Suomen suurin matkablogiyhteisö
Kirsikkapuu Roihuvuoressa

Roihuvuoren kirsikkapuisto – pala pinkkiä unelmaa

Kirsikkapuisto on kaikille avoin viheralue Helsingin Roihuvuoressa. Toukokuussa sinne kannattaa lähteä vaikka vähän kauempaakin ihastelemaan satoja kirsikkapuita. 

Nostetaan nyt esille se tylsä juttu heti alkuun. Niin upeita kuin kirsikkapuut ovatkin, niiden kukinto ei kestä kovin pitkään. Niinpä vierailua Kirsikkapuistossa ei kannata jäädä odottamaan liian pitkäksi aikaa. Helsingissä näitä kauniita pinkkejä puita kannattaa lähteä fiilistelemään mieluiten ihan lähipäivinä. Perinteisesti kirsikankukinto symboloi sekä uutta alkua että kaiken katoavaisuutta, ja molemmat näkökulmat ovatkin näiden puiden kukkiessa vahvasti läsnä.

Kirsikankukintaa voi seurata päivittäin Roihuvuori.fi -sivulta. Vuosittain vaihtuva valokuvaaja seuraa kukinnon tilannetta, ja raportoi siitä sivustolle kuvien muodossa. Vuonna 2022 valokuvaajana toimii Anna-Mari Raunio.

Roihuvuoren Kirsikkapuiston historia ulottuu 15 vuoden taakse. Ensimmäinen kirsikkapuu istutettiin puistoon 5. kesäkuuta 2007. Nykyään, vuonna 2022, puita on jo  315, mikä tarkoittaa, että pinkki väriloisto on jo melkoisen huikea. Pitkän, pimeän talven jälkeen nämä kirkkaat värit tuntuvat aika ihmeellisiltä.

Minä kävin Roihuvuoressa 17.5. illalla. Tällöin kukinto oli  erittäin kaunis! Täytyy tunnustaa, että vaikka rakastan kirsikankukkia, oli tämä minulle ensimmäinen kerta, kun kävin niitä ihailemassa juuri täällä Kirsikkapuistossa. Se on jopa vähän koomista, sillä olen muutama kuukausi sitten muuttanut Espooseen, ja sitä ennen asuin melko lähellä Kirsikkapuistoa kaikki ne vuodet, kun se on ollut olemassa. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Vuonna 2021 Kirsikkapuistoa uudistettiin, joten tällä hetkellä on aivan oivallinen aika käydä siellä juhlistamassa kesän alkua.

Roihuvuori KirsikkapuuKirsikkapuuKirsikkapuu

Kirsikkapuita ja ihmisiä taustalla.Toukokuussa Roihuvuoressa juhlitaan Hanamia

Hanami 花見 (japanin kielinen sana tarkoittaa suomeksi kukkien katselemista) on Japanissa iso kansanjuhla, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain sen mukaan, milloin kirsikankukinto alkaa. Tokiossa tämä tapahtuu yleensä ihan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa. Täällä Etelä-Suomessa kukinta puolestaan on sijoittunut yleensä toukokuun puolivälin tienoille, mutta siinä on tietenkin vuosittaista vaihtelua. Muistan myös sellaisia vuosia, jolloin kirsikankukkia on näkynyt jo muutama viikko aiemmin. Vuonna 2022 paras kukinto on ilmeisesti alkanut aavistuksen myöhempään kuin yleensä.

Tänä vuonna Roihuvuoren Hanami-juhlaa vietettiin 15.5.

Monille tämä juhla on yksi vuoden odotetuimmista, enkä ihmettele miksi. Ensi vuonna taidan itsekin laittaa juhlapäivän kalenteriini, ja tehdä siitä uuden tradition itselleni.

Juhlassa on perinteisesti monenlaista, japanilaisesta kulttuurista inspiroitunutta ohjelmaa. Hanami on maksuton, kaikille avoin tapahtuma. Sitä vietettiin Roihuvuoressa ensimmäisen kerran äitienpäivänä 11. toukokuuta 2008, eli sillä on jo vakiintuneet perinteet Helsingissä.

En usko, että olen ainoa, joka haaveilee siitä, että voisi jonain vuonna matkustaa Japaniin Hanamin aikaan. Vielä joku päivä! Tarkkaa ajankohtaa kirsikankukinnolle on etukäteen vaikea ennustaa, joten ihan muutaman päivän reissua ei kannata buukata, mikäli haluaa varmistaa, että on paikalla oikeaan aikaan. Ja reissua odotellessa meillä on onneksi tämä upea puisto kirsikankukkien ihailuun Helsingissä.

Kirsikkapuu ja pinkit kynnetKirsikkapuistoKirsikkapuu ja taustalla puu, jossa vihreitä lehtiä.Kirsikkapuu kukassa.

Missä kirsikkapuisto sijaitsee?

Kirsikkapuisto sijaitsee Helsingin Roihuvuoressa, lyhyen kävelymatkan päässä esimerkiksi Herttoniemen ja Siilitien metroasemilta. Jos ei jaksa tai halua reippailla noin 10 minuutin kävelymatkaa, voi metroasemalta voi myös ottaa bussin ja kulkea sillä muutaman pysäkin, niin pääsee vielä lähemmäs puistoa. HSL:n Reittioppaaseen voi laittaa määränpääksi Kirsikkapuisto, niin löytää perille.

Pohjoisessa puisto rajautuu Roihuvuoren vesitorniin, etelässä Abraham Wetterin tiehen sekä lännessä Sahaajankatuun.

Helsingin keskustan alueelta on kätevät yhteydet Kirsikkapuistoon, joten ei muuta kuin ihailemaan pinkkiä väriloistoa!

Kirsikkapuita Kirsikkapuistossa, taustalla vesitorni.Roihuvuoren KirsikkapuistoKirsikkapuita ja ihmisiä Roihuvuoren Kirsikkapuistossa.Kirsikkapuita ja koivu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
poreallas

Break Sokos Hotel Bomba – Pohjois-Karjalan parhaimmistoa

                                                                                                                                                    Artikkeli kirjoitettu Break Sokos Hotel Bomban ja
                                                                                                                                                    Visit Karelian PR-matkan pohjalta

Nurmeksessa sijaitseva Break Sokos Hotel Bomba on monipuolinen matkailukohde ympäri vuoden.

Bomban kylpylähotelli oli minulle aiemmin tuttu ainoastaan valokuvien sekä tuttavieni kertomien tarinoiden välityksellä. Jo vuosia sitten olin näiden ansiosta noteerannut paikan, ja lisännyt sen kotimaan matkailuun liittyvien toivekohteideni listalle. Minua ei siis tarvinnut juuri suostutella siinä vaiheessa, kun minulle tarjottiin mahdollisuutta lähteä viikonlopun mittaiselle tutustumisretkelle Bomballe.

Bomban sijainti Pielisen rannalla on mitä viehättävin. Kauniin järvimaiseman lisäksi toinen asia, jonka välittömästi Bombaan saavuttuani noteerasin, on ihmisten ystävällisyys. Myös paikallisuus on vahvasti läsnä ihan kaikessa palvelukokemuksesta sisustukseen ja ruokatarjoiluista elämyksiin, mikä on mielestäni tosi hienoa.

Bomba järvimaisema

Break Sokos Hotel Bomba sijaitsee kauniin Pielisen rannalla.

Bomban uudistetut hotellihuoneet

Yövyin Break Sokos Hotel Bombassa järvinäkymällä varustetussa perhehuoneessa, joka on uudistettu vuonna 2021. Tuolloin uuden ilmeen sai yhteensä 15 huonetta. Nämä vaaleilla sävyillä sisustetut perhehuoneet sijaitsevat hotellin päärakennuksessa, josta löytyy myös hotellin Trattoria Pielinen -ravintola sekä Spa Bomba -kylpylä.

Hotellihuoneesta avautuu näkymä Pieliselle. Parivuoteen lisäksi huoneesta löytyy myös parvi, jossa mahtuu nukkumaan kaksi henkilöä. Uskon, että erityisesti perheiden lapset nukkuisivat parven rauhassa mielellään, mutta tällainen neljän hengen huone sopii toki myös vaikkapa ystäväporukalle. Luontoelementit ovat näkyvillä niin tässä huoneessa kuin hotellikerroksen käytävilläkin esimerkiksi paikallisten kuvaajien ottamien valokuvien muodossa.

Tulevaisuudessa Break Sokos Bombassa tulee olemaan myös parvekkeellisia huoneita upealla, suoralla järvinäkymällä.

hotellihuone

Break Sokos Hotel Bomban Standard-parvihuoneet on uudistettu vuonna 2021.

Parvisänky hotellihuoneessa

Bomban perhehuoneesta löytyy parisängyn lisäksi parvi, jossa on nukkumatilat kahdelle.

Varjo hotellihuoneen seinässä

WC Bomba Nurmes

Aamuaurinko hotellihuoneen ikkunasta

Bomban hotellihuoneesta avautuu kaunis näkymä Pieliselle.

Bomban aamiainen

Break Sokos Hotel Bomban aamupala tarjoillaan Trattoria Pielisen tiloissa.

Spa Bomba – yksi Suomen parhaista kylpylöistä

Break Sokos Hotel Bomban hotellihuoneista pääsee kätevästi hipsimään kylpytakissa suoraan Spa Bombaan, josta tuli hetkessä yksi suosikkikylpylöistäni Suomessa! Olen varovainen käyttämään superlatiiveja, mutta ainakaan tällä hetkellä en keksi yhtään kylpylää, jossa olisin viihtynyt yhtä hyvin. Bomba ei kuulu Suomen tunnetuimpiin kylpylöihin, mutta uskon, että se pääsee jokaisen siellä vierailevan suosikkilistalle.

Spa Bomba on ihana paikka rauhoittua. Arjen kiireiden sekä maailman murheiden keskellä se tuntui keitaalta, jossa saattoi hetkeksi unohtaa kaiken stressin. Bomba ei ole vesipuisto, vaan enemmänkin rauhoittumisen ja rentoutumisen paikka, jossa aikuisetkin viihtyvät. Spa Bomba on todella tyylikäs, eikä ihme, sillä kylpylän vuonna 2017 valmistuneesta uudistuksesta vastasi monia upeita hotelleja suunnitellut Puroplan. Kylpylä näkymineen edustaa ehdottomasti nykykarjalaista luksusta.

Allasosastolta löytyy 32-asteisen pääaltaan lisäksi niin kuuma-allas (40°C), kylmäallas (liian kylmä!) kuin poreallas ja lastenallaskin. Päiväsaikaan sen sijaan on mahdollisuus ihailla Pielistä koko kylpylän levyisistä ikkunoista, ja ulkoporealtailla järvimaisema avautuu suoraan silmien eteen. Saunamaailmasta puolestaan löytyy erilaisia teemasaunoja sekä elämyssuihkuja ja jalkakylpyjä.

Kylpylässä on myös allasbaari sekä ihanan lämpimiä lepotuoleja. Perjantaisin ja lauantaisin kylpylän aukioloa on pidennetty parilla tunnilla, ja tuolloin kylpylä on K-18. Pimeään aikaan kylpylä on valaistu kauniisti.

Hinnasto ja lisätietoa Spa Bombasta löytyy täältä.

Bomba kylpylä

ulkoporeallas järven rannalla

Spa Bomban ulkoporealtaiden eteen avautuu kaunis Pielinen.

Bomba saunaosasto

Spa Bomban saunaosastolta löytyy elämyssuihkuja sekä erilaisia saunoja.

Spa Bomba

Päiväsaikaan Spa Bombasta avautuu näkymä Pieliselle koko ikkunan leveydeltä.

Bomba poreamme

Spa Bombassa pääsee poreisiin sekä sisällä että ulkona.

poreamme Bomba

Bomban kypylästä tuli kertaheitolla suosikkikylpyläni.

Aktiviteetteja ympäri vuoden

Bomballe kannattaa matkustaa mieluiten milloin tahansa. Maisema on kaunis eri vuodenaikoina, ja monenlaisia aktiviteetteja on tarjolla ympäri vuoden. Kesällä voi harrastaa esimerkiksi soutamista, suppailua, pyöräilyä fatbikella, retkeilyä, fresbeegolffausta tai golffausta. Hotellin edestä löytyy myös hiekkarantaa, joissa voi viettää kesäpäivää ilman sen kummempia aktiviteetteja.  Talvella on mahdollisuus kokeilla esimerkiksi moottorikelkkailua, pilkkimistä, lumikenkäilyä, potkukelkkailua tai pulkkailua.

Bomban ohjelmapalveluista vastaa Villi Pohjola.

Hotellin vieressä sijaitseva karjalaiskylä herää eloon erityisesti kesällä, sillä silloin avautuvat näyttelyt, käsityöläispuodit, ravintolat, kesäteatteri ja tori. Lomakaudella Bomban ravintolaan katetaan noutopöytä. Lisäksi samassa rakennuksessa on mahdollista osallistua esimerkiksi Valamon viinipruuviin tai kesäkuukausina järjestettävään Bomban karjalanpiirakkapajaan. Pääsin kokeilemaan näitä molempia, ja voin ehdottomasti suositella näitä elämyksiä. En ollut koskaan aiemmin kokeillut karjalanpiirakoiden rypytystä, ja se tuntui jopa meditatiiviselta puuhalta, jota voisi tehdä useamminkin. Ja siis miten hyviä aidot karjalanpiirakat ovat! Taisin syödä niitä vähän liian monta putkeen.

Bomban karjalaiskylän keskus on alla olevassa kuvassa näkyvä, näyttävä Bomban talo, joka on rakennettu karjalaisia perinteitä kunnioittaen. Se on kopio Jegor Bombinin vuonna 1855 Karjalan Suojärvelle rakennuttamasta talosta. Bomban talon ravintolassa järjestetään monenlaisia tapahtumia ympäri vuoden − talo soveltuu myös yksityisjuhliin. Ravintolan lisäksi talosta löytyy oluttupa ja kesäterassi.

Kannattaa tutustua myös Bomba.fi -sivustoon, josta löytyy ajankohtaista tietoa siitä, mitä kaikkea alueella on meneillään.

Bomban talo

Bomban talo on karjalaiskylän keskus.

Bomban talon ravintola

Kauniisti katettu illallispöytä Bomban talolla teki vaikutuksen.

pannukahvit

Pääsimme nauttimaan moottorikelkkaretken päätteeksi pannukahvit.

Käsityöläispuoti

Bomban talolla pääsee tutustumaan myös käsityöläispuoteihin.

viinilaseja ja tarjoiluja

Valamon viinipruuvi järjestetään Bomban talolla.

Bomban karjalaiskylän tsasouna

Sunnuntaiaamu valkeni kauniina, joten päätin kävellä vastaanottamaan aamun ensimmäisiä säteitä aamukävelyllä. Suuntasin Bomban karjalaiskylän yhteydessä, aivan rannan tuntumassa sijaitsevan tsasounan eli rukoushuoneen luo.

Rukoushuoneessa järjestetään kirkollisia toimituksia. Kesäkautena sen ovet ovat auki kaikille vierailijoille oppaan johdolla ja muina aikoina sopimuksen mukaan. Tsasounan avaimet saa lainaan Break Sokos Hotel Bomban vastaanotosta, mutta itse ihastelin sitä tällä kertaa vain ulkoa.

Tsasounan pihalla on siviilisotavankien muistomerkki, joka nykyisessä maailmantilanteessa yhtäkkiä tuntuikin aivan uudella tavalla ajankohtaiselta ja puhuttelevalta. Historia tuntui aivan eri tavalla elävältä nyt, kun sota Euroopassa ei ole enää vain pala menneisyyttä.

Hiljentymisen polku, joka johtaa tsasounalle, olisi varmasti oppaiden sanoittamana vieläkin mieleenpainuvampi kokemus. Jos siis vierailet Bomballa kesällä, kannattaa pitää tämä mahdollisuus mielessä.

risti tsasounan katolla

muistomerkki

auringonnousu järven rannalla

Nurmes tsasouna auringonnousu

Heijastus ikkunasta

tsasouna nurmes auringonnousu

Luminen maa ja aurinkoheijastus

Auringonnousu tsasounalla

Kulkuyhteydet Bomballe

Koska minulla ei ole autoa tai edes ajokorttia, olen kiinnostunut siitä, miten hyvin eri kohteet ovat saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä. Nurmekseen on mahdollista matkustaa täältä Etelä-Suomestakin julkisilla kulkuneuvoilla, sillä junalla pääsee kätevästi Joensuuhun, ja Joensuusta Nurmekseen kulkee sekä taajamajuna että useita linja-autovuoroja.

Bomba sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Nurmeksen keskustasta, joten kauniilla säällä tämä väli on myös helposti käveltävissä.

Monet reissaavat kotimaassa autolla, ja varsinkin kesälomien lähestyessä moni varmasti suunnittelee, minne lähtisi ajelemaan. Joensuusta, Kuopiosta ja Kajaanista ajomatka kestää noin 1,5 tuntia, Helsingistä puolestaan noin 6 tuntia, toki tilanteesta riippuen. Veneilijät voivat saapua Bomballe vesiteitse Pielisen kautta. Break Sokos Hotel Bomballa on veneiden tankkauspiste ja vierasvenesatama.

Nurmes sijaitsee siinäkin mielessä mielenkiintoisella alueella, että lähialueelta löytyy muitakin kohteita, joissa kannattaa vierailla. Esimerkiksi Kolille on vain tunnin matka, joten Suomen kansallismaisemiin voi matkustaa kätevästi samalla reissulla, kun tulee käymään Nurmeksessa.

Itse toivon, että kotimaan matkailua tuetaan tulevina aikoina paljon, etenkin nyt, kun takana on koronan haastamia vuosia. Vaikka maailma avautuu nyt yhä enemmän, ja on mahdollista matkustaa kauaskin, niin ei unohdeta näitä kotimaan helmiä <3.

Puunurmes

Idylliseen Puu-Nurmekseen kannattaa käydä tutustumassa samalla, kun käy Bomballa.

Lisää luettavaa Bombasta

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa: Mikä kylpylähotelli Pielisen rannalla: Break Sokos Hotel Bomba
Aamukahvilla: Nurmeksen Bomba-hotelli ja nykykarjalainen luksus
Wallenius: Pohjois-karjalan elämysloma: Yö karhujen kanssa, päivä kylpylässä
Mutkia matkassa: Pohjois-Karjalaista vieraanvaraisuutta Bomballa

Auromgonnousu järven rannalla

5 syytä tulla käymään Bombassa

Lopuksi vielä tiivistettynä viisi syytä, joiden vuoksi itse lähtisin käymään Bomballa.

  1. Rauha
  2. Ystävällisyys
  3. Kylpylä
  4. Maisemat
  5. Elämykset
Trattoria Pielinen

Trattoria Pielinen

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Original Sokos Hotel Kimmel joen rannalla

Joensuun Kimmelistä tuli kaupungin ykköshotelli

     PR-matka/matkan tarjosivat: Original Sokos Hotel Kimmel, Visit Joensuu ja Visit Karelia

Joensuun ykkönen, mutta ei pelkästään sitä, sillä mittavan uudistuksen myötä Original Sokos Hotel Kimmelistä on tulossa Itä-Suomen johtava kokous- ja tapahtumatalo. Eli mistä siis on kyse?

Pääsin syyskuun puolivälin tienoilla tutustumaan täysin uudistettuun Original Sokos Hotel Kimmeliin. Tällä joensuulaisella hotellilla on takanaan jo yli 40 vuoden historia, eikä näin merkittävää uudistusta ole tehty aiemmin. Uudistus kattoi kaikki hotellihuoneet, aulan, ravintolan, kokoustilat, juhlasalin ja piha-alueen. Kimmel ei siis ole pelkästään hotelli, vaan myös merkittävä tapahtumatalo. Viimeiset uudistukset saadaan tehtyä valmiiksi lokakuun puolivälissä 2021, minkä jälkeen hotellissa juhlii jopa 1000 henkilöä kerrallaan.

Muistan seitsemän vuotta sitten kesällä kävelleeni Joensuussa Kimmelin ohi ja miettineeni tuolloin, että siinä vasta on hotelli kauniilla paikalla, auringossa kauniisti kimmeltävän Pielisjoen rannalla. En tuolloin tiennyt, että juuri siitä hotelli on saanut nimensäkin – joen kimmellyksestä. Uudistuksen jälkeen myös itse hotelli ja sen tunnelma kimmeltävät aivan uudella tavalla. Joensuussa voidaan hyvästä syystä olla ylpeitä sen uusimmasta ja taatusti tyylikkäimmästä hotellista.

Kimmel sijaitsee aivan Joensuun rautatieaseman vieressä, samalla myös kivenheiton päässä keskustasta. Sanoisin, että tässä on mitä mainioin sijainti yöpymispaikalle kaikille, jotka saapuvat Joensuuhun junalla. Itse arvostan majapaikan keskeistä sijaintia, koska en omista autoa, vaan liikun yleensä aina julkisilla.

Junareitin varrella Helsingistä Joensuuhun näkee muuten kauniita maisemia!

Joensuun Kimmelin uudet, upeat Superior-huoneet

Kului siis seitsemän vuotta siitä, kun laitoin tämän hotellin ensimmäisen kerran merkille, ennen kuin päädyin yöpymään siellä. Ajoitus ei olisi voinut olla yhtään parempi, sillä sain kunnian olla yksi niistä hotellivieraista, jotka yöpyivät Kimmelin uudistetuissa Superior-huoneessa ensimmäisenä. Kelpasi nukkua tässä Familonin ihanassa, isossa sängyssä. Näitä huoneita on hotellissa yhteensä 60, minkä lisäksi muutkin huonetyypit on uudistettu. Esteettömiä huoneita Kimmelistä löytyy seitsemän.

Minun (ja ymmärtääkseni myös monen muun) huomion kiinnitti ensimmäisenä upea kylpyhuone, sen jälkeen myös monet kauniit yksityiskohdat.

Hotellin kaikki 237 huonetta olivat täynnä, mikä tuntui mahtavalle, sillä jokainen tietää, miten paljon matkailuala on korona-aikaan kärsinyt. On upeaa, että meillä on Suomessa vetovoimaisia kohteita, joissa riittää vierailijoita. Toivon, että suomalaiset ovat jatkossakin innostuneet kotimaan matkailusta, vaikka kansainvälinen matkailukin alkaa vähitellen avautua. Meillä on oikeasti myös lähellä paljon nähtävää ja koettavaa!

Original Sokos Hotel Kimmel Superior Original Sokos Hotel Kimmel Superior Original Sokos Hotel Kimmel Superior

Kimmel uudistettiin alkuperäistä suunnitelmaa nopeammin

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Kimmel oli tarkoitus uudistaa vähitellen, jolloin hotelli oltaisiin voitu pitää avoinna uudistuksen ajan. Koronarajoitukset kuitenkin vaikuttivat asiakasmääriin alkuvuodesta niin, että hotelli päätettiin sulkea ja tällä tavoin myös nopeuttaa hotelliuudistusta.

Purkutyöt aloitettiin tammikuussa, ja hanke työllisti suuren määrän pohjoiskarjalaisia rakennusalan ammattilaisia. Oikeastaan suunnittelua lukuunottamatta kaikki mahdollinen työstä materiaaleihin on toteutettu paikallisvoimin. Hotellin tiloissa pääsee fiilistelemään esimerkiksi paikallisten käsityöläisten, oluenpanijoiden ja leipojien kädenjälkeä. Myös tulevat tapahtumat ja erilaiset aktiviteetit tulevat työllistämään lähialueen yrittäjiä.

Kun uudistusta lähdettiin toteuttamaan, totesi Pohjois-Karjalan Osuuskaupan myynti- ja matkailujohtaja Tiina Kanninen näin:

”Lähdemme luomaan nykykarjalaista luksusta, mikä tarkoittaa modernien kulttuurielämysten, pohjoiskarjalaisten perinteiden, alueemme jylhän luonnon sekä laadukkaiden hotelli-, ravintola- ja hyvinvointipalveluiden yhdistelmää.”

Ainakin puitteet tämän kaiken toteuttamiseen ovat kunnossa, sillä hotelli on uudistettu moderniksi, samaan aikaan kuitenkin maanläheiseksi. Sellaiseksi, että siellä on kiva olla. Tänne kelpaa tulla kokemaan laatua, latautumaan ja viihtymään.

Kimmelin uudistuksessa sisustussuunnitelusta vastasi Puroplan/ Jaakko Puro, joka on suunnitellut monia upeita hotelleita, joiden joukossa ovat muun muassa Helsingin F6, Rovaniemen Arctic Light sekä Turun Seurahuone. Puron kädenjälki oli hyvin tunnistettavissa, ja luonnonläheiset materiaalit sekä vahvat värit toimivat Kimmelissä sangen hyvin.

Kimmel Joensuu KylpyhuoneJoensuun Kimmel SuperiorBistro Elli JoensuuJoensuun Kimmel huone

Hotellin monipuoliset palvelut

Ravintolaillallisella huomioni kiinnitti ystävällinen, ammittitaitoinen palvelu, aamiaisella aidot karjalanpiirakat, kokoustiloissa mieletön auringonvalo, joka paistoi aamujoogamme aikana, yleisissä tiloissa kauniit yksityiskohdat. Tämä talo on täynnä elämyksiä!

Tänä vuonna hotellissa tullaan varmasti viettämään vielä monet pikkujoulut, työhyvinvointipäivät ja tapahtumat. Yöelämästä kiinnostuneille tarjolla on Huilaa ja bailaa -paketteja, ja hyvinvointiin taas pääsee keskittymään Uumen-palveluiden kautta.

Olen iloinen, että minulla oli mahdollisuus tutustua uuteen Kimmeliin ensimmäisten joukossa. Toivon tälle hotellille jatkossakin kaikkea parasta ja tiedän, missä aion yöpyä seuraavalla Joensuun reissullani!

Tässä vielä koottuna mielestäni Kimmelin parhaat puolet Top 5:

  • Vieraanvaraisuus
  • Tyylikkyys
  • Sijanti
  • Ravintola
  • Elämyksellisyys

Mikäli haluat lukea muiden tunnelmia Kimmelistä sekä samalla saada matkavinkkejä Joensuuhun, voit tutustua näihin blogipostauksiin:

Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa: Matkavinkit itärajan monipuoliseen metropoliin

Seven Seas: Viikonloppu viehättävässä Joensuussa – tältä näyttää uusittu Sokos Hotel Kimmel

Kristallikimara: Mitä tehdä Joensuussa

Lumo Lifestyle: Nykykarjalaista luksusta Joensuussa

Lisää matkatärppejä Joensuuhun ja lähiseudulle:

Visit Joensuu

Visit Karelia

Joensuu jokiranta ruskaJoensuu Kimmel JokiKimmel Joensuu

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Taiteen kotitalo

Purkutaide – Taiteen kotitalo

Suomessa on paljon rakennuksia ja tiloja, jotka odottavat purkamista. Taide- ja kulttuuritoimijoilta puolestaan puuttuu tiloja. Purkutaiteen missio on yhdistää nämä palaset toisiinsa. 

Purkutaide nousi suuren yleisön tietoisuuteen vuoden 2020 kesällä, jolloin Keravalla sijaitsevaan, purkamista odottavaan kerrostaloon rakennettiin Taiteen kotitalo -näyttely.

Tämä ei ole kuitenkaan Purkutaiteen tuorein projekti, vaan vuoden 2021 alussa Purkutaide toteutti jo yhdeksännen projektinsa, tällä kertaa Helsingin keskustassa sijaitsevan Hotelli Helkan tiloihin. Tämä toteutus oli siinä mielessä erilainen kuin Purkutaiteen aiemmat, että Hotelli Helkaa ei olla purkamassa – sen sijaan siellä on käynnissä remontti. Toistaiseksi taidetta ovat päässeet ihastelemaan vain Helkan hotellivieraat, koronarajoitusten salliessa tiloihin on ollut tarkoitus päästää muitakin näyttelyvieraita. Nähtäväksi jää, avautuuko näyttely jossain kohtaa.

Minulla ei ole ollut tilaisuutta käydä tutustumassa Helkan näyttelyyn, joten palaan sen sijaan ajassa taaksepäin, Taiteen kotitalolle, jossa vuoden 2020 heinä-syyskuun aikana kävi yhteensä noin 30 000 vierailijaa. Uskallan väittää, että on Suomessa melko poikkeuksellista, että taidenäyttelyyn jonotetaan päivä, viikko ja kuukausi toisensa jälkeen – jopa tunteja kerrallaan, satoi tai paistoi. Monena päivänä jono jouduttiin katkaisemaan jo kauan ennen sulkemisaikaa, sillä uudet jonottajat eivät olisi enää ehtineet sisälle.

Sen jälkeen, kun näyttely sulki ovensa, on tiloja hyödynnetty muihin tarkoituksiin. Taiteen kotitalo on myös synnyttänyt uusia ideoita niin projektiin osallistuneille taiteiljoille kuin siellä vierailleille. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä oleva Turun Teknologiakiinteistöjen järjestämä parkkihallien elävöittämisprojekti sai inspiraationsa Taiteen kotitalosta.

Purkutaide KeravallaTaiteen kotitalo KeravallaKerava Taiteen kotitaloKerava Taiteen taloTaiteen kotitalo Kerava

Taiteen kotitalo oli hitti

Keravalaiseen, purkamista odottavaan kerrostaloon rakennettiin mielenkiintoinen, monipuolinen taidenäyttely 94 taiteilijan voimin. Kyseessä oli siis melko massiivinen toteutus, jollaisia ei Suomessa ihan joka päivä tule vastaan.

Taiteen kotitalo oli järjestyksessään Purkutaiteen kahdeksas projekti, ja mukana oli sekä ammattilaisia sekä harrastajia, joita osallistettiin osittain myös sosiaalisin perustein. Hyvinvointi ja yhteisöllisyys olivat tämän projektin keskiössä. Silmiini on kuukausien mittaan osunut kritiikkiä siitä, että näyttelyyn ei otettu mukaan pelkästään kaikista kovimpia ja ammattimaisimpia tekijöitä, mutta mielestäni on tärkeä arvo, että taide kuuluu kaikille, ja on hienoa, että tilaa annetaan myös sellaisille taiteilijoille, jotka eivät ole ammattilaisia tai kaikista kokeneimpia. Kokemus karttuu vain tekemällä, ja on tärkeää, että on taideprojekteja, joissa tekijöitä ei jaeta meihin ja muihin.

Yksi hieno piirre näyttelyssä oli se, että siellä vieraileminen haluttiin mahdollistaa kaikille. Tarjolla oli solidaarisuuslippuja, joita kävijät saivat ostaa valmiiksi sellaisia vierailijoita varten, joilla ei ollut mahdollista itse sijoittaa rahaa pääsylippuunsa.

Taiteen kotitalo oli ehdottomasti ainutlaatuinen kokemus. Vaikka kävijämääriä jouduttiin koronan takia säännöstelemään, niin ajattelen, että näyttelyä ei oltaisi voitu toteuttaa parempaan aikaan. Koronan takia ihmiset suuntasivat katseensa tiukasti siihen, millaisia elämyksiä lähialueelta löytyy – ja yllättäen Keravalta löytyi jotain, mitä ei voinut ohittaa.

Itse vierailin Keravalla syyskuussa. Yksi syy, jonka perusteella valitsin vierailupäväni Taiteen kotitalolla, oli Palefacen keikka, jota pääsin kuuntelemaan samalla, kun jonotin näyttelyyn. Oli muuten harvinaisen miellyttävä jonotuskokemus, enkä tiedä, kuka artisti olisi paremmin sopinut tähän ympäristöön. Lisäksi korona-aikana ei ole juurikaan päässyt livemusiikkia kuulemaan, mikä teki tästä keikkakokemuksesta vielä ainutlaatuisemman.

Olin ennen näyttelyssä vierailuani nähnyt siitä lukemattomia kuvia ja lukenut useita artikkeleita, mutta en silti ollut ihan varma, mitä odottaa.

Taiteilijoiden teokset olivat keskenään hyvin erilaisia ja edustivat monia tyylisuuntauksia. Näyttely oli hieno kokonaisuus ja ehdottomasti helposti lähestyttävä – pidän taiteesta eniten silloin, kun se ei tunnu etäiseltä, vaan pysäyttää ja saa unohtamaan kaiken muun ympärillä.

Toki minullekin tuli väkisinkin mieleen, että onpa sääli, kun tämä näyttelykokonaisuus on väliaikainen. Mutta niin purkutaiteen kuuluu ollakin. Se tuo taide-elämykseen ihan uudenlaisia ulottuvuuksia ja muistuttaa siitä, että oikeasti aivan kaikki on elämässä väliaikaista.

Taiteen kotitalo ilahdutti minua suuresti, ja jään innolla seuraamaan Purkutaiteen tulevia projekteja.

Kaikki eivät kuitenkaan tällaisesta taiteesta ilahtuneet.

”On vaikea nähdä, mitä hyvää ja positiivista nyt suunnitteilla oleva taideprojekti tuo Ahjon kaupunginosaan. Projektissa korostuu alueen epämääräisyys, pelottavuus ja vaarallisuus valheellisella tavalla.”

Keski-Uusimaa julkaisi tämän mielipidekirjoituksen, jonka oli allekirjoittanut 10 keravalaista kunnanvaltuutettua. En oikein hahmota, millaisesta viitekehyksestä käsin kenelläkään tulee mieleen kirjoittaa tällaista tekstiä. Tässä on osittain jopa vähän pelottavia kaikuja menneisyydestä, sellaisilta ajoilta, jolloin kaikki katutaide pyrittiin hävittämään katukuvasta. Onneksi kunnanvaltuutetut eivät saaneet viimeistä sanaa tässä projektissa. Taiteen ilo sai.

Muiden blogiartikkeleita Taiteen kotitalosta:

Ja sitten matkaan: Keravan nähtävyyksiä – Taiteen kotitalo

Lähtöportti: Taiteen kotitalo hämmästyttää Keravalla

Paleface Taiteen kotitaloPaleface Taiteiden talollaPaleface keikka Taiteen kotitalo

Purkutaide Keravalla

Kingsheikki: High on Life

Kingsheikki: High on Life

Purkutaide Kerava Taiteen kotitalo

Kingsheikki: High on Life

Purkutaide Keravalla

Kingsheikki: High on Life

Taiteen kotitaloPurkutaide KeravaPlan B Taiteen kotitaloTaiteen kotitalo KeravaTaiteen kotitalo tarratKerava Taiteen kotitalo

Katutaiteen menestystarina

Kun mietin niitä seitsemäätoista vuotta, jotka olen asunut Helsingissä, en voi olla ajattelematta, miten paljon katutaiteen kentällä on tapahtunut tänä aikana. On tultu jo pitkälle niistä vuosista, jolloin Helsingissä oli nollatoleranssi katutaiteen suhteen. Kaupungin surullisenkuuluisa Stop töhryille -kampanja oli voimissaan vuosina 1998–2008, jolloin kaupunkikuvasta pyrittiin häivyttämään kaikki katutaiteeseen viittaava.

”Kuusi nuorta on pidätetty epäiltynä satojen, jopa tuhansien tarrojen sekä keraamisten laattojen liimaamisesta.” Näillä sanoilla alkoi eräs Helsingin Sanomien artikkeli vuonna 2004. Muistan näiden aikojen absurdiuden kuin eilispäivän. Siinä, missä 15 vuotta sitten Helsingissä ei ollut laillisia maalauspaikkoja ollenkaan, tilataan nykyään taiteilijoilta teoksia tilaustyönä. Siinä, missä katutaidetta pidettiin ennen epämääräisenä ja hämäränä, nostetaan sillä nykyään kokonaisten alueiden arvoa ja viihtyvyyttä. Nykyään katutaide myös tunnustetaan Suomessa osaksi nykytaiteen kenttää.

Ja kun kuluu vielä lisää aikaa, en näe mahdottomana, että Suomessa nähdään katutaiteen menestystarinoita vielä paljon suuremmassa mittakaavassa. Tällä hetkellä esimerkiksi Itä-Pasilasta ollaan kovaa vauhtia tekemässä varteenotettavaa katutaidekaupunginosaa, ja ympäri pääkaupunkiseutua on muitakin alueita, jonne kannattaa matkustaa ihan vaan taidetta bongailemaan.

Tulen varmasti kirjoittamaan kotimaisesta katutaiteesta vielä monta kertaa, sillä se on ehdottomasti suosikkini kaikista taiteen muodoista. Tänä kesänä olisi tarkoitus tehdä myös taidepainotteisia reissuja, esimerkiksi Mänttään katsomaan Banksy. A Visual Protest -näyttely.

Taiteen kotitalo Kerava

Taiteen kotitalo 2021

Jos ajattelit missanneesi tilaisuutesi kokonaan, mikäli et käynyt Taiteen kotitalolla viime vuonna – olet samaan aikaan oikeassa ja väärässä. Samanlaisena näyttelyä ei toki tulla enää koskaan näkemään. Hetki sitten Purkutaide kertoi kuitenkin kiinnostavia uutisia, nimittäin Taiteen kotitalolle tullaan rakentamaan uusi näyttely myös tämän vuoden kesäksi. Näyttelyn toteuttavat samat taiteilijat, jotka olivat mukana viime vuoden projektissa. Nähtäväksi jää, miten ja millä aikataululla koronarajoituksia puretaan kesällä, mutta uskon, että tulevana kesänä on mahdollisuus päästä jälleen käymään hyvin kiinnostavassa näyttelyssä.

Kiitos siis Taiteen kotitalo ja projektin vetäjä Jouni Väänänen!

Tilanteen etenemistä voi seurata Purkutaiteen Fabebook-sivuilta.

P.S. Pahoittelut artisteille, että en muistanut näyttelyä kiertäessäni kirjata ylös kaikkien teosten tekijöitä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Aurigonlasku Tallinnassa

Reason for Season 9 vuotta

Tänään on kulunut 9 vuotta siitä, kun aloitin tämän blogin. Muistan blogin alkuajat kuin eilisen, mutta samalla tuo aika tuntuu lähes toiselta todellisuudelta, sillä maailma on muuttunut tässä välissä melkoisesti. Tekninen kehitys on niin nopeaa, että vuosi 2012 tuntuu lähes retrolta.

Kun aloitin matkablogin, en ollut enää ihan uusi bloggaaja, sillä olin kirjoittanut muutamaa eri blogia tiiviisti kolmen vuoden ajan. Takana on siis jo suhteellisen pitkä ja monivaiheinen matka bloggaajana. Tämä koko genre on kokenut näiden vuosien aikana melkoisen muutoksen, ja blogien rinnalle on tullut monia muita sosiaalisen median kanavia, joista osa on ohittanut suosiossaan blogit jo ajat sitten. Ihmisten keskittymiskyky on lyhentynyt, mikä on varmasti osaltaan laskenut perinteisten blogien suosiota. Itse en kuitenkaan tästä formaatista kovin helposti suostu luopumaan. Ehkä olen muutenkin hieman hidas, mitä tulee viimeisimpiin teknisiin innovaatioihin, sillä blogin ensimmäisinä vuosina minulla ei ollut edes älypuhelinta. Tykkään hitaudesta ja asioiden fiilistelystä pitkän kaavan kautta.

Viime kuukausina tässä blogissa on kuitenkin vallinnut syvä hiljaisuus. Ensimmäistä kertaa 12 vuoden aikana minulla on ollut useiden kuukausien mittainen tauko, jolloin en ole julkaissut yhtään blogiartikkelia. Tänään haluan päättää hiljaisuuden ja siten juhlistaa tämän blogin matkaa.

Yhdeksän vuotta sitten vietin aikaa tuttuun tapaan Matkamessuilla. Muistan, että esittäydyin Rantapallon henkilökunnalle Rantapallon uunituoreena bloggaajana. Fiilistelin tulevaa Thaimaan matkaani sekä ties mitä muita reissuhaaveitani. Olin jo aiemmin kirjoittanut paljon matkateemoista, joten tuntui hyvältä, että minulla oli nyt blogi, jossa sain keskittyä pelkästään reissutarinoihin.

En voinut kuvitellakaan, että matkabloggaaminen tulisi lähivuosina olemaan monille ammatti. Muotiblogien puolella oli näkyvissä kaupallistumista, mutta en osannut ollenkaan hahmottaa, että se voisi joskus koskea myös matkablogeja. Ei kuitenkaan kulunut kovin pitkään, kun matkablogit jo alkoivat ammattimaistua ryminällä, ja pääsin seuraamaan tätä prosessia jokseenkin aitiopaikalta.

Matkabloggaajien yhteisö oli tiivis, ja pääsin jo ensimmäisinä vuosina tutustumaan ihmisiin, joista osan kanssa olen edelleen tiiviisti tekemisissä. Yksi bloggaamisen parhaista puolista onkin ehdottomasti se, että olen päässyt tutustumaan moniin upeisiin ihmisiin, joiden kanssa tiet eivät muuten olisi välttämättä koskaan kohdanneet.

Minulla oli heti blogin ensimmäisinä vuosina jonkinlainen identiteettikriisi bloggaajana. En osannut ajatella bloggaamista kovinkaan tavoitteellisesti, vaikka muuten olin työkseni kirjoittanut jo monia vuosia. Loputtomia pohdintoja aiheutti myös se, millä kielellä tahtoisin kirjoittaa. Kokeilin muutaman vuoden ajan kirjoittaa sekä suomeksi että englanniksi, kunnes totesin, ettei se ollut alkuunkaan hyvä idea.

Sitten kuvioon tulivat erilaiset some-kanavat, ja hommat kehittyivät ja ammattimaistuivat entisestään. Blogijulkaisujen tahti myös hidastui, kun muihin kanaviin meni enemmän aikaa. Olen vuosien varrella tehnyt blogin kautta välillä kaupallisia yhteistöitä sekä osallistunut blogimatkoille lähellä ja kaukana, mutta olen todennut, että minun ei tarvitse pyrkiä olemaan kaikista paras matkabloggaaja tai tunnettu vaikuttaja. Matkablogini on yksi (rakas) osa minua, mutta ei missään nimessä kaikki, mitä olen tai edustan. Olen kuitenkin varsin iloinen, että tämä matka on jatkunut näinkin pitkään ja tuonut elämääni paljon uutta. Olen saanut kokea paljon sellaista, mihin minulla ei olisi ikimaailmassa muuten ollut mahdollisuutta.

Tallinna sateenkaari Tallinna sateenkaari Tallinna sateenkaari

Mutta sitten tuli vuosi 2020

Viimeisen vuoden aikana elämä on mennyt täysin uusiksi. Tässä kohtaa on sanomattakin selvää, että myös matkailuala on ottanut aikamoisen iskun. Olen surrut sitä, että en ole päässyt matkustamaan, mutta paljon enemmän sitä, miten isoihin vaikeuksiin monet ihmiset ympäri maailman ovat joutuneet menetettyään koko elinkeinonsa.

Ilman koronapandemiaa tällä hetkellä oltaisiin jälleen valmistautumassa Matkamessuihin, ja itsekin odottaisin, että pääsen tapaamaan kollegoja ja yhteistyökumppaneita, kuulemaan reissusuunnitelmia alkaneelle vuodelle sekä inspiroitumaan kaikesta matkailuun liittyvästä. Mutta tilanne on mitä on, eikä suunnitelmissa ole tällä hetkellä mitään matkailuun liittyvää, ei ammatillisessa mielessä, eikä sen paremmin vapaa-ajan puitteissakaan. Matkamessut on siirretty toukokuulle, mutta nähtäväksi jää, voiko mitään tapahtumia silloinkaan järjestää. On kuitenkin pidettävä kiinni toivosta, että tästä vielä selvitään.

Suurella todennäköisyydellä tulen blogissa keskittymään vielä pitkän aikaa lähimatkailuun ennen kuin maailma jälleen avautuu. Onneksi lähelläkin on paljon kaunista ja kiinnostavaa, ja seikkailla voi vaikka omassa kotikaupungissa, kuten tein viime viikonloppuna. Tuntui aika eksoottiselta ulkoilla tuntikausia Helsingissä yli 15 asteen pakkasilla pidemmän kaavan kautta. Nyt, kun olen vihdoin päässyt nauttimaan kunnon talvesta, alan vähitellen jo innolla odottaa kesää, sillä toivon, että silloin pääsisi reissaamaan enemmänkin, vähintään täällä kotimaassa.

Tallinna auringonlasku Tallinna graafitiaita

Takaisin blogin pariin

Tämän postauksen kuvat on otettu viime syksyn alussa Tallinnassa. Tuossa vaiheessa kuvittelin, että Tallinnaan nyt ainakin voisi matkustaa jatkossakin, vaikka maailma alkaisikin sulkeutua uudelleen. Suunnittelin itselleni jo etätyöviikon Tallinnaan marraskuulle. Olin todella hakoteillä, sillä muutaman viikon sisällä uudet, tiukentuneet rajoitukset astuivat voimaan.

Tallinna on minulle rakas kaupunki, enkä malta odottaa, että saan taas palata sinne. Olen ilolla omalta osaltani rakentamassa matkailualan elpymistä eteläisessä naapurissamme, kun sen aika on. Nyt täytyy vain olla kärsivällinen.

Syyskuun lopussa aloitin uuden työn, jonka haltuun ottaminen vei energiaa, enkä jaksanut/halunnut priorisoida tätä blogia. Eipä minulla toisaalta ollut myöskään reissuja, joista olisin kirjoittanut, joten keskityin suosiolla päivätyöhöni sekä taideprojekteihini.

Vaikka olen ollut jonkin aikaa hiljaa, niin se ei tarkoita, että tämä blogi olisi minulle merkityksetön. Koen tärkeäksi, että minulla on tällainen oma, kotoisa foorumi, jossa saan kirjoittaa vapaasti juuri niistä aiheista ja reissuista, jotka koen itselleni tärkeiksi. Siksi aion nyt tauon jälkeen palata blogini pariin. Olen edelleen kokopäivätyössä, mutta valon määrän lisääntyessä energiatasoni alkavat vähitellen palautua, joten intoa riittää tulevaisuudessa varmasti myös blogijutuille enemmän.

Seikkailut jatkuvat, lähellä ja (aikanaan myös) kaukana.

Tallinna auringonlasku Tallinna auringonlasku Tallinna auringonlasku

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather