Suomen suurin matkablogiyhteisö

Kun päätin etten osta Joulua

Vuoden alussa tein päätöksen. Tämä tulisi olemaan ensimmäinen vuoteni, jolloin en ostaisi lainkaan joululahjoja. Lupasin myös raportoida Joulun jälkeen, millaisia vaikutuksia tällä kokeilulla on ollut elämässäni. Jokavuotinen hössötys, stressaamien ja tavaratalojen ruuhkissa navigoiminen ovat juurtuneet jo niin syvälle länsimaiseen kulttuuriin, että harva edes pysähtyy miettimään, miksi näin tehdään. Kun helsinkiläisiltä kysytään television gallupissa, kuka on Joulun päähenkilö, kukaan ei osaa vastata. Kun lapsilta kysytään, mitä he toivovat Jouluksi, he vastaavat, että ei sillä väliä, kunhan saa enemmän lahjoja kun kaveri.

Halusin hypätä kerrankin sivuun tästä järjenvastaisesta joukkohysteriasta ja näin siinä kävi:

En ole aiemminkaan suurissa määrin stressannut lahjojen ostamisesta, sillä se on mielestäni oikeastaan hauskaa. Tykkään antamisesta. Tällä kertaa minun ei tarvinnut valmistautua Jouluun millään tavoin, joten stressiä luonnollisesti oli entistäkin vähemmän. Päivä päivältä olin vakuuttuneempi siitä, että Joulun ympärille rakennetussa bisneksessä ei ole järjen hiventäkään. Sydän menee rikki, kun ajattelen, kuinka pilalle hemmotellut lapset vertailevat lahjojensa määrää ja hintaa samaan aikaan, kun miljoonat lapset maailmassa elävät absouluuttisessa köyhyydessä ilman mitään toivoa joululahjoista tai edes yksinkertaisesta jouluateriasta.

Nyt kun mietin, niin ostin sittenkin kolme joululahjaa. Ostin ne lokakuussa Romanian lapsille Operaatio Joulun Lapsi-keräysen kautta. Jos jonkinlaisen kulttuurin soisi Joulun ympärille syntyvän, olisi se sellainen, jossa huomioitaisiin ne, joilla ei ole mitään. Ostettaisiin jouluruokaa vähävaraisille, käytäisiin tervehtimässä vanhuksia, annettaisiin siivousapua yksinhuoltajille.. Mielestäni olemme epäonnistuneet pahasti, jos määrittelemme onnistuneen Joulun sillä, millaisia lahjoja olemme antaneet läheisillemme, joilla on jo valmiiksi kaikkea.

”Kukapa lahjan voisi sille ojentaa, joka jo avaruuden tähdet omistaa? Se joka antaa kurjimmalle, köyhimmälle, vieraimmalle, Herralle antaa.”

En kertonut kaikille ystävilleni tai perheenjäsenilleni, etten aio ostaa lahjoja. Lahjojen antaminen ei ole mielestäni vaihtokauppaa tyyliin ”Mä en osta sulle niin ei sunkaan tartte mulle.” Kuuntelin vierestä ihmisten stressaamista juuri tästä aiheesta. Kun oli aluksi sovittu, ettei osteta lahjoja ja sitten toinen ostikin, niin tuli paniikki, että pitää itsekin ostaa. Miten typerä ajatus oikeasti on lahjojen vaihtaminen?? Mitä merkitystä on arvokkaimmallakaan lahjalla, ellei lahjan antaja ole antanut sitä sydämestään ja ajatuksella? Minua ihan kirjaimellisesti masentaa saada niitä lahjoja, joita annetaan minulle velvollisuudesta. Toivoisin, että ihmiset muistaisivat niitä vähäosaisempia noiden pakkolahjojen sijaan. Kaikki voittaisivat.

Sainko sitten itse lahjoja ollenkaan? Kyllä sain. Sain ensimmäisen joululahjani 8.12. ja en olisi voinut olla enempää hämmentynyt ja liikuttunut siitä. Sain joululahjoja ihmisiltä, joilta en koskaan olisi odottanut niitä saavani. Olin tänä vuonna aivan erityisen otettu jokaisesta muistamisesta, sillä yhtäkään niistä en saanut siksi, että olisin itse ensin antanut jotain. Luulen, että muistan tämän Joulun paljon paremmin ja pidempään kuin monet ennen tätä.

En usko, että kukaan loukkaantui, vaikka en ostanut lahjoja. Maailma ei tippunut raiteiltaan. Perhe ei hajonnut. No harm done. Luulen, että aion tulevaisuudessakin miettiä tarkemmin, minkä verran tahdon olla mukana tässä jouluhössötyksessä. Lahjoja voi kyllä ostaa muullonkin. Ne ehkä jopa ilahduttavat saajaansa enemmän, kun niitä ei osaa odottaa. Luulen, että tämä lahjojen pakko-ostaminen lopulta masentaa vaan kaikkia osapuolia ja lahjojen avaamisen jälkeen tulee vaan tyhjä olo.

Luulen, että lahjojen ostamatta jättäminen oli yksi parhaista päätöksistäni. Se laittoi ajattelemaan asioita uudenlaisesta perspektiivistä ja uskon, että sillä oli seurauksia, jotka vaikuttavat elämääni monin tavoin tulevaisuudessa.

Millaisia kokemuksia sinulla on Joulusta ja lahjojen ostamisesta? Kuulisin mielelläni (:.

Previous Post Next Post

8 Comments

 • Reply Tiina, Kinttupolulla lauantai, 28 joulukuun, 2013 at 21:28

  Hieno kirjoitus!

  Toivon myös ihan samaa, että ihmiset antaisivat niille jotka tarvitsevat. Ja etenkin Jouluna, jota pidetään antamisen juhlana, olisi hyvä miettiä, että kuka tarvitsee ja mitä. Itse en ole ostanut lahjoja vuosiin ja toivonut sitä myös muilta ihmisiltä. Itseasiassa olen lähtenyt aina Joulua pakoon, enkä muista milloin olisin ollut Jouluna Suomessa…muistaakseni kuusi vuotta sitten, enkä silloinkaan osallistunut lahjahössötyksiin. Tänä vuonna tein poikkeuksen lahjarintamalla ja adoptoin lahjaksi aasin täältä Espanjasta aasien vanhainkodista. Lahjansaaja oli hyvin mielissään ja lahjanantajallakin on hyvä mieli, puhumattakaan sitten aasien vanhainkodin asukkaista 😀

  • Reply mirkki lauantai, 28 joulukuun, 2013 at 22:13

   Mahtavaa! Itse en ole ollut koskaan Joulua pois Suomesta, lukuunottamatta erästä Tallinnassa vietettyä. Siinä voisi kyllä olla varteenotettava idea ensi vuodelle. :):)

 • Reply Maarit/Pää pilvissä maanantai, 30 joulukuun, 2013 at 15:50

  Tiedän! Tiedän! Kaikkein kamalinta on saada krääsää, kuten ihmeellisiä Tiimarin koriste-esineitä. Puhuttiin perheen kanssa miten ahdistavaa jouluna on olla kotona ja miettiä sitä että saako kaikki varmasti tarpeeksi lahjoja. Hyviä lahjoja saatiin mutta todettiin porukalla että joulu kolme vuotta sitten Thaimaassa oli rennoin ja helpoin. Ei tarvinnut stressata lahjoista, koska se matka oli lahja itsessään, eikä miettiä siivouksia tai laatikoiden imeltämistä. Sinne uudelleen. Voisin itsekin tarttua tuohon Operaatio Joulun lapseen ensivuonna. Tai vaikka aikaisemmin. Hyvä postaus!

  • Reply mirkki keskiviikko, 1 tammikuun, 2014 at 20:10

   Kiitos! Voih joulu Thaimaassa on ollut vuosikausia mun haave. Ehkä ens vuonna. Tai seuraavana. Olis ihana vaan olla lämpimässä ja istuskella rannalla jouluaattona <3. Eipä tarvis stressata edes siitä tuleeko sitä valkoista joulua :D.

 • Reply Sapa maanantai, 30 joulukuun, 2013 at 15:55

  Me ollaan tehty perheen kanssa jo monena jouluna niin, että arvotaan jokaiselle henkilö, kenelle ostaa max parin kympin arvoisen lahjan. Näin jokainen ostaa ja saa vain yhden lahjan, mutta jonkinlainen lahjaperinne säilyy. Lisäksi me vielä siskojen kanssa suositaan ”kierrätettäviä” lahjoja, esimerkiksi lautapelistä riittää iloa meille kaikille kun samassa kaupungissa eletään ja tykätään pitää peli-iltoja ja jos joku saa lahjaksi kirjan niin se lähtee automaattisesti kiertoon ekan lukukerran jälkeen 😀 Itse tykkään tästä systeemistä, jokaiselta kuitenkin yleensä löytyy edes yksi ”tarpeellinen” lahjatoive niin säästyy suuremmilta miettimisiltä ja stressailuilta. Eikä se enää niin haittaa vaikka etukäteen tietäisi että mitä sieltä paketista paljastuu 🙂

  • Reply mirkki keskiviikko, 1 tammikuun, 2014 at 20:07

   Varmaan ihan järkevä systeemi :):)! Kamalampaa olis, jos kaikki vaan hirveen stressin kanssa joka vuosi ostais toisilleen jotain turhaa.

 • Reply rosita keskiviikko, 1 tammikuun, 2014 at 08:46

  Olipa mukavaa luettavaa tämä postaus! Minusta on kivempi antaa /saada lahjoja muulloin, kuin siihen pakottavan perinteen aikana. 🙂

  • Reply mirkki keskiviikko, 1 tammikuun, 2014 at 20:06

   Kiitos! 🙂 Joo kyllä siinä on vähän eri fiilis saada lahjoja muusta syystä kuin tradition vuoksi (:.

  Leave a Reply