Kotikaupunkihaaste: Kankaanpää

Ajattelin nyt tarttua omaan kotikaupunkihaasteeseeni. Toivottavasti joku muukin jaksaa tehdä tämän. Itse ainakin olen kovin kiinnostunut Suomen eri kaupungeista. Olin jo lapsena innostunut eri paikoista, ja listailin ihan fiilispohjalta kaupunkeja, joissa tahtoisin asua..Perusteeena silloin oli lähinnä se, mikä kuulosti kivalta. Kuten vaikkapa Karkkila :P.

” Oot nuori ja rauhaton sydän

kyllästynyt tähän kuolleeseen kylään

jos maltat mielesi pääset maailmaan kyllä.”

Jos Jukkapojan kappale olisi tehty 15 vuotta takaperin, olisi se varmasti ollut oman elämäni soundtrack. En voi kieltää, ettenkö olisi koko lapsuuttani ja nuoruuttani kaivannut isompiin ympyröihin.

Näissä kuvissa on minun kaunis äitini ennen kuin minä synnyin. Hän on asunut koko elämänsä Kankaanpäässä. Itse asuin kaupungissa 18 vuotta, enkä osaa kuvitella muuttavani koskaan takaisin. Nykyään tykkään kyllä viettää aikaa tuossa pikkukaupungissa. Useimmat ihmiset tuntuvat tietävän, että Kankaanpää on ”siinä Tampereen vieressä”. Ei, se ei ole siellä. Se paikka on KANGASALA. Kankaanpää sijaitsee Pohjois-Satakunnassa lähellä Etelä-Pohjanmaan rajaa.

Little bro

Kankaanpää on tunnettu lähinnä Niinisalon varuskunnasta, Kankaanpään Mailan pesäpallojoukkueesta.. ja ikävistä lehtiotsikoista. Turhan usein viime vuosina joku on ampunut jonkun =/. Kankaanpää on myös taidekaupunki. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että kaupungissa on taidekoulu. Ja tästä seuraa se, että kaupunki on täynnä mitä kummalisempia taideteoksia (joista ei osaa päätellä niiden olevan taidetta). Taidekoululaiset ovat mystinen ihmisryhmä. En muista kenenkään tuttavani  tunteneen yhtään taidekoululaista. Nuo kun eivät yksinkertaisesti olleet tekemisissä muiden kuin toistensa kanssa.

Mirka 10v

Lapsuudessani tärkein harrastus oli liikunta. Kokeilin monia lajeja, mutta tärkein kaikista oli yleisurheilu. Kankaanpäässä oli hyvät puitteet siihen lajiin. Seuramme KSL oli loistava, ja pärjäsimme kansallisella tasolla vallan mainiosti. Siitä isoa plussaa pikkuiselle kotikaupungilleni.

Mirka 15v on juuri heitetty järveen

Teini-iässä Kankaanpää tuntui jo melko ahtaalta. Kävin tutustumassa muiden paikkakuntien taidelukioihin, mutta jostain syystä jäin kuitenkin kotikaupunkiin. Olin 12-14 vuotiaana niin sanotusti hieman erilainen nuori. Ja sen vuoksi minua kiusattiin paljon. Vierailut koulukuraattorilla tulivat tutuksi. Myöhemmin sain olla enemmän rauhassa, tai kiusaaminen ei ollut ainakaan niin suoraa ja fyysistä. Kaupungissamme oli 90-luvun lopulla käynnissä kummallinen ilmiö. Monet tytöt olivat väkivaltaisia. Itse sain siitä oman osani. Koulun työntekijät eivät juuri asioihin puuttuneet. Toivon, että opettajat puuttuvat väkivaltaan ja kiusaamiseen nykyään enemmän.

YO 2003

Kirjoitin ylioppilaaksi keväällä 2003. Jälkikäteen ajatellen lukioaika oli melko harmaata. Mieleen ei ole jäänyt mitään erityistä tuolta ajalta. Yläasteesta on jäänyt paljon värikkäämmät ja hauskemmat muistot vastoinkäymisistä huolimatta. Yläaste oli sitä aikaa kun omistettiin samaan aikaan 30 kirjekaveria, käytiin välkällä kirjastossa Kissin chatissa, soiteltiin lankapuhelimella pilasoittoja, ja lintsattiin koulusta, jotta päästiin Juustopäiden keikalle…

En oikein osaa sanoa, mikä kotikaupungissani on parasta. Paitsi vesi on ehdottomasti Suomen parasta! Ihokin näyttää joka kerta erilaiselta, kun kotoseudulla vierailee. Hassua, mutta totta. Lisäksi pienessä kaupungissa voi kävellä joka paikkaan eikä tarvitse elää jatkuvan hälyn keskellä. Mukavaa vaihtelua Helsingin arkeen, mutta en kaipaa takaisin niihin aikoihin, kun tuo oli minulle sitä jokapäiväistä arkea.

Sinänsä sääli, että monet pienet kaupungit tuntuvat autioituvan vähitellen. Palvelut lähtevät pois ja ihmiset muuttavat muualle. Minusta on hienoa, että olen asunut lapsuuteni jossain muualla kuin Helsingissä. Olen ylpeästi kotoisin jostain ihan muualta kuin täältä :).

Jos joku on käynyt joskus Kankaanpäässä, niin tahtoisin kuulla teidän kokemuksianne. Mitä teille on jäänyt mieleen? ”Toririnkiä ajavat traktorit” on ollut joksus jonkun vastaus :D.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Previous Post Next Post

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Heidi keskiviikko, marraskuu 28, 2012 at 08:00

  En ole koskaan käynyt Kankaanpäässä, joten oli kiva lukea tämä 🙂 Taidanpa itsekin tarttua haasteeseen ja kirjoittaa omasta kotipaikastani, vaikka harmi kyllä minulla ei ole mitään kuvia aiheeseen liittyen…

  • Reply mirkki keskiviikko, marraskuu 28, 2012 at 12:57

   Mullakaan ei oikeestaan kaupungista itsessään ollut nyt kuvia kun kovalevyni mukana meni niin paljon.. Täytyis joskus taas kuvailla siellä ihan vaan maisemia :).

 • Reply lepanu keskiviikko, marraskuu 28, 2012 at 11:32

  Hieno postaus! Ja opin jotain uutta – koskaan ollut Kankaanpäästä kuullutkaan…

  Mä saatan ehkä joskus tehdä tän keskittyen kotilähiöihini Helsingistä; tää on tosi hyvä idea! Sen verran kyllä työläs juttu on, että en uskalla varmasti luvata mitään, mutta pistän haasteen korvan taakse. 😉

  • Reply mirkki keskiviikko, marraskuu 28, 2012 at 12:56

   Vähä ois hauska kyllä kuulla Helsingin eri lähiöistä. Ei tule juurikaan seikkailtua muuta kuin Kallio-keskusta akselilla ja tämä ei varmaankaan anna kovin kattavaa kuvaa kaupungista :D.

   • Reply lepanu keskiviikko, marraskuu 28, 2012 at 14:36

    Ei anna ei. Kallio on kuitenkin yksi Helsingin kiinnostavimmista alueista, joten ei paha valinta asuin- ja seikkailuhuudiksi. 🙂

    Mun erikoisalaa on Itä-Helsinki Kontulasta Hertsikaan. Tervetuloa tutustumaan. 😉

 • Reply Tapio keskiviikko, huhtikuu 10, 2013 at 23:39

  Kpää 😀 Sieltä olen maailmalle ponnistanut, ihan Lahteen saakka, täällä ponnistelevat ihan muissa merkeissä. Asuin elämäni ensimmäiset 7 vuotta Kankaanpäässä, tuolloin se tuntui vielä varsin suurelta ja seepian väriseltä kylältä. Muistan erityisen lämpöisesti Hamsteria, sitä kauppaa, ja tietty kesäisiä toripäiviä. Armeija ikään saakka asuin naapuri kunnassa Jämijärvellä, josta luonnollisesti tultiin ammattikoulut ja lukiot suorittamaan kankaanpäähän. Tavallaan koen että olenkin saanut kaksi koti”kaupunkia” Pisteet jakautuu ihan mukavasti tasan. Jämijärvellä Jämi ja kankaanpäässä miniramppi 🙂
  Niin ajauduin tänne blogiisi googlesta hakusanalla ”if i die before i wake at least in heaven i can skate” joka nyt liittyy elämääni monellakin tapaa, mutta inttiaikana veksissä tuon värssyn sisältävän musavideon näin Mtv:ltä ja poltti silloin keuhkokuumeiseen mieleeni jotkin pysyvät arvet. Joten jäin selaamaan joitain kirjoituksiasi ja tuossa Kankaanpään noustessa esiin jatkoin vielä, ja vielä..
  Kiitos 🙂

  • Reply mirkki torstai, huhtikuu 11, 2013 at 20:32

   Mahtavaa :D. Kaikkea merkillistä sitä netin syövereistä löytääkin kun vaan googlettaa jotain. Hamsterissa on kyllä tullut asioitua monet kerrat lapsuudessa. Ja minirampin liepeillä olen pyörinyt minäkin vakoilemassa poikia yläastevuosina =D. Ja juossut siinä viereisellä yleisurheilukentällä.. Nyt voisin vaikka mennä itse skeittaamaan pikkupoikien kanssa ^^. Äiti ja isi siinä vieressä kuitenkin asustavat niin tulee varmasti kylillä pyörittyä jatkossakin :).

  Leave a Reply