja veikkaan, että artistien joukostakin löytyisi kiinnostavia, koska tarjonta oli niin monipuolista. Suomessa on tosiaan kyllä todella kallista. En oikein itse malta maksella näitä Suomen hintoja.

 • Reply sarrrri keskiviikko, 5 elokuun, 2015 at 18:31

  Mä en ole koskaan käynyt missään festareilla 😀 Tuolla voisin kokeilla, koska miljöö on niin mieletön! Tarvitsen sinne nimittäin jotain muutakin houkutusta kuin sen musiikin, koska livemusiikki (tai musiikki ylipäätään) ei kiinnosta mua juuri ollenkaan. 🙂

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:30

   No itse ehdin kuunnella livejä tuolla tosi vähän. Varmasti siellä saisi kuka tahansa ajan kulumaan vaikka musiikki ei kiinnostaisi :D. Ihan vaan jo kuvaamiseen saisi varmasti käytettyä lähes kaiken ajan =D.

 • Reply Reetta torstai, 6 elokuun, 2015 at 23:20

  Enpä ole festareilla (sikäli, kun sillä tarkoitetaan pop/rock-musiikkipainotteista juhlintaa) käynyt, enkä voi sanoa että tulevaisuudessakaan aion käydä. Tämä vaikuttaa tosin siistimmältä, kuin suomalaisörvellykset, mistä olen kuullut. 🙂 Taidan silti jatkossakin pysytellä musiikin saralla omassa tyylilajissani eli klassisen musiikin festivaaleilla. Muita taiteenlajeja saisi kyllä minun puolestani yhdistellä niihinkin! Olisi kiva nähdä kuvataidetta ja designia vaikka esim. pienemmillä kamarimusiikkifestareilla suomalaisissa maalaispitäjissä.

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:28

   Joo muukin taide sopii festareille ehdottomasti. Varmasti se kävisi hyvin klassisen puolen festareillekin. Toivottavasti Suomessakin kehitetään tapahtumia tulevaisuudessa siihen suuntaan.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita perjantai, 7 elokuun, 2015 at 08:34

  Olen ollut aika vähän festareilla, mutta tuo näyttää hienolta paikalta festarien järjestämiseen! Ja aika edulliset liput + ruuat,juomat jos vertaa Suomen hintoihin! Varmasti mukava kokemus!

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:27

   Niinpä, oli kyllä edullista Suomeen verraten. Ehdottomasti ihan huippukokemus, toivottavasti pääsen uudelleenkin =).

 • Reply Lotta Watia | Unagidon perjantai, 7 elokuun, 2015 at 09:01

  Vou, ovatpa mageelle paikalle pistäneet festarin pystyyn! En ole koskaan käynyt ulkomailla festareilla, mutta kyllä joku kesä pitää vielä lähtee roadtrippailemaan Eurooppaan ja käväistä jollakin festarilla. Björk! En edes tiennyt, että hän vielä keikkailee. Tosiaankin omaperäinen artisti. Olisi mielenkiintoista nähdä livenä.

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:26

   Joo aika mielettömään paikkaan on kyllä nämä festarit kasattu. Björk on todella omaperäinen artisti ja hänellä oli ehdottoman tarkkaan mietitty show. Näiden festareiden perusteella voisin antaa mahdollisuuden muillekin ulkomaisille festareille (=.

 • Reply lena perjantai, 7 elokuun, 2015 at 11:22

  Veit sanat suustani. Suomen humalahakuinen juomakulttuuri (joka vallitsee Suomi-festareilla) ei ole minua varten – ne vuodet ovat ohi. Tuommoiset ”lapsiystävälliset” festarit olsivat just mun paikka, missä voisi nauttia fiiliksestä turvallisesti ja miellyttävästi. Ja nuo puitteet, woooow!:) Tuolla ei ilmeisesti riehuttu kännissä ollenkaan?

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:25

   En nähnyt kenenkään riehuvan tai käyttäytyvän epämiellyttävästä kännissä. Oli varsin mukava fiilis siis tällaisella Suomen juomiskulttuuria kammoksuvalla =)=)!

 • Reply Mirje / Kotona kaikkialla perjantai, 7 elokuun, 2015 at 12:15

  Myyty! Tämän kuvauksen perusteella nämä festarit pääsevät ensi vuoden must-do-listalle 🙂

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:23

   Oujess!!

 • Reply Kohteena maailma / Rami perjantai, 7 elokuun, 2015 at 15:42

  Mahtavan näköinen paikka, missä festarit järjestetään! Tuollaiselle festareille ulkomailla olisi kiva osallistua eikä todellakaan syöminen ja juominen ole pahan hintaista 🙂

  • Reply Reason for a Season lauantai, 8 elokuun, 2015 at 00:23

   Joo oli kyllä aivan mahtava lokaatio ja todellakin halpaa =)!

 • Reply Terhi / Muru Mou lauantai, 8 elokuun, 2015 at 09:15

  Muakin alkoi nämä festarit kiinnostaa, vaikka en ole vuosiin käynyt festareilla. Tuollaista kivaa ja toiset huomioon ottavaa hauskanpitoa festareilta kaipaisinkin, en mitään örveltävien humalaisten väistelyä.

  • Reply Reason for a Season maanantai, 10 elokuun, 2015 at 11:39

   Jep sama täällä. Sellaista meininkiä kaipaan elämässä muutenkin. Matkustaminen on siinäkin mielessä kivaa, että maailmalta löytyy paljon paikkoja, joissa meininki ei ole pelkkää örveltämistä :).

 • Reply Pirkko / Meriharakka lauantai, 8 elokuun, 2015 at 12:05

  Ei ihan meikäläisen genreä, mutta otsikkosi mukaisesti nämä näyttivät olleen värikkäät festarit!

  • Reply Reason for a Season maanantai, 10 elokuun, 2015 at 11:39

   Kyllä, sitä ne olivat.

 • Reply Sanna I Siveltimellä lauantai, 8 elokuun, 2015 at 23:06

  Näyttää tosi mukaville ja rennoille festeille! Usein ulkomaiset festarit eroaa suomalaisista juuri alkoholinkäytöltään. Ja niissä on jotenkin tosiaan sujuvampi meno, vaikka sääntöjä ei Suomen tyyliin olekaan. Nämä ei ollutkaan tutut festarit, joten kiva postaus ja esittely! 🙂

  • Reply Reason for a Season maanantai, 10 elokuun, 2015 at 11:40

   Joo se on totta. Sääntöjä ei ole läheskään niin paljoa kuin Suomessa ja silti kaikki sujuu paljon leppoisammin :D.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- blogi sunnuntai, 9 elokuun, 2015 at 09:59

  lystikkään rosoinen fiilis tuolla. Ja nuo riippumatot <3

  • Reply Reason for a Season maanantai, 10 elokuun, 2015 at 11:40

   Joo just sellainen ihanan rosoinen ympäristö se kyllä oli :).

  Leave a Reply