Kohteet Ravintola-arvostelut Unkari Yleinen

Yhden pisteen ravintola Budapestissä

lauantai, maaliskuu 26, 2016

Mitä tulee, kun yhdistetään kirja, ruoka ja Budapest? -Loistava teemaravintola loistavassa kaupungissa.

Kaupunkilomilla meillä on muodostunut jo tavaksi perehtyä hieman paremmin kaupungin ravintolatarjontaan. Hintatason ja rahatilanteen niin salliessa, valitaan mielellään joku keskitasoa laadukkaampi ja hyvin arvosteltu paikka ja Budapestissä päädyttiin Könyv Bár & Restaurantiin Tripadvisorin listauksen kautta, jossa ravintola on ränkätty sijalle 13/2187.

Könyv Bár & Restaurant on ravintola, jossa joka toinen viikko vaihtuva teema ammennetaan valitun kirjan sisällöstä ja sitä sovelletaan raaka-aineisiin, kattaukseen ja annosten esillepanoon. Nerokasta!

Edellisten viikkojen teemakirjoina on ollut muun muassa Liisa Ihmemaassa ja Maailman ympäri 80 päivässä. Tällä hetkellä kirjainnoittajana toimii itselleni täysin tuntemattoman kirjailijan Jean-Gabriel Caussen kirja The ashtonishing power of colors.  Pikaisen googlailun jälkeen voin karkeasti sanoa kirjan käsittelevän värien vaikutuksia ihmisen kehoon, mieleen, päivittäisiin valintoihin ja käyttäytymiseen. Tässä on itseäni ainakin ihan mielettömän paljon kiinnostava aihe ja vielä kun se yhdistetään ruokapöytään on mieltymys taattu!

Ravintola sijaitsee Pestin puolella pikkaisen ydinkeskustan ulkopuolella ja itseasiassa kohtalaisen lähellä hotelliamme, mikä oli vallan mukava sattuma. Paikka pitää melkeenpä tietää, jotta sinne osaa mennä, sillä katu oli kohtalaisen hiljainen sivukatu ainakin siihen aikaan illasta, joten sattumalta tänne ei helposti eksy.

Varattiin pöytä ennakkoon ja hyvä niin, sillä paikka oli vielä kymmenen aikaan illallakin ihan täynnä. Heti sisään astuttaessamme lämmin tunnelma ryöpsähti syliin, ja jo siinä vaiheessa ajattelin että jälleen kerran on onnistuttu. Kodinomainen tunnelma kirjahyllyineen ja lukuisine kynttilöineen toivottivat meidät tervetulleiksi.

Könyv Bar & restaurant

Könyv bar restaurant

Könyv bar restaurant

Meidät ohjattiin pöytään ja vastassa oli ihana yllätys: puuvärit ja ruokapöydän tabletteina toimiva väritystehtävä. Siis oikeasti, mielettömän siisti idea! Olin hetken ihan äimänä, sillä en ollut lukenut ravintolasta mitään etukäteen. Marko oli hoitanut ravintolan valinnan ja pöytävaraukset, ja koska meillä on ihan samanlainen maku, luotin Markoon täysin enkä kokenut, että tarvitsisin ennakkotietoa paikasti. Ja hyvä niin. Yllätykset on kivoja! Niinpä siis en tiennyt koko teema-ajatuksesta mitään vielä ravintolaan tullessanikaan.

könyv bar restaurant

Menua lukiessani vasta tajusin, että koko teema on tosiaan rakennettu värien ympärille. Käsittääkseni perusmenu pysyy muuttumattomana, mutta teeman mukaan vaihtelevat ruoka-annokset ovat listalla 2 viikkoa, kunnes uusi kirja valloittaa ravintolan. Valitsin teemamenusta alkuruoksi ”Painter’s paletten”.

könyv menu

Ruokia odotellessamme jokainen tarttui värikyniin ja vimmattu värittäminen alkoi. Vaikkei värittäminen välttämättä ruokapöydässä tunnu ajatuksena kamalan sosiaaliselta, kuului meidän pöydästä ainakin tasainen puheensorina. Ja ilokseni huomasin, että jokainen seurueestamme käytti varmasti keskivertoa vähemmän älypuhelintaan, joten sen korvikkeena värittäminen todistettiin ainakin toimivaksi.

Ruoat tulivat pöytään tovin odottelun jälkeen. Sain alkuruokani, joka nimensä veroisesti tarjoiltiin maalarin paletissa. Paletin eri koloihin oli annosteltu eri värisiä tomaatteja ja soosseja, joita sitten käytettiin dippeinä itse tehdyille tortilloille. Kaikki maistui tuoreelta, joten silmillä syömisen lisäksi makuhermot saivat vaatimaansa ärsykettä. Markon juustolautanen imailtiin myös yhdessä tuumin viimeistä juustopalaa myöden.

Könyv

Könyv

Pääruoat jatkoivat voittokulkuetta. Harmillisesti en itse ollut juurikaan nälkäinen, joten päädyin keittoruokaan, joka oli maistuva, mutta jäi kyllä heittämällä lampaan kareen ja lohiannoksen varjoon. Jopa minä kasvisruoan puolestapuhujana olin mielissäni lampaan mausta.  Lohiannoskin oli erittäin kaunis ja maistuva, joskin kokki ollut ehkä aavistuksen innokas suolan kanssa.

Ja mitä tulee ravintolan hintatasoon, oli se hyvinkin uskollinen kaupungin muuhun hintatasoon nähden. Alkuruokani maksoi noin 3,5 euroa ja pääruoat olivat 10 euron molemmin puolin. Markon lampaan kare taisi olla kympin paremmalla puolella, mikä tuntuu aivan naurettavalta hinnalta Suomen ravintoloihin verrattuna. Moisesta annoksesta pulittaisi varmasti täällä yli 20 euroa.
Könyv

könyv

Vaikka jälkiruoat jäivätkin maistamatta vatsan vetokyvyn loputtua, oli ravintola ihan nappi valinta. Teemaravintolat ajatuksena saattavat herättää ainakin itsessäni hieman ristiriitaisia tunnelmia, mutta tässä oltiin kyllä täysin onnistuttu omanlaatuisuudellaan. Kirjateema on niin laaja, ettei se rajaa mahdollisuuksia oikeastaan juuri mitenkään. Olisikin ollut mielenkiintoista olla maistelemassa ja kokemassa, miltä esimerkiksi Harry Potter tai Liisa Ihmemaassa -teemat maistuisivat.

Ystävien kesken ollaan tehty ravintola-arvostelut helpoiksi. Pistevaihtoehtoja on 2. On nolla ja sitten on yksi. Yhden pisteen paikat ovat harvassa, sillä koko seurueen on annettava ravintolalle piste saadakseen kokonaisarvosanaksi yksi. Muutoin arvosana on nolla. Tämän paikan arvosana on selvä. Yksi piste.

könyv


Pssssst….Käy tykkäämässä Facebookissa, ja seuraamassa Instagrammissa!

You Might Also Like

40 Comments

 • Reply säppä sunnuntai, maaliskuu 27, 2016 at 02:38

  Ei hitsi, miten huikea teema! 😀 Harvemmin jaksan lukea tarkasti postauksia pelkistä ravintoloista, mutta tämä kyllä osui ja upposi. 🙂

  • Reply Outi sunnuntai, maaliskuu 27, 2016 at 10:17

   Tämä oli kyllä ihan mielettömän kekseliäs teema! Niin monessa kirjassa ollaan kuitenkin jossain kohtaa ruoan äärellä tai sitten teemaa voi soveltaa just niin kun nyt tekevät tällä väriteemallaan. Tuo mukavasti persoonallisuutta esillepanoon ja kattauksiin 🙂

 • Reply Sunna sunnuntai, maaliskuu 27, 2016 at 18:44

  Huikeaa! Konseptiravintoloitahan riittää, mutta suurimmassa osassa se on jokseenkin köpö ja väkisin väänneety (hah, ihan kuin pääsisin opiskelijana kauheasti rafloissa kykkimään). Tämä vinkki tuli minulle todella hyvään saumaan, sillä olen lähdössä kahden päivän päästä Budapestiin! Tacktack ja vinkki korvan taakse.

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 01:12

   No tämähän sattui! Ehdottomasti suosittelen ravintolaa ja kyllä sieltä opiskelijabudjetillekin jotain varmasti löytyy 🙂

 • Reply Anna / Muuttolintu maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 01:59

  Luulin otsikon perusteella, että nyt on arvostelu jostain tosi kököstä ravintolakokemuksesta. Teillä olikin vähän erilainen pisteytyssysteemi. 🙂 Ihanan näköinen ravintola ja mielenkiintoinen idea. En oo ihan varma tuosta dippien tarjoilemisesta väripaletissa, miusta ehkä tuntuisi, että syön maalia.. Mutta ehdottomasti voisin kokeilla tätä ravintolaa!

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 11:42

   Heh, on tosiaan hieman harhaanjohtava otsikko, mutta tuo pisteytyssysteemi on ihan tykki! Yksinkertainen ja toimiva 🙂 Mulla ei kyllä tullut mieleen, että söisin maalia, mutta ymmärrän kyllä jos se häiritsee. Itselleni tuollainen leikkisyys toimii vallan mainiosti 🙂

 • Reply Lotta Watia | Unagidon maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 05:49

  Oi, suloinen ravintola! Toi alkupala on hauskan näköinen, samoin tuo värikäs spaghetti. Hauska idea myös tuo väritystehtävä. Vastaavaan törmäsin eräässä ravintolassa Yhdysvalloissa ja se oli kyllä hauskaa! Ruuan odottelu menee joutuisasti. 🙂

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 11:40

   Toimi minuun kyllä ihan satasella tän ravintolan konsepti. Olisi varmaan vielä erilainen kokemus silloin kun tietäisi teemaan yhdistyvän kirjan 🙂

 • Reply ankka maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 12:10

  Annan tavoin kuvittelin, että kysymyksessä on jokin tosi huono ravintolakokemus, mutta sitten ajattelin, että kyllä sellaisestakin kannattaa lukea arvostaakseen hyvää. Mutta tämä olikin aika hyvä, siis ruokia maistamatta ja mitään värittämättä, kun hinnatkin tuntuvat mukavan edullisilta. TripAdvisoriin en mene sokeasti luottamaan, sillä arvostelut keskittyvät lähinnä kaikkein näkyvimpiin keskustaravintoloihin.

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 16:52

   Tripadvisor voi olla tosiaan välillä petollinen, mutta jos monta sataa ihmistä on arvioinut paikan viidellä tähdellä, voi kai siihen jo uskaltaa luottaa 🙂 Tämä oli ainakin menestys 🙂

   • Reply Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 02:58

    TA on yleensä aina petollinen 😉 Itse tsekkailen arvostelut muualta, koska TA on tuottanut aikoinaan niin paljon pettymyksiä. Tämä paikka tosin kiinnostaisi, jos Budapestiin eksyisi lähitulevaisuudessa.

    • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 13:23

     Totta, pettymyksen riski on suuri, mutta jos tarpeeksi monta ihmistä on antanut hyvät arviot niin myös todennäköisyys onnistumiselle kasvaa 😉

 • Reply Ansku BCN maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 15:07

  Mahtava idea, lukutoukka kiittää! Ihan harmittaa, kun en taannoisella Budapestin reissulla tiennyt tästä paikasta… Ensi kerralla sitten, kiitos vinkistä!

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 16:57

   No nyt on sitten hyvä syy palata Budapestiin! 🙂

 • Reply Heidi Stillman maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 15:18

  Aivan loistava liikeidea ja jos ikinä koskaan menen Budapestiin, käyn taatusti tutustumassa. Kiitos vinkistä, ihan kuin olisi ollut itsekin mukana 🙂

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 16:58

   Kiva jos tykkäsit! Ehdottomasti voin suositella ravintolaa 🙂

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 15:21

  Tosi kiva idea ja mitä ilmeisimmin myös loistava toteutus! Tässä taas nähdään, että ennen reissuja on kyllä hyvä panostaa edes vähän ja etsiä jotain kivoja paikkoja. Muuten päätyy helposti vähän epämääräisiin ravintoloihin, mikä on reissussa tietenkin sääli. Pistän tämän mieleen siltä varalta, että päädyn vielä Budapestiin!

  • Reply Outi maanantai, maaliskuu 28, 2016 at 17:00

   Tuo on kyllä niin totta että etukäteen mietityt ravintolat voi parhaimmillaan nostaa koko reissukokemuksen uudelle levelille. Niin monesti käynyt se, että nälkäkiukussa menty vaan johonkin ja lähes poikkeuksetta pettyy suuresti.

 • Reply Pirkko / Meriharakka tiistai, maaliskuu 29, 2016 at 12:39

  Kerrassaan ihastuttava idea tuo kirjasta lähteminen! Kiva, että jaoit tämän kokemuksen.

  • Reply Outi tiistai, maaliskuu 29, 2016 at 21:52

   Kiva jos tykkäsit! 🙂

 • Reply Jenni / Globe Called Home tiistai, maaliskuu 29, 2016 at 18:08

  Me kanssa yritetään aina ennen matkaa katsella joku kiva ravintola Tripadvisorista tai Yelpistä valmiiksi. Samana iltana kadulla kävellessä löydetyt ravintolat kun voi olla hyviä, tai sitten ihan täysiä huteja, etenkin turistialueilla. Ihanan tunnelmallinen ravintola, kun on kirjahyllyä!

  • Reply Outi tiistai, maaliskuu 29, 2016 at 21:55

   Turistialueella saa kyllä käydä ihan mielettömän hyvä tuuri, jos löytää sattumalta jonkun hyvän ravintolan. Niin monta kertaa joutunut hätäratkaisuna kamalassa nälässä menemään ensimmäiseen tielle osuvaan ravintolaan ja huonostihan siinä aina käy. Siksi on kiva vähän suunnitella etukäteen. Tuota Yelpiä en olekaan käyttänyt, joten täytyypä kurkata kuinka se toimii! Kiitos vinkistä!

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani torstai, maaliskuu 31, 2016 at 11:41

  Mä myös mietin etukäteen, että mikähän tylsä ravintola-arvostelu tämä on, mutta yllätyinpä positiivisesti! Siis mikä mahtava paikka. Ja hasuua, että juuri viime viikolla kävimme kodin lähellä ravintolassa, jossa tyypilliseen tapaan tuotiin lapsille tuollaiset väritettävät ruokalistat. Siinä mietimme samalla, että mikseihän näitä väritettäviä ruokalistoja voisi olla aikuisiakin varten. Kun muutenkin aikuisten värityskirjat ovat muodissa. No, näköjään jossain jo on 😀

  • Reply Outi torstai, maaliskuu 31, 2016 at 12:34

   Oi, tätä harrastetaan siis laajemminkin. Oli mulle ihan uusi tuttavuus ja hyvin mieluisa sellainen 🙂

 • Reply meidänmatkassa perjantai, huhtikuu 1, 2016 at 15:18

  Toi olis ihan mahtava ravintola vierailla! Laitoin sen ylös, jos joskus vaikka satuttais poikkeen Budapestissa uudelleen. Tykkään kovasti kaupungista, joten mahkuja olisi. Itselle ei olis kyllä ikinä tullut mieleen tommonen, ihan törkeen nerokas keksintö. Ilmankos on suosittu!

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 13:19

   Eikö? Ihan mielettömän nerokasta! Suosittelen lämpimästi, jos sinne päin eksyt!

 • Reply Jenna/Live your dreams perjantai, huhtikuu 1, 2016 at 22:47

  Kuulostaapa ihan mahtavalta paikalta! Otsikko antoi hieman vääristyneen käsityksen, että kyseessä olisi huono ravintola. Täytyy sanoa, että teillä on mahtava pisteytystapa.

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 13:21

   Hah! 😀 Pisteytys on kaikessa yksinkertaisuudessaan hyvin toimiva!

 • Reply Anna / Tämä matka -blogi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 07:46

  Nää Budapest jutut on nyt niin kivoja lukea, kun itse tietää olevansa menossa sinne toukokuussa. En vaan tiedä jääkö aikaa millekään omatoimisille ruokailuille, mutta jos, niin tätä ravintolaa olisi kyllä mukava käydä kokeilemassa.

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 13:24

   Hei kiva jos näistä on hyötyä! 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 12:28

  Tää vaikuttaa ihan hauskalta! 😀 Oon just Budapestissa, pitää katsoa saisko tän viel ängettyä to do -listalle. 😀

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 13:25

   Ihana ihana Budapest! Odotan innolla sun juttuja sieltä 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 18:32

  Tripadvisor on kyllä oiva apu etsiessä pikaisesti ravintoloita reissun päällä. Jos parintuhannen ravintolan joukosta kuuluu parhaaseen prosenttiin, niin kovin suurta virhettä ei voi tehdä valitsemalla sellaisen 🙂

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 18:35

   On ollut kyllä apua TA:sta, mutta hutejakin on sattunut. Vaatii tosiaan tarpeeksi suuren otannan, jotta pystyy luottamaa 🙂

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 19:17

  säikähdin tuoon otsikon perusteella että tulossa on joku ihan luokattoman huno ravintolakokemus 🙂 Onneksi näin ei ollutkaan.
  Itsellä ruoka ja hyvät ravintolat ovat ihan niiden reissujen keskiössä, joten ilolla luen myös muiden löydöistä. Tavanomaiset teemaravintolat kierrän kaukaa , mutta tämän ide akuulostaa omaperäisyydessä todella hauskalta ja itse menun toteutuskin näyttää onnistuneen. Todella hienon kuuloinen mesta – talteen menee!

  PS. Mikä tahansa kikka, jolla ihmiset saa ravintoloissa eroon älypuhelimistaan on hyvä kikka 🙂

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 22:45

   Teemaravintolat ei itseänikään liiemmin innosta mutta tässä oltiin onnistuttu ilahduttavasti. Ja onneksi en tiennyt teemasta etukäteen niin yllätys oli suuri 🙂

 • Reply Johanna @ Out of Office lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 22:15

  Mahtava teema ja kivasti kerrottu ravintolajuttu! Odotin otsikon perusteella jotain täydellisen epäonnistunutta horror-ateriaa, eli yllätyinpä iloisesti tästä 🙂

  • Reply Outi lauantai, huhtikuu 2, 2016 at 22:42

   🙂 Kiitos Johanna! Mukavaa yllättää ihmisiä, hehe!

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 21:27

  Ha haa, otsikko antoi odottaa ihan muuta 🙂 Ajattelin, että taas on Tripadvisor onnistunut jotain höynäyttämään. Onpas mielenkiintoinen idea. Ravintolaelämys on aina kokonaisuus ja tässä kokonaisuus oli saanut ihan uudet raamit. Pannaan vinkki korvan taakse seuraavaa Budapestin matkaa varten.

  • Reply Outi keskiviikko, huhtikuu 20, 2016 at 21:41

   Ihana hämmentää ihmisiä 😉 Ravintola on kyllä ehdottomasti palaamisen arvoinen ja uskallan ehdottomasti suositella sitä muillekin! Konsepti on kyllä niin omaperäinen, että olisi oppimisen paikka myös monelle ravintolaketjulle 😉

  Leave a Reply