Löysin paratiisin lähempää kuin uskoinkaan

lauantai, kesäkuu 18, 2016

Kateus. Sosiaalisen median feedit täyttyvät auringosta, lomailusta ja vapauden kaipuuta herättävästä lähdön tunnelmasta. Kaikki matkustaa. Ihmiset kulkevat ympäri maailmaa ja minä koen jämähtäneeni helsinkiläiseen kaksioon.

Kateus siitä, että itse olen ainakin hetkellisesti jumissa kotona nousi päivä päivältä. Tahdon lämpimään latinomaahan maistelemaan sangriaa ja karuille vuorille kokemaan luonnon komeuden. Tahdon ruokamarketeille uusien makujen ääreelle ja eksymään suurkaupunkien vilinään. Tahdoin mahdottomuuksia olosuhteisiin nähden ja mitä sainkaan? Ehkä parempaa kuin osasin ajatellakaan. Muutaman vapaapäivän siivin sain mahdollisuuden edes hetkeksi irtautua kaksiostamme. Sekin tuntui jo hyvältä. Otimme auton allemme ja suuntamisen keskelle luontoa.

Mäntyharju Nurmaa

Mökki ja sitä suojassaan pitävä mäntymetsä ottivat meidät hellään hyväilyynsä. Kuunneltiin vain ympärillä olevaa metsän hiljaisuutta, joka kätkee suojaansa valtavan rikkaan elämän.

Mökin tuoksu ja rauhallisuus. Saunan lämpö ja kosteus, ja seesteinen, mutta vielä talven jäljiltä hieman kirpeä järvi. Hyttysten aiheuttama hermoromahdus ja sadat kutisevat paukamat. Viileä pohjoistuuli ja ulkohuussi. Olisikohan tässä kiteytettynä koko Suomen kesä ja sen eksotiikka.

Mäntyharju mökkiLuvassa oli siis useampi päivä löysää elämää, pihatöitä ja luonnonrauhaa.Tartuin haravanvarteen ja puhdistin pihaa alkukesän kerryttämiltä neulaskasoilta. Vessan takaa löytyi räkättirastaan pesä. Oravakin hyppelehti saunan edustalla ja meidät huomatessaan piiloutui aina kuistille jätettyjen pesuvatien taakse. Pelokas oravapolo. Metsämansikat kukkivat jo, mustikoita saadaan vielä odotella. Ei tästä pääse mihinkään. Mieli ja keho painuvat kuin itsestään levolle.

Metsämansikan kukkaRäkättirastaan pesäsuomen luonto oravavälijoki vuohijärvi

Vedettiin vene talven jäljiltä vesille ja tehtiin päiväretki läheisille saarille.

Piilotettu paratiisi.

Hiljainen järvi saaren ympärillä ja puiden rungoissa kasvavat käävät. Kuhiseva muurahaiskeko ja sinne johtavat jäkälän reunustamat massiiviset valtatiet, ainakin muurahaisen mittakaavassa.

Koskematon on luonto täällä, niin voin väittää, vaikka ihmisen virittämät nuotiopaikat ovatkin selvästi näkyvillä.  Mökkiläisiä on paljon, onhan tässä kunnassa enemmän mökkejä kuin vakinaisia asukkaita. Mäntyharju on kaunista ja vehreää aluetta, eikä kai turhaan täällä sijaitse mm. Repoveden kansallispuisto, joka on yksi eteläisen Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista kansallispuistoistamme. Itselleni vielä tuntematon, mutta ajatuksen tasolla siellä olen jo patikoinut useaan otteeseen.

Mäntyharju mökkiMäntyharju mökkiMäntyharju NurmaaMäntyharju Nurmaa Kun aurinko painuu puiden taakse ja heijastaa vastarannan latvustoihin oranssin hehkun, en enää välitä edes hyttysistä. Järvi muuttaa väriään keltaisen, oranssin ja punaisen sävyihin. En saa katsettani irti, en edes halua. Levollista, rauhallista ja kaunista. Olen kotona, ja samalla tunne siitä, etten aikoihin ole lomaillut koko olemuksellani näin, tuntuu oudolta. Saunavihdan jättämä verenvirtaus tuntuu ihollani. Ehkä nuo hyttysenpurematkin tuosta..auringonlasku suomiauringonlasku suomiP6130323Loman ja vapauden tunne on välillä, ehkä useinkin, lähempänä kuin muistankaan. Oikeastaan sitä aivan liian usein haaveilee jostain tuntemattomasta, jostain ulkomaailmasta. Opin sen taas. Unohdan sen varmasti myös yhtä nopeasti. Mutta jos sen löytäminen on aina näin ihanaa ja rauhoittavaa, haluan unohtaa ja oppia sen mahdollisimman monta kertaa elämäni aikana uudestaan.

Vaikken tällä erää päässytkään uusiin paikkoihin, suurkaupunkeihin tai sangriakannun äärelle, niin uskon, että tämän mökkireissun tuoman energialatauksen siivin jaksan pitkälle kesään ja sen yli. Tutuistakin paikoista voi saada ihan mielettömästi irti, kun uskaltaa hetkeksi pysähtyä, nostaa katsettaan ja päästää ajatukset levolle.

Riippumatto mökkiRiippumatto mökki


Käy tykkäämässä Facebookissa ja seuraamassa Instagramissa!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Heinz lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 14:00

    Moi Puh. Millon pyydät mut mukaan? 😀 Stadilaisrotalla ei ole mökkikytköksiä ?

    • Reply Outi lauantai, kesäkuu 18, 2016 at 18:19

      Hai Heinz! Rotat kyllä mahtuvat hyvin vaikka jalkatilaan, joten mukaan mahtuu aina 😉

    Leave a Reply