Suomen suurin matkablogiyhteisö

Suunnistusta Rooman nähtävyyksillä – Day 2

31.7.2016

Nyt kun Roomasta on jo muutama viikko aikaa, on kai sopiva hetki palata aatoksissa takaisin tuohon ikuiseen kaupunkiin. Ensimmäisen päivän yllätysten, järkytysten ja onnentunteiden sekoittamat päät alkoivat jokaisella pikku hiljaa tasaantumaan ja heitettiin kerta heitolla vapaalle.

Vapaalle heittäminen ei ehkä ihan kaikkien mielestä tarkoita kello 7 aamuherätystä, mutta huolimatta tästä, oli jokainen meistä jo kukonlaulun aikaan ylhäällä ja valmiina kohtaamaan helteisen kaupungin. Omituista sinänsä tältä partyporukalta, joka on totuttu näkemään kello neljä aamuyöstä taistelelmassa kotiinlähtöä vastaan. Mutta peti tosiaan kutsui rymyryhmää edellisenä iltana niin aikaisin, että seuraava päivä pyörähti käyntiin jo anivarhain.

Hotel Villa Maria San Lorenzo

Hotellimme Villa Maria San Lorenzo sijaitsi nimensä mukaan San Lorenzon kaupunginosassa, joka on Roomassa tunnettu opiskelijakaupunginosa. Matka hotellilta keskustaan taittui mukavasti ratikalla, joka lähti muutaman askeleen päästä ulko-ovesta. Yksittäislippuja sai ostettua vihreästä lehtikioskista ratikkapysäkin edustalta ja hintaa yhdelle suunnalle oli 1,5€. Ratikka numero 3 vei meidät suoraan Colosseumille.

Colosseo metro

Polttarihenkeen oltiin keksitty mukavaa ajanvietettä, joka tietenkin pysyi viimeiseen asti salassa itse polttarisankarilta. Näin jälkeenpäin ajateltuna suunnistus uimarannalle olisi ollut sopivampi tehtävä siihen ilmastoon. Sen sijaan Colosseumille päästyämme iskettiin kaverille kartta ja kompassi kouraan ja suunistustehtävä paahtavassa helteessä sai alkaa.

Ihmeteltiin aikamme suurta ja mahtavaa Colosseumia, joka kohosi silmiemme eteen  kuin yllättäen keskellä kaupunkia. Kahden tunnin jonot ja valtavat ihmismassat eivät houkutelleet meitä sen kummemmin rakennukseen sisälle, mutta jo ulkopuolelta pystyi aistimaan antiikin Rooman tunnelmaa ja kuvittelemaan gladiaattoreiden veriset mittelöinnit tuon valtavan amfiteatterin näyttämöllä. Uskomatonta ajatella, että rakennus on tosiaan jo lähes 2000 vuotta vanha.

Riemukaari ColosseumSuunnistus ColosseumColosseum turistit

Ensimmäinen virallinen rasti kartassa oli loogisesti Forum Romanum, joka sijaitsee vain hetken kävelyn päässä Colosseumista. Todellisuudessa vain käveltiin sen ohi liiemmin paikan yksittäisiin nähtävyyksiin tutustumatta. Oli pakko antautua helteen armoille, sillä jokainen askel otti veronsa ja jo puolen tunnin päivittely Colosseumilla oli vetänyt kropan veteläksi. Lämpötila huiteli varmasti neljässäkymmenessä, joten ainoa mikä oikeasti sillä hetkellä kiinnosti, oli kylmä juoma ja varjon hetkellinen helpotus. Turvauduimme turistialueen pizzeriaan, lakosimme varjon alle ja ryystimme litra tolkulla vettä ja muita virvokkeita.

forum romanum

Se siitä Forum Romanumista siis ja jatkettiin matkaamme seuraavalle rastille. Yhtäkkiä edessämme avautui aivan mielettömän iso valkoisesta marmorista tehty upea rakennus. Kenelläkään meistä ei ollut aavistustakaan, mikä rakennus olisi kyseessä, mutta se oli niin vaikuttava, että saimme tovin vierähtämään sitä ihailtaessa. Näin jälkeenpäin luettuna rakennus paljastui siis Italian ensimmäisen kuninkaan kunniaksi pystytetyksi monumentiksi. Rakennuksen koosta päätellen lienee olleen vaikutusvaltainen kaveri.

Viktor Emmanuel II monumentti

Matka jatkui Piazza Navonalle, jossa suunnistustehtävään liittyi pieni yllätys. Tässä vaiheessa olimme jo todella vaikuttuneita ei pelkästään historiallisesta Roomasta, mutta myös Mikaelan suunnistustaidoista. Harha-askelilta ja hermojen menettämiseltä oltiin onnellisesti vältytty ja matka Piazza Navonallekin sujui leikiten.

Barokkityylisillä palatseilla reunustettu aukio ja kolme ylvästä suihkulähdettä vetivät puoleensa turisteja kameroineen. Istahdimme minnekäs muuallekaan, kuin aurinkovarjon suojaan aukion laitamilla sijaitsevalle terassille. Tässä vaiheessa oli pienen, mutta mukavan yllätyksen aika. Mikaelan ystävät olivat muutama viikko takaperin olleet samaisessa kohteessa ja olivat tehneet hyvänmielen tervehdysvideon hänelle. Onnistuneen suunnistustehtävän välipalkintona näytimme videon ja skoolasimme milläs muullakaan kuin italialaisella proseccolla.

Suunnistus MikaelaSuunnistus Plaza Navona

Tehtävä ei ollut vielä kuitenkaan loppunut hikipisaroista huolimatta. Päätimme rauhallisen proseccohetken jälkeen vielä suunnistaa idylliselle Trasteveren alueelle. Matka taittui rauhalliseen tahtiin ja ylitettiin vaikuttava Roomaa halkova Tiber-joki. Tarkoituksenamme oli mennä Trasteveren alueelle lounaalle ja syödä mitäpä muutakaan, kuin pizzaa ja pastaa. Olin jostain syystä luullut, että pizza- ja pastakulttuuri olisivat jokin naurettava urbaanilegenda Italiasta, mutta olin hakoteillä. Joka paikassa ja kaikkialla oli tarjolla pizzaa, pizzaa ja pizzaa. Eipä siinä, jokainen syömäni annos pesi kyllä mennen tullen Helsingin lähipizzerian tarjonnan. Ja samaan hengenvetoon jaksan ihmetellä sitä, miten niin useat ovat olleet pettyneitä italialaisiin pizzoihin. Minusta ne olivat vallan herkullisia!

TrastevereTrastevere RoomaTrastevere kujat

Päivä oli kutakuinkin pulkassa. Niin monta nähtävyyttä ja mielenkiintoista paikkaa jäi vielä näkemättä, mutta mikäpäs sen mukavampi syy palata kaupunkiin vielä uudemman kerran. Ihastuin kyllä Roomaan, mutta kuumuudesta johtuen ajoittaisin ensi kerralla matkani alkukevääseen tai syksyyn. Trasteveren alue sai erityisesti sydämeni syttymään, ja voisin kuvitella itseni istukelemassa uudemman kerran sen lukuisilla terasseilla ja vetelehtimässä pieniltä kujilta toisille.

Vaikka kesä ei näemmä inspiroi minua määrätietoiseen ja säännölliseen kirjoittamiseen, niin luvassa on silti vielä tarinaa seuraavan päivän rantaelämästä ja mielenkiintoisesta ravintolakokemuksesta Roomassa. Stay Tuned!


Käy tykkäämässä Facebookissa ja seuraamassa Instagramissa!

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Tanja 8.8.2016 at 23:13

  Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa ja Italia on mun kohdalla yksi niistä. Colosseum olisi joskus vielä nähtävä. Mistähän sitä aikaa ja rahaa taikoisi? Upeita kuvia, herätti kyllä halun päästä näkemään paikat omin silmin.

 • Reply Sanna I Siveltimellä 7.8.2016 at 23:09

  Tässäpä kaupunki, jossa en ole vieläkään käynyt. Joku päivä, joku päivä 🙂

 • Reply Kohteena maailma / Rami 7.8.2016 at 23:04

  Seuraavan kerran Roomassa voisin majoittautua Trastevereen. Kun ”kaikki” nähtävyydet on jo katsastettu aikaisemmilla reissuilla, niin voisin keskittyä seuraavan Rooman loman pelkästään syömiseen ja juomiseen 🙂 Upea kaupunki kaiken kaikkiaan – yksi maailman upeimmista!

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää 7.8.2016 at 00:11

  Rooma on kyllä sellainen paikka jonne on pakko joskus päästä! Haluan nähdä ne kaikki historialliset, upeat paikat huolimatta tuhansista muista turisteista. Täytyisi vaan olla tarpeeksi aikaa, sillä Roomaa ei varmaan niin vaan muutamassa päivässä ehdi näkemään.

 • Reply Veera Bianca 6.8.2016 at 23:38

  Tää on niin merkki siitä, että mun on pakko kohta varaa lennot Roomaan 😀 Olen haaveillut Rooman matkasta jo ihan liian kauan!!!

 • Reply Pirkko / Meriharakka 6.8.2016 at 11:45

  Hah hah … suunnistusretkestänne tulee mieleen viimeinen poikkeamisemme Roomaan osana Välimeren risteilyä. Mies ei ollut aikaisemmin kaupungissa käynyt, aikaa oli päivä ja ajattelin sitten, että kyllähän me kaikki päänähtävyydet päivässä ehdimme kiertämään (itse olin Roomassa ollut aikaisemminkin, joten tiesin vähän kaupungista). Ja hyvinhän se meiltäkin suunnistaminen (ja melkein juokseminen) tuolloin sujui 🙂

 • Reply Anna | Muuttolintu.com 6.8.2016 at 04:24

  Rooma on ihana!!!! Luulen, että se, että niin monet ei tykkää italialaisesta pizzasta johtuu siitä, että italialainen pizza on ihan erilaista riippuen siitä missä Italiassa on. Näin ainakin italialainen kaverini miulle kertoi 🙂 Ja mekin saatiin Italian reissulla jos jonkinnäköistä pizzaa, herkullista ja ei-niin-herkullista. Joskus siitä ei löytynyt ollenkaan tomaattia ja joskus ei ollenkaan juustoa. Mutta noin yleisesti kyllä rakastan italialaista ruokaa! Italiaan täytyy vaan pistää joulupukki- tai raskaushousut päälle, siellä tuppaa maha venymään..

 • Reply Heidi / Maailman äärellä 5.8.2016 at 21:54

  Minä Rakastan Italiaa ja Roomaa ja italialaista pitsaa ja pastaa. Mutta totta, jos menee väärään paikkaan syömään, voi Italiassa saada pahaakin pitsaa. Mutta parhaat Italian pitsat on kyllä mielestäni Napolissa. Jo niiden pitsojen takia voisin matkustaa uudestaan Napoliin. Kuola alkaa valua jo pelkästä ajatuksesta. Mutta on teillä ollut upea polttarireissu! vau!

  Yhdestä kommentistasi luin, että menet ensi viikolla Madridiin. Minä vietin siellä koko viime syksyn ja rakastuin siihenkin niin kovin (blogissani on useita vinkkipostauksia Madridiin), mutta elokuussa Madrid on tavallisesti todellinen infierno, aivan järkyttävän kuuma pätsi. Sinne pitäiis matkustaa aina joko syksyllä tai keväällä, silloin se on parhaimmillaan. Mutta toivotaan, että se ei nyt ihan mahdotonta puolta itsestään sinulle näyttäisi (ankaan, jos et ole siellä ennne käynyt.)

 • Reply Andrina / andante 5.8.2016 at 14:10

  Te ootte kyllä ihania ystäviä, polttarireissu Roomaan on aivan mieletön idea! 🙂 Me oltiin Roomassa Capriin yhdistetyllä häämatkalla syyskuun puolivälissä ja viihdyttiin tosi hyvin. Lämpötilat oli onneksi silloin jo vähän inhimillisemmät 🙂

 • Reply salaine 4.8.2016 at 21:36

  Oliko tuo yksi baari Fernet Brancca? Hieno polttari idea. Kyllä nuo Italian kaupungit on liian kuumia kiertää kesällä. Sen totesimme ollessamme viimeisenä reissupäivänä Pisassa.

 • Reply Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi 4.8.2016 at 00:26

  Trastevere on yksi suuri Rooman-suosikkini, mutta Colosseumin (ja kaikki Vatikaanin nähtävyydet) jätin suosiolla väliin -ne ihmismassat eivät todellakaan houkutelleet…

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:11

   Samoilla linjoilla siis 🙂

 • Reply Kaisa J - Koti-ikävä 3.8.2016 at 17:54

  Kiitos virtuaalimatkasta Roomaan! Itselläni on tuo kaupunkien kaupunki vielä näkemättä ja suunnitelmissa onkin suunnata sinne lähivuosien aikana joko aikaisin keväällä tai myöhemmin syksyllä, juurikin pahimpia helteitä ja turistismassoja vältelläksemme. Muinoin pohjois-Italian matkallani sain kyllä nauttia pizzoista laidasta laitaan. Joku hävisi jopa kaupan roiskeläpälle, toinen sitten taas oli maatakaatavan herkullista. Huvittavaa oli tuolloin myös kun paikalliset esittelivät lasagnen alueen erityisherkkuna ja kuvittelivat etten ole ikinä moisesta sapuskasta ennen kuullutkaan. 🙂

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:12

   Laatu varmasti ruoan eli pizzan suhteen varmasti vaihtelee myös Italiassa. Meille oli varmasti tuuria siinä että kaikki mitä suuhunsa laittoi, oli herkullista. Ja onhan tuo lasagne tosiaan hyvinkin eksoottinen ruoka 😀

 • Reply Terhi / Muru Mou 3.8.2016 at 12:21

  Tuttuja maisemia, samoja reittejä kuljin itsekin ollessani Roomassa muutama vuosi sitten. Ja se oli elokuun alkua, ja oli kyllä aivan kamalan kuuma! Keskikesä ei ole paras aika kaupunkilomalle, silloin pitäisi suunnata rannalle 🙂

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:13

   Ja niin me suunnattiinkin rannalle, siitä myöhemmin lisää. Ei totisesti ollut mikään reissun kohokohta, mutta saipahan maistaa suolavettä.

 • Reply Hanneli/duunireissaaja 2.8.2016 at 19:58

  Mä en ole käynyt Roomassa, ja jotenkin tuntuu että tällaisen Eurooppa-fanin olis pitänyt siellä käydä. Vaikka en nyt mikään varsinainen Italian hehkuttaja olekaan. Sain mieheltä viime jouluna lahjaksi Rooman matkaoppaan, mahtaisko ensi jouluna paketissa olla lentoliput?

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:14

   Peukut pystyyn että pukki on anteliaalla tuulella 😉

 • Reply Teija / Lähdetään taas 2.8.2016 at 15:13

  Minä olen lentänyt Roomaan kahdesti, mutta en ole varsinaisesti oleillut siellä kertaakaan. Pitäisi joskus ottaa pari päivää sielläkin.

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:15

   Onhan Roomassa tosiaan kovasti nähtävää ja historiasta kiinnostunelle varmasti moneksi päiväksi koluttavaa. Järkevintähän tuolla olisi liikkua paikallisen historiaan ja rakennuksiin perehtyneen oppaan kera. Ehkä ensi kerralla siis!

 • Reply Tanja/Levoton matkailija 1.8.2016 at 21:04

  Oon kerran käynyt Roomassa, lukion antiikin historian kurssin kanssa. Tästä on aikaa melkein kuusi vuotta. Matka sattui marraskuun puoliväliin, joten ilmat ei olleet ne kaikkein parhaimmat, sillä vettä tuli viitenä päivänä seitsemästä. Rooma oli silti ihan kiva kaupunki, mutten tiedä menisinkö enää uudestaan. Koko Italia on vähän sellainen paikka, ettei se kiehdo kovin paljoa. On Italiassa pari sellaista paikkaa missä olisi kiva käydä, mutta ne antavat odottaa itseään todennäköisesti aika monta vuotta.
  Samaa mieltä, italialaiset pizzat on hyviä! 🙂

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:16

   Italia on tosiaan itsellekin aina ollut vähän sellainen maa, ettei se niin kovasti kiehdo. Mutta Italian maaseudulle voisin erittäin mielelläni lähteä ajelemaan, ja se toivottavasti toteutuukin lähitulevaisuudessa

 • Reply Ansku BCN 1.8.2016 at 10:53

  Heh, näyttää ihan yhtä hikiseltä päivältä kuin mitä meidän Rooma-päivämme oli viime kesänä samoihin aikoihin! Oli melkoisen lämmin ja käveleminen tuskaa, ja niinpä hyppäsimme eka kertaa ikinä turistibussin kyytiin. Tulipa nähtyä tehokkaasti kaupunkia ja ilmavirta vähän viilensi oloa 🙂

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:17

   Turistibussia mekin harkitsimme ja se olisikin ollut viisasta. Ensi viikolla suuntaan Madridiin, missä odotettavissa on yhtä hikistä menoa, joten turistibussi on ollut vahvassa harkinnassa.

 • Reply Anna / 270 degrees 31.7.2016 at 20:27

  Rooma <3 Mä niin tykkään siitä aina vaan. Mutta mitä ihmettä? Enpä kyllä ole koskaan kuullut, että joku ei rakastaisi italialista pizzaa :O Sehän on parasta!

  • Reply Outi 4.8.2016 at 21:18

   Etkö? 😀 Minä taas monesta eri lähteestä. Sen takia huuli pyöreänä olinkin ensimmäisen pizzan jälkeen

  Leave a Reply