Suomen suurin matkablogiyhteisö

Tuskaa tuhansien hymyjen takana

Thaimaa on tunnettu tuhansista hymyistään. Hymyjen takana ja paratiisirantojen varjossa on kuitenkin jotain sellaista, mitä ei toivoisi olevan olemassa.

Kevättalvella bloggaajien keskuudessa levisi #ReilutBlogit – kampanja. Jätin aiheen hautumaan mielessäni, ja päätin palata siihen osaltani myöhemmin. Tämä teksti olkoon oma panokseni kampanjaan. Olen kirjoittanut samasta asiasta ennenkin, mutta tiedän, että monet eivät ole lukeneet aiempia postauksiani. Kirjoitukseni aiheena on thaimaalainen prostituutio. Suosittelen lukemaan myös Otto Izakayan kirjoituksen Thaimaan naapurimaan Kambodžan tilanteesta. Varoitan etukäteen, että kumpikaan kirjoituksista ei ole hyvän fiiliksen teksti.

MAAILMAN TYHJIMMÄT SILMÄT

Luulen, että useiden suomalaisten mielissä thaimaalainen prostituutio linkittyy Pattayalle suuntautuvaan seksiturismiin. Moni on varmasti kuullut inhorealistisia tarinoita siitä, miten kaverin kaverin (ei tietenkään kenenkään oma) viehättävä seuralainen on paljastunut yön kiihkeinä tunteina mieheksi. Pattaya on valitettavasti maineensa veroinen kaupunki. Thaimaalaisen prostituution kasvot ovat kuitenkin moninaisemmat kuin äkkiseltään ajattelisi. Prostituutio on juurtunut niin syvälle paikalliseen kulttuuriin, että sitä ei kitketä lopettamalla länsimaalaisten seksimatkat. Eri arvioiden mukaan yli puolet thaimiehistä kokee ensimmäisen yhdyntänsä prostituoidun kanssa. Valtaosa thaimiehistä käyttää prostituoidun palveluksia elämänsä aikana. Tämä muuttaa perspektiivin koko aiheeseen.

Aloitetaan kuitenkin seksiturismista, sillä aihe koskettaa suomalaisia läheisesti. Päiväsaikaan Pattaya näyttää samalta kuin mikä tahansa vilkas turistikaupunki. Aurinko paistaa ja katumyyjät haalivat auringonpalvojia asiakkaakseen ruuhkaisella keskustan rannalla. Kun ilta alkaa hämärtää, kaupunki näyttää todelliset kasvonsa.

Saapuessani ensimmäistä kertaa Pattayalle lähes kymmenen vuotta sitten, löi kaupungin todellisuus avokämmenellä vasten kasvojani. Kyyneleet valuivat poskilleni yrittäessäni syödä pikaruokaa samalla, kun vieressä istui kaksi saksalaista miestä noin 8-vuotiaan thaityön kanssa. Ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa elämässäni tiesin miltä tuntuu, kun haluaa tappaa ihmisen. Vihan määrä jota tunsin, sai minut hämilleni. Aluksi mietin, että miksi vuotta aiemmin riehunut tsunami ei pyyhkäissyt tätä kaupunkia mukanaan. Saman tien minut kuitenkin valtasi sääli jokaista ihmistä kohtaan, joka joutuu syystä tai toisesta myymään ruumistaan ansaitakseen mahdollisuuden elää.

Tytöt hymyilevät ja huutelevat kohteliaisuuksia ohikulkeville miehille. Innokkaimmat tarttuvat kiinni, myös naisen seurassa liikkuviin miehiin. Nopeasti vilkaistuna kaikilla näyttää olevan hauskaa. Hymyjen taakse kätkeytyy todellisuudessa ääretön määrä tuskaa. Missään muualla maailmassa en ole nähnyt yhtä tyhjää katsetta kuin Pattayalla baaritytön silmissä. Tytöt kävelevät käsi kädessä länsimaalaisten, monesti heitä puolet isompien keski-ikäisten miesten kanssa. Jotkut lopettavat hymyilemisen heti, kun heidän seuralaisensa huomio kiinnittyy hetkeksi muualle. Olen todistanut monia tällaisia tilanteita.

Päässäni risteilee miljoona ajatusta. Turtuuko tähän kaikkeen? Missä vaiheessa ihminen kyynistyy niin, että hän ajattelee tämän kaiken olevan normaalia ja hyväksyttävää, osa kulttuuria? Suomalaisia keskustelupalstoja selatessa on helppo nopeasti huomata, että monet perustelevat maksullisten thainaisten käyttämisen olevan hyväksyttyä, koska naiset tekevät työtään vapaaehtoisesti. Mitä on vapaaehtoisuus? Siinä tuhannen taalan kysymys.

Muutama vuosi sitten Tuomas Haapman tuotti dokumentin suomalaisista Pattayalla. Dokumentti sai varmasti monet tuntemaan silmitöntä myötähäpeää. Siinä seurattiin Pattayalla asuvien suomalaisten jokapäiväistä elämää, joka käytännössä tarkoitti alituista sekoilua alkoholin ja naisten kanssa. Miehet tekivät selväksi, että thaimaalaiset naiset ovat joka suhteessa suomalaisia parempia. Yksi mies kertoi jopa ottavansa mieluummin thaimaalaisen miehen kuin suomalaisen naisen. Kauneimmat thainaiset paljastuvatkin toisinaan ladyboyksi. Jotkut järkyttyvät, toiset eivät. Pattayalla on neliökilometriä kohden enemmän maksullisia naisia kun missään muualla maailmassa. Koko kaupungin keskusta on oikeastaan yhtä isoa tyttöbaaria.

TARJOLLA KAUNIITA NAISIA (JA MUUTAMIA RUMIA)

Maaliskuussa 2012 kävelin Bangkokissa Sukhumvit Roadia pitkin. Päätin pysähtyä kadun varrella sijaitsevaan baariin voidakseni hetken aikaa seurata illan tapahtumia. Kukaan baaritytöistä ei tullut missään vaiheessa palvelemaan minua, joten en tilannut juotavaa. Vieressäni istuvat miehet saivat palvelua minunkin edestäni. Paikka oli täynnä 50-70 vuotiaita miehiä. Eräskin isoisä oli tullut lastenlastensa kanssa yhdessä etsimään naisia. Silmieni edessä kadun varrella päivysti vieretysten nainen ja ladyboy. Naisen ei tarvinnut montaa minuuttia päivystää, ja ladyboyllekin riitti kysyntää. Lähdin kävelemään eteenpäin. Asvaltilla nukkui useita kodittomia naisia lastensa kanssa. Silmäni täyttyivät kyynelistä, kun katselin sylivauvoja makaamassa maassa. Prostituoituja päivysti joka kadunkulmassa. Osalla heistä oli silmissään pelkkää yksinäisyyttä ja surua. Olisin halunnut maksaa heidät vapaaksi, edes yhdeksi illaksi. Kun monille vaihtoehto on asua kadulla ilman tietoa huomispäivän ruuasta, voidaanko todella sanoa, että nämä naiset valitsevat prostituution vapaaehtoisesti? Poikkeuksiakin joukossa on, ja he ovat niitä, jotka voivat kertoa vapaasti mielipiteensä medialle. Siksi käsitys vapaaehtoisuudestkin helposti vääristyy. Ihmiskaupan uhrit kun harvoin voivat rehellisiä haastatteluita antaa, jos aikovat pysyä hengissä.

”Osa miehistä ei halua seksiä kauneimpien naisten kanssa, sillä nämä ovat eniten käytettyjä.”

Kadunvarsilla tai baareissa päivystävät tytöt eivät pukeudu välttämättä erityisen provokatiivisesti, kuten Euroopassa punaisten lyhtyjen alueilla on tapana. Osa heistä muistuttaa ulkoisesti kilttiä naapurintyttöä. Tietyillä alueilla oletetaan, että jokainen länsimaalainen tahtoo ostaa seksiä. Tämän vuoksi tytöt saattavat käydä käsiksi turistiin vastoin tämän tahtoa. Heitä ei häiritse edes se, että mies liikkuu oman tyttöystävänsä tai vaimonsa seurassa. Itse olen aina saanut Thaimaassa liikkua hyvinkin rauhassa, koska olen nainen.

Haastattelin Bangkokissa  käydessäni uusiseelantilaista Sarah van Meygaardenia, joka oli työskennellyt Bangkokissa viisi vuotta (nyt hän on muuttanut takaisin kotimaahansa). Hän kertoi, että ei erityisemmin pidä Bangkokista, sillä on tottunut Uudessa-Seelannissa rauhallisuuteen, jota kaaosmaisessa Bangkokissa ei ole tarjolla. Kunnioitettavaa, että Sarah silti jatkoi työtään sinnikkäästi. Hän työskenteli aviomiehensä kanssa Rahab Ministriesissä, joka on kaupungin vanhin prostituoituja irti seksibisneksestä auttava yhdistys. Heidän toimipisteensä sijaitsee Patpongin alueella, jossa parin kadun mittaisella pätkällä 4000 naista myy itseään joka ilta.

Kurkkua alkoi kuristaa Sarahin kertoessa tyttöjen tarinoita ja näyttäessä valokuvia heistä. Hän näytti myös kuvaa baarikyltistä, jossa kerrottiin, että tarjolla on kauniita naisia sekä muutamia rumia. Osa miehistä ei halua seksiä kauneimpien naisten kanssa, sillä nämä ovat eniten käytettyjä. Siksi tarjolla on oltava myös rumempia vaihtoehtoja. Mietin, miltä tuntuu naisesta, joka sijoitetaan kategoriaan ruma baarityttö.

Rahab Ministriesin kaltaiset järjestöt auttavat naisia irrottautumaan prostituutiota. Keskuksissa koulutetaan naisia esimerkiksi käsityöläisiksi tai parturi-kampaajiksi. Näin naiset huomaavat, että he pystyvät elättämään itsensä muutoinkin kuin itseään myymällä. Heidän itsearvostuksensa on useimmiten täysin murskattu, eivätkä he usko prostituution lisäksi kelpaavansa mihinkään. Jotkut eivät ole koskaan kohdanneet miestä, joka kohtelisi naista kunnioittavasti. On useiden vuosien projekti aloittaa elämä uudelleen. Osa tytöistä palaakin takaisin prostituution pariin, sillä irrottautuminen ei ole yksinkertaista.

Toisinaan thainaiset, jotka ovat ajautuneet prostituutioon, ajattelevat, että heidän ei ole tarkoituskaan päästä tilanteesta pois. Buddhalaisuuteen (suurin osa thaimaan kansalaisista on buddhalaisia) kuuluu usko kohtaloon, joten on johdonmukaista ajatella, että köyhyys on karman sanelemaa eikä siihen voi vaikuttaa. Tämän vuoksi osa prostituoiduista ei ole kiinnostunut ottamaan vastaan apua, vaikka sitä heille tarjottaisiin. He hyväksyvät oman osansa, oli se miten surullinen tahansa.

JUURET OVAT SYVÄLLÄ

Prostituutio kukoistaa Thaimaassa myös ilman turismia. Maksullisissa naisissa käyminen on normaali käytäntö myös naimisissa olevalle thaimiehelle. On arvioitu, että joka päivä vähintään 450 000 thaimiestä käyttää prostituoidun palveluksia. Tämän vuoksi HIV leviää moniin perheisiin. Thaimaassa kiellettiin moniavioisuus 1930-luvulla. Käytäntö ei ole kuitenkaan etenkään maaseudulla hävinnyt, ja osa miehistä pitää edelleen useita vaimoja. Thainaiset saattavat toivoa, että mies kävisi mieluummin prostituoidulla kun ottaisi useampia vaimoja. Osa miehistä myös jättää vaimonsa sen jälkeen, kun he ovat hankkineet lapsia. Miehet kokevat täyttäneensä velvollisuutensa perhettä kohtaan siinä vaiheessa.

Monet vanhemmat lähtevät maaseudulta töihin kaupunkiin, ja jättävät lapsensa jonkun toisen huolehdittavaksi. Teollisen vallankumouksen myötä tapahtui radikaaleja muutoksia perhekulttuurissa. Miehet lähtivät kaupunkeihin työn perässä ja huomasivat, että voivat pitää hauskaa ja harrastaa seksiä prostituoitujen kanssa vailla perheen tuomia murheita. Näin lapset kasvoivat kylissä ilman isiä ja seuraavat sukupolvet seurasivat isien jalanjäljissä. Thaimiesten harrastama maksullisten naisten käyttö eroaa länsimaisten seksiturismista siinä, että länsimaalaisten seksiturismi tapahtuu avoimesti kaikkien nähtävillä, kun taas paikalliset käyttävät prostituoituja suljettujen ovien takana. Käytäntönä on esimerkiksi, että isoissa bisnestapaamisissa isäntä tarjoaa miehille prostituoidun. Seksi ja seksuaalisuus eivät ole thaimaassa asioita, joista puhuttaisiin julkisesti. Tämän vuoksi myös tietoisuus sukupuolitaudeista saattaa olla hyvin heikkoa ja taudit leviävät nopeasti. HIV on Thaimaassa iso ongelma.

Myös monet naiset jättävät lapsensa omille vanhemmilleen lähtiessään maaseudulta kaupunkiin. Yli 90 prosenttia Thaimaan prostituoiduista tulee köyhältä Isaanin alueelta. Siellä naisilla ei ole vaihtoehtoja. Monet ylikansalliset yhtiöt, jotka työllistävät thaimaalaisia, eivät maksa palkkaa, jolla olisi mahdollista selvitä arjesta.

Jotkut perheet lähettävät lapsensa (myös poikia joutuu mukaan seksibisnekseen) prostituoiduksi, koska haluavat nostaa jo ennestään kohtuullista elintasoaan. Status ja varallisuus merkitsevät Thaimaassa paljon. Sellaisetkin perheet, jotka pärjäisivät muutoin, saattavat myydä lapsensa seksibisnekseen vaurastuakseen lisää. Neitsyistä maksetaan huomattavia summia, joten hyvin nuoria tyttöjä ollaan valmiita myymään miehille joko arjesta selviämisen tai vaihtoehtoisesti rikastumisen toivossa. Maaseudun kylissä seksuaalinen hyväksikäyttö ei ole harvinaista. Lapsia hyväksikäyttävät isät, sukulaiset ja kylän miehet. Lapset, jotka tottuvat pienestä pitäen hyväksikäyttöön, luonnollisesti ajautuvat helpommin prostituution pariin.

Statusta nostaakseen monet thainaiset ovat myös valmiita suhteeseen lähes kenen tahansa länsimaalaisen miehen kanssa. Avioliitto ei välttämättä Thaimaassa perustu rakkauteen, vaan se voi perustua myös rahaan ja statukseen. Naiset ovat valmiita tekemään miehen eteen kaikkensa päästäkseen osalliseksi paremmasta elämästä. Niinpä monet länsimaiset miehet kertovatkin thainaisten olevan monin verroin parempia kuin länsimaiset, sillä he ovat niin ”palvelualttiita”.

IHMISKAUPPATILASTOJEN KÄRJESSÄ

Thaiprostituutio on niin moniulotteinen asioiden ja kulttuurien sekasotku, että sitä on vaikea  purkaa. Turismin näkökulmasta ilmiö alkoi räjähdysmäisesti kasvaa Vietnamin sodan aikana. Yhdysvaltalaisille sotilaille järjestettiin keskuksia, joissa oli tarjolla seksipalveluita. Samoihin aikoihin tapahtui kaupungistumista, taloudellista kasvua ja sen myötä luonnollisesti myös turismin kasvua. Nämä yhdessä mahdollistivat sen, että seksiturismista tuli nopeasti osa arkipäivää. Paikalliset miehet käyttivät prostituoitujen palveluita jo satoja vuosia ennen tätä.

Prostituutioon liittyy Thaimaassa paljon ihmiskauppaa, ja maa on valitettavasti ihmiskauppatilastoissa surullisella paikalla. Prostituution on kuitenkin helppo kukoistaa köyhässä maassa, siihen ei aina tarvita edes pakottamista. Olosuhteet riittävät työntämään mukaan seksibisnekseen. Prostituutioverkostot ovat usein hyvin järjestäytyneitä ja ulottuvat pienistä kylistä suuriin kaupunkeihin ja maiden rajojen yli. Esipuberteetti-ikäisiä tyttöjä rekrytoidaan paljon.

Ihmiskaupan uhriksi joutuvat helpoiten kaikista köyhimpien alueiden tytöt. He joutuvat monesti lähetetyksi ulkomaille tai laittomiin suljettuihin bordelleihin. He eivät ole välttämättä kelvanneet muualle esimerkiksi sairauden tai ulkonäkönsä vuoksi. Neitsyitä on bordelleissa oltava tarjolla jatkuvasti, sillä rikkaat liikemiehet ovat valmiita maksamaan heistä suuria summia välttyäkseen sukupuolitautien riskiltä. Suljettujen bordellien tytöt ovat iältään 10-18-vuotiaita. Jotkut joutuvat vastaanottamaan kymmeniä asiakkaita yhden illan aikana. Samalla kun äärimmäinen köyhyys pakottaa lapsia ja naisia prostituutioon, mahdollistaa länsimaisten ihmisten vauraus heitä heikommassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäytön. Ihmisarvo ei ole arvoista korkein siinä vaiheessa kun raha ja valta sanelevat ehdot.

Tässä oli pintaraapaisu vaikeaan aiheeseen. En pysty yhdessä tekstissä huomioimaan läheskään kaikkea, mitä vaikea aihe dellyttäisi. Minulla ei ole oikeita vastauksia tai ratkaisuja tilanteeseen,  kysymyksiä sen sijaan on monia. Miksi länsimainen helpommin puolustaa naisen oikeutta harjoittaa prostituutiota kuin nostaa äänensä niiden miljoonien puolesta, jotka on siihen pakotettu? Onko pahinta riistoa se, mitä tapahtuu Kaakkois-Aasiassa, vai sittenkin se, että päivittäisillä valinnoillamme tuemme ylikansallisia riistoyhtiöitä, jotka ajavat ihmiset tähän tilanteeseen? Mitä me voimme tehdä? Mitä me aiomme tehdä? Voisimeko seuraavalla kerralla matkustaessamme pitää silmämme auki eri tavalla kuin aiemmin?

”Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it’s the only thing that ever has.” Margaret Mead

 

*Artikkelia varten on käyty monia keskusteluita ammattilaisten kanssa, luettu lukematon määrä artikkeleita ja käytetty reippaasti aikaa Suomessa ja Thaimaassa. Luvut ovat aina suuntaa antavia, koska luonnollisesti kukaan ei voi olla laskemassa tarkasti esimerkiksi miehiä, jotka käyttävät prostituoitua. Luvut antavat kuitenkin jonkinlaisia suuntaviivoja aiheen hahmottamiseen. Suosittelen UNODC:n raportteja, jos tahdot lukea virallisia tilastoja ihmiskauppa-aiheesta. Suosittelen myös tukemaan ammattimaisten ihmiskaupan vastaisten järjestöjen, kuten A21:n toimintaa. Reilun matkailun yhdistyksen kampanjasivulta löytyy enemmän tietoa siitä, mitä voi tehdä, jos kohtaa lapsiseksiturismia matkallaan. Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotain. Rohkaisen esimerkiksi sponsoroimaan kummilasta. Silloin yksi lapsi saa mahdollisuuden koulutukseen ja parempaan huomiseen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

55 Comments

 • Reply Annika - Tarinoita Maailmalta sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 19:13

  Huh, olipas kattava postaus, kiitos! Vaikka aihe sinällään tietysti uusi ole, tuli esille kuitenkin uutta tietoa. Tuota ’vapaaehtoisuutta’ mietin.. Olin aina ajatellut, että tuo prostituutio on aina jonkun pyörittämää, eli rahat päätyvät jollekin muulle. Ja näinkin varmasti on, en vain ollut ajatellut, että naiset/tytöt saattaisivat kaupata itseäään ns. suoraan ilman välikäsiä. Mutta siis joku 8 vuotias tuskin niitä rahoja itse pitää…
  Eniten tässä mietityttää juuri tuo, että mitä voi länsimaalaine naismatkaaja tehdä asian hyväksi?

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 21:18

   Kiitos kommentista :). Kyllä, suurimmassa osassa tapauksia prostituoidulla on parittaja. He, jotka toimivat itsenäisesti, ovat yleensä lähtökohtaisesti paremmassa asemassa, eli ihmisiä, jotka syystä tai toisesta tahtovat nostaa elintasoaan. Joidenkin luokitusten mukaan näitä kutsutaan Thaimaassa ”luksusprostituoiduiksi”. Tietenkään kukaan lapsi ei myy itse itseään vapaaehtoisesti. Lapsen kohdalla ei voida koskaan puhua vapaaehtoisuudesta, vaan on kyse ihmiskaupasta. Ja tosiaan, ei kukaan lapsi niitä rahoja myöskään itse saa pitää. Mutta mitä sitten naismatkaaja voi tehdä? Kuten tuossa tekstin lopussa mainitsin, niin tuolta Reilun matkailun yhdistyksen ”Liaan pahaa ollakseen totta” -kampanjan sivulta löytyy lisää tietoa siitä, mitä voi tehdä, jos havaitsee lapsiseksiturismia matkakohteessa. Muuten sanoisin, että kannattaa tukea järjestöjä, jotka tekvät hyvää työtä naisten aseman parantamiseksi, itse mm. ensimmäisen Thaimaan matkani jälkeen otin kummilapsen. Koulutus on tytöillä avainasemassa, jotta he eivät uhriutuisi. Koulutuksen puute jättää naiset hyvin onnettomaan asemaan. Siinä mielessä kummilapsityö on todella tärkeää, koska se mahdollistaa lasten koulunkäynnin. Toki näistä asiosta puhuminen on Suomessakin tärkeää, jotta seuraava sukupolvi ei toistaisi sitä kaavaa, että miehet lähtevät maailmalle maksullisen seksin peräsä. Nuorten asenteisiin voi vielä vaikuttaa, aikuisista en aina mene takuuseen. Vaikka suomalaisen seksitursimin lopettaminen ei postaisikaan ongelmaa, niin silti asiasta tulee mielestäni täällä puhua enemmän.

 • Reply Virpi /Täynnä tie on tarinoita sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 19:51

  Surullinen ja vaikea aihe! Kiitos että nostit esille, on hyvä että näistäkin aiheista puhutaan ja kirjoitetaan, vaikka ratkaisuja mitä pitäisi tehdä onkin hyvin vaikea löytää.

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 21:20

   Kiitos kommentistasi :). On ehdottomasti vaikea aihe, josta on äärettömän vaikea kirjoittaa. Mielestäni on tärkeää, että tällaisten asioiden olemassaolo tiedostetaan, vaikka saattaisikin tuntua turhauttavalta, kun ei teidä mitä tehdä. Aina sitä voi tehdä kuitenkin pienen oman osansa, vaikka kukaan ei yksin tätä maailmaa pelastakaan.

 • Reply Lotta Watia | Unagidon sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 20:18

  Hyvä ja ajatuksia herättävä kirjoitus jälleen kerran.

  En ole koskaan käynyt Thaimaassa. Osasyy siihen on se, että tämä on mielikuvani monista turistikaupungeista kyseisessä maassa. En haluaisi nähdä, mitä siellä oikeasti tapahtuu. Kuinka voisin auttaa? Tukemalla paikallista liiketoimia (jotain muuta kuin mitä tähän aiheeseen liittyy, tietysti) voisi ehkä edesauttaa, että edes se yksi ihminen ei joutuisi turvautumaan prostituutioon. Tai sitten tukemalla noita järjestöjä, jotka auttavat paikallisia irtautumaan prostituutiosta.

  Kysymyksiä tosiaan on, vastauksia ei niinkään.

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 21:24

   Kiitos! Ymmärrän kyllä ajatuksesi. Prostituutio ei tosin näy missään muualla Thaimaassa näin näkyvästi kuin Pattayalla (Esim. Bangkokissa ja Phuketissa tietyillä alueilla kylläkin). Kannattaa ehdottomasti matkustaa Thaimaahan, siellä pystyy reissaamaan myös niin, että nämä asiat eivät hypi silmille. Tosin, on välillä myös avartavaa nähdä, mitä maailmassa oikeasti tapahtuu. Tuo on totta, matkaillessa olisi hyvä tukea paikallisia yrityksiä, eli heidän elinkeinoaan. Niin helposti meidän rahamme valuvat ylikansallisille yhtiöille, ja paikalliset eivät hyödy mitään reissaamisestamme. Ja järjestöjä kannattaa tukea, monet tekvät oikeasti tosi hyvää duunia. Itse olen ollut iloinen siitä, että minulla on lähes 10 vuoden ajan ollut kummityttö, jonka koulunkäyntiä olen saanut tukea. Koulutus on tietenkin avainasemassa siinä, että ihmiset saavat paremmat lähtökohdat elämälleen. Tosi haastava tämä koko aihe kyllä on. Tästä voisi kirjoittaa kirjan, ja siltikin varmaan tulisi raapaisseeksi aihetta vain pinnalta.

 • Reply Venla sunnuntai, kesäkuu 21, 2015 at 21:46

  Järkyttävää etenkin tuo, miten lapset joutuu kärsimään! Miten 8-vuotias voi joutua saksalaisten aikuisten miesten seuraan, käsittämätöntä. Osa tekee työtä varmasti vapaaehtoisesti, mutta eiköhän valtaosa joudu tekemään työtä pakotettuina tai koska muutakaan työtä ei ole saatavilla.

  • Reply Reason for a Season maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 13:44

   Näinhän se on. Ja se vapaehtoisuuskin on vaikea määritellä tässä tilanteessa..Tuo on kyllä hirveän surullista, miten niin monet lapset joutuvat aikuisten hyväksikäytön kohteeksi :(. Tähän ovat ihan varmasti myös suomalaiset syyllisiä ja siksi näistä tulee puhua täälläkin. Reilun matkalun ”Liian pahaa ollakseen totta”-kampanja on kyllä hyvä, sillä se nostaa esille juuri lasten oikeuksia.

  • Reply Ota asioista selvää tiistai, joulukuu 25, 2018 at 09:48

   Ei ole käyny mielessä että voi olla jomman kumman tyttö? Tai tyärpuoli äidin edellisestä liitosta thain kanssa.

   Jos olis jotain muuta niin tuskin noin julkisesti liikkuisi koska se on rikos myös Thaimaassa ja varmasti jää kiinni

   • Reply Reason for Season tiistai, joulukuu 25, 2018 at 14:50

    Vastaan nyt lyhyesti vaan näin, että olen nähnyt sellaisia tilanteita, joissa kyseessä ei ole ollut henkilöiden oma lapsi. Tiedän, että on olemassa monikulttuurisia perheitä ja suhteita – esimerkiksi oma perheenjäsen seurustelee thain kanssa, en ole mitenkään naiivi tämän asian suhteen. Tilanteesta, jota kuvailin, on 15 vuotta aikaa, silloin seksiturismin harjoittaminen oli Pattayan kaduilla vielä huomattavasti julkisempaa kuin tänä päivänä, sillä viime vuosina katuja on ”siivottu” eli ongelma on siirtynyt entistä enemmän maan alle. Jos ”varmasti” jäisi kiinni, niin Pattaya ei olisi seksiturismin keskus. Kiitos kuitenkin, että tulit kommentoimaan vuosia sitten kirjoitettuun postaukseeni (jota varten on muuten tehty kuukausien taustatyö ja haastateltu useita asiantuntijoita Thaimaassa, käyty koulutuksissa jne.) Hyvää joulua!

 • Reply Hanna / Ranskatar reissaa maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 10:30

  Tämä oli ajatuksia herättävä kirjoitus ja mielestäni on järkyttävää, miten monille ihmisille prostituutio on arkipäivää. Ratkaisun löytyminen koko ongelmaan on varmasti vaikeaa, mutta kuten sanoit, voi itse yrittää muuttaa edes yhden ihmisen elämän, esimerkiksi ottamalla kummilapsen.

  • Reply Reason for a Season maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 13:49

   Niin se on..se on surullista, miten suuri kysyntä tällaisille palveluille ympäri maailman onkaan. Siksi ihmiskauppakin kasvaa -ihmisen kun voi myydä moneen kertaan :/. Tilanne on tosiaan vaikea, etenkin kun tässä tapauksessa kun kyseessä on korruptoitunut yhteiskunta ja varmasti viranomaisia myöten kaikki ovat mukana tässä sotkussa. Onneksi on paljon ihmisiä myös taistelemassa paremman huomisen puolesta. Statistiikan sijaan minun mielestäni onkin hyvä nähdä ihminen niiden takana, ja silloin esim. sen kummilapsen ottamiesta tulee mittaamattoman arvokasta. Voi muuttaa edes yhden ihmisen tulevaisuuden suunnan :).

 • Reply Anna Koskela maanantai, kesäkuu 22, 2015 at 21:08

  Minuu iskee ajoittain epätoivo näiden asioiden kanssa. Kun kirjoitin lapsiseksiturismista, tuli kommentteja, että ei se ole ongelma, ja että lapset nauttii siitä. Edelleen tuo postaus vetää mangneetin lailla pervoja puoleensa : (

  Vaikka itselläni on poikalapsia, tuen mieluiten tyttöjä matkoilla ja kotimassa. Jotenkin se vain on niin, että miehet pärjää tässä mailmassa paremmin aina. ( Vaikka siis tietenkin on myös mies prostituutiota olemassa).

  Se koulutus, koulutus ja koulutus!

  • Reply Reason for a Season tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 13:37

   En voi uskoa, että ihmisillä on pokkaa kommentoida jotain noin ala-arvoista kuin että lapset nauttivat :(. Miten harhaisessa maailmassa täytyy elää, että voi ajatella pienen lapsen nauttivan siiitä, että tulee raiskatuksi useita kertoja päivässä. Puistattaa ajatuskin. Niinhän se taitaa olla, että tietynlaiset ihmiset googlettavat tekstejä aihetta liippaavilla hakusanoilla ja sitten päätyvät blogeihin kommentoimaan ala-arvoisuuksia. Samaa mieltä, tytöt ovat aina kaikista heikoimmassa asemassa. Ja se koulutus. Nimenomaa. Monta aamenta sille.

 • Reply Annika | Travelloverblogi tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 06:07

  Hieno kirjoitus! Kiitos!

  Viime kesänä jututin yhtä hotellityöntekijää (mies) Thaimaassa. Hotelli oli pieni ja asiakkaita vähän. Kiinnitin huomiota länskäri mies, thainainen -pariin. Kysyin, mitä hotellin mies ajattelee parista, jossa mies voisi olla naisen isä. Nainen olikyllä aikuinen, ei lapsi, ei edes teini. Kiinnostavinta oli thaimiehen reaktio: Ensin hän alkoi selittää, että ei nainen ole niin nuori, että thai-ihmiset näyttävät ikäistään nuoremmilta. Arvaapa sii, minkä ikäinen hän itse on. Arvasin vuodelleen oikein, että se siitä teoriasta. Jatkoin kysymistä. ”It’s destiny”, hän sanoi. Jankutin, että eihän tuo ole takkautta, se on kaupankäyntiä. ”It’s destiny, me ajattelemme täällä.” Minussa ei elä maailmanparantajaa. Olen siihen liian itsekäs. Mutta joululahjarahani annoin Naistenpankille mikrolainoihin, vain kohentamalla naisten asemaa, koulutustasoa, mahdollisuutta muunlaiseen yrittämiseen, voi jokin muuttua. Mutta toisaalta jos miehille on ihan ok, että oma sisko myy itseään, kaikki on niin syvällä yhteiskunnassa, että muutos on mielettömän vaikeaa. Toisaalta Afrikassa joissain maissa naisten ympärileikkaukset on lopetettu, kun miehet on saatu tajuamaan niiden järjettömyys.

  • Reply Reason for a Season tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 13:46

   Kiitos Annika kommentistasi. Vaikka sanot, että sinussa ei asu maailmanparantajaa, niin silti olet jo tehnyt paljon enemmän kuin monet, noiden mikrolainojen kautta. Et voi koskaan tietää, millainen lumipalloefekti siitäkin syntyy, kun yksi sisuskas nainen saa perustettua oman yrityksen :)! Ei pidä aliarvioida ikinä pienten tekojen arvoa, ne ovat aina pieniä suuria tekoja. Tuossa sinun kertomuksessasi tulee hyvin esiin juuri se buddhalaisuuteen kuuluva usko kohtaloon. Ajatellaan, että eipä sitä kohtaloaan voi ihminen muuttaa. Nämä ovat tosi hankalia juttuja, kun niihin liittyy elämänkatsomus. Olen kyllä sitä mieltä, että kaikkia kulttuuriin liittyviä asioita ei pidä hyväksyä siksi, että ne ovat aina olleet olemassa. Yksi hyvä esimerkki on nimenomaa naisten ympärileikkaus. En tiedä, löytyykö maailmasta montaa sairaampaa käytäntöä. On hienoa, että siitä vähitellen luovutaan. Uskon, että koulutuksen kautta voidaan kyllä Kaakkois-Aasiassakin vähitellen muuttaa asioita. Minussa asuu pieni maailmanparantaja, joka uskoo, että huomenna asiat voivat olla toisin 8).

  • Reply Kohteena maailma keskiviikko, kesäkuu 24, 2015 at 21:24

   Olen Annikan kanssa samaa mieltä siinä, että thaimaalaiset itse tuntuvat pitävän tätä jotenkin normaalimpana kuin me länsimaalaiset. Toisaalta se ei ole mikään ihme, kun esim. golfkentällä naispuoliset caddietytöt alkavat kyselemään perhestatusta jne viimeistään neljännellä väylällä ja porukan vanhin & mahakkain on aina heistä kaikista kiinnostavin -> lihavuus on merkki vauraudesta.

   Kun tähän yhdistetään suomalaisen oikeuslaitoksen käsitys raiskauksista (http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015062319916288_uu.shtml), niin ei ihme että maailma on menossa tällaiseen suuntaan – paheksutaan mutta hyväksytään. Tarttis varmaan tehdä jotain, mutta mitä. Tietysti vaikea meidän on thaimaalaisten maailmankatsomusta muuttaa, mutta tarvitsisi saada kotimaasta rangaistuksen suomalaisille lapsiprostituution käyttäjille. Mutta millä siihen pystyttäisiin, kun ei pystytä siihen edes omien rajojen sisäpuolella?

   • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:33

    Jep, se on juuri näin, että Thaimaassa prostutuutio on syvällä kulttuurissa aivan eri tavoin kuin Suomessa. Sitä ei ihan noin vain muuteta. Tietenkin koulutus mahdollistaa vähitellen asenteiden muuttumisen, mutta hidasta se on. Buddhalaisuus yhdistettynä pitkiin perinteisiin prostituution suhteen on aika haastava kombinaatio..Ja se, että status ja raha merkitsee kaikkea. Huh, vaikeita juttuja. Mutta tosiaan, Suomen lainsäädäntö on sairas. Olen ollut varsin masentunut näistä viime päivien tuomioista. Miksi täällä kukaan enää edes ilmoittaisi seksuaalirikoksista :(. Täällä ei saada myöskään seksiperäisestä ihmiskaupasta ketään kiinni, vaikka sitäkin tapahtuu jatkuvasti..miten siis saataisiin kiinni heidät, jotka sekaantuvat lapsiin ulkomailla.. Hyvä, että Reilun matkailun yhdistys on nostanut tätä asiaa esille. Lain mukaan suomalaiset voidaan tuomita ulkomailla tehdyistä lapsiin kohditusvista seksirikoksista, mutta eri asia on, miten tämä käytännössä tapahtuisi..Suomen lepsu rangaistuskäytäntö ei ainakaan ketään pelota, se on varmaa. Pitäisi saada tämä systeemi tehokkaammaksi meillä ja maailmalla -edes lasten vuoksi. En tiedä, mikä Suomessa mättää, että oikeuslaitos toimii näin heikosti.

 • Reply Maarit tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 18:25

  Tää oli älyttömän hyvä kirjoitus, vaikka aihe onkin inhottava ja vastenmielinen. Itse pyrin matkoilla välttämään monikansallisia ruokapaikkoja ja ketjuja, ja ostamaan paikallisilta yrittäjiltä ja mielellään vielä paikallisia tuotteita. Viimeksi kun palasin reissusta, en voinut olla miettimättä ensimmäisenä iltana omassa sängyssäni maailman eriarvoisuutta. Tavallaan koin jopa huonoa omaa tuntoa siitä, että minulla on niin hyvin asiat samalla kun muualla kärsitään. Thaimaassa en ole koskaan käynyt, eikä se minua ihan valtavasti houkutakaan. Toisaalta eihän jonkin maan boikotoiminenkaan niitä ongelmia siellä korjaa. Turistien rahoja tarvitaan ja etenkin niiden, jotka kuluttavat matkallaan mahdollisimman pikein eettisesti. Kyllä meillä täällä suomessakin riittää liian kanssa ihmisiä, jotka itsekkäästi välittävät ainoastaan omasta nautinnostaan. Voi kun tulevia sukupolvia saataisi kasvatettua entistä valveutuneemmiksi, ja sitä empatiaa myös tarvitaan, ettei kukaan joutuisi millään muotoa hyväksikäytetyksi.

  • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:44

   Se on kyllä tärkeää, että ihmiset pyrkivät tekemään noita eettisiä valintoja ihan päivittäin reissatessaan. Paikallisten elinkeinon tukeminen on kaikkialla tärkeää. Olen samoilla linjoilla, että kasvavan sukupolven ajatuksiin ja asenteisiin on vielä helpompaa vaikuttaa. Siinä on tekemistä meillä ja maailmalla.

 • Reply Sanna I Siveltimellä tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 23:03

  Raskas aihe… Ja vetää sanattomaksi vaikka tiedossahan tämä kauheus on ollutkin. Maailma on niin eritasaarvoinen… Ei voi kun toivoa että tiedon lisääntyminen auttaisi tässä asiassa jotenkin. Pattayalla en ole koskaan ollut, ja niin naivi olen että en aio koskaan mennäkään, eli ummistan silmäni siltä osin :/

  • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:39

   Jep, ymmärrän kyllä, jos et halua Pattayalla käydä. Se ei itse asiassa ole kyllä muutenkaan mitenkään kauneinta Thaimaata, joten et menetä mitään. Täytyy aloittaa tosiaan tietoisuuden lisäämisestä, kun ei oikein tiedä, mistä muustakaan alkaisi :/.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, kesäkuu 23, 2015 at 23:31

  Kuten ainakin Lotta taisi jo kommentoida, että nämä tällaiset jutut Thaimaasta ovat meidätkin pitäneet enimmäkseen sieltä poissa. Kauan sitten vietimme siskon perheen kanssa pariviikkoisen Kata Beachillä, mutta sen jälkeen ei ole maahan oikein tehnyt mieli, ja osittain siksi, että näitä juttuja vanhojen länsimaalaisten kanssa rahasta pariutuvista nuorista tytöistä on niin paljon. Jotenkin niin väärin niin tyttöjä kuin monta kertaa myös miehiä kohtaan (en nyt tarkoita varsinaista prostituutiota), länsimaalaiset koetaan noissa yhteyksissä koko suvun rahoittajina ja hyödyntäminen taitaa kyllä olla molemmin puoleista, mutta ei kaunista katseltavaa!

  • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:37

   Ymmärrän hyvin, että jos voi valita matkakohteensa niin mieluummin sitä sitten menee sellaiseen paikkaan, että ei tarvitse katsella tätä meininkiä. Paratiisesita löytyy kyllä aikamoisia varjoja.

 • Reply lena keskiviikko, kesäkuu 24, 2015 at 16:59

  Hyvä Mirka, osaat kirjoittaa näistä jutuista tosi hyvin. Pattayalla on ihan älytön tuo ilmiö, kävin siellä nyt maaliskuussa pitkästä aikaa päivän verran ja eipä se kovin kaunista katsottavaa ole. Matteo oli mukanani ensikertalaisena ja hänkin oli aika järkyttynyt, vaikka esim. Italiassa enemmän prostituutio kaduilla rehottaakin kuin Suomessa, missä se on aika piilossa. Ei näihin juttuihin löydä sanoja.

  • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:35

   Kiitti! Juu Pattaya on kyllä pahin, siellä kaikki on niin näkösällä. Toisaalta, saapahan käsityksen siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Monissa paikoissa tämä kaikki on niin piilotettua. Huh, sanoja ei tosiaan meinaa löytyä. Oikeassa olet.

 • Reply Markus | Metallia Matkassa keskiviikko, kesäkuu 24, 2015 at 22:08

  Hieno ja ajatuksia herättävä kirjoitus! Itsekin on tuolla tullut paljon reissattua, ei tosin noilla ”pahimmilla” alueilla. Pattayalla en ole käynyt ikinä.

  Onneksi voin puhtaalla omallatunnolla sanoa, että minä ja (ainakaan tietääkseni) kaveripiirini ei ole kyseistä toimintaa tukenut.

  Olen ikäväkseni kuitenkin törmännyt, ihmettelyihin että ”etkö muka ole ikinä käynyt Thaimaassa naisissa” kerrottuani käyneeni siellä kymmenisen kertaa. Eikö Thaimaassa voi tehdä muuta? Onko ihmisillä tosiaan tämänkaltainen käsitys maasta? Raivostuttavaa, sillä olen joutunut vastailemaan kyseisiin kommentteihin jopa useasti.

  Toinen asia on kuulemani väite, jonka mukaan thaimaalaisten mukaan seksityö on vain työ muiden joukossa. Voihan se olla näinkin, mutta onko se oikein? Vuosikymmenien ja -satojen kyseenalaiset perinteet ovat tietysti saattaneet muokata tätä ajattelutapaa kieroon suuntaan.

  Huh. Juttua tulisi lisääkin, sillä Thaimaa on itselleni vieläkin se unelmien lomakohde, lähellä sydäntä ja erityisen huomion alla.

  • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:25

   Kiitos Markus kommentistasi, joka todellakin lämmittää mieltä. Ehdottomasti Thaimaassa voi tehdä niin paljon muutakin kuin käydä naisista. Valitettavaa se on, että useille sinne reissaaville miehille se on nimenomaa sitä naisten perässä juoksua..Luin jostain, että noin 45 000 miestä laskeutuu Bangkokin kentälle päivittäin tarkoituksenaan ostaa seksiä :/. Siispä todella hienoa, että on miehiä, jotka sanovat kyselijöille, että ei, en osta seksiä Thaimaassa. Toivon, että joku päivä Suomessa nousee miehiä, jotka pitävät enemmänkin ääntä tämän aiheen puolesta. Se kun on vähän uskottavampaa miesten suusta sanottuna. Seksityö ei ole vain työ muiden joukossa. Ihminen on kokonaisuus eikä kukaan voi myydä ruumistaan ilman sielua. Prostituutio jättää väkisin ihmiseen jäljet, tilanteesta tietenkin riippuu millaiset (prostituoitujen keskimääräinen elinikä on myös todella alhainen). Totuus on se, että Thaimaan prostituoiduista suurin osa tulee sieltä köyhimmältä alueelta ja heidät on prostituution pakotettu joko ihmisten tai oloisuhteiden toimesta. Monet Pattayan baaritytötkin kertovat turisteille täysin valheellista elämäntarinaa, ja valitettavasti tursitit ostavat sen. Hymy ei ole sama asia kuin vapaaehtoisuus :/. Kerran seurasin hotellimme altaalla Pattayalla kahta miestä kahden thainaisen kanssa. Hymyt katosivat sillä sekunnin murto-osalla kun mies hetkeksi käänsi selkänsä. Naiset näyttivät siltä, että he hajoavat kappaleiksi. Tuollaista on jäätävää katsella vierestä..Tosiaan, juttua aiheesta kyllä riittäisi vaikka miten paljon.

 • Reply Terhi / Muru Mou keskiviikko, kesäkuu 24, 2015 at 22:57

  Oon ollut yhteensä vuoden verran oppaana Thaimaassa ja se oli kammottavampi kokemus kuin olla vain turistina. Suomalaiset miehet tulee selittämään oppaalle suu vaahdossa, kuinka lystiä heillä on, kuinka thainaiset kilpailee heistä ja kuinka helvetin kylmiä suomalaiset naiset on. En voinut tehdä muuta kuin nyökytellä, vaikka oli oksennuksenmaku suussa.

  Keskiyöllä vaimot soittaa hädissään kun ”mies lähti alkuillasta ostamaan tupakkaa, eikä ole vieläkään tullut takas”. Soitapa kuule aamulla uudestaan, jos ei silloinkaan vielä näy. Ei ne koskaan soittanut uudestaan.

  Soittoja tuli myös siitä, että hotelli vaati maksua ylimääräisestä vieraasta. ”Kyllä, olet maksanut vain yhden hengen yöpymisen. Ja kyllä, seuralaisesi joutuu todistamaan henkilöllisyytensä ja ikänsä ennen kuin hän pääsee huoneeseesi”. Oppaalta kysyttiin myös apua, kun thainaisen kanssa oli vietetty koko loma, ja loman päätteeksi nainen vaati maksua. ”Mitä mä teen, pitääkö mun muka maksaa?”

  Olen myös neuvonut asiakkaan phuketilaiseen sairaalaan sukupuolitautitesteihin, vastannut Khao Lakissa kysymykseen maksullisista naisista useaan otteeseen ”ei täällä ole” ja kääntänyt pään pois kun tunnistanut nuoren tytön takamusta puristelevan humalaisen miehen suomalaiseksi asiakkaaksi.

  Mä en halua enää ikinä olla se, jolle noista asioista tullaan kertomaan, varsinkaan uniformu päällä kun silloin asiakkaalle ei voi sanoa kuinka yököttävä sika se on. Ei riittänyt se, että Phuketissa näin prostituutiota koko ajan joka puolella, mutta jouduin vielä työkseni kuuntelemaan sillä kehuskelua. En tiedä miten mä kestin.

  • Reply Reason for a Season torstai, kesäkuu 25, 2015 at 13:14

   Kiitos Terhi kun jaoit kokemuksesi..meni ihan kylmät väreet :(. Tiedän, että en itse voisi olla työskentelemässä tuolla oppaana, jos minulta vaadittaisiin neutraalia suhtautumista asiaan, joka on kaikkea muuta kuin neutraali. Se on surullista, miten naiset ovat sinisilmäisiä ja miten miehet sitä käyttävät hyväkseen -kuten noissa tapauksissa kertomistasi vaimoista. Ekstrasurullista tässä on se, että tätä kautta leviää HIV myös suomalaisiin perheisiin, sillä kukapa vaimolleen yhtäkkiä sanoisi, että nytpä pitääkin varmuuden vuoksi alkaa käyttämään kumia, kun tuli käytyä vähän reissulla :(. Olen kuullut niin monta surullista tarinaa, että en osaa sanoa oikein mitään, kun turhauttaa niin. Toivon löytäväni itseni jonain päivänä ihmiskaupan vastaisesta työstä Thaimaasta. Haluan olla sellaisessa asemassa, että minun ei tarvi olla hiljaa. Haluan, että voin olla ääni heille, joilla ei omaa ääntä ole. Kunniotan sitä, että olet pystynyt ilmeisen asiallisesti hoitamaan työsi tuollaisissa olosuhteissa. Moni ei varmasti tuohon naisena pystyisi.

 • Reply Maarit Johanna torstai, kesäkuu 25, 2015 at 22:09

  Hyi mulla tuli ihan huono olo kun luin tuota Terhin kommenttia. Tämän postauksen olen lukenut jo aikaisemmin enkä voi mitenkään ymmärtää miten nykymaailmassa Suomessakin on niitä ihan tavallisia miehiä, kadun miehiä jotka lähtee Thaikkuihin ostaakseen seksiä lapselta. En haluaisi edes kirjoittaa enempää. Missä on inhimillisyys, järkinäkö, sympatia ??
  Kerran Pattayalla käyneenä voin kyllä todistaa miten hirvittävää se on. 150 kiloinen läski saksalainen pitää sylissään kahta 50 kiloista pientä naista. Ei voi olla kuvittelematta, että ne voisivat olla sen lapsenlapsia. Ja ne loput kuvitelmat. En voi käsittää sitä kärsimystä pienelle ihmiselle.

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 28, 2015 at 00:21

   Niinpä :/. Hiljaiseksi vetää tämä maailma, jossa elämme.

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta torstai, kesäkuu 25, 2015 at 23:30

  Todella hyvä kirjoitus. Outoa, ett itse en lyhyellä Pattayan reissulla mitään näin hirveää nähnyt, vaikka ympäri kaupunkie pyörinkin. Kaikki näkemäni parit, joista nainen oli thai, olivat suhteellisen saman ikäisiä eikä yksikään nainen varmasti alaikäinen. En silti halua vähätellä ongelmaa. Muakin kuvottaa toi Terhin kertoma…

  • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 28, 2015 at 00:25

   Kiitos! Jännä, että on pystynyt tällaiselta välttymään. Minä en ole onnistunut välttymään, vaikka olisin halunnut. Tietysti eniten siinä iltahämärän aikaan Walking Streetin ympärillä tapahtuu, että jos ei niillä kulmilla liiku, niin ehkä voi jotenkin säästyä. Itse olen aina osunut myös sellaisiin hotelleihin, joihin (myös suomalaiset) miehet ovat tuoneet hyvin nuoriakin tyttöjä. Mielestäni hotellit eivät kyllä saisi tukea tuota toimintaa. Mahtaa olla joillekin hotelleille aikamoinen ristiriita, kun elinkeino on pitkälti kiinni juuri tietynlaisista turismista :/.

 • Reply Miika ♥ Gia | matkakuume.net perjantai, kesäkuu 26, 2015 at 04:42

  Tärkeä aihe, joka vetää aina yhtä sanattomaksi. Prostituutio on todellinen ongelma Kaakkois-Aasian suunnalla, ja monesti tosiaan ajatellaan että vain länsimaiset käyttävät palveluita, mutta varsinainen volyymi tulee kuitenkin aasialaisista asiakkaista. Omien lasten myyminen prostituoiduiksi on jotain mitä normaali länsimaalainen ei voi parhaalla tahdollakaan ymmärtää. Jos aasialaisissa kulttuureissa tytärten arvo saattaa olla jokseenkin olematon ja köyhyydessä ja kurjuudessa elävä perhe näkee mahdollisuuden nostaaa elintasoaan helposti, niin näin ison laivan kääntäminen vaatii aikamoisen määrän kouluttamista ja ponnisteluja. Vaikea paikka, mutta itse tosiaan helpoin tapa vaikuttaa asiaan on pitää silmät auki ja myöskin ilmoittaa viranomaisille tai asiaan vihkiytyneille järjestöille mikäli törmää lapsiprostituutioon.

  Kunpa eläisimme maailmassa, jossa tällaisia asioita ei tarvitsisi edes ajatella :/

  – Miika

 • Reply Reason for a Season sunnuntai, kesäkuu 28, 2015 at 00:29

  Jep näin se on, ei sitä kyllä länsimaisena pääse sisälle mitenkään tuohon aasialaiseen ajatusmalliin. Se olisi kyllä tärkeää, että saataisiin levitettyä tietoutta siitä, että näistä voi tosiaan ilmoittaa poliisille myös siellä reissulla ollessaan. Eipä siinä tosiaan paljon muuta konkreettista pysty lyhyen reissun aikana tekemäänkään.

  Niin, kumpa eläisimme toisenlaisessa maailmassa.

 • Reply http://ensayopractico.com keskiviikko, marraskuu 11, 2015 at 14:47

  That’s not even 10 minutes well spent!

 • Reply Just joo torstai, maaliskuu 3, 2016 at 15:56

  Olipa vuodatus ja ihan paskaa tekstiä. Käväise keski Afrikassa, Siperian pääkaupungissa, Kiinassa, Etelä-Amerikan pohjoisosissa, Irakissa, Afganistanissa niin olot ovat vielä pahemmat ja paljon.

  • Reply Reason for a Season torstai, maaliskuu 3, 2016 at 19:01

   Hyvä Just joo, kiitos kun löysit tiesi kommentoimaan vanhaa tekstiäni. Tahtoisin mainita pari asiaa: En ole missään kohtaa väittänyt, että muualla maailmassa ei olisi kärsimystä. Toisekseen: Sinulla on toki oikeus ajatella, että tekstini on paskaa, mutta ihan mikään satunnainen vuodatus se ei kuitenkaan ole, sillä sen taustalla on kymmenien tuntien taustatyö, istumista lukuisissa ihmiskauppa-aiheisissa seminaareissa, raportteja, kirjoja, lukuisia visiittejä Thaimaassa, haastattelun teko Bangkokissa ja useita sähköpostihaastatteluita jne jne. Siinä tulikin se syy, miksi kirjoitan juuri Thaimaasta – Sen maan tilanteeseen olen perehtynyt ja siellä useasti myös itse käynyt. Minä jatkan tulevaisuudessakin tämän aiheen parissa, toivottavasti sinä teet oman osasi mainitsemiesi kohteiden kanssa, joiden tilannetta suret enemmän. Itse en usko lähteväni ihan lähitulevaisuudessa Afganistaniin tai Irakiin.

 • Reply Tuut Jai tiistai, syyskuu 13, 2016 at 15:54

  Miten tuossa saksalaismiesten ja 8-vuotiaan tytön tapauksessa kävi? Veikö kutsumasi poliisit miehet mennessään?
  Itse en ole Pattayalla viettämäni 3,5 vuoden aikana törmännyt lapsiprostituutioon.

  • Reply Reason for Season tiistai, syyskuu 13, 2016 at 22:40

   En ole käynyt Pattayalla viiteen vuoteen, voihan olla, että katukuvaa on siistitty viime vuosina. Se valitettavasti ei tietenkään tarkoita, että lapsiprostituutiota siellä ei tapahtuisi. Saksalaismiesten kohtalosta en osaa sanoa.

  • Reply Sawas Dee maanantai, helmikuu 19, 2018 at 23:51

   Tämä saksalaismies oli todennäköisesti kyseisen 8-vuotiaan tytön oma isä. Se taas on ihan tavallinen näky missä tahansa. Olen itsekin ollut tyttäreni kanssa Thaimaassa ja kylmää ajatella, että tälläiset 2 viikon turistit, kuten tämä blogisti, on voineet kuvitella, että tyttäreni on joku maksettu seksiseuralainen. Toki fiksut turistit käsittävät, että siellä käy paljon suomalais-thaimaalaisia perheitä.

   Muuten koko tarina on rankasti yliammuttu, mitään silmille työntyvää lapsiseksikauppaa ei Pattayalla näe, se on aivan varma juttu! Pedofiilit on luullakseni aika varovaisia ja Thaimaassa on kovennettu rangaistuksia koko 2000-luvun ajan kun maa on halunnut parantaa, ihan aiheesta, mainettaan lapsien hyväksikäyttöä harjoittavana maana. Thaimaassa tuskin kukaan järkevä pedari toimii näkyvästi kun kiinnijäämisestä pamahtaa koppia helposti 10 vuodeksi. Siihenkin faktaan nojaten kokenut thaimaankävijä pitää tätä blogikirjoitusta lähes absurdina kuvauksena Thaimaan lapsiseksiturismista. Toki paljon Thaimaalla olisi tehtävää yleensä prostituution vähentämiseksi, mutta muutos alkaa elintason noususta.

   Sen verran sanon baaritytöistä, joiden kanssa olen puhunut livenä kymmeniä kertoja, niin heidän asemaansa ei kannata verrata mihinkään eurooppalaiseen tai minkään muun maailman prostituutioon. En ole koskaan tavannut yhtäkään baarityttöä, joka olisi sanallakaan vihjaissut olevansa pakotettu toimimaan prostituoituna. He eivät tunnu oikeastaan edes mieltävän seurustelua farangien (länsimaisten turistien) kanssa prostituutioksi. Tytöt viettävät usein koko loman saman miehen kanssa ja ottavat ilon irti siinä samassa kun asiakas haluaa huvitella maan monissa turistirysissä. Samoin stereotypia asiakkaista vanhoina lihavina miehinä ei pidä paikkaansa. Kasvava turistiryhmä on ollut jo pitkään nuoret miehet ympäri maailmaa, jotka ovat varmasti kaikkein aktiivisin asiakaskunta thaitytöille. On aivan tavallinen näky, että sporttinen alle 30-kymppinen mies kävelee käsi käsessä paikallisen saman ikäisen tytön kanssa. Monissa tapauksissa tytöt myös ihastuvat asiakkaaseensa. Tämänkin puolen olen nähnyt monet kerrat, ja erotan kyllä nämä kuka on tosissaan.

   Omalla pitkällä kokemuksella Thaimaasta (säännöllisesti vuodesta -89) on helppo sanoa tästä kirjoituksesta, että ONNEKSI se on vain sensaatiohakuinen ja liioiteltu näkemys Thaimaan seksiturismista.

   • Reply Reason for Season tiistai, helmikuu 20, 2018 at 11:23

    Tiedän hyvin, että on olemassa thaimaalais-mitätahansamaalaisperheitä. Ihan omasta perheestänikin löytyy esimerkki tällaisesta. Tiedän myös sen, että ihmiset voivat liikkua omien lastensa kanssa. Niissä tilanteissa, joita näin vuonna 2004 Pattayalla, ei valitettavasti ollut kyse sellaisesta. Silloin seksiturismi näyttäytyi avoimemmin kuin tänä päivänä, jolloin se on siirtynyt enemmän ”maan alle” juuri sen vuoksi, että katukuvaa on alettu puhdistaa. Ja totta tosiaan, kaikki seksitursitit eivät ole lihavia länsimaalaisia, juurikin tuolla ensimmäisellä reissulla hotellissamme oli esimerkiksi 30-vuotiaita suomalaisia, joilla oli alaikäisiä tyttöjä ”käytössään”. Tiedän kyllä, että tämä ongelma menee läpi kaikkien yhteiskuntaluokkien ja ikäluokkien eikä ulkonäön perusteella voi tunnistaa, kuka ostaa seksiä ja kuka ei. Ja prostituutio Thaimaassa on niin paljon muutakin kuin baaritytöt/seksiturismi, joten tähän en nyt jaksa mennä sen enempää. Minulla ei ole mitään sensaationhakuista tarkoitusta tässä blogitekstissä, pystyisin parempaan, jos sellainen olisi – sen sijaan minulla on tarkoitus tehdä ihmiskaupan vastaista duunia Thaimaassa tulevaisuudessa, sen vuoksi olen tähän aiheeseen vuosien ajan perehtynyt (tämä blogiteksti on muuten myös vuosia vanha, jos et huomannut) ja tätäkin tekstiä varten aineistoa kerännyt.

 • Reply maenpaa perjantai, maaliskuu 31, 2017 at 15:21

  Why try to worry about this ,fuck your baba in finland ,,and get fuck ed, ,
  Who cares here in thailand about your opinion ,, anyway what are you going to do
  WHO FUCK WHO HERE IN THAILAND ,, NOTHING
  son not ewen Thai army can do nothing, what you got ,,

  • Reply Sawas Dee keskiviikko, helmikuu 21, 2018 at 18:55

   Se on hyvä jos teet ihmiskaupan vastaista työtä, respect for it!

   Luulen silti, että sun panosta tarvittaisiin paljon enemmän jossain muualla kuin Thaimaassa. Tietenkin ymmärrän, että Thaimaa on turvallinen paikka vastustaa ”ongelmaa”, jota ei oikeastaan näe ja muualla maailmassa (kuten Pohjois-Afrikassa) se olisi vaarallista koska siellä voi nenän työntäminen näihin asioihin tehdä sinusta päätä lyhyemmän.

   Olen viettänyt Thaimaassa niin pitkiä jaksoja, varovaisestikin arvioiden yli kolme vuotta, opetellut kieltä ja kiertänyt turistikohteista maaseudun kehittymättömille seuduille, missä vielä käytetään härkää pelloilla ja sähköä tuotetaan alkeellisilla agrekaateilla. Silti sinun kuvailemaa ”ihmiskauppaa” en tunnista tuossa laajuudessa. Sitä en väitä, etteikö vielä 15 vuotta sitten asiat ollut huonommin, monista isaanin kylistä lähti tyttöjä leveämmän leivän perään mm. Pattayalle ymmärtämättä millainen työ siellä odottaa. Nykyään tieto kulkee ja kehitys on kehittynyt jopa Thaimaan syrjäseuduilla eikä kukaan mene värvärien ansaan ja tule huijatuksi ”ravintolan tarjoilijaksi” kuten ennen. Silti en allekirjoita sun tarinaa, että 2000-luvulla joku pedari on voinut esiintyä julkisesti kaikessa rauhassa lapsiprostituoidun kanssa. Ymmärrätkö, että Thaimaassa siitä joutuu (ja joutui jo silloin kun teit tämän kirjoituksen) kaappiin jopa kymmeneksi vuodeksi, eli kuinka uskottava sun havainto on sitä faktaa vasten?

   Ei olisi mikään ongelma muussa tapauksessa peukuttaa tätä kirjoitusta. Nyt se poikkeaa ikävä kyllä siitä Thaimaasta, jonka tunnen. Ja tunnen farangina Thaimaan keskimäärin pintaa syvemmältä.

   • Reply Reason for Season torstai, helmikuu 22, 2018 at 20:10

    Kiitos kommentistasi. Olen tehnyt ihmiskaupan vastaista työtä myös Suomessa, olin mm. perustamassa Valo Helsinkiä. Ongelma on ihan maailmanlaajuinen – koskettaen myös jokaista länsimaata. Tietenkään ihmiskauppa ei yleensä näky katukuvassa, koska se on piilorikollisuutta. Toisaalta ihmiskaupan uhri saattaa olla vaikka lähiravintolan työntekijä, jonka näkee päivittäin työskentelemässä, tällaisia tapauksia on Suomessakin ollut viime vuosina. Onneksi tätä ongelmaa aletaan tunnistamaan jatkuvasti paremmin, vaikka ei tietenkään edelleenkään tarpeeksi. Edelleen maailmanlaajuisesti uhreista pelastetaan vain noin prosentti, joten kyllä sitä tekemistä on ihan kaikkialla – siispä myös Thaimaassa. Thaimaa ei ole mikään ”turvallinen paikka vastustaa ongelmaa” vaan siellä on paljon ihan oikeaa duunia tämän asian parissa. Kyse ei ole mistään ”vastustamisesta” vaan siitä, että autetaan ihan konkreettisesti ihmisiä uuden elämän alkuun. Esimerkiksi A21 on aloittanut tekemään mahtavaa duunia Thaimaassa – ovat muuten myös aloittaneet puhelinlinjan, jonne voi suoraan soittaa, jos epäilee ihmiskauppaa, sekin on hienoa edistystä. Uhreja on saatu pelastettua, mikä on ihan mielettömän hienoa. Eihän tämä ole mikään kilpailu siitä, missä pitää tehdä työtä eniten, eiköhän jokainen saa tehdä työtä juuri niiden asioiden puolesta, joihin kokee kutsumusta? Itsellä juuri Thaimaa on ollut sydämelläni vuosikaudet ja olen siellä paljon viettänyt aikaa (myös osa perheeestäni asuu siellä) enkä ymmärrä, miten voisi olla jollekin ongelma, että haluan tehdä jotain hyvää siinä maassa. En ole koskaan ymmärtänyt, miksi sitä pitää alkaa kritisoimaan, jos joku tahtoo tehdä JOTAIN tehdäkseen maailmasta paremman paikan. Minä yritän vaikuttaa positiivisesti niiden ihmisten elämään, joita on ympärillä tänään. Oli ongelma sitten kodittomuus Lontoossa, ihmiskauppa Thaimaassa ja tai yksittäisen henkilön masennus Suomessa, niin mietin, mikä on se pieni asia, mitä minä voisin omalta osaltani tehdä. Yksi ihminen ei voi toki tehdä paljoa, mutta jos jokainen tekee jotain, niin maailmasta tulee edes vähän parempi paikka. Ja mitä tulee omiin havaintoihini Thaimaassa, niin kukaan ulkopuolinen ei voi tietää, mitä olen siellä nähnyt,kuullut ja keskustellut, joten siitä minun on nyt turha tässä enää enempää jauhaa. Niin se vain kuitenkin on, että vuonna 2004 Pattayan katukuva oli erilainen kuin nykyään (vaikka se toki edelleenkin on seksiturismin mekka) ja silloin siellä oikeasti näki hirveitä asioita. Jos nyt ylipäätään ymmärtää, miten paljon korruptiota Thaimaassa on, niin varmasti nopeasti tajuaa, että kaikki asiat, jotka on laissa kielletty, eivät noin vain häviä katukuvasta. Peace out.

 • Reply Milja K sunnuntai, elokuu 6, 2017 at 11:05

  Kommentoin tätä vanhaa kirjoitusta. Olet perehtynyt aiheeseen huolellisesti ja oikeassa siinä, että Thaimaassa on seksiturismia, valitettavasti myös lapsiprostituutiota. Sen sijaan suhteellisuuden tajusi on kärsinyt keskittyessäsi Thaimaan seksiturismin tutkimiseen. Valtaosa myös Thaimaan turismista ja elämästä on muuta kuin seksibisnestä. On totta, että Thaimassa prostituoituja on noin miljoona. Yhdysvaltain ja Euroopan prostituoitujen määrää en saanut pikaisesti selville, mikä on varmasti myös vaikeampaa, koska se on kätketympää. Sen sijaan pelkkiä lapsiprostituoituja on Yhdysvalloissa 150.000. Prostituutio ja ihmiskauppa on laajaa myös Yhdysvalloissa ja Euroopassa ja EU:n myötä se on kasvanut. Thaimassa se on näkyvämpää, koska aiheeseen ei sisälly yleistä paheksuntaa niin paljon kuin meillä. Kannattaisi perehtyä Eurooppalaiseen prostituutioon ennen kuin osoittelee syyttävää sormea muiden maiden ongelmiin, meillä muutkin ihmisoikeusrikkomukset ovat kätketympiä ja olemme kovia arvostelemaan ylimielisesti muita kulttuureja, moitimme Venäjää ja Kiinaa ihmisoikeuksien puutteesta, mutta olemme kyynärpäitä myöden Yhdysvaltain sodissa, joissa siviilien ja viattomien tappamiset ja kiduttamiset ovat arkipäivää, vaikka sitä yritetään piilottaa tehokkaan propagandan alle. Heristelemme sormea Krimin valtaukselle, mutta olimme mukana Kosovon väkivaltaisessa irrottamisessa Serbiasta.

  Vaikka seksibisnes on Euroopassa enemmän häveliäästi lakaistu maton alle, se on erittäin laajaa. Näkyvintä se on Itä-Euroopan maissa, Hollannissa ja Saksassa, jossa kokonaiset kerrostalot on vallattu Eros Centereiksi esim. Frankfurtin rautatieaseman läheisyydessä, puhumattakaan lukemattomista Night Clubeista ym.

  Ylimielinen asenteesi Thaimaalaista kulttuuria kohtaan tulee esiin (feministisessä?) asenteessasi, jossa näet kaiken länsimaalaisen miehen thainaisissa hyväksi kokeman alisteiseksi. Puhut esim. ”palvelualttiudesta” ja ajattelet sen johtuvan taloudellisesta riippuvuudesta, paljastat täydellisen ymmärtämättömyytesi eri kulttuureissa oleviin eroihin ihmissuhteissa, ihmiskäsityksessä ja arvoissa. En tiedä kumpuaako ajatuksesi epätieteellisestä tasa-arvo käsityksestä, jossa tasa-arvo nähdään samankaltaisuutena ja länsimaisesta itsekeskeisyydestä, jossa minä tulee ensin ja muut sitten. Monissa aasialaisissa kulttuureissa asia on toisinpäin, esim. parisuhteessa johtavana ajatuksena on mielihyvän tuottaminen kumppanille, niin tavallisessa arkielämässä kuin intiimissäkin kanssakäymisessä. Länsimaalaisten on vaikea käsittää sitä ja että niin voi kumpikin saada enemmän, kun meidät on kyllästetty ohjeilla kuinka minä, minä minä asettaa omat kriteerinsä ja vaatimuksensa toisille ja meitä opetetaan mittaamaan ja arvioimaan, mitä minä saan suhteelta. Meidänkin olisi syytä palata oman kristinuskomme juurille, Raamatun opetuksen mukaan ”toinen toistenne kunnioittamisessa kilpailkaa”. Toisin kuin kuvittelet, onnistuneet parisuhteet thaimaalaisen naisen ja suomalaisen miehen kanssa eivät perustu taloudelliseen tai muuhun alistuneisuuteen. Thainaiset ovat vahvoja. Vaikka heillä on selkeämpi sukupuoliroolijako kuin meillä ja vaikka jotkut länsimaalaiset näkevät sukupuoliroolit tasa-arvon vastaisena ja haluaisivat jakaa kaikki miehen ja naisen tehtävät 50/50 tasan, se ei tarkoita sitä että länsimaalaiset olisivat oikeassa ja muut väärässä ja että väkinäinen samanlaistaminen tekisi ihmiset onnelliseksi. Thaimaalaisen naisen halu miellyttää puolisoaan voi olla länsimaalaiselle jopa liiallista, mutta vastavuoroisesti nainen odottaa, että mies kohtelee häntä kuin kuningatarta, molemminpuolinen kunnioitus ja halu tuottaa toinen toisilleen iloa on suhteen toimivuuden edellytys. Ja vaikka aasialaisilla naisilla on erilainen sukupuolirooli käsitys kuin länsimaalaisella, se ei tarkoita sitä että hän hyväksyisi laiskottelevaa, juopottelevaa miestä. Sellainen saa kenkää äkkiä niin kotimaassa kuin länsimaissakin. Se on kyllä totta, että siinä missä suomalainen nainen yhä useammin haluaa jakaa kaikki kotityöt ja tehtävät ”tasa-arvon” nimissä, aasialaisen naisen käsitys miehen ja naisen eroista on suurempi kuin pelkkä ”se yksi pieni ero”, useimmat aasialaiset naiset omaavat selkeän käsityksen naisen töistä ja roolista ja odottavat miehen olevan mies oman käsityksensä mukaisesti, muutoin he eivät voi arvostaa kumppaniaan. En mene tässä yksityiskohtiin, koska se veisi valtavasti palstatilaa, mutta voin kertoa sen verran, ettei mies siinä ajatusmallissa pääse sen helpommalla 🙂

  Thaimaalainen nainen ei myöskään stereotyyppisesti haluaa elää siivellä ja näin ”myydä” itseään, tuntemani Suomeen muuttaneet thainaiset ovat erittäin ahkeria ja haluavat ansaita itse. Toisaalta, jos halutaan arvostella ketä tahansa itsensä myymisestä, niin tottahan se on myös länsimaissa, että vaatimattoman näköinen köyhä ei myöskään meillä saa nuorta ja kaunista puolisoa, mutta jos hän on julkkis tai rikas, niin vetää puoleensa kauniita kumppani ehdokkaita kuin kärpäspaperi, jopa kymmeniä vuosia nuorempia. Tämä toimii etenkin nuoriin naisiin ainakin Suomessa. Ja ”tasa-arvoisissakin” parinvalinnoissa taloudella on meillä keskeinen rooli, varakas valitsee harvoin köyhemmän puolison ja jos niin käy, nainen on se köyhempi osapuoli. Kun otetaan huomioon thaimaalaisten ja suomalaisten tuloerot, niin uskaltaisin väittää että yhtä moni suomalainen nainen ”ihastuu” kymmenen kertaa suuremmat tulot omaavaan mieheen kuin thaimaalainenkin. Jälkimmäisestä heitä on siis helpompi löytää tuloerojen vuoksi.

  Kirjoituksestasi paistaa myös äärimmäinen, stereotyyppinen halveksunta thaimaalaisia miehiä kohtaan, ikään kuin suurin osa heistä olisi naisia halveksivia, alistavia, väkivaltaisia, juoppoja perheensä hylkääjiä. Se ei pidä paikkansa ja on erittäin loukkaavaa kokonaista kansaa kohtaan.

  Kirjoituksesi loukkaa syvästi myös thaimaalaisia naisia. Tämän kaltainen stereotyyppien viljely länsimaisessa mediassa on tuttua myös Thaimaassa ja esiin nousee todella monissa yhteyksissä paikallisten naisten harmistuneisuus siitä, että länsimaiset siskot pitävät heitä länsimaisten miesten rahan perässä juoksijoina, vaikka he itse kertovat hakevansa todellista rakkautta, vaativansa ja haluavansa kunnioitusta ja uskollisuutta.

  Kokonaisuutenakin kirjoituksesi on osoitus länsimaisesta ylimielisyydestä, jossa ”kehitysmaiden” ongelmat nostetaan korostetusti tapetille, halveksitaan ja väheksytään muiden maiden kulttuureja ja tapoja, käyttäen kriteerinä omia arvojamme ja elämäntapamme. Samaan aikaan kuitenkin koko elintasomme ja elämäntapamme perustuu kehitysmaiden riistämiseen. Sanotaan, että matkailu avartaa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa läheskään kaikkein kohdalla. Siinä missä se lisää toisten nöyryyttä ja ymmärrystä siihen, että miten marginaalinen oma elämäntapamme on maailmassa, eikä ole perustetta pitää sitä ainoana oikeana, toisten kohdalla se lisää länsimaalaista ylimielisyyttä ja oman kulttuurin ja ihmisoikeuskäsityksen ylivertaisena pitämistä, ahdasmielisyyttä.

  • Reply Reason for Season sunnuntai, elokuu 6, 2017 at 16:38

   Hei Milja! Kiitos, että näit näin paljon vaivaa kommentoidaksesi minun vanhaa tekstiäni. En edes oikein tiedä, mitä sanoa. Se, että kirjoitan yhden artikkelin thaimaalaisesta prostituutiosta, ei tarkoita, että minua ei kiinnostaisi ihmiskauppa globaalina ilmiönä. Tämä sattui olemaan näkökulma maasta, joka on itselleni hyvin rakas (jonka ihmisiin en todellakaan suhtaudu ylimielisesti) ja jossa on tarkoitus asua jälleen ensi talvena jonkin aikaa. Olen ollut paljon ihmiskaupan vastaisessa työssä juuri täällä Suomessa ja tiedostan hyvin, että tämä ongelma koskettaa myös kotimaatamme, niin kuin myös kaikkia muita maita Euroopassa. Mainitsemiesi maiden lisäksi esimerkiksi Kreikassa on erityisen iso ongelma asian suhteen. Olen myös perehtynyt tuohon mainitsemaasi tilanteeseen Yhdysvalloissa ja tiedän, että siellä on todella iso ongelma lapsiprostituution kanssa – siellä esimerkiksi kotoa karkaavat lapset ovat todella isossa riskissä joutua mukaan seksibisnekseen. Tämä ei ole mikään kilpailu siitä, missä on isoimmat ongelmat tai kenen kulttuuri on toista parempi. En pysty yhdessä artikkelissa käsittelemään kaikkia maailman ongelmia, mutta sen voin sanoa, että olen kirjoittanut ihmiskaupasta lukuisia artikkeleita blogeihin ja lehtiin – ja myös sellaisesta näkökulmasta, missä ei nosteta Aasian tilannetta ollenkaan esille.

   Pakko sanoa, että feministiksi en erityisemmin itseäni ole koskaan kokenut, mutta tuolla termillä voidaan toisaalta tarkoittaa montaa asiaa. Toki minua kiinnostavat naisten oikeudet – mutta myös ihmisoikeudet ylipäätään ja ihmiskauppa tai prostituutio eivät todellakaan kosketa ainoastaan naisia. Ja ihmiskaupan uhriksi voi joutua lopulta myös kuka tahansa, vaikka köyhyys ja kouluttamattomuus toki ovat suuria riskitekijöitä. En ole mitenkään ylimielinen tämän asian suhteen tai kuvittele yhtä kulttuuria toista jalommaksi.

   Mitä omaan maailmankuvaani taas tulee, niin se ei perustu mihinkään ”länsimaiseen itsekeskeisyyteen” vaan Raamatun sanaan ja siihen, että jokainen ihminen on yhtä arvokas. Olen ihan samaa mieltä siitä, mainitsemasi raamatunkohdan pitäisi olla elämän ohjenuorana.

   Perheenjäseni myös seurustelee thainaisen kanssa ja suhde on ihan tasa-arvoinen, en ymmärrä, mistä nyt tulee käsitys, että kuvittelisin jokaisen suhteen olevan jotenkin lähtökohtaisesti vääränlainen.

   Kirjoitukseni ei perustunut mihinkään omiin arvioihini, vaan olen tätä tekstiä varten haastatellut useita Thaimaassa ihmiskaupan parissa työskenteleviä ihmisiä ja lukenut todella paljon taustamateriaalia. En väitä, että minulla on joku täydellinen totuus asioista, mutta se ei siltikään poista ongelmia Thaimaassa tai missään muuallakaan. Thaimaa sattuu olemaan maa, joka on omalla sydämelläni, ja jossa haluan itsekin tulevaisuudessa tehdä ihmiskaupan vastaista työtä. Se ei tietenkään poista sitä tosiasiaa, että tällaiselle työlle on tarve myös muualla maailmassa. Ja mitä tulee siihen, että elintasomme perustuu köyhien maiden riistämiseen – tiedostan sen hyvin ja juuri sitä vastaan haluankin elämässäni tehdä työtä.

   Tässä lähiaikoina minulla muuten on työn alla blogiartikkeli siitä, miksi rakastan Thaimaata. Tuskin minä monta kertaa vuodessa haluaisin matkustaa maahan, jota niin suuresti halveksin, kun vaihtoehtojakin on.

   Hyvää jatkoa sinulle!

  • Reply Sawas Dee perjantai, helmikuu 23, 2018 at 15:47

   Niin, turha jatkaa siinä mielessä, että minä olen asunut Pattayalla pitkään ja tunnen kaupungin kuin omat taskuni. Vuonna 2004 omistin jo ensimmäisen condoni Pattayalla. Itseasiassa aktiivisin aikani Thaimaassa ajoittuu tuohon ajankohtaan. Vietin 2000-luvun alusta vuoteen 2006 säännöllisesti talvet Thaimaassa. Tsunamin iskiessä 2004 olin onneksi Pattayalla, mutta matkustin viikon päästä Phukettiin etsimään kadonnutta ystävääni. Kaverini oli yksi 180:sta uhrista, R.I.P. my friend J.T.K.

   Kysyn vihonviimeisenä kysymyksenä liittyen havaintoosi Pattayan lapsiprostituoiduista; mikset hommannut paikalle poliisia ”kun vieressä istui kaksi saksalaista miestä noin 8-vuotiaan thaityön kanssa”?
   Nämä kaksi pedofiiliä olisi saatu helposti kiinni ja lukkojen taakse pitkäksi aikaa.

 • Reply Lasten etu torstai, kesäkuu 21, 2018 at 19:20

  Ystäväni kävi hakemassa itselleen ladyboyn. Totesi tämän olevan tyhmän, mutta ”kaunein kaikista ja niin palvelualtis”. Nyt elävät virallistetussa suhteessa. Lasteni isä haki itselleen thai-tytön, joka ikänsä puolesta voisi olla hänen tyttärensä. Tämä ex-mieheni on niin onnellinen kauniista naisesta, joka siivoaa ja passaa, ja on säyseän-mielipiteetön. Seksikkyys ja alamaisuus miehelle tärkeintä. Ei haittaa miestä, että on selviö se, että nainen on täällä elintason perässä. Miehen egoa vain kohottaa ja mieleniloa lisää, kun saa olla riippuvaisuuden kohde, naisen ja suvun elintason nostaja. Omia lapsia ei sitten huvitakaan elättää. Voi oksu. Mä vaan mietin, että mikä mua itseäni on vaivannut, kun olen miehiä, ystäviäni aikoinaan valinnut? Entisiä olen onneksi heistä tehnyt, niin miehistä kuin ystävistänikin. Arvostettavat jäljellä.

 • Reply Lasten etu torstai, kesäkuu 21, 2018 at 19:26

  Lisäys: viimeiset vuodet olen työni puolesta ollut tekemisissä ja ohjaamassa meille naituja thainaisia muiden tuontimorsiamien muassa. Voin kokemuksesta sanoa, etten taitavampaa teatteria ole nähnyt, kuin millaista thainaiset miehilleen vetävät. Ja miehiä ei tunnu haittaavan, vaikka teatterikappaleeksi naisensa ”rakkauden” tajuaisivatkin. Kunhan nainen on kaunis, hoikka, hymyilevä ja seksuaalisesti altis, ei muulla väliä. Paitsi sillä tiedolla, että nainen pitää miestä kunkkunaan, kaiken mahdollistajana. Siinäpä narsistiselle miesluonnolle oivallista pullistelunaihetta.

  • Reply Reason for Season torstai, kesäkuu 28, 2018 at 12:06

   Todella ikävä kuulla, että sinulle on käynyt näin Kiitos, kun jaoit kokemuksesi, joka on varmasti kipeä. Toivon sinulle kaikkea parasta jatkoon!

 • Reply Viktor maanantai, syyskuu 24, 2018 at 09:21

  Olen 60 v mies ja käynyt Pattayalla lomillani n. 26 x. Lomieni pituudet ovat olleet 2- 6 vkoa.
  Ensimmäinen kerta oli ryhmämatka Delhi- Agra- Jaipur- Bangkok- Pattaya n. 80- luvun puolivälin tienoilla.
  Käyntimäärä vaikuttaa suurelta mutta se on suhteutettava 30:lle vuodelle.

  Rakastuin Pattayaan heti sen tarjoaman hyvin vapaan seksin takia. Voin siis sanoa olevani rakkauden ammattilainen maksajan ominaisuudessa. Seksikumppaneita kohteessa minulla on ollut lukematon määrä, voidaan puhua sadoista.
  Kondomia käytin ensimmäisellä kerralla sen jälkeen en. Mitään sukupuolitautia en ole koskaan saanut.
  Pari kertaa olen nukkunut ladyboyn kanssa; pitihän sitäkin kokeilla.
  Kummastuttaa hieman kun täällä globalistinaiset paheksuvat Pattayan tyttöpoikia mutta kotimaassa ulvovat homojen oikeuksista ja sateenkaariväen hienoudesta.

  Pattaya on loistava lomakohde; halpa hintataso, hieno ilmasto, upeat rannat ja loputtomat harrastusmahdollisuudet. Voinen sanoa että se on tuhmien poikien huvipuisto.
  Olen laskuvarjohyppääjä ja golffari. Näille harrasteille Pattaya tarjoaa loistavat puitteet edullisesti.

  En ole koskaan törmännyt lapsiseksiin enkä paritukseen. Seuralaiseni olen ostanut paikallisista baareista yleensä yhden yön sopimuksilla joten päivät olen viettänyt harrastusteni ja muiden menojen parissa.
  Rantakadulta voi tietenkin kaapata kainaloonsa tytön hieman halvemmalla mutta heissä on pieni turvallisuusriski.

  Prostituutioon thaikut suhtautuvat täysin luontevasti, sitä ei länsimaalainen nainen voi ymmärtää. Heille on turhaa koettaa myydä meidän kulttuurinäkemyksiämme.

  • Reply Mikko Rintasaari keskiviikko, tammikuu 16, 2019 at 22:30

   Viktor ressu, et ymmärrä mistään mitään. Niinkuin monet vanhemmat suomalaiset miehet elät menneiden vuosikymmenten sovinistisissa harhoissa edelleen.

   Kommentit siitä miten ”täällä paheksutaan tyttöpoikia, mutta…” alleviivaa miten uskomattoman kujalla sinä olet. Ihmisten välinen tasa-arvo ja kaikkien kunnioittaminen on selvästi ihan utopistinen ajatus maailman kuninkaalle.

   Mutta arvaas mitä. Luulen että jossain kaiken tuon keskellä häpeät itseäsi ja tiedät toimivasi väärin.

 • Reply Markku sunnuntai, maaliskuu 28, 2021 at 18:47

  Joopa joo, olet näköjään kohdannut Thaimaassa jotain epäkunnioitettavaa.
  Älä ainakaan kerro nimeäsi Thai viranomaisille kun raiskausleimasimella noin terrorisoit.

 • Leave a Reply