Suomen suurin matkablogiyhteisö

Miten valmistaudun Islannin road tripiin?

22.1.2017

7 päivää Islannissa autoillen. Mitä mun tulisi tietää?

Kuten jo aiemmin olen maininnut, en ennen Islannin matkaa jaksanut ihan kamalasti nähtävyyksien perään googlailla. Olin siinä toivossa, että maa itsessään on jo yksi iso nähtävyys. Enkä ihan väärässä ollutkaan. Mihin tahansa katsoi, tunsi olevansa keskellä suurta ihmettä.

Autolla ympäri IslanninIslanti GeysirIslannin road trip valmistautuminen

Mutta entäs ne käytännön seikat? Mitä mun tulisi tietää, kun lähden viikoksi tien päälle? Tätä tuli mietiskeltyä muutamaan otteeseen ennen reissua, mutta varsinkin näin jälkikäteen on helppoa listata asioita, joihin oikeasti kannattaa hiukan valmistautua.

Matkustaja- ja matkatavaravakuutus

Itsestäänselvyys kaikilla matkoilla (toivottavasti!), ja toisesta näistä olikin heti suuren suuri apu yhdelle meistä. Yhdet matkatavarat nimittäin jäivät välilaskulle ja meillä oli vuokra-auto odottelemassa starttaamista Keflavikin lentokentältä heti saapumispäivänä.

Vakuutus mahdollisti uusien välttämättömien kamppeiden hankkimisen, jotta pystyimme starttaamaan auton suunnitellusti, sen sijaan että olisimme odotelleet rinkan saapumista muutaman päivän ajan Reykjavikssa. Vaatteiden hankkiminen ei sitten ollukaan ihan helppo nakki, ja siitä lisää seuraavassa.

Ostosten tekeminen

Reykjavikista poistuttaessa etelärannikon kaupungit ovat aivan pikkiriikkisiä kyläpahasia. Suosittelen siis lämpimästä kiertämään saarta pohjoisesta käsin, erityisesti jos tarve uusien vaatteiden ostamiselle on suuri. Shoppailumahdollisuudet etelässä on nimittäin olemattomat ja hinnat pilvissä.

Välimatkat

Huomionarvoista on melko pitkät välimatkat. Kaupunkien ja kylien välillä on helposti monta sataa kilometriä ja niiden välissä lähes täysin asuttamatonta seutua. Tankkauksiin, hankintoihin, ruokailuihin ja muiden tarpeiden tekemiseen kannattanee hiukan uhrata ajatuksia.

Saari on sen verran iso, että kilometrit per päivä on hyvä suunnitella etukäteen. Me ajettiin noin 200-400 km päivässä ja tuo 400 km alkoi jo tuntumaan takalistoissa ihan kiitettävästi. Omasta mielestäni noin 300 km päivässä on aika passeli. Sillä vauhdilla ehtii aika kivasti näkemään nähtävyyksiä, mutta pidemmille visiiteille ei ole aikaa tätäkään vauhtia, jos viikossa meinaa saaren posottaa ympäri.

Autolla IslannissaIslannin ympäri autolla

Autonvuokrausfirman valinta

Tähän saa käytettyä aikaa tunteja ja tunteja. Islanti on ymmärrettävästi pullollaan autonvuokrausfirmoja ja varmaan useimmat yhtälailla luotettavia, mutta suosittelen lueskelemaan niistä hiukan etukäteen ennen kuin pistää rahansa likoon. Huonoja kokemuksia toisista firmoista löytyy paljon, ja jos on aikeissa vaikka kiertää saari, on ihan kiva, että firmaan voi luottaa, jos autolle käy matkanvarrella jotain, mikä vaikuttaa reissun kulkuun. Myös autojen kunto varmasti vaihtelee firmakohtaisesti.

Auton vuokraaminen Islannissa

Itse voin lämpimästi suositella Cheap Jeep-nimistä firmaa. Kaikki pelasi moitteettomasti, ja saatiin upgreidattua auto vielä paremmin meitä palvelevaan menopeliin, jossa oli enemmän tilaa sekä istumiseen, että tavaroiden säilytykseen. Ja kaikki ainoastaan sen takia, ettei sitä pienempää autoa ollut sillä hetkellä saatavilla. Voi harmi!

Varusteet

Lämmintä, tuulen- ja sateenkestävää, vaihtokengät ja vedenkestävä kamera tai ainakin suojus sille. Jos ilmat sattuu olemaan yhtä epävakaat kuin meillä, tuovat päästä varpaisiin ulottuvat tuulen- ja sateenkestävät kerrokset huomattavasti lisää reissumukavuutta.

Islannin ympäri autolla

Vaihtokengät autossa oli kivat sen jälkeen, kun varpaat oli kastunut tunnin vesisateessa kävelyn jälkeen, ja samasta syystä oli ihanaa kääriytyä lämpimään fleeceen automatkan jatkettua. Varusteita kannattaa siis olla vähän liian paljon kuin liian vähän, mutta kuten tuli todistettua kyllä sitä selviää mainiosti ainakin muutaman päivää pelkästään muovipussillisella vaihtovaatteita. Kadonneet matkatavarat nimittäin saavuttivat meidät vasta neljännen ajopäivän jälkeen…

Majapaikkojen varaaminen etukäteen

Sesonkina erityisesti tärkeää, ellet reissaa teltan kanssa. Me matkustettiin sesongin ulkopuolella, ja silti majapaikat olivat suurelta osin täynnä. Oltiin myös ajoissa liikenteessä varausten kanssa, eikä silti sopivien paikkojen löytäminen ihan mutkatonta ollut. Toki varauksen piti istua aina kuudelle hengelle, mikä hiukan karsi vaihtoehtoja.

Perus hakukoneiden lisäksi kannattaa suosia Airbnb:tä ja muita kotimajoituksia tarjoavia palveluita. Asunnonvuokraajia tuntui nimittäin olevan tarjolla runsaastikin.

Ja huom! Omat lakanat tai makuupussi kannattaa ehdottomasti olla mukana! Lakanoiden vuokraaminen hostelleissa ei ihan halpaa puuhaa ollut, ja eräänkin kerran jouduttiin maksamaan Airbnb-kämpän lakanoista 11€ per lakana. Tässä tilanteessa tosin ei auttanut vaikka oma makuupussi olikin mukana. Kannattaa siis lukea pienellä printatut tekstit varausta tehdessä!

Ruokapaikat

Jos haluat hiukan panostaa päivän ruokailuun, kannattanee vaihtoehtoja hiukan etsiskellä netistä etukäteen. Ruokapaikkoja ei nimittäin ihan mielettömästi ollut tarjolla varsinkaan, jos ei ihan joka päivä halua sortua huoltamoiden hodareihin ja burgeriannoksiin. Hyviä lounaspaikkoja kaupungeista kyllä löytyy, mutta saattavat helposti sijaintinsa vuoksi mennä sivusuun.

Islanti road trip

Tiekartta

Meidän kartta oli varsin alkeellinen, mutta tarpeeksi hyvä näyttämään, mille teille kannatti ajella ja mille ei. Off-roadit taitaa muutenkin olla ihan kivasti merkittyjä eikä niille ihan vahingossa kyllä eksy, mutta kartasta pystyy ainakin hyvin erottelemaan off-roadit parempikuntoisista teistä.

Auton vuokraaminen Islannissa

Myös jotkut ei F-roadeiksi luokitellut ykköstiestä poikkeavat tiet saattavat olla melkolailla huonokuntoisia ja kuoppaisia, joten ihan pikkupurkeilla en niillekään lähtisi ajelemaan. Vakuutukset ainakin kannattaa olla kunnossa. Tuulilasivakuutus on näillä teillä plussaa, sillä hiekkateistä sinkoilevat kivet ovat rikkoneet juttujen mukaan useamman tuulilasin, ja ilman vuokrafirmasta otettua vakuutusta lasku säröstä taitaa olla useamman satasen.

Off road Islanti

Matkamusiikki

Ei niinkään tärkeä ja huomionarvoinen seikka, mutta voin kertoa, ettei Islannin ihanuus Björk ole koskaan kuulostanut niin hyvältä, kuin autenttisessa ympäristössään. Suosittelen siis lataamaan ainakin muutaman kipaleen tätä ja muitakin islantilaisia artisteja soittolistalle 🙂

Tässä mun vinkkiset Islannin kiertämiseen autolla. Tuleekos sulle mieleen jotain erityistä, mitä tällaisella reissulla kannattaisi huomioida?


Pssst… käy tykkäämässä sivustani Facebookissa ja seuraamassa Instagramissa (@outimoi)! Twitteristäkin (@maaquzuu) mut löytää.

You Might Also Like

26 Comments

 • Reply Asko / Appa matkustaa 10.2.2017 at 21:51

  Vaihdoin viikon kommentoinnin tänne, kun huomasin juttusi Islannista. Varasimme kesäkuulle matkan sinne ja siinä mielessä juttusi tuli todella tarpeeseen. Meillä on 4 täyttä päivää ajella siellä, joten jyvä suunnittelu lienee paikallaan. Moni on sanonut, että pohjoisosan luonto olisi se must-seutu. Kuinka on?

  • Reply Outi 11.2.2017 at 11:29

   Pohjoinen oli kyllä minunkin mielestäni sitä kaikista kauneinta osaa Islannissa ja mielenkiintoisimmat nähtävyydet sijaitsivat juuri tuolla pohjoisosissa. Toki muuallakin silmä lepää. 4 päivässä joku on kiertänyt koko saaren, mutta itse ehkä valitsisin muutaman kaupungin/kohteen joita tutkisin hiukan tarkemmin. Jos tykkää autossa istumisesta ja sieltä käsin maisemien tiirailusta, on saaren kiertäminen tuossa ajassa myös ihan mahdollista. Muuhun siinä ei kyllä sitten jääkään aikaa.

 • Reply sarrrri | La Vida Loca 2.0 Matkablogi 29.1.2017 at 17:30

  Mä olen haikaillut Islantiin jo vuosikaudet, enkä silti ole saanut aikaiseksi sinne asti päästä. Nyt haaveissa on, että josko tässä keväällä onnistuisi viikon reissu. Tavallaan olisi kiva lähteä matkaan asuntoautolla, niin ei olisi niin kiinni etukäteen lukkon lyödyissä suunnitelmissa, mutta sitten toisaalta olen kuullut ettei tuollainen auto välttämättä ole se kaikkein paras valinta? No, täytyy vielä selvitellä, mutta kiitos jo näistä vinkeistä tähän asti!

  • Reply Outi 29.1.2017 at 20:01

   Jos meinaa pysyä ainoastaan ykköstiellä ja siitä poikkeavilla hyväkuntoisilla teillä, on asuntoauto varmasti ihan mahtava vaihtoehto. Mutta jos on haaveissa lähteä yhtään enempää seikkailemaan sisämaahan, voi iso auto olla hieman hankala

 • Reply Kohteena maailma / Rami 29.1.2017 at 00:54

  Tämä oli itselle varsin ajankohtainen postaus! Mietin jo tulevalle kesälle, mutta huomasin olevani hieman myöhässä asian suhteen. Täytyy alkaa jo nyt panostaan vuoteen 2018, että saa tietyt majapaikat varattua 🙂 Meni kirjanmerkiksi tämä!

  • Reply Outi 29.1.2017 at 19:59

   Hieno homma jos sait jotain käytännön vinkkejä (Y) Nyt on ainakin aikaa suunnitella reissua juurta jaksain

 • Reply Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 28.1.2017 at 23:56

  sen verran olen minäkin ymmärtänyt, että shoppailukohteena Islanti on kyllä kaikkea muuta kuin ihanteellinen 🙂

  Maa kyllä muuten kiinnostaisi kovastikin – viimeeksi eilen katselin lentoja sinne 🙂

  • Reply Outi 29.1.2017 at 19:58

   No ei todella kannata Islantiin lähteä shoppailumielellä 😀 Toki sieltä saa esim kaikenlaista ja laadukasta talvikampetta, mutta hinta on kova..lähes poikkeuksetta.

 • Reply Kaisa / Mutkia Matkassa 28.1.2017 at 15:59

  Olen menossa Reykjavikiin maaliskuussa ja majoitus vielä varaamatta kun järkytyin hinnoista. Olisiko jotain vinkkiä edullisemmasta hotellista/hostellista?

  • Reply Outi 28.1.2017 at 17:02

   Me yövyttiin Reykjavikissa Airbnb-majoituksessa, mikä oli ihan loistovaihtoehto. Meitä oli tosiaan kuusi, joten majoitusten kanssa päästiin aika halvalla. Reykjavikin hostelleista en oikeastaan tiedä mitään, mutta suosittelen katsomaan tuon Airbnb vaihtoehdon 🙂

 • Reply Lotta | Watia.fi 28.1.2017 at 15:00

  Välimatkat tuli Islannissa vähän yllätyksenä. Kyllähän ne tietty kartasta kilometrimäärinä näki, mutta tie ei välttämättä ollutkaan ihan niin nopea, kuin olisi voinut toivoa. Islanti on kyllä itsessään yksi nähtävyys. Aivan upea paikka. Vähän piti kuitenkin suunnitella, kun oli aika tarkka aikataulu. Mut ens kerralla vois mennä väljemmällä aikataululla ja enemmän fiiliksellä. Takas on päästävä!

 • Reply Ne Tammelat 27.1.2017 at 18:03

  Mahtavia vinkkejä! Pitää ehdottomasti palata näihin, kun haave Islannin reissusta alkaa realisoitumaan 🙂

 • Reply Johanna Hulda 27.1.2017 at 01:01

  Hyviä käytännön vinkkejä korvan taakse laitettaviksi. Ne nimittäin nostattivat nyt mun Islanti-kuumetta taas muutaman asteen ylöspäin!

  • Reply Outi 27.1.2017 at 10:58

   🙂 Monella tuntuu olevan Islanti-kuume aika korkealla näinä päivinä. Enkä ihmettele! On se vaan niin huikea paikka 🙂

 • Reply Asko Leppilampi /Appa matkustaa 26.1.2017 at 22:24

  Olipa oiva ajoitus. Bongasin juuri, että alkukesällä pääsee Islantiin reilusti alle200 eurolla. Juttelimme vaimoni kanssa, että pitäisiköhän käväistä muutama päivä tuolla saarella. Riittääkö esim. 4 vrk saamaan käsityksen kauniista saaresta? Pitää lukea ajatuksella nuo muutkin kertomuksesi Islannista. Suuri kiitos!

  • Reply Outi 27.1.2017 at 10:58

   4 päivää varmasti riittää pintaraapaisuun, jos ei hamua liian suurta alaa kierrettäväksi. Mutta varmasti hyvän kuvan maan kauneudesta tuossa ajassa saa! Esim tuo Golden Circle kannattaa käydä ajamassa läpi ja siihen vaikka muutama pohjoisen kaupunki lisäksi tai ihan vaan Reykjavikiin tutusmista. Pääseehän sinne sitten uudelleen jos jää vielä tuon jälkeen jotain hampaankoloon 🙂

 • Reply reissaaja1 26.1.2017 at 11:50

  Upeita jylhiä kuvia ja niin tuttuja fiiliksiä! Kävimme saman Shown läpi pari vuotta sitten, kun Islannissa road trippeilimme. Mutta eikös kannattanutkin? 🙂

  • Reply Outi 27.1.2017 at 10:51

   No kyllä vaan kannatti! Paitsi että hinku tuonne takaisin jäi kovaksi eikä matkustaminen Islantiin ole mitään halvinta lystiä 😀

 • Reply Stacy Siivonen 26.1.2017 at 07:53

  Kuulostaa hyviltä vinkeiltä. Minä ottaisin mukaan tipikirjan ja kiikarit ja tietysti gps:n. Islannin lajiluettelo on lyhyt, mutta sitäkin mielenkiintoisempi.

  • Reply Outi 27.1.2017 at 10:49

   Kiikarit! Se onkin hyvä vinkki!

 • Reply Miika / Scenic Road Hunters 24.1.2017 at 14:24

  Olen tässä kovasti miettinyt, koska pääsisin Islantiin tekemään road tripin. Kiitos siis tästä postauksesta. Paras vaihtoehto on varmasti jokin neliveto maasturi, että niille kauneimmille paikoille pääsee. Monesti ihaillut instassa ja fb:ssä Islannista otettuja vesiputous -kuvia.

  • Reply Outi 25.1.2017 at 20:06

   Neliveto maasturi meillä tosiaan olikin ja se oli kelpo väline noille hiukka huonompikuntosillekin teille. Mutta nuo F-roadit saattavat tosiaan olla niinkin huonossa hunnossa, että nelivedotkin saattavat helposti jäädä jumiin. Niille ei siis uskaltauduttu 🙂

 • Reply Sini 24.1.2017 at 10:40

  Islannissa on tullut käytyä pariin otteeseen ja aina yhtä mykistynyt siitä kauneudesta. Ehkä taas ensi vuonna! Voin muutes lämpimästi suositella länsivuonoja ja Hornstrandirin aluetta.

  • Reply Outi 24.1.2017 at 12:52

   Luulenpa ettei tämä yksi kerta riitä mullekaan! Toisaalta en tiedä koska se hetki tulee, että uudestaan sinne lähtee. Maailma on niin täynnä kiehtovia paikkoja, mutta ehkä joku päivä 😉

 • Reply vilminaa 23.1.2017 at 15:10

  Upeita kuvia ja mielenkiintoinen postaus ! Itse olin 2kk Islannissa vapaaehtoistöissä ja menetin sydämeni täysin tuolle maagiselle maalle.

  • Reply Outi 23.1.2017 at 18:23

   Kahdessa kuukaudessa jo varmasti ehtii näkemään vaikka ja mitä! Ja tuolla maassa sitä näkemistä kyllä riittää varsinkin, jos luonto saa seikkailumielen syttymään 🙂

  Leave a Reply