Islanti Yleinen

Islannissa pitää nähdä geysirit ja pakko nähdä myös paljon muuta

sunnuntai, marraskuu 20, 2016

Ennen Islannin reissua en ollut kamalasti muusta elämäntilanteesta johtuen jaksanut, ehtinyt tai kyennyt suunnittelemaan, mitä haluaisin erityisesti seitsemässä päivässä nähdä ja kokea. Luotin pitkälti koko muun reissuporukan intresseihin ja kuljin käytännössä häntänä porukan perässä. Islannissa kaikki olisi kuitenkin uutta, ihmeellistä ja jännittävää, joten olin valmis ottamaan kaikki eteen tulevat paikat avosylin vastaan.

Niin kuin edellisessä kirjoituksessa jo mainitsinkin, en myöskään reissunpäällä vaivautunut kamalan aktiivisesti tutkimaan kartasta, missä ollaan ja mihin ollaan menossa, tai iltaisin ottamaan selvää, mitä seuraava päivä toisi tullessaan. Kuljin porukan mukana ja fiilistelin hiljaa kaikkea uutta, karua ja kaunista. Ja se toimi.

Islanti roadtrip Islanti roadtrip Islanti roadtrip

Ainoana päähänpinttymyksenä kuitenkin oli, että ne maantiedon kirjoista tutut maasta ampuvat vesipatsaat olisi nähtävä, kuuma lähde koettava ja jäätikön reunaa ihasteltava. Kaksi kolmesta toteutui ja häpeäkseni täytyy myöntää, että kuuma lähde jäi tällä erää käymättä. Sillä aikaa kun koko muu porukka lähti Reykjahlidissa kylpemään revontulien alle, minä jäin kuumehorkan kourissa hostellille makaamaan.

Kipeys ja kropan krempat olivat todellakin riesanani koko matkan, mutta reissun kokonaisuutta ne eivät onneksi onnistuneet pilaamaan. Revontulia raahauduin kipeydestä huolimatta katsomaan hostellin parkkipaikalle, kun kokonainen armeija kiinalaisia ilmoitti taivalla tanssivien revonhäntien olemassaolosta yli-innostuneella kiljukonsertillaan. Rauha siitä hommasta oli kaukana, mutta usean vuoden tauon jälkeen, oli tuon loisteen näkeminen taas näkemisen arvoista.

Kaksi muuta itselleni must see-kohdetta oli edessä vielä viimeisten ajopäivien aikana. Koska olimme vuokranneet 4×4-ominaisuudella varustellun auton, halusivat erityisesti ratin takana istuvat miehet päästä kokeilemaan auton tehoja hiukan haastavimmille teille. Etelän massiiviset jäätiköt peittyivät alkureissusta suurelta osin sumun alle, mutta onneksi pohjoisessa oli myös mahdollista nähdä edes häivähdys ikijäätä. Ja tähän automme oli omiaan, sillä lähin jäätikkö sijaitsi ykköstietä  huomattavasti huonompien teiden varrella.

islanti jäätikkö

Ajelimme muutamassa päivässä Akureyristä Reykjavikiä kohden, ja viimeisenä ajopäivänä poikkesimme pääväylältä kapeahkolle hiekkatielle (en kuollaksenikaan muista tien numeroa). Tie oli juuri sopivan haastava ja möykkyinen avuttomien turistien ajettavaksi ja se johdatti meidät aivan suoraan pienen jäätikön reunalle. Noin puolen tunnin kuoppaisen hiekkatien jälkeen saavuttiin kohteeseen. Ja siinä se nyt oli. Jää.

Paikalla ei ollut muita kuin me. Kohde ei mitä ilmeisemmin ole lainakaan turistien suosiossa, mikä teki siitä varsinaista näkyä viehättävämmän paikan. Saimme olla aivan keskenämme. Mutta kuten kuvaan kuuluu, oli selkäkipuni aivan jumalattoman viheliäs tässä vaiheessa ja autolla ajaminen ihan jäätikön reunalle ei onnistunut, niin en siis päässyt nauttimaan tästäkään ilosta lähempää vaan jouduin jäämään autovartioon ja tsuumailemaan kamerani putkella muiden temmellystä jäätikön reunalla. Minkäs teet, ja niinpä päätin hauskuuttaa itseäni ottamalla muutaman iloisen selfien Land Roverimme kanssa.Islanti jäätikköislanti road trip

Tunti möykkyistä hiekkatietä takaisin ykkösväylälle alkoi riittämään ja tulin siihen tulokseen, että olen enemmän asfalttiteiden fani. Pidettiin kiirettä, jotta ehdittäisiin Reykjavikiin ennen pimeää. Sitä ennen oli vielä määrä poiketa Thingvellirin kansallispuistossa, jossa Euraasian ja Pohjois-Amerikan mannerlaatat erkaantuvat toisistaan, jonka seurauksena alueelle on muodostunut huikeita kivimuodostelmia, sekä ihailemassa toiminnassa olevia geysireitä. Molemmat kohteet sijaitsevat kuuluisan Golden Circlen varrella.

Thingvellirin kansallispuistossa olisi koettavaa varmasti useammaksi päiväksi leiriytymisestä kalastamiseen, mutta me kävimme vain pikaisesti kävelemässä kivimuodostelmilla ja jatkoimme matkaamme kohti viimeistä etappia. Kansallispuisto on muuten Unescon maailmanperintökohde mm. siitä syystä, että se on merkittävä osa Islannin historiaa. 900-luvulla se oli Islannin parlamentin kokoontumispaikka ja siellä luettiin ja säädettiin maan lakeja.

Thingvellir Islanti Thingvellir Islanti

Viimeinen etappi siis ennen suurkaupunkia oli geysirit, joita olin odottanut malttamattomasti. Aika uskomaton luonnonnäytelmähän se on, kun maan sisukset sylkee tulikuumaa vettä kymmenien metrien korkeuteen. Itse Geysir näytti olevan unilla, mutta velipoika Strokkur kävi kuumana ja esitteli voimiaan yleisölle noin kymmenen minuutin intervallein. Paikka oli ehdottomasti näkemisen arvoinen!

strokkur geysir islantiGeysir Golden CircleGeysir Golden CircleGeysir Golden Circle

Golden Circlelle järjestetään opastettuja kierroksia ja bussimatkoja suoraan Reykjavikista, joten jo päivässä pystyy näkemään aika ison kattauksen Islannin suosituimmista nähtävyyksistä. Ei mielestäni ollenkaan huono idea lyhyempiä reissuja ajatellen, mutta ehdottomasti suosittelen ennen kaikkea koko saaren kauneuden tutkailua. Viikko riittää juuri ja juuri saaren pikaiseen kiertämiseen, mutta uskon että luonnon kauneudesta ja hiljaisuudesta nauttimiseen voisi kuluttaa toisen samanmoisen. Aivan uskomaton luonnonnäyttämö kyllä koko saari!


Rullaile rohkeasti alaspäin, jätä kommetti ja käy tykkäilemässä Facebookissa ja Instassa!

You Might Also Like

37 Comments

 • Reply VEERAPIRITA / AURINKORASVAA JA ALOE VEERAA sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 11:07

  Näyttääpä kauniilta! Islanti kyllä lumosi mut pari vuotta sitten: ihan kuin olisin ollut jossain toisessa maailmassa. Kyllä luonto on kaunista! Me käytiin myös merikalastamassa, joka oli myös upea kokemus luontonähtävyyksien lisäksi.

  • Reply Outi sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 11:41

   Kaunista ja ihanaa olikin, ei voi muuta sanoa! Ja niin kun sanoit, ihan kuin jostain toiselta planeetalta. En voi oikeen käsittääkään miten paljon kaikkea mieletöntä luonto voi muovata yhteen paikkaan. Joskus vielä on päästävä kunnolla sinne nauttimaan luonnosta muutenkin kuin autosta käsin 🙂

 • Reply Meri / Syö Matkusta Rakasta sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 12:22

  Mä oon ollut Islannissa joskus 15-vuotiaana, enkä ehkä osannut arvostaa sitä… no, juuri ollenkaan. Nyt olisi kyllä ihana lähteä. Upeita kuvia olet ottanut! Kävin tykkäämässä blogin Fb-sivusta juuri. 🙂

  • Reply Outi sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 12:36

   Kiitos Meri! 🙂 Ehkä näin myöhemmällä iällä nuo luontokohteet jaksaakin innostaa vähän enemmän. Ja Islannissa niissä riittää kyllä ihmeteltävää! Mun päässä tuo maa on ollut aina niin mystinen ja ihmeellinen, että oon jo pitkään sinne halunnut. Ja vajaa vuosi takaperin olikin kirjoitellut että Islanti on haaveissa tietämättä silloin, kuinka lähellä tuo haave onkaan toteutumista! Nyt vaan pitäis päästä uusiksi! 😀

   Kiva kun kävit tykkäilemässä, kiitos! 🙂

 • Reply Teija / Lähdetään taas sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 12:55

  Välillä on kyllä aika virkistävää jättää matkasuunnittelu muille ja vain kulkea porukan mukana. Harmillista, että kuume jätti sinulta väliin osan suunnitelmista, mutta onneksi ei sentään pilannut koko matkaa.
  Islanti on minulta vielä näkemättä. Sinne täytyy kyllä vielä päästä.

  • Reply Outi sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 13:02

   Tuollaisessa kohteessa varsinkin muiden perässä kulkeminen on helppoa, kun mikä tahansa paikka sykähdyttää omaperäisyydellään 🙂 Ja erityisesti siitä syystä maalle iso suositus!!

 • Reply Ansku BCN sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 21:26

  Hei mahtavaa, olen etsinyt innolla Islanti-juttuja, sillä lentoliput polttelevat taskussa :D. Talvinen Islanti siis odottaa, ja ihan varmasti myös geysirit!

  • Reply Outi sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 21:29

   Oi huippua! Hyvää ja antoisaa reissua ja toivottavasti säät suosivat! Onko tarkoitus kierrellä enemmänkin saarta kenties vuokra-autolla vai minkä tyyppinen reissu on tiedossa?

 • Reply Kohteena maailma / Rami sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 22:30

  Mietin just, että olisikohan Islantiin mielekästä mennä talvella? Luonto on kyllä tuolla upeaa, ja on ollut pidenpään jo Islanti haaveissa.

  • Reply Outi sunnuntai, marraskuu 20, 2016 at 22:37

   Talvella tuolla on varmasti ihan oma viehätyksensä. Uskon kyllä, että maa on yhtä upea mihin aikaan vuodesta tahansa.

 • Reply Johanna Hulda maanantai, marraskuu 21, 2016 at 03:52

  Tosi harmi kipeilyt ja kipuilut, mutta vaikuttaa upealta reissulta siitä huolimatta. Ja siis mikä ihana paikka parlamentille! Ehkä päätökset olisivat parempia, jos muidenkin maiden päättäjät tekisivät niitä vielä tänäkin päivänä tuollaisissa olosuhteissa! Ihan mahtavaa. 😀

  • Reply Outi maanantai, marraskuu 21, 2016 at 22:01

   Hehe, aivan!:D Noissa maisemissa ei kukaan päättäjä voisi ainakaan väheksyä luonnonsuojelun merkitystä 😉

 • Reply Tiina / Matkan varrelta maanantai, marraskuu 21, 2016 at 18:22

  Olisiko tietoa voiko Islannissa leiriytyä mihin tykkää, vai onko siellä telttailua rajoitettu? Talvella varmaan vähän epäsuosittu harrastus, mutta kesäreissulla saattaisi juuri pärjätä!

  • Reply Outi maanantai, marraskuu 21, 2016 at 22:09

   Joillain turistinähtävyyksillä näkyi ainakin leiriytymiskieltoja, mutta käsittääkseni melko vapaasti ainakin syrjäseuduilla saa telttoja pystytellä kunhan nyt ei kenenkään yksityisille pelloille kajoa. Leirintäalueita pitäisi myös olla ympäri maata paljon ja monet myös ilmeisen hyvin varusteltuja, maksullisia toki. Jos ilmatteeksi tahtoo nukkuskella, niin rohkeasti erämaahan ja kirkkaiden vesien ääreen. Niitä vesiä nimittäin voi myös juoda huoletta 🙂

 • Reply sari maanantai, marraskuu 21, 2016 at 21:35

  Kyllä nyt harmittaa. Olemme lentämässä New Yorkiin ja välilasku on Reykjavikissa. Takaisin tullessa meillä olisi pari päivää aikaa vaikka oleilla Islannissa mutta hoksasimme asian liian myöhään. Enkä ole lipun vaihtoakaan selvittänyt, olisiko mahdollista vaihtaa. No toisaalta luulen, että Islanti vaatii enemmän kuin kaksi päivää!

  • Reply Outi maanantai, marraskuu 21, 2016 at 22:12

   No voi ei! Kyllähän tuossa muutamassa päivässäkin ehtisi pintaraapaisun maahan tekemään, ja käsittääkseni moni niin tekeekin. Tuo Golden Circle on juuri varmaan se mitä monet lähtevät kiertämään parin päivän visiiteillä. Mutta jos haluaa maata paremmin haltuun, niin ehdottomasti vähintään viikoksi jos ei pidemmäksikin aikaa. Tuo maa vaatii aikaa!

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana keskiviikko, marraskuu 23, 2016 at 18:58

  Harmi, että sairaudet piinasivat sun Islannin-reissua! Onneksi siltikin sait paljon irti.

  Mä kävin edesmenneen äitini kanssa joitakin vuosia sitten Islannissa ja otettiin juuri tuo Golden Circle -reissu. Oli oikein toimiva äitimuorin kanssa lompsittavaksi, mutta voin vain uskoa, että oma auto olisi ihan paras tapa tutustua laajemmin saareen.

  • Reply Outi keskiviikko, marraskuu 23, 2016 at 19:13

   Golden Circle on varmasti yksinään todella passeli ainakin jos aikaa no vähemmän, ei jaksa istua autossa niin pitkiä aikoja tai jos liikkuminen on muuten vain hankalaa. Mutta kyllä sieltä muualta Islannista löytyy paljon paljon yhtä upeita ja hienompiakin maisemia ja nähtävyyksiä, se on kyllä totta. Ja onhan siinä oma viehätyksensä kun voi liikkua paikasta toiseen täysin vapaasti ilman aikatauluja 🙂

 • Reply Merja / Merjan matkassa keskiviikko, marraskuu 23, 2016 at 19:07

  Kiva lukea pitkästä aikaa Islannista. Tai no, seuraan aktiivisesti Salamatkustaja-blogin Sadun elämää siellä, mutta hänellä erilaisia juttuja. En ole Islannissa käynyt, mutta kiva olisi joskus sielläkin pyörähtää. Täytyypä käydä lukemassa sun muutkin Islanti postaukset 🙂

  • Reply Outi keskiviikko, marraskuu 23, 2016 at 19:09

   Tuli itsekin käytyä muutaman kerran lukemassa tuota Salamatkustaja-blogia ennen reissua. Sieltä löytyi kyllä hyviä vinkkejä, vaikken tosiaan ihan kamalasti suunnitteluun kuluttanutkaan aikaa. Kiva jos jaksat käydä lukemassa muutkin jutut täältä 🙂

 • Reply Jonna / Lempipaikkojani torstai, marraskuu 24, 2016 at 11:52

  Välillä on tosiaan hauskaa vain mennä joukon mukana ja nauttia! Ja luulen kyllä, että Islanti on sellainen kohde, että ei niin välilä mihin siellä osuu. Varmasti se on hienoa silti. Itsellä Islanti on kyllä haavekohteisen listan kärkipäässä. Juuri tuo tuliperäisyys on se asia, joka tekee maasta niin kiehtovan. Geysirien ja kuumien lähteiden lisäksi olisi hauskaa päästä mustalle hiekalle ja vuorille samoilemaan.

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 10:44

   On tosiaan aika hauskaa mennä stressittömästi paikasta toiseen kun ei ole aikatauluttanut matkaa omassa päässään juuri ollenkaan. Musta Islanti on nimenomaan semmoinen paikka missä niiin voi tehdä. Kaikki on kohtalaisen lähellä ja mistä tahansa löytää viehättäviä paikkoja. Mustaa hiekkaa tulee varmasti nähtyä, jos Islantiin lähtee. Onkohan siellä edes minkään muun väristä…? 😀

 • Reply Stacy Siivonen torstai, marraskuu 24, 2016 at 21:47

  Reissussa sairastaminen vetää kyllä fiilikset tosi matalalle, etenkin kun kaikilla muilla on hauskaa. Tuntuu, että iän myötä niitä kremppoja tulee jatkuvasti lisää ja pitäisi kaikkialle varautua lääkelaukun kanssa. Mutta geysiristä täytyy sanoa, että roiskuu komeammin kuin se, minkä minä näin. Islannilla on tarjota myös huomattavia, eksoottisia tipuja, elleivät kiinalaiset ole syöneet niitä.

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 10:50

   Vaikken tipusista juuri tiedäkään miätän, meidänkin piti mennä pohjoisessa bongailemaan niitä harvinaislaatuisia lunneja. Ei menty ja lieköhän nuo kaverit lähteneet jo talvehtimaan.

 • Reply Anna | Muuttolintu.com perjantai, marraskuu 25, 2016 at 02:05

  Islanti kyllä kiinnostaa eksoottisuudellaan ja upealla luonnollaan. Jos joskus vielä asutaan Suomessa, niin varmaan tulee lähdettyä. Ja muutenkin kyllä jonain päivänä. Reissussa on inhottavaa olla kipeänä, mutta sille ei aina voi mitään. Hyvä ettei koko matkaa pilannut. Meillä on myös aika ikävä historia reissuilla sairastamisesta.
  Olispa ihanaa välillä vaan voida mennä joukon mukana, ilman että itse tarvitsee suunnitella jokaista pientä yksityiskohtaa. Siihenkin nimittäin uppoaa paljon aikaa. Ryhmässä reissaamisen etuja ehdottomasti!

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 10:56

   Ryhmässä reissaamisessa tuollaisessa kalliissa maassaa on myös huomattavia rahallisia etuja kun autovuokrat ja majoitukset pystyy jakamaan ison porukan kesken. Ja onhan siinä muutenkin oma tunnelmansa kun auto on täynnä fiilistelevää porukkaa 🙂

 • Reply Sandra / Terveiset päiväntasaajalta perjantai, marraskuu 25, 2016 at 15:39

  Ihanan karun näköistä! Ja kiva, että suuresta suosiostaan huolimatta Islannista löytyy noita kätkettujä helmiäkin 🙂

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 10:58

   Matkustusajankohta varmaan vaikuttaa myös siihen ettei osassa kohteissa näkynyt ketään muuta meidän lisäksemme. Turistikaudella voi meno sitten olla vähän toinen. Mutta tuo aika oli kyllä varsin passeli aika matkustaa. Vaikka saatiinkin sateet niskaamme, jäi siitäkin omanlaisensa muisto muisteltavaksi

 • Reply Liza in london lauantai, marraskuu 26, 2016 at 00:01

  Äh,ihan kuin mulla ei olisi jo valmiiksi ollut tarpeeksi kova hinku päästä käymään Islannissa..! Ja varmasti kaksi viikkoa saa tuolla kulumaan helpostikin, mutta kyllä se päivakierroskin kelpaisi, haha!

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 11:00

   Kyllä Islantiin kannattaa ihan päiväkierroksenkin takia mennä! Siinä ajassa ehtii näkemään jo paljon, mutta kuten missä tahansa, vaatii se aikaa jos haluaa paremman kokonaiskuvan kohteesta 🙂

 • Reply Paula - Viinilaakson viemää lauantai, marraskuu 26, 2016 at 00:47

  Vietin muutama vuosi sitten Islannissa kuukauden, ja onhan se upea paikka. Jopa talvella kun vesiputouksia koristi jää reunoilta. Harmi että olit sairaana, se tuntuu aina inhottavalta kun on vieraassa paikassa.

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 10:41

   S

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 11:02

   Oioi, kuukausi noissa maisemassa saa varmaan mielen lepäämään. Ja maa on tosiaan varmasti ihan häikäisevä myös talvella <3

 • Reply Lotta | Watia.fi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 11:13

  Islanti. <3 Siellä nähtävää ja koettavaa tosiaankin riittää. Roadtrippailtiin vuosi sitten Islannin ympäri ja yhtään geysiriä ei tullut nähtyä. Paljon muuta kylläkin ja useampi kuuma kylpy. Viikko ei riittänyt ei sitten millään ja uudelleen on päästävä, mahdollisimman pian!

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 11:24

   Teidän reissua tulikin luettua useampaan otteeseen ja jos en väärin muista yövyitte siellä lentokoneenhylyllä? Se oli kyllä huisin kuulosta 🙂

 • Reply Teppo/Tämä matka lauantai, marraskuu 26, 2016 at 16:09

  Olipa hyvin ajoitettu kuva Strokkurista. Rivakka tahti teillä on ollut ja paljon ehditte nähdä.

  • Reply Outi lauantai, marraskuu 26, 2016 at 18:12

   Piti kyllä odotella aika monta kymmenminuuttista että sai edes jonkinmoisen kuvan. Mutta mielelläänhän tuolla seisoi vaikka vähän sataa tihutti. Oli oma jännityksensä odotella aina seuraavaa purkausta, jota joka kerta pelästyi, ja pelästymiseltään ei muistanut kuvata tai sitten kamera sojotti johonkin toiseen suuntaan.

  Leave a Reply