#enemmäntekoja ilmaston puolesta ja matkamessulippujen ARVONTA

torstai, tammikuu 10, 2019

Sitran elämäntapalaskurin mukaan hiilijalanjälkeni viime vuonna oli 8500 kg CO2. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki sen sijaan laskurin mukaan on rapiat 10 000 kg CO2. Tässähän voisi alkaa paukuttelemaan henkseleitään, muttei ehkä kuitenkaan vielä kannata. Tekemistä nimittäin riittää, sillä en koe olevani pyhimys, eikä oma lukuni kerro ihan koko totuutta. Olenhan yhden lapsen äiti ja ajelin autolla muun muassa 2 viikkoa Italiaa ristiin rastiin, jota laskuri ei osaa huomioida.

Sitoumus2050-palvelun mukaan suomalaisten elämäntavat ovat koko maailman mittakaavaassa aika leväperäisiä. Jos keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2 vuodessa, niin kansainvälinen keskiarvo on 4000 kg CO2. HUPS.

Sitoumus2050 tavoittena on kannustaa suomalaisia kestävämpään kulutukseen ja parempiin arjen tekoihin. Vuoteen 2030 mennessä jokaisen suomalaisen tulisi puolittaa hiilijalanjälkensä ja vuoteen 2050 mennessä hiilijalanjälki saisi olla enää 1000 kg CO2/vuosi ilmastonlämpenemisen ehkäisemiseksi. Ilmastotalkoille on siis kysyntää.

Koin testin tekemisen velvollisuudekseni, vaikka omien kulutustottumusten pöydälle asettaminen ja konkreettisten lukujen näkeminen kauhistuttikin ennakkoon. Olisin oikeasti vain halunnut sulkea silmäni, uskotella itselleni, että enhän minä vaan ne muut, mutta koska kuitenkin kannan tekemisistäni aika paljon maailmantuskaa harteillani, oli testi pakko tehdä ja ajatella ihan oikeasti, mitä tekoja voisin arjessani muuttaa parempaan.

Vaikka haluan vaikuttaa omalla tekemiselläni niin paljon kuin mahdollista, on uskoni ihmiskuntaan sen verran hataralla pohjalla, etten suorastaan usko meidän pääsevän tuohon tavoitteeseen. Se, että me ”keskivertosuomalaiset” vähennämme kulutustamme kymmenesosaan, on minusta aika kova tavoite, ja jotta näihin tavoitteisiin päästäisiin, olisi isoissa rattaissa tapahduttava jotain radikaaleja muutoksia. Toki vuoteen 2050 on vielä matkaa, ja on vaikea ennustaa minkälaisia rajoituksia ja pakotteita yhteiskunta meidän elämäntyylillemme asettaa, mutta minä olen osittain sitä mieltä, että ihmiset kuluttavat niin pitkään, kuin meille annetaan siihen mahdollisuus.

Matkailun aiheuttama hiilijalanjälkeni

ICOA:n laskurin mukaan olen viime vuonna aiheuttanut lentopäästöjä yhteensä 1036,2 kg. Sitran laskurin mukaan liikkumisen ja matkailun aiheuttamia päästöjä oli rapiat 4000 kg .. vaikeahan näitä on tulkita, ja tarkkoja lukuja on mahdotonta saada, mutta antaahan tämä osviittaa siihen, etten mikään pulmunen ole.

Surettaa ja samalla se ei herätä oikeastaan mitään tunteita. Tiedän, että meidän jokaisen on kannettava oma kortensa kekoon, mutta samalla pohdituttaa se, voiko vastuuta ihan oikeasti nakata keskivertokuluttajalle? En ole alan asiantuntija, mutta oma järkeni sanoo, että maailmaa pyörittää ihan joku muu taho, kuin peräkylän Pertti, joka painaa duunia aamusta iltaan.

Mutta vaikka ajattelen näin, en silti anna itselleni lupaa perseillä tämän enempää ympäristön kustannuksella. Teen arjessani aika monta hyvää tietoista valintaa ajatellen juuri sitä, minkälaista kuormaa ympäristölle teetän. Ja vaikka sanon näin, en ole unohtanut niitä matkustamisellani aiheuttamia päästöjä.

Ymmärrän sen, että lentomatkustaminen tai matkustaminen ylipäänsä kuormittaa ja voisin todellakin kantaa oman korteni kekoon siinäkin asiassa paremmin. Ja itseasiassa tänä vuonna kannakin suosimalla kaukokohteiden sijaan kotimaan matkakohteita.  Ollaan viime aikoina perheenä punnittu paljon sitä, lähteäkö  keväällä viikoksi lämpöön vai jäädäkö Suomeen. Päätettiin jäädä Suomeen.

Mutta lentomatkailua yleisesti ajatellen, on melko kaksinaamaista ensin mainostaa meille niitä 40 euron lentoja  aurinkoiseen Eurooppaan tai pidennettyjä viikonloppuja ihanaan New Yorkiin muutamalla hassulla satasella, jonka jälkeen tulla nimittelemään pahimman luokan ilmastotuholaiseksi. Vastuu on helppo vierittää. Ja jos meiltä odotetaan ilmastotekoja, pitäisi niitä erityisesti odottaa saastuttavia palveluita tarjoavilta tahoilta. Kyllä ihminen on lähtökohtaisesti sen verran ajattelematon ja omahyväinen, että ilmastoteot ja -lupaukset unohtuvat hyvinkin helposti tarpeeksi makean hintalapun edessä.

Jos meillä kerran oikeasti on kiire tämän maapallon pelastamisen suhteen, niin se (anteeksi kyynisyyteni), että minä tunnen huonoa omaatuntoa kärjistetysti siitä, että erehdyn joskus heittämään banaaninkuoret väärään roskikseen ja samalla sekunnilla firmanmiehet miettivät, kuinka saada ihmiset kuluttamaan enemmän, jotta firma tahkoisi rahaa, on vähän vinksahtanutta. Jossain haisee mätä ja pahasti, eikä se pahin haju tule kyllä minun biojätteistäni.

Mitä ajattelin tehdä omien päästöjeni vähentämiseksi?

Sitoumus2050-hankkeen puitteissa kävin tekemässä elämäntapatestin, jonka perusteella ohjelma antoi vaihtoehtoja ilmaston kannalta kestävämpiin arjen valintoihin. Niistä sitten pystyin sitoutumaan juuri niihin tekoihin, mitkä sopivat parhaiten omaan elämääni. Ohjelma oli aika hauska, hyödyllinen ja silmiäkin avaava, sillä kaikkia niitä ehdotuksia, joilla omaa hiilijalanjälkeään voisi pienentää, en ole tullut edes ajatelleeksi.

Tein siis sitoumuksen ja lupasin vuodessa vähentää vielä 15,5% hiilijalanjälkeäni. Olisin pystynyt parempaankin, jos olisin luvannut olla matkustelematta. Tai luvannut ryhtyä vegaaniksi. Vegaaniksi minulla ei tosin ole pitkä matka, mutten vielä ainakaan ole valmis siihen. Voin kuitenkin pyrkiä vähentämään maitotaloustuotteiden käyttöä, vaikka nekin ovat jo suurin osa vaihtuneet kaurapohjaisiin valmisteisiin.

Matkustelun lopettamiseen en kuitenkaan valitettavasti pysty, enkä aio, mutta lupasin silti kiinnittää huomiota siihen, miten usein matkustan, kuinka kauas ja miten pitkäksi aikaa.

Elän arjessa kohtuullisen vähällä. Syön kasvispainotteista ruokaa, liikun pääsääntöisesti julkisilla ja heti lumien sulettua kaivan pyöräni esiin. Välillä viillinnyn ja kävelenkin tunnin matkan töihin. Käyn shoppailemassa vain harvoin, ja suosin kierrätettyä tavaraa. Asun kerrostalossa ja huoneilmamme on viileä, jopa kylmä, tosin tämä ei ole oma valinta.

Mitä siis voisin vielä tehdä paremmin, jotta hiilijalanjälkeni puolittuisi 15,5%? Lupasin ainakin vähentää juuston syöntiä. Kyllä, juuston syönti on paheeni! Mutta vaikkei juustoa vähentämällä ihan ylletä tavoitteeseen tai pelasteta tätä maailmaa, niin  yllättävää on kuitenkin se, että ainakin niiden lähteiden mukaan, joita itse tutkin, juuston ilmastovaikutus ruokakunnan tuotteista on naudanlihan jälkeen suurin. Ja juusto nyt on ehkä syömistäni asioista henkiinjäämisen kannalta turhin tuote. Sitä voin siis vähentää ja huolella.

Isoimman prosenttiosuuden vähennyksestä vie lupaus olla tekemättä kaukolentoja. Helppo lupaus, sillä tiedän melko varmuudella, ettei niitä tule tänä vuonna olemaan. Seuraavaksi isoin lupaus on kasvissyönti. Olen ollut sitä enemmän ja vähemmän jo 14 vuoden ajan, mutta viime vuodet ovat saaneet otteeni lipeämään. Siispä pyrin kaikin keinoin tästä päivästä eteenpäin valitsemaan vieläkin tehokkaammin lihan sijasta kasviproteiineja. Helppo (tofu)nakki.

Loppuosa vähennystavoitteestani tulee tavaroiden karsimisella tai oikeastaan olemalla ostamatta niitä, vegaanipäivien pitämisellä, sähkönkulutuksen seuraamisella ja ruokahävikin vähentämisellä.

Haastan siis nyt myös sinut tekemään testin, ja ihan oikeasti miettimään, mitä konkreettisia tekoja voisit arjessasi tehdä vähentääksesi hiilijalanjälkeä. Voisitko syödä vaikka vain kerran viikossa lihaa? Kulkea edes yhden päivän viikossa töihin julkisilla tai juoda kahvia kupin päivässä vähemmän? Ehkä kääntää asuntosi pattereita hiukan pienemmälle tai jättää yhden pidennetyn viikonlopun ulkomaille tekemättä?

Jos näistä ehdotuksista ei mikään osunut sinun maailmaasi sopivaksi, niin käy hakemassa inspiraatiota arjen paremmille teoille Sitran 100 fiksua tekoa -sivulta.

Matkabloggaajien ilmastolupauksia voit käydä lukemassa lisää näiden linkkien takaa:

Myös reilun matkailun blogista löydät aiheesta todella mielenkiintoisia artikkeleita:

#enemmäntekoja

Matkamessujen lippuarvonta!

 

ARVONTA PÄÄTTYNYT! MESSULIPUT VOITTI ARLE! ONNITTELUT!

Arvon kahden hengen lippupaketin matkamessuille, joten jos messut kiinnostavat, niin käyhän tekemässä ilmastolupauksesi Sitoumus2050-sivuilla ja kerro kommenttikenttään, millä teoilla aiot vähentää omaa hiilijalanjälkeäsi.Näin olet mukana messulippujen arvonnassa.

Messuilla voit käydä kuuntelemassa esityksiä myös aiheeseen liittyen, ja esim. sunnuntaina on ohjelmassa monta mielenkiintoista luentoa vastuullisesta matkailusta. Ja jos luet sunnuntain ohjelmaa oikein tarkkaan, saattat löytää myös tutun nimen vilahtavan esitteessä…

Arvon lippupaketin messuja edeltävänä keskiviikkona 16.1.2019 klo 22. Liput lähetän sähköpostilla voittajalle. Nähdään siis messuilla!


Uusimpiin juttuihin pääset nopeiten  käsiksi FacebookissaInstagramissa.

Blogin löytää myös Blogit.fi -sivustolta, Bloglovinista ja The Blogjunglesta.

You Might Also Like

27 Comments

 • Reply Ruskarouva torstai, tammikuu 10, 2019 at 14:10

  Pyöräilen työmatkat 🙂

 • Reply Lea perjantai, tammikuu 11, 2019 at 10:19

  Yritän käyttää enemmän kirpputoreja, kun ostaa aina uusia vaatteita kaupoista. 🙂

 • Reply Viola perjantai, tammikuu 11, 2019 at 16:35

  Kierrätys ja autoilun vähentäminen😊

 • Reply Nea perjantai, tammikuu 11, 2019 at 17:53

  Kierrätän! 😊

 • Reply Ida Kojo perjantai, tammikuu 11, 2019 at 22:33

  Kierrätän, käytän julkisia ja omia jalkoja auton sijaan ja ostan kestäviä tavaroita.

 • Reply Mari Salminen perjantai, tammikuu 11, 2019 at 22:52

  Kierrätän& fillaroin työmatkat😉

 • Reply AnneH perjantai, tammikuu 11, 2019 at 23:14

  kestokassit aina kauppareissulla ja vihannekset/kasvikset pakkaan myös kestopussiin

 • Reply Seppo lauantai, tammikuu 12, 2019 at 07:23

  Yritän kierrättää tehokkaasti

 • Reply Piksu lauantai, tammikuu 12, 2019 at 07:46

  Kierrätyksen tehostaminen meidän huushollissa, sekä käveleminen lähikohteisiin autoilun sijaan 🙂

 • Reply Neea lauantai, tammikuu 12, 2019 at 10:50

  Yritän käyttää enemmän busseja sekä junia auton sijasta sekä kävellä lyhyitä matkoja.

 • Reply Ansku lauantai, tammikuu 12, 2019 at 10:50

  Kierrätys ja järkevien valintojen tekeminen arjessa.

 • Reply Anniina lauantai, tammikuu 12, 2019 at 11:16

  Yritän vähentään punaisen lihan syöntiä ja kauppa- sekä työmatkat voisi kävellä useammin.

 • Reply Annika J lauantai, tammikuu 12, 2019 at 14:06

  Kävelen työmatkat, käytän kestokasseja ja lahjoitan vanhoja vaatteita hyväntekeväisyyteen

 • Reply Minna lauantai, tammikuu 12, 2019 at 17:56

  Kuljen kävellen tai pyörällä työmatkat.

 • Reply Sirkkuli lauantai, tammikuu 12, 2019 at 20:51

  Kestokassit ja kulutuksen vähentäminen.

 • Reply Minna sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 03:04

  Käytän aina ostoksilla kestokasseja, en koskaan osta muovipusseja, kierrätän kaiken mahdollisen (esim. huonekalut, vaatteet), kompostoin biojätteet, lajittelen kaikki jätteet, teen kävellen tai pyöräillen kaikki mahdolliset matkat .

 • Reply Helena sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 04:53

  Kestokassit on olleet käytössä jo iät ja ajat, joten nyt panostan lentämisen vähentämiseen ja suosin enemmän kotimaan kohteita jatkossa…..

 • Reply Jonna sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 14:16

  Kävelen työmatkat, käytän julkista liikennettä muilla matkoilla, en lennä turhaan (joskus kyllä voisi vielä ulkomaillakin käydä), käytän kestokasseja, kierrätän ja lajittelen. Yritän parhaani. Muovijätettä pitäisi vähentää.

 • Reply Saara Ilo sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 16:58

  Pyöräilen työmatkat, suosin kotimaanmatkailua

 • Reply Milla sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 17:28

  Kestokassi käyttöön 🙂

 • Reply Arle sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 22:11

  Tää juusto oli mulle uus juttu… mä voin luvata että syön vähemmän juustoa. Ostan vain luonnonkuituaatteita ja vain tarpeeseen. Ja kestokassi on toki ollut jo pitkään käytössä.

 • Reply Maria sunnuntai, tammikuu 13, 2019 at 22:48

  Käytän enemmän julkista liikennettä

 • Reply Pirkko maanantai, tammikuu 14, 2019 at 06:57

  Kuljen työmatkat pyöräillen.

 • Reply Make tiistai, tammikuu 15, 2019 at 10:45

  Kierrätän ja käytän julkista liikennettä.

 • Reply SannaF tiistai, tammikuu 15, 2019 at 20:14

  Tarkempi kierrättäminen ja lyhyemmät suihkut on helppo tehdä.

 • Reply Tina tiistai, tammikuu 15, 2019 at 23:11

  Kierrätän, käytän julkisia ja kestokassia.

 • Reply Tina tiistai, tammikuu 15, 2019 at 23:12

  Kestokassi käytössä.

 • Leave a Reply