Lapsen kanssa matkustaminen Muut Yleinen

Taapero matkustaa – seitsemän matkaa kaukana kotoa

keskiviikko, marraskuu 7, 2018
lapsen_kanssa_matkustaminen

Pelkäsin, että lapsen syntymän jälkeen meidän matkustumäärät tipahtaisivat minimiin. Olin varma siitä, ettei lapsen kanssa matkustaminen tulisi kuulonkaan, se olisi liian haastavaa, vaarallista, jopa mahdotonta. Vähänpä tiesin!

Todellisuudessa lapsen syntymän jälkeen matkustustahti vain kiihtyi. Äitiysvapailla oli helppo suunnitella, haaveilla ja varailla matkoja, sillä arkirutiineita ei ollut. Ainoa mikä minua esteli, oli mies, joka välillä joutui toppuuttelemaan aika rankallakin kädellä reissusuunnitelmiani.

Ehkä hyvä niin. Nyt töihin paluun ja kaiken arkihässäkän keskellä olen antanut hieman periksi reissuhaaveilleni. Kotonakin on hyvä.

Risteilylle vauvan kanssa

Vauvan reissuelämä alkoi varsinaisesti kolmen kuukauden iässä hyvin perinteisellä Helsinki-Tallinna päiväristeilyllä. Minun maailmassa oltiin lähellä, mutta kolmen kuukauden ikäiselle kaukana kotoa.

Kaukana oltiin paitsi kotoa, myös siitä ajasta, kun laivaan saavuttuaan istahdettiin kuohuviinille, koska noh, pystyttiin. Nyt piti etsiä mahdollisimman rauhallinen kolkka, missä vauva pystyisi tarvittaessa nukkumaan, ja minä ruokkimaan hänet ilman ihmisten ihastelevia tai vihastelevia katseita.

Tallinnan laivalla se oli vähän mahdotonta. Vauva viihtyi kuitenkin milloin mummon sylissä, milloin äidin helmoissa, toisinaan rattaissa ja välillä ruokapöydälläkin. Kaikki meni hyvin.

 

Lentokoneessa neljän kuukauden ikäisenä

Rankasta alusta huolimatta päätin uhmata omaa ja vauvan jaksamistani lähtemällä muutaman päivän reissulle Latviaan. Riika olisi tuttu ja helppo kohde mennä vauvan kanssa ulkomaille, ja niinpä turvallisen tuntuinen ensimmäiseksi matkaksi lapsen kanssa.

Lento meni, noh, ei niin kamalan hyvin, mutta itse matka sujui pieniä kipukohtia lukuunottamatta mukavasti. Vauva pääsi matkustamisen makuun ja tämä oli hyvä startti reissumamman elämälle.

Kuukauden päästä uusiin seikkailuhin

Ensimmäinen matka perheen kanssa suuntautui Barcelonaan. Vauvan kanssa Barcelonaan lähtöön täytyi jo varautua hieman paremmin. Viiden päivän vaipat ja ruokatarpeet, ja pidempi lento asettivat jo hieman haasteita, mutta aika pieniä sellaisia. Espanjaan mennessä myös MPR-rokote piti olla kunnossa.

Viimeistään tämän reissun jälkeen tajusin, että lapsen kanssa matkustaminen olisi todellakin mahdollista oikeastaan minne päin maailmaa tahasa. Barcelona ei sitäpaitsi ole kaikista helpoin kohde lapsen kanssa, sillä esimerkiksi julkisissa kulkuvälineissä eikä asemilla oltu aina huomioitu juuri mitenkään lastenrattaiden kanssa matkustavia, saati liikuntarajoitteisia. Yksin olisin ollut pulassa moneen kertaan.

Dubai on lapselle unelma

Vaikka meidän vauva olikin Dubaissa vasta 8 kuukautta ja risat, eikä näin ollen ymmärtänyt vielä tuon taivaallista niistä nautinnoista, mitä Dubai tarjoaa ihan kaiken ikäisille, pistin merkille, että Dubai on nimenomaan lapsiperheen paratiisi. Se, että tykkääkö näistä maailman isoimmista asioista, on ihan toinen juttu, mutta tekemistä ainakin piisaa. Dubai on lisäksi paikkana turvallinen ja siisti, ja lapset on huomioitu ihan kaikkialla.

Arabiemiraatit oli meidän tytön neljäs käyty maa. Kahdeksan kuukauden ikään ehtineeltä ihan kova suoritus, mutta Dubai-reissun jälkeen meidänkin tahtimme laantui.

Kahden viikon päästä uusinta Tallinnassa

Tahti laantui kahdeksi viikoksi, sillä aika pian Dubaista paluun jälkeen meitä odotti hotelliloma Tallinnassa. Joulutori, hyvä ruoka ja rentoutuminen hotellin kylpyammeessa teki hyvää ennen joulun hulinoita. Tallinnassa oli myös piparkakkunäyttely, joka käytiin perheen kanssa katsastamassa.

Tämä oli mukava pieni väliloma ennen rankkaa joulunviettoa.

Puolen vuoden päästä Tukholmaan

Dubaista ja Tallinnsata vierähti puoli vuotta, minä aikana olin kehitellyt itselleni valtaisaa reissukuumetta. Olin varma, että tyttökin janosi jo seikkailuja. Siispä varasin matkan Tuhkolmaan, jonne lensin tytön kanssa aivan kaksin.

Kahdestaan lapsen kanssa lentomatkustaminen on pain in the ass tai ainakin sinne asti, että pääsee istumaan omalle paikalleen koneessa. Itse lento oli ihan helppo homma, mutta kaikki muu siinä ympärillä aikamoista sähläämistä.

En ollut ottanut myöskään selvää, ettei varaamassani hotellissa ollut hissimahdollisuutta, joten kaiken kaikkiaan liikkuminen ja liikkeelle lähteminen oli aina melkoista puurtamista. Sen sijaan Tukholma itsessään lapsen kanssa oli mainio paikka viettää muutama päivä kaupunkia tutkien.

 

Lapsen ensimmäinen road trip

Viikko Tukholman jälkeen startattiin meidän kevään ja tämän vuoden ensimmäinen perheloma. Tai loma ja loma. Rankkaa matkustamista se oli.

Lapsen ensimmäinen road trip suuntautui Romaniaan. Lähdin reissuun vähän sillä asenteessa, että munillehan tämä menee kuitenkin. Lapsi ei ole koskaan oikeen viihtynyt autossa. Tästäkin valinnasta saadaan varmasti vuoden vanhempainpalkinto. Veitte sitten kuitenkin lapsenne viikon kestävälle road tripille!

Kaikki meni kivasti kun mukana kulki lastenohjelmat. Niiden avulla pystyttiin köröttelemään pitkiäkin pätkiä autossa.

Romania oli muutenkin ihan mahtipaikka! Sinne voisin lähteä uudelleenkin tutkimaan vuoria lapsen kanssa. Nyt tyttö alkaa jo olemaan niin isokin, että varmasti nauttisi ihan toisella lailla matkustamisesta.

Italia – vuoden viimeinen kohde kaukana kotoa

Italian matkaa odoteltiin kaikki innolla, sillä edellisestä Romanian reissusta oli kulunut jo neljä kuukautta. Kuten huomaatte, reissutahti tälle vuodelle hiipui aika tavalla. Syksyinen Toscana ja road trippailu Italiassa ei enää tuntunut yhtään jännittävältä ajatukselta, ainoastaan sitä odotti innolla. Oltiin tultu jo tutuiksi kaikkien niiden reissurutiinien kanssa, mitä lapsen kanssa matkustaminen vaati.

Näillä näkymin Italia jäi vuoden viimeiseksi matkaksi lapsen kanssa. Kaksi viikkoa Italiassa oli todella mainio aika päättää varsinainen reissuvuosi, vaikka tavallaan sitä näin marraskuun sateilla ja harmailla päivillä toivoisikin, että jokin paikka kaukana kotoa vielä odottaisi.

 

Tämä postaus on osa Instagram Travel Thursdaytä, jonka marraskuun teemana oli kaukana kotoa. Käy kurkkaamassa IGTT:n vetäjien matkablogit Vagabonda ja Travellover.  


Uusimpiin juttuihin pääset nopeiten  käsiksi FacebookissaInstagramissa.

Blogin löytää myös Blogit.fi -sivustolta, Bloglovinista ja The Blogjunglesta.

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply heidi maanantai, marraskuu 12, 2018 at 14:53

  Siis lasten kanssa matkustaminen on ihan parasta! Meillä reissaa 2011 ja 2014 syntyneet apinat mukana, ja molemmat ovat olleet vauvasta asti menossa mukana. Lasten ansiosta olemme päässeet tilanteisiin joihin muuten ei olisi tullut päästyä, esim Mostarissa (Bosniassa), hostellin omistajalla oli saman ikäinen vauva kuin meillä (tämä vuonna 2012) ja päästiin heillä kyläilemään vauvatreffien merkeissä. Parempaa tapaa tutustua paikallisuuteen saa hakea. Ollaan myös useasti saatu majoituksessa etuja lasten takia, esim maksettu perus hostellihuoneesta, mutta saatukin parempi kun selvinnyt että meillä lapsia mukana. Marokossa viime keväänä saatiin koko ajan hyvää kohtelua, uskoisin juurikin lasten kanssa. Ei yhtään päällekäyvää kauppiasta tai muuta. Paikallisbussissakin huolehtivat että miellä on kaikilla istumapaikat <3 Toki lapset ovat tuoneet reissuun mukaan myös välillä sitä toista puolta. Ilman heitä ei esimerkiski olisi tullut käytyä Albanialaisessa sairaalassa 😀

  • Reply Outi keskiviikko, marraskuu 14, 2018 at 14:41

   Lapsesta on kyllä ollut paljon hyötyäkin matkoilla! Juuri tuo, että ihmiset eivät ole niin päällekäyviä kun liikkuu lapsen kanssa ja toisaalta myös sitten lähestyvät esim. ravintolassa ihan erilailla ihastelemaan vaaleatukkaista tyttöä, minkä seurauksena saattaa saada aikaan hyviäkin keskusteluita. Ja sen lisäksi jonoista pääsee yleensä heittämällä läpi 😀 Mutta kuten sanottu, ei se matkailu mitään rentoa lapsen kanssa ole ainakaan toistaiseksi vielä ollut 😀

 • Reply Aino Aloha tiistai, marraskuu 13, 2018 at 21:56

  Ihana reissubaby! Tämä kirjoitus osoittaa, että pienen lapsen kanssa todella voi jatkaa reissaamista normaaliin tahtiin, huippua!

  • Reply Outi keskiviikko, marraskuu 14, 2018 at 14:46

   🙂 niinpä. Pitää toki ottaa monen monta muuttuvaa tekijää huomioon lapsen kanssa reissatessa, mutta lähtökohtaisesti se on täysin mahdollista kuhan vain uskaltaa ottaa sen ensimmäisen askeleen.

 • Reply Paula - Viinilaaksonviemää torstai, marraskuu 15, 2018 at 03:13

  No kieltämättä on pieni jo päässyt matkojen
  makuun, ja mikä hienointa, itsekin siinä samalla huomaa, että sitä selviää kinkkisimmistäkin tilanteista. Meidän neiti alkoi juuri pari viikkoa sitten kävelemään, eli kai meilläkin on nyt sitten matkutava taapero eikä vauva.

  • Reply Outi tiistai, marraskuu 27, 2018 at 20:38

   Huraa kävelevälle taaperolle! Tämä on kyllä aivan mainio vaihe lapsen kanssa kun omatoimisuus ja ymmärrys lisääntyy. Pääsee reissuissakin jo helpommalla 😀

 • Reply Sanna lauantai, marraskuu 17, 2018 at 17:05

  Me ollaan reissattu kuusiviikkoisesta asti nyt neljävuotiaan kanssa ihan älyttömän paljon. Mielestäni se ei ole millään lailla ongelmaista, kun vaan varustautuu oikein ja muistaa oikean asenteen 😉 . On se kuitenkin ihan erilaista kuin aikuisten kesken reissaaminen!

  • Reply Outi tiistai, marraskuu 27, 2018 at 20:41

   Ihan totta joka sana! Asenne on todella se tärkein ja sen hyväksyminen, ettei reissuelämä ole enää koskaan samanlaista. Tai ainakaan moneen moneen vuoteen 😀

 • Reply Merja / Merjan matkassa lauantai, marraskuu 17, 2018 at 18:49

  Teidän pieni on nähnyt maailmaa jo vaikka kuinka 🙂 Silloin kun omat lapset olivat taaperoiässä, teimme vain auto- ja laivamatkoja kotimaassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Lapset olivat jo kouluiässä, kun vasta pääsivät ensimmäisen kerran lentokoneeseen. Siitä se reissurumba pikkuhiljaa lähti käyntiin. Lapsen kanssa ei tarvitse kotiin jäädä, täytyy vaan asennoitua eri tavalla kuin aikuisten reissuihin niin hyvin menee. Niinkuin teillä on mennytkin 🙂

  • Reply Outi tiistai, marraskuu 27, 2018 at 20:42

   Niinpä. Hyvää asennetta ei voi liikaa korostaa. Sitä se lapsen kanssa reissuun lähteminen vaatii varsinkin jos on jo aikaisemmassa elämässään tottunut omanlaiseensa reissutyyliin. Mitä tulee reissaamiseen, kaikki on muuttunut ja alussa se tuntui haastavalta, mutta nyt olisi jo vaikea kuvitella matkalle lähtemistä ilman sitä hervotonta sähläämistä ja tavararumbaa 😀

  Leave a Reply