Suomen suurin matkablogiyhteisö

Ristiriitaisia ajatuksia lentämisestä

2.1.2016

Follow my blog with Bloglovin

Omasta uudenvuodenlupauksesta innostuneena aloin tutkailemaan, mitä ekologisesta ja eettisestä matkustamisesta tänä päivänä kirjoitellaan. Lisäksi halusin saada lisää tietoa lentämisen aiheuttamista ympäristövaikutuksista ja tutkailla yleistä mielipidettä asiasta. (Uudenvuodenlupauksessani lupasin pyrkiä käyttämään lentokoneen sijaan enemmän vaihtoehtoisia matkustuskeinoja). Kiinnostuin aiheesta sen verran, että kahlasin nettisivuja toisensa jälkeen asian tiimoilta.

orangutan

Hämmästyin, sillä oletin, että luotettavaa tietoa lisääntyneen lentoliikenteen aiheuttamista haitoista (ja toisaalta hyödyistä) olisi yllinkyllin saatavilla. Tosiasiassa luotettavien tietolähteiden määrä olikin yllättävän pieni ja hakuja joutui tekemään oikeen urakalla ennen kuin löysin tyydyttäviä lähteitä. Toisaalta syy saattoi piillä myös käyttämissäni hakusanoissa…

Suurin osa eko-matkailuun liittyvistä sivuista käsitteli asioita, joita matkustuskäyttäytymisessä tulisi ottaa yleisesti huomioon. Tämä hämmensi, sillä olin ymmärtänyt, että suurin painopiste ekologisessa matkailussa olisi juuri lentokoneiden aiheuttamien ympäristövaikutusten vähentämisessä ja sitä kautta vaihtoehtoisten liikkumismuotojen vaalimisessa.

Toki tästäkin puhutaan ja tietoa olikin loppujen lopuksi saatavilla kohtuullisesti. Mitään yksiselitteistä vastausta tähän en kaikesta lukemisesta huolimatta saanut. Mielipiteitä löytyy laidasta laitaan, ja lentoyhtiöiden, ympäristöjärjestöjen ja asiantuntijoiden antamat lukemat lentomatkustamisen päästöistä vaihtelivat muutamasta prosentista viiteentoista prosenttiin. Yhteinen mielipide tuntuu kuitenkin olevan, että lentäminen saastuttaa, enemmän tai vähemmän. Syy eriäviin mielipiteisiin lienee edelleen tiedon puute. Ei vieläkään olla absoluuttisen varmoja siitä, kuinka paljon ja millä kaikilla tavoin lentäminen luontoa kuormittaa.

Kuinkahan tähän siis suhtautuisin? Jätänkö tämän vuoden lennot pääosin lentämättä, lennänkö vain lyhyitä lentoja ilman välilaskuja vai olisinko vain ajattelematta asiaa?

DSCN4616

Kohtuullisen uusi asia itselleni oli lentomaksu, jonka voi vapaaehtoisesti maksaa kompensoidakseen päästöjä. Sen kummemmin asiaa avaamatta, pyritään lentomaksulla esim. istuttamaan uusia metsiä, jotka sitovat ilmakehän hiilidioksidia, joka suhteessa tekemäsi lento aiheuttaa. Maksu oli kaikenlisäksi varsin pieni, vain 10% lennon hinnasta.

Asioilla tuppaa myös olemaan kääntöpuolensa. Jos kaikki ihmiset lopettaisivat matkailun, olisivat seuraukset varsin negatiivisia turismista riippuvaisille maille. Matkustaminen esim. kehitysmaihin – mikä usein vaatii lentämistä – vie maalle rahaa riippuen toki paljon siitä mihin rahansa käyttää. Siispä omatoimimatkailu voi olla kohdemaan taloudelle suotuisampi vaihtoehto suurten yhtiöiden teettämien pakettimatkojen sijaan, ja paikallisten ravintoloiden suosiminen ketjuravintoloiden sijaan vie rahat paikallisille ilman välikäsiä.

Oli ilo huomata myös, että tiedostamattani olen matkoillani pitkälti toiminut kestävän matkailun periaatteiden mukaisesti lukuunottamatta muutaman vuoden takaista Aasian reissua, jonka aikana lensin 13 kertaa….paha paha…. Tämä toki kompensoi kaikki hyvät tekoni reissuilla (ja ylipäänsä!), mutta joka tapauksessa, suosin pitkälti paikallisten ravintoloita, en juurikaan yövy isoissa resorteissa ja perehdyn usein ennakkoon paikallisiin tapoihin ja kulttuureihin.

Laos

Laosissa Vang Vienistä matkalla Vientianeen. Osa matkasta taitettiin kanooteilla.

Takaisin lentämiseen. Jos nyt sitten kuitenkin haluan lentää, niin minkälainen lento kannattaa ottaa? Suorat lyhyen matkan lennot pienellä matkatavaramäärällä ja mahdollisimman uusilla koneilla, on kai se kaikkein paras vaihtoehto. Täytyy kuitenkin pitää mielessä, että lyhyiden matkojen tekeminen junalla tai bussilla ei myöskään ole mahdottomuus. Vaatii vain hieman aikaa. Toisaalta esimerkiksi Tukholmaan meno laivalla saattaa käydä jopa enemmän ympäristön päälle kuin lentäminen, joten mahdollisuuksien mukaan välineen valintaan kannattanee hieman perehtyä ennakkoon.

Kaiken tämän pähkäilyn ja lukemisen jälkeen tulin ehkä viisaammaksi siitä, mitä vaihtoehtoja on ja mihin kannattaa kiinnittää huomiota seuraavan kerran reissua suunnitellessani. Mitään valaistumista asian tiimoilta en kuitenkaan kokenut. Niin tai näin, aina väärinpäin.

Täältä hiukan lisätietoa:

Reilun Matkailun Yhdistys

Matkailu

The Guardian artikkeli aiheeseen liittyen

Noin vuosi takaperin on aiheesta kiertänyt blogihaaste, jonka tiimoilta hashtagilla #Reilutblogit löytyy aika mukavasti luettavaa.

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta 3.1.2016 at 04:59

  Vaikeaahan se on: samalla pitää kieriä omantunnontuskissa mutta samalla tuntuu mahdottomalta jättää matkustamattakaan. Useimpiin paikkoihin ei vain Suomesta pääse lentämättä. 🙁

  • Reply Outi 3.1.2016 at 12:26

   Sepä se! On vähän hankala perustella itselleen, milloin lentäminen on järkevää ja milloin ei. Toisaalta Suomesta oman käsitykseni mukaan pääsee matkaamaan aika pitkällekin junalla, jos vaan aikaa riittää.

 • Reply Susanna 3.1.2016 at 00:50

  Hyvä aihe. Suosittelen kokeilemaan ekologisia matkavaihtoehtoja 🙂 olen kokenut hyviksi junamatkat: samalla kertaa näkee upeita maisemia, junassa voi syödä ja kuunnella musiikkia, eikä tarvitse odottaa että saa matkatavarat kuten kentillä täytyy. Näin upeita maisemia kun otin junan Roomasta Napoliin päin, mutta myös kun otin junan Roomasta Toscanaan. Reitillä näkyi sekä palmurantoja mutta myös Toscanan kuuluisia auringonkukkapeltoja. Myös bussimatkat tulevat usein edullisemmiksi kuin lennot tai junat. Laiva on myös ekologisempi kuin lentokone ja laivamatkalla voi lähteä esim. maailman ympäri tai vaikka Välimeren risteilylle. Nyt en ole lentänyt kahteen vuoteen ja on sujunut ihan hyvin ekoreissaus. Aikaisemmin lensin etenkin Välimerelle, silloin en vielä ollut löytänyt näitä ekoreissuja. Lentäminen on kyllä joskus pakollista jos haluaa nopeasti perille tai jos haluaa kohteeseen johon ei muuten pääse. Esimerkiksi Australia voisi olla sellainen kohde, tosin pääsee sinnekin maailman ympäri risteilyllä.

  • Reply Outi 3.1.2016 at 12:53

   Hienoa, että olet noinkin pitkään pystynyt reissailemaan lentämättä. Se vaatii vähän enemmän suunnittelua, aikaa ja myös rahaa. Nykyään kun opiskelijabudjetillakin pystyy lentämään muutaman kerran vuodessa ainakin Eurooppaan talouden siitä ihan kamalasti heilahtavan. Olen ymmärtänyt myös, että laivat saattavat ainakin joissain tapauksissa olla jopa huonompi vaihtoehto lentämiseen nähden, korjatkaa jos olen väärässä. Juna on sen sijaan epäilemättä se kaikista ekologisin ja kaikenlisäksi erittäin miellyttävä matkustusmuoto, ja sen parhaisiin puoliin kuuluu tosiaankin tuo, että voi samalla ihailla vaihtuvia maisemia 🙂

  Leave a Reply